Zwarte Piet, die discussie blijft doorgaan en steeds hardhandiger, helaas.

Jan Schenkman, een Nederlander, die zich destijds inzette tegen de slavernij. Hij bedacht Zwarte Piet ooit. Dankzij dit soort mensen, is er meer gelijkheid nu. Het personage was oorspronkelijk zeker niet racistisch bedoeld, integendeel. Ik denk echter niet dat hij een straatnaam krijgt in Amsterdam op IJburg. Erasmus ook niet.

 

 

Veel Nederlanders vinden het ondertussen aanstootgevend, hoe het “kinderfeest verpest” wordt. Wil je dat als nieuwkomer in je nieuwe thuisland? Is het personage Zwarte Piet dermate kwetsend voor jullie, dat deze harde tweestrijd het waard is? Dat is een afweging, want de discussie in de huidige harde vorm, zaait die tweestrijd steeds meer. De anti-Zwarte Piet lobby heeft daarbij als enige voordeel, dat de overheid en media aan hun kant staan. U lijkt dus te winnen. Maar wint u ook echt, nu Zwarte Piet meer in de ban gaat? 

Het feest is typisch Nederlands. Sinterklaas en Zwarte Piet. Het geheel zwarte gezicht en de verdraaide stem van Piet maakt menigeen onherkenbaar. Dat laatste is wat Nederlanders vandaag leuk vinden aan Zwarte Piet. Zo denken veel witte Nederlanders.

Anderen zien in Zwarte Piet een karikatuur, die als beledigend ervaren wordt. Eerlijk is eerlijk, menig Zwarte Piet werd in het verleden jolig en met Surinaams accent vertolkt. Een ramp? De boodschap dat dit als vervelend ervaren wordt, komt ondertussen aan.

Een karikatuur maken van Zwarte Piet, is achterhaald. Dat kan echt niet meer! Als er een Zwarte Piet gespeeld wordt met een Piet die een beledigende en/of ouderwetse karikatuur neerzet, is het terecht om diegene daarop aan te spreken, zo lang de kinderen het niet merken. Oké. En als je nageroepen wordt met “Kijk pap, Zwarte Piet!”, dan is dat niet leuk, snappen we. Zoals het ook irritant is, als bouwvakkers of andere types vrouwen nafluiten. Ik zou zelf naar de vader in kwestie stil met de mond mimieken, dat het “niet leuk” is. Met een beetje mazzel voedt de vader het kind een beetje op in deze. Het leven is niet hufterproof, nergens op deze planeet. En kinderen roepen van alles. 

Dat is het nadeel van geëmigreerd zijn. Er zitten veel voordelen aan, maar ook nadelen. In Nederland zetten we ons actief in tegen discriminatie, maar dat proces is niet voltooid. We zijn daar echter wel veel verder in, als de meeste landen op deze planeet. Dat laatste wordt weinig erkend en dit raakt de autochtone Nederlander. Wij zijn toleranter dan de meeste andere volkeren op deze aardbol, maar het is niet een perfecte tolerantie 100%. Nederland is daarom populair als immigratieland, maar tegelijk wordt er veel geklaagd en hoor je continue “discriminatie!”. Er is natuurlijk nog discriminatie (geef ik toe), maar er is door autochtoon Nederland ook heel veel ruimte gemaakt voor nieuwkomers. Het resultaat is nu echter boosheid naar ons, omdat het nóg véél méér moet (moet!). 

Het is alsof je een feestje geeft en daarbij de nieuwe buren uitnodigt die nog niemand kennen in de buurt. Vervolgens riant investeert in hapjes & drankjes & slingers, maar dan van juist die nieuwe buren veel geklaag hoort over slappe bitterballen en te warme wijn, in plaats van positiviteit. Je weet als gastheer, dat niet alle hapjes perfect gelukt zijn en niet alle gasten even gezellig babbelen met de nieuwe buren, maar jij doet je best om iedereen welkom te heten. Nodig je volgend jaar iedereen weer uit? Dat is afhankelijk van hoe én waarover mensen klagen. De bereidheid het leuk te houden voor iedereen. 

Overweeg te stoppen met het agressieve vechten tegen Zwarte Piet. Wees dankbaar voor de kanzen die Nederland je geeft (anders zou je hier niet zijn). En vanuit die positieve houding, mag je vanzelfsprekend ook kritiek hebben op hoe het hier in Nederland beter kan. Maar doe dat op een manier die niet vervelend wordt. De mate waarin je boosheid danwel slachtofferschap laat zien, moet in verhouding staan tot het nadeel/voordeel dat deze Nederlandse gemeenschap je vandaag de dag biedt. Anders gooi je toch je eigen glazen in? Dat is toch logisch? Met een paspoort, heb je dezelfde rechten, waar je voor op mag komen. Door het juist aanvoelen van de mate waarin je harde emotie/taal in de sociale interactie kan gebruiken, krijg je respect (of niet). 

Als Zwarte Piet in de ban moet om burgeroorlog te voorkomen, gaan we terug naar de oude traditie van Sinterklaas, zonder roetveeg/regenboog smeerpiet. 

