Do not pay attention to …

The Great Wizard of Ozzzzzzzzzzzzzzzz.

Bijna alles in de media is nep, althans, bijna alles wat als waar gepresenteerd wordt, inclusief politieke debatten, true crime stories, spelshows, reality tv, en celebrity gossip. Veel fictie.

En dan is er fictie op tv en elders in de entertainment wereld (films enzo). In fictie wordt vaker de waarheid verteld, dan je zou kunnen bevroeden. Een tv serie als “Detective Columbo” liet zien, hoe Columbo bewijs bij elkaar sprokkelt, nadat de kijker vooraf al weet, wie de misdaad gepleegd heeft. Het verwijst naar een wereld waarin de overheid heimelijk altijd meekijkt bij een burger achter de voordeur. In dat geval weet de politie wie de dader is, maar ze hebben geen rechtsgeldig bewijs. Dat rechtsgeldige bewijs moet vervolgens vergaard worden, door de dader heel gericht te volgen.

TV series en films worden gemaakt, om de kijker langzaam te laten wennen aan een toekomstige realiteit (nieuwe wetgeving en beleid, die ze al jaren in de kast hebben liggen). Zo hebben tv series u over een periode van 50 jaar geholpen progessiever te denken over talrijke onderwerpen, soms nuttig voor iedereen (balans in het leven, sporten, tijd nemen voor hobbies, vakanties verder van huis), soms nuttig voor bepaalde bevolkingsgroepen (gay, immigranten, vrouwen, kinderen), soms nuttig voor alleen de overheden (afbraak privacy, toename controle, de politicus als privepersoon in beeld, politiek speelveld op wereldschaal).

De mediakanalen worden ingezet op een wijze, waar Joseph Goebbels voor pleitte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.