 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Media and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

55 Responses to Zwarte Piet, die discussie blijft doorgaan en steeds hardhandiger, helaas.

 1. Pietermans says:

  actie voeren is weer in

  zwarte piet
  bouw
  boeren
  verplegend personeel
  onderwijs

  economisch gaat het nu goed
  maar recessie op de loer (eind 2020???)
  dus nu actie
  inflatie is ook CRAZY in nederland, heel on=Nederlands

 2. Pietermans says:

  er wordt gedaan alsof zwarte piet VRESELIJK RACISISTISCH is.
  dat is niet zo
  oke, er zijn uitschieters
  maar het is niet het ergste wat er gaande is in nederland.
  ik kan wel ergere dingen bedenken nu in nederland
  bv slavernij in de prostitutie?
  mensenhandel?
  mensen met meerdere identiteiten

 3. Pietermans says:

  Maud en-of Co,

  https://www.google.com/maps/place/Gr%C3%BCnes+Gew%C3%B6lbe/@51.0526591,13.736192,18z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x4709cf67d3d306c9:0xcf5483933d7fb57b!8m2!3d51.0524285!4d13.7369849

  Ingebroken in Grunes Gewolbe museum in Dresden.
  Dat ligt echt centraal in een straat met cafés.
  Flinke buit gemaakt.
  Ze hebben een stroomkastje uitgeschakeld
  stroom van de straat en museum viel weg.
  Raar verhaal.

  18e eeuwse juwelen.

 4. Pietermans says:

  https://www.google.com/maps/search/polizei+in+de+buurt+van+Dresden,+Duitsland/@51.0525143,13.7329009,16z

  Polizei zit daar op 300 m afstand.
  In diezelfde straat.
  Dus als de stroom uitvalt moeten die alert worden?
  Althans, automatische reactie lijkt me dan.
  Alarm gaat af, politie kan snel ter plekke zijn?
  In 40 seconde sta je op 200m afstand te kijken naar het museum te voet?
  Beetje mazzel een motormuis is er in 40 seconde?

 5. Pietermans says:

  nee het is 400 meter van polizei naar museum Grunes Gewolbe. \
  In een minuut kan je terplekke zijn?
  Ik neem aan dat politie auto of fiets of motormuis wel ergens voor de deur heeft?

 6. Pietermans says:

  https://nos.nl/artikel/2311977-spectaculaire-kunstroof-in-museum-dresden-aanslag-op-onze-culturele-identiteit.html

  rare is, dat ze geen foto’s laten zien van de juwelen
  is belangrijk, want dan kunnen ze niet doorverkocht worden?
  nu ja, iemand die genoeg kan betalen, die heeft kennis van zaken en weet wat het is?
  of hoax of een roof in opdracht? dat is het meest logisch.

 7. Pietermans says:

  Vitrine
  De daders zijn voortvluchtig. Ze hebben vermoedelijk eerst een stroomkastje onder een brug in brand gestoken. Daardoor viel de straatverlichting uit en mogelijk ook een deel van de beveiliging van het museum. De politie wil dat laatste niet bevestigen. Op beelden zijn ten minste twee daders te zien, die via een raam zijn binnengekomen.

  Daarvoor sloopten ze een rooster en sloegen ze een raam in. Vervolgens gingen ze gericht op een specifieke vitrine af, waar de juwelen lagen. Bewakers sloegen om 04.59 uur alarm toen ze inbrekers bezig zagen bij het raam. Vijf minuten later waren de daders ervandoor.

  De website van Bild spreekt over een miljardenschade. Duitse media houden rekening met de grootste kunstroof in het naoorlogse Duitsland.

  De politie is bezig met onderzoek in en rond het museum:

  ———————-

  5 minuten.

  dus eerst een stroomkastje opblazen onder een brug
  daar moet de politie in ieder geval alert door raken en even goed kijken of ze iets moeten doen?
  Augustbrucke is verder van museum als polizie buro of even ver ongeveer.

  miljarden schade serieus.
  en dan staat er in 5 minuten geen 10 man politie als een buro op 400 meter afstand is?
  hebben die lui ook geen 24 / 7 bewaking als de collectie miljarden is?

 8. Pietermans says:

  in 5 minuten waren ze weg
  maar dan moet het toch al wemelen van beveiliging en politie?
  in dat soort gebouwen heb je 24 7 beveiliging en politie is dichtbij.
  er waren twee overvallers….. je krijgt dat echt niet zomaar mee hoor.

 9. Pietermans says:

  https://www.google.com/maps/place/Theaterplatz,+01067+Dresden,+Duitsland/@51.0538988,13.7336995,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x4709cf68bf174149:0xdb39b4854a1cd1ec!8m2!3d51.0538988!4d13.7351852

  dit is de locatie waar ze die stroomkast in de fik staken.
  Nou, dat moet een beveiliger in die buurt opvallen lijkt me.
  Als er lichten in de straat uitvallen, dan wordt het energiebedrijf wakker.
  Als je aan een raam / rooster van het museum rukt, wordt de beveiliging van het museum wakker.

  Ackermann sprach von einem „sehr komplexen“ Sicherheitssystem im Residenzschloss. „Es sind mehrere Alarme ausgelöst worden, beim Einbruch selbst, durch die Bewegungsmelder im Raum, beim Aufbrechen der Vitrine und die Polizei ist beim ersten Alarm informiert worden“, sagte die Museumschefin. Das Sicherheitskonzept werde nun erneut gecheckt. „Es muss sicher geprüft werden, wie die Sicherheit noch gesteigert werden kann.“

 10. Pietermans says:

  Als enige in de vier grote steden is de Haagse Piet nog zwart
  Intocht Sinterklaas Den Haag is het epicentrum van de strijd om Zwarte Piet. Waarom is de discussie juist daar zo hevig dit jaar?

  Titia Ketelaar
  15 november 2019
  Leestijd 5 minuten

  Sinterklaasfeest op de Frederik Hendriklaan in Den Haag, in 2018.
  Sinterklaasfeest op de Frederik Hendriklaan in Den Haag, in 2018.
  Foto Laurens van Putten/Hollandse Hoogte
  De strijd om Zwarte Piet begon in Den Haag al vorig jaar december, drie weken ná het vertrek van Sinterklaas. Op de vuurstapel op Scheveningen, die een paar dagen later voor een enorme vonkenregen zou zorgen, hing een grote vlag: „Zwarte Piet. In 2019 ben je in de haven ‘gewoon’ welkom.”

  Deze zaterdag komt Sinterklaas in die haven aan, met roetveegpieten en zwarte pieten. Zijn tocht naar het Binnenhof wordt beveiligd, een theaterschool heeft om veiligheidsredenen de kinderpieten teruggetrokken, sponsoren zijn afgehaakt omdat ze het gevoel hadden geïntimideerd te worden, en de organisator heeft doodsbedreigingen gekregen.

  Vijf Hagenaars, onder wie een 13-jarige jongen, werden opgepakt voor openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting nadat ze vorige week een bijeenkomst van anti-Zwarte Piet-organisaties aanvielen. Eén Hagenaar werd aangehouden omdat hij op Facebook dreigde zichzelf op te blazen. Daarmee is Den Haag dit jaar het epicentrum van de verbeten strijd om Zwarte Piet.

 11. Pietermans says:

  en lees wel goed, in Den Haag zijn zowel zwarte pieten als roetveegpieten.
  in de andere steden is de zwarte piet er HELEMAAL NIET.

 12. Pietermans says:

  Amsterdam
  22 november 2019, 10.15 uur · Aangepast 22 november 2019, 10.29 uur · Door Redactie

  Op een video die is opgedoken op Twitter is te zien dat enkele activisten sinterklaasversieringen weghalen uit winkels. Dit gebeurde onder andere bij een bakker op de Bos en Lommerweg in Amsterdam.

  https://www.nhnieuws.nl/nieuws/257125/anti-zwarte-piet-activisten-rukken-sinterklaasversieringen-weg-bij-winkels-in-amsterdam

 13. Pietermans says:

  21 september 2019 — 14:47
  Amsterdam gaat in gesprek met organisaties die Zwarte Piet blijven inzetten
  Organisaties die subsidie ontvangen van de gemeente Amsterdam kunnen binnenkort een gesprek verwachten als blijkt dat zij rond Sinterklaas Zwarte Piet blijven inzetten. Dat schrijft AT5.

  Sylvana Simons, fractievoorzitter van de partij BIJ1, deed dit verzoek aan het college van B&W. Volgens Simons is het niet wenselijk dat organisaties subsidie ontvangen en tegelijkertijd ‘een karikatuur in stand houden met aangetoonde discriminatoire aspecten’, zo wordt zij geciteerd.

  Het stadsbestuur gaat hiermee aan de slag, zo meldt de regionale zender. “Mochten er organisaties zijn die nog van Zwarte Piet gebruik maken, dan zullen wij met hen in gesprek gaan.”

  Verbod
  Verder dan dat gaat het college niet. Simons wil namelijk dat organisaties die Zwarte Piet blijven gebruiken geen subsidies meer krijgen van de gemeente, maar het bestuur vindt dat te ver gaan.

  Ook wil Simons dat er een verbod komt op het inzetten van Zwarte Piet in openbare ruimtes. Het stadsbestuur ziet ook hier niets in, omdat dit een te grote inbreuk kan betekenen op het privéleven van mensen die Zwarte Piet nog wel willen houden.

  —————

  wat een intolerantie. wat een gebrek aan cultureel besef. wat een tegenstand tegen de multiculturele samenleving. Want Sylvana. Als Nederland multicultureel gaat zijn, dan hoort de Nederlandse cultuur niet op deze wijze gediscimineerd te worden. Wat een koloniale houding, van die nieuwkomer. Ze doen net alsof zij (wat andersom wel zo was) de koloniale partij zijn die ons land veroverd hebben, wegens miltaire overmacht en financiele kracht… Dat is niet zo. Het was een gunst, dat de nieuwkomers zijn binnengelaten. gedraag je daar na !!! De koloniale tijd is voorbij. Maar die kolonisatie destijds was gebaseerd op kracht.

 14. Pietermans says:

  Sylvana is geboren in Suriname, maar werd toegelaten in Nederland in haar jeugd.
  Vervolgens kreeg ze allerlei opleiding van Nederland en superkansen qua carriere.
  Maar ze is toch boos op de Nederlanders, want ze wordt gediscrimineerd.
  Ze deed een goedkoop programma over seks op tv, maar mag nu toch de politiek in, want zo tolerant zijn ze dus in Nederland. En ze schreef voor de playboy, maar ook dat mag haar imago niet raken. Nu strijd ze tegen zwarte piet. Ook in de politiek houdt ze die strijd vol, waarbij ze voorstelt dat organisatie die aan zwarte piet doen, geen subsidies krijgen (fanatisme noemen we dat). De kranten en de politici nemen haar standpunten zelfs serieus. Zoveel gebrek aan culturele kennis van ons land, jammer. Wat doet ze nog hier tussen al die vreselijke nederlanders?
  ————————————–
  Sexquiz on the beach…..
  Spelprogramma waarin presentatrice Sylvana Simons drie koppels allerlei vragen stelt, van algemeen tot intiem. Het stel dat in de finale komt speelt een lichtelijke variant van strippoker; bij iedere vraag die hij of zij fout beantwoordt, gaat er een kledingstuk uit. Als een echte Baywatch-dame waakt Simons over de drie koppels en grijpt in als het te ver gaat.

 15. Stop it says:

  Die hele zwarte piet discussie komt vanuit de vrijmetselaars.
  Die gasten discriminerten agressief zelf, op alle mogelijke manieren.
  Niet op basis van kleur, maar op ben je in/uit de vrijmetsel cultuur.
  Gewoon apartheid.
  En Sylvia zit in de mestvaalt.
  Die discrimineert dus ook.
  Heel fout allemaal.
  Maar nee, de autochtone nederlander moet zich schuldig voelen om discriminatie.
  Niet doen mensen, voel je niet schuldig. Denk zelf na en ga niet mee in de hetze.

 16. Stop it says:

  De NTR introduceerde de roetveegpiet, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en andere gemeenten namen afscheid van de pikzwarte Piet. Niettemin blijft de weerstand tegen verandering van Zwarte Piet groot. Volgens een recente peiling van het opiniepanel van EenVandaag is 71 procent van de Nederlanders tegen aanpassing.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/als-zwarte-piet-het-moet-hebben-van-hooligans-en-pegida-is-hij-reddeloos-verloren~b0814d24/

  Dus 71% is voor de pikzwarte zwarte piet. en alle grote steden houden daar niet aan vast. amsterdam heeft zwarte piet in de ban gedaan. alleen den haag heeft (deels) zwarte pieten en deels roetveegpieten. pffffff………….. de politiek en de media dwingen weer eens een beeld op bij nederlanders. dat is wat hier gaande is.

 17. Stop it says:

  het probleem is dat de minderheid de meerderheid op agressieve wijze wil dwingen aan te passen.
  terwijl het normaler is, dat een meerderheid er voor kiest om zich aan te passen, om de minderheid niet te kwetsen. maar dat is dus een vrijwillige keuze, om al dan niet te doen. de meerderheid kiest in dit geval voor nee, wij willen ons nu eens niet aanpassen. bij de hoofddoekjes viel dat nog mee, maar nu is het een duidelijk nee. het nee wordt niet geaccepteerd door de minderheid. het is nu de minderheid die de meerderheid kwetst (ze zijn boos op u!).dus.

 18. Humberta Havertong says:

  Moeilijk..
  Dan moet elke ouder of verzorger van kleine kinderen vanaf 1jaar tot en met laten we zeggen 6jaar
  een zeer goede manier vinden om het verschil tussen zwarte Piet (de geschminkte roetzwart) tussen de laten we zeggen negroide vrouw met krulletjehaar,rode lippenstift en gouden oorbellen in.
  Soms in de sinterklaastijd in de binennstad zie je negroide vrouwen lopen met rode of roze lippenstift en vaak van die gekleurde jasjes aan..een klein kind kan dan het verschil héél moeilijk zien en roepen kijk zwarte piet,de betreffende vrouw zal zeker boos worden.
  Eigenlijk zou die vader of moeder naar die negroide vrouw moeten roepen ..kijk trudy dat is nou zwarte piet..maar paps en mams houden hun kaken stijf maar het kleine onschuldige kindje weet niet beter..
  In de jaren 30 40 50 en 60 was dit een minder groot probleem,nagenoeg niet,maar tijden veranderen.
  Het zou leuk zijn als de ouders of verzorgers van geboorte af aan de kleintjes leren dat een roetveeg Piet dé hulp is van de sint,het zijn de kleintjes die afhankelijk zijn van de ouders die hén leren over zwarte piet.
  Het is een kinderfeest maar de invulling wordt door volwassenen ingeprent..dáár ligt de knoop.
  Waarom zwarte piet zo stubborn wordt aangeklampt begrijp ik vaak niet,het rookverbod,kerstbomen verbranden op nieuwjaar,en steeds meer vuurwerkverbod is met weinig horten en stoten ingevoerd..ook tradities waren dit..maar die zwarte piet dát is me toch een heilig ding.
  Ik vind trouwen dat een boze man met grote rode cape en een houten staf en boek met allerlei stoute dingen over kinderen erin geschreven best eng,en dat je mee moest met zwarte piet naar spanje en er pepernoten van je gemaakt worden,en dan moest je op schoot bij die boze sint die dan alles opnoemde wat je stout had gedaan,de kinderen gilden het uit van angst..leuk kinderfeest uit de conservatieve strenge jaren 50,vind de roetveegpieten toch net iets liever,zou graag een wat gezelliger sint met lach en wat minder zware bromstem,en zonder boos boek ook wel leuk vinden.

 19. Stop it says:

  Dit is pas belachelijk
  Albert Heijn wil een foto van medewerkers in ondergoed !!!!
  Sorry, maar je kan ook een tabel sturen, waarin medewerkers elf hun maat kunnen vaststellen.
  Gratis meetlint met AH logo en een tabel online?
  Dan leer je mensen iets over kleding, geeft ze iets bruikbaars met logo? en kleding ok.
  Dit is heeeeeel fout.
  je zal zien dat alle Hollandse meisjes meedoen
  Alle moslim meisjes worden ontzien als ze weigeren.
  Immers, die druk kun je een moslim meisje niet geven maar NL meisje wel.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/25/werknemers-albert-heijn-moeten-uit-de-kleren-voor-nieuwe-kleding-a3981576

  • Femina obsessiva says:

   Alleen de meisjes of ook de jongens bij Albert Heijn?
   Dan is het gelijkheid toch,anders komen de meisjes wéér in een slachtofferpositie en dat is jammer voor de meisjes en oneerlijk naar de jongens die hetzelfde moeten toch?

  • Stop it says:

   die foto is onnodig om te hebben en al helemaal om op te slaan.
   je kan mensen thuis met meetlint laten meten.
   en wat ook kan, is een “kledingbus” langs laten gaan bij filialen, waar een professional de kleding uitreikt, naar eerst met meetlint even het lichaam te bekijken met kleding aan.
   een professional heeft een blik nodig en dan weten ze welke maat wel gaat.

 20. Stop it says:

  vuurwerk verbod idem dito.
  ik snap vuurwerk vrije zones.
  maar vuurwerk verbod is vreselijk.

 21. Stop it says:

  https://www.nu.nl/binnenland/5962907/kabinet-verbiedt-zwaarste-categorie-consumentenvuurwerk.html

  vertrutting van de samenleving.
  besef, er komen moslims ons land binnen die van kinds af aan hebben leren schieten
  die staan tegenover autochtonen die vooral tv series kijken op hun mobieltje.

 22. Stop it says:

  hollanders wordt op tv alleen maar ingeprent dat ze lief en sociaal moeten zijn
  aanpassen, rekening houden met, geen bully zijn, inclusief zijn etc etc etc.
  maar veel immigranten hebben juist een vrijmetselaars achtergrond
  die zijn dus heel anders… en wij maar beleefd zijn tegen een 2-faced group.

 23. Femina obsessiva says:

  Als er een feministische organisatie even opzwengelt dat het wel vrouw-onvriendelijk is dat de sinterklaas altijd als man wordt aangeduid,is sinterklaas zo opgeheven.
  Dan krijgen we geheid een sinterklazien ofzo met pieternelletjes,je hoeft maar te zeggen dat vrouwen onderdrukt worden door sinterklaas omdat hij een man is en dat vrouwen daardoor gekwets worden..en dan altijd dat fallussymbool die stáf

  Verbaast me dat dit nog niet is gebeurd eigenlijk.
  En,de vrouwenpieternelletjes mogen uiteraard niet te gesloten gekleed gaan in verband met vrouwen onderdrukking,dus Sinterklazien in wijd open rode fluwelen scheurjurk in lingerie eronder met pieternelletjes in minirokjes die de Opzij uitdelen aan de kindertjes.
  Dat is pas écht modern,zal enórm veel bekijks krijgen met intocht.
  Ben benieuwd of hiertegen óók protest komt dat het kinderfeest zou geschaad worden,of zullen de volwassen mannen dit juist aanmoedigen..nou zeg dat zou raar zijn van die volwassen mannen,kom op zeg het is een kinderfeest hoor!
  Daar moeten volwassen níet hun volwassen invulling in geven,de kinderen daar gaat het om.

 24. Stop it says:

  dat is ok decennia lang naar voren gebracht
  de sint is man en katholiek, lang geleden al feministische golf
  maar dat veranderde niets aan het feest,
  werd genegeerd door mainstream media/politiek

  als ze zwarte piet afschaffen,
  dan mogen donkere mensen dus GEEN piet meer spelen
  dan worden alle rollen ingevuld door witte nederlanders
  zijn we dan tevreden?
  krijg je weer commentaar dat het niet inclusief genoeg is,,,,
  pffffffffffffffzzzzzzzzzzz
  het is nu een inclusief feest, maar weer niet goed genoeg

  • Femina obsessiva says:

   ‘dan mogen donkere mensen dus GEEN piet meer spelen
   dan worden alle rollen ingevuld door witte nederlanders
   zijn we dan tevreden?’

   ja daar zit wat in, dát zal ook weer relletjes oproepen,het is een drama telkens dat aanpassen voor elke klacht van zovelen die ergens door gekwetst zouden kunnen raken,
   Vermoeiend ook,

 25. Moe ervan says:

  die zwarte piet actie voerders zijn nu net de donkere mensen waarvoor ik geen respect heb (er zijn er ook genoeg waar ik wel respect voor heb, maar die klagen in redelijkheid en niet altijd). Kwinton Daarooo? Sylvia SS. het zijn verwende krijsende cultureel slecht geinformeerde eisen stellende sletjes. van die verwende kutkindjes die teveel kado gekregen hebben. Nederland maakt het ze veeeeeel te makkelijk om aandacht te krijgen en kansen. Waarom? waarom werden zij zo verwend door nederland. waarschijnlijk 100% hoer van satan. uit eigen vrije wil, dus geen slachtoffer maar dader. ik denk over dat soort mensen, zoals ik denk over heroine hoertjes die hun dag doorbrengen met het pijpen van lelijke mannen en het roven en helen van fietsen en de politie kijkt weg zo lang ze meedoen met de mestvaalt agenda. hoer en diefstal en dan de hand weer ophouden uit de subsidie pot van de daklozen opvang. arrogant. met de kop op tv, maar dat is waar je trash kun t vinden. op tv. en maar zeuren volgens de agenda van satan. allemaal mestvaalt geld dat hen betaalt, dus indirect afgetroggeld van bevolking via belasting of te hoge kosten van basisfaciliteiten. zelf geemigreerd naar nederland en dan maar klagen dat de nederlanders zo slecht zijn. kijk eens goed naar waar je vandaan komt. zuid amerika is rascistischer hoor. en corrupt. daar wil jij niet zijn.

  • Moe ervan says:

   kunnen die dader landen die slaven vingen en verkochten
   kunnen die nederland alsnog compenseren voor het vele geld dat wij besteedden aan het vrijkopen van slaven? dat is wel op zijn plaats als we terug kijken.

  • Eens Piet says:

   de kans is groter dat nederland ontwikkelingfshulp geeft aan afstammelingen van voormalige slaven. geld van ontwikkelingshulp gaat niet direct naar de armsten, maar naar de partijen die de instellingen managen in die landen (dat is dus al de elite). en die elite, stamt veelal af van slavenhandelaren…. of gaan we nu te kort door de bocht?

 26. Moe ervan says:

  Nederland is geen starter van slavernij geweest: Afrika en Midden Oosten waren dat
  Nederland heeft grote rol gehad in afschaffing slavernij (Erasmes etc)
  Nederland heeft slavernij uitgebannen
  Nederland heeft slavenhouders financieel gecompenseerd
  Nederland heeft immigranten uit voormalig kolonien paspoort gegeven NL met alle voordelen die daarbij horen.

  Hoeveel gunsten verlenen we wel niet? U wilt meer? Nog meer? Pfffffff.

  Laten we uitzoeken uit welke regio de slaven in Suriname afkomstig waren.
  Dan kunnen die landen in Afrika hun excuses maken aan de Nederlanders.
  Die landen mogen het boetekleed aantrekken. Daar zaten de daders.

 27. Moe ervan says:

  Bijh de afschaffing van slavernij hadden de Afrikaanse landen zich bloauw moeten betalen aan de slavenhouders en aan de voormalig slaven. Maar ja die doen niet ana geld geven aan zieligheidscultuur. Daarom moet de geschiedenis vervalst worden. zodat het westen blijft betalen.

 28. Moe ervan says:

  het probleem is dat straks de nederandse belastingbetaler schadevergpoeding moet betalen.
  maar die stamt niet af van mensen die verdiend hebben aan slavenhandel.
  ze gaan echt niet uitzoeken welke families fortuin verdiend hebben (arabische, joodse en afrikaanse families en een enekel nederlandse familie)….
  nee het nederlandse volk moet zich schamen. wat een idioterie.
  slavernijk komt uit afrika en het midden oosten. die zijn schuldig.

 29. Moe ervan says:

  ik ben er zeker en vast van

  de gemiddelde witte nederlander heeft afgerond in hele procenten 0% bloed in de stamboom van slavenhandelaren of slavenhouders (misschien 0,0001% ofzo).
  de gemiddelde surinamer zal in de eigen stamboom meer bloed afstammen van slavenhouders/handelaren. feit.

 30. Bosgeus says:

  De term “blank” wordt ook op dit blog vervangen door racistisch “wit”?

 31. Moe ervan says:

  nederlanders zetten zicj eeuwenlang in voor emancipatie van de zwarte mens.
  maar helaas, het resultaat is, dat ze boos zijn op ons, want wij moeten nog meer doen voor hen.

  luister, het is een NEE
  wij willen nog meer GEVEN
  jullie gaan te ver. met al je EISEN
  zwarte piet is juist een bijdrage geweest vanuit wit om ZWART te helpen
  je gedraagt je als verwende kutkinderen die teveel kado habben gekregen.
  we moeten daar als land mee STOPPEN.
  helaas is onze politiek vollledig geinfiltreerd met M<ESTVAALT landverraders
  die zullen alles voeden wat het nederlandse volk AANVALT
  NEE NEE NEE dit moest STOPPEN
  ik baal zo, want ik geloofde in MULTUCULTUREEL
  maar deze discussie laat zien, dat MULTICULTUREEL faalt, dankzij henzelf
  zien wij evenveel actie als het gaat om HALLAL SLACHTEN?
  zien wij evenveel actie als OortEuropese meisjes als SEXSLAAF gehouden worden
  door DONKERE LOVERBOYS?
  hoe praten de rappers daarover?
  rappers zijn voorstander van agressiiteit
  en de ZWART PIET haat is een voorbeeld van agressie
  ditmaal verpakt in ZIELIGHEID

 32. Moe ervan says:

  waarom schaffen we zwarte piet niet helemaal af
  nemen we geen roetveeg pieten
  helemaal geen hulp voor sinterklaas
  sinterklaas is een witte heilige man
  en witte mensen worden niet geholpen door zwarte mensen
  witte mensen doen al het werk alleen
  zwarte mensen staan daarbij in de weg, want die klagen en zeuren of zijn boos
  zwarte mensen willen niet meedoen met werken aan iets goeds, zoals sinterklaas
  werken om alle nederlandse kinderen een leuke tijd te geven en kado’s uit te delen?
  dat is iets voor de witte mense, de zwarte mens heeft daar geen zin in
  geen feestje voor de gekleurde nederlander
  laat die dan maar wegblijven
  kadootjes vanuit de sint aan de zwarte medemens, zijn niet gewaardeer
  dan houdt het een keer op
  ze willen niet dat wij zwarte mensen helpen
  ga dan ook maar weer terug naar elders
  want jullie eisende zielige slachtofferschap zijn we beu

  is het zo goed? jullie maken zelf duidelijk niet mee te willen doen
  oke ga maar weg dan
  dan doen de witte mensen wel al het werk zelf
  ook de sint doet al het werk zelf
  alle kadootjes komen van de witte sint

 33. Moe ervan says:

  hahaha
  kick out zwarte piet
  die lui moeten met de zak mee naar Spanje

 34. Moe ervan says:

  ps. Wij lazen recent dat ook rappers in Amsterdam zich gaan inzetten tegen Zwarte Piet. Nu vragen wij ons af, of de zwarte gemeenschap ook vindt dat rappers zichzelf in de media presenteren als een negatieve karikatuur van de zwarte gemeenschap. 

 35. Weg roetveeg piet says:

  roetveeg piet is niets
  laat dan sinterklaas alleen komen op een boot en met het paard.
  de witte heiligman die kadootjes uitdeelt
  zo was de traditie tot wij te lieve nederlanders ons wilden inzetten tegen slavernij door een zwarte medemens een rol te geven in deze heilige traditie. \
  stop er maar mee
  we gaan terug naar de traditie
  een witte heilige man die kadootyjes uitdeelt en kinderen helpt.
  weg met de roetveeg piet en al die andere onzin figuren die ze nu bedenken
  weg ermee
  ban de rol van de zwarte piet helemaal. dit is onzin.
  terug naar de witte heiligman op het witte paard met de kadootjes
  dat past ook veel beter bij de huidige tijd
  de witte heiloige man deelt hadootjes uit aan iedereen
  en iedereen profiteert ervan
  zo was het 1000 jaar geleden
  zo is het nu
  prima
  alleen een sint dat is eerlijk

 36. Eens Piet says:

  Eens
  Oplossing.
  Alleen SInterklaas en geen helpers.
  Stoomboot.
  Wit paard.
  Witte man in rood kleed met mijter
  De Sint doet het werk alleen.
  Weg met die roetveeg shit en frozen figuurtjes of regenboog piet. BAH.
  De Sint deelt overal jutte zakken uit met daarin kleine zakjes met pepernoten/snoep.
  Dan kunnen de moeders/vaders/leraren die zakjes verdelen over de kinderhandjes.
  Of in de schoen.
  Dat is het dan.
  De witte man die iedereen kadootjes geeft als echte heilige op een wit paard.
  Waarom zouden wij energie stoppen in het scheppen van een beter beeld van de zwarte mens?
  Geen reden toe. Ze waarderen het niet en dan houdt het op.
  Sint doet al het werk alleen en Sint is een witte man.
  Ook zwarte kindjes mogen hun handjes ophouden, want Sint discrimineert niet.
  Helder duidelijk eerlijk.

 37. Eens Piet says:

  Het was best leuk om Zwrate Piet te spelen, odmat kinderen niet zien wie je bent.
  Maar dat feestje is nu over.
  Dus schrappen die hap.

 38. Anne-Claire says:

  Ik denk dat de Ghanezen en Ethiopiers ook wel graag in die rol als afstammeling van de slaven hebben willen staan..Hoeven ze niet over grenzen gesmokkeld te worden of in containers en gammele bootjes naar het Westen te gaan..Dan hebben de meeste die hier naartoe kunnen als zijnde kolonialen afstammelingen het wel heel erg goed getroffen uiteindelijk.
  Ik bedoel dan zouden de inwoners van Suriname en de Antillen geen rechten hebben hier te vestigen met álle voorzieningen die hier worden genoten..stel je voor dat het slavernij verleden hún voorouders niet hadden geraakt,dan zou Suriname en de Antillen in hetzelfde schuitje zitten als de Ghanezen die hier héél graag zouden willen vertoeven.
  Ik denk niet dat de huidige Surinamers en antillianen hun huidige leven zouden willen opgeven in Nederland,door bijvoorbeeld de slavernij geschiedenis te veranderen,dan zouden zij het nu niet zo goed hebben en in Nederland dezelfde rechten en geneugten hebben,zo is het wel.
  Ik denk als je de Ghanezen zou vragen of zij in de plaats van de Surinamers mochten staan dat héél graag zouden willen,en ik denk dat de Surinamers en Antillianen hun goede leven hier óók niet willen opgeven..Al die westerse welvaart en voorzieningen die de andere Afrikanen niet hebben,dan mogen de huidige Surinamers en Antillianen op hun knieen dankbaar zijn voor wat zij nu in Nederland hebben,kijk maar hoe de Ghanezen en de hutu’s en toetsies het hebben in die landen..zouden dat allemaal ook wel willen.

  • Shirma doekoe says:

   Die Suris zijn met wat zij allemaal hebben hier in Nederland uitzonderlijk gecompenseerd voor wat zij als leed van hun verre verre voorouders zien.
   Allemaal een woning,uitkering,goede zorg,uitstekend onderwijs,zeer goede voeding,volle supermarkten,mooie auto’s,talloze ontwikkelingshulpen naar Suriname enz.
   Het nageslacht heet het maar goed hier in ons Kikkerlandje vind ik..zet de klagers eens een half jaartje in Suriname zónder Nederlandse steun..dan komen ze huilend op hun knieen terug.
   Zeg éérlijk zonder die verleden van slavernij hadden de huidige en laatste 100jaar generatie dit allemaal niet gehad..terugdraaien van die periode en dan daarvoor als arme Ghanezen of Mozambikanen leven in de jungle zouden ze er echt niet voor over hebben..dit hebben ze te danken aan dit verleden,daardoor heeft Nederland genoeg gecompenseerd in de vorm van de miljoenen aan ontwikkelinghulp richting Suriname,de surinamers als Nederlanders zien met alle rechten en geneugten die zij ontvangen,dát is wat andere Afrikanen niet hebben en wat Nederland dus doet en gedaan heeft voor dit verleden..
   Je moet de hand die jou voedt niet bijten,maar dankbaar zijn op wat je hebt volop gecompenseerd hebt gekregen vind ik in Nederland.

 39. Eens Piet says:

  iedere surinamer kan met dna vaststellen uit welki deel van afrika hij afkomstig is.
  zo mobiel waren die stammen niet 500 jaar geleden.
  dan kan je daarna uitzoeken hoe in die regio mensen in slavernij raakten en wie daaraan verdienden, en dat is waar je excuses aan vraagt en aan wie je schadevergoeding vraagt.
  die afrikaners nu die lachen ze keihard uit. een schadevregoeding …. zouden ze nooit doen
  alleen onze overheid is de hele tijd bezig met schadevergoedingen.

  • De cultuur says:

   Als ik het me goed herinner
   heeft nederland de slaven vrijgekocht in suriname
   en nederland heeft na de koloniale tijd de kans op paspoort NL geboden
   dat is 2x een compensatie
   waar moet er nu nog excuses voor komen dan?
   we doen net alsof nederland slavernij heeft bedacht maar dat was anders
   EN DAT WETEN ZE ALLEMAAL
   alleen nederlanders moeten dat gaan vergeten
   want nee, die schuld moet bij ons liggen
   GESCHIEDVERVALSING

   in midden oosten en afrika deden ze duizenden jaren aan slavernij
   zit diep in die cultuur gebakken.

 40. Eens Piet says:

  als wij naar suriname verhuziebn worden we echt wel gediscrimineerd

 41. Moslims dan says:

  witte dick

  • Mest says:

   het sinterklaas feest is officieel verpest.
   maar wij rapen straks de puinhopen wel weer op en maken het beste eravn
   het is de schuld van de media en politiek, want die zitten erachter
   dus mestvaalt het stinkt

 42. Moslims dan says:

  de zwarte piet discussie wordt het meest agressief gevoerd door
  3 mensen die pas recnet naar nederland kwamen, dus eerste generatie
  wie ben je dan te denken dat jij mag bepalebn hoe cultuur hier moet zijn?
  raar hoor
  dan voel je niet aan hoever je moet gaan na een welkom gehad te hebben

  • Moslims dan says:

   je vraagt je af met welk visum ze binnen zijn gekomen
   want ghana is een veilig land en die gast heeft gene drukke baan ofzo.

 43. Moslims dan says:

  Jerry Afriyie komt uit Ghana is van KOZP
  Sylvana is geboren in Suriname
  Quinsy Gario werd geboren op Curaçao

 44. Wegwerp cultuur says:

  https://www.nieuwwij.nl/interview/fatima-elatik-een-woord-als-inclusie-heeft-pas-betekenis-als-ernaar-gehandeld-wordt/

  ze heeft gelijk
  nederlanders hebben wel meer dan de meeste andere landen ruimte gemaakt voor nieuwkomers
  maar dat gaan ze niet erkennen
  deze mevrouw zegt niet dankjewel, itd, maar voelt zich nog buitengesloten
  ze kreeg wel alle kanzen maar ze wordt nog steeds als nieuwkomer gezien
  raar he, als je een hofddoek draaagt?
  maar dat ligt dus aan nederlanders
  nederlanders moeten erkennen dat ze nog veel meer moeten doen
  er is niet hard genoeg gewerkt aan inclusie
  maar dat vergt erkennen van je eigen witte fout zijn
  meer doen voor de nieuwkomers, want anders ben je beschadigd als land
  nederlanders moeten erkennen hoe fout ze zijn
  anders kunnen ze niet “helen”.

  knettergek wordt je van dat soort nieuwkomers
  het is agressie naar het gastland waar je alle kans kreeg die je thuis niet kreeg
  wat een koloniale houding van mensen die uit zieligheid zijn toegelaten hier
  ga eens aan het werk en zonder klagen muts
  anders moet de nederlander spijt krijgen van het welkom heten van zoveel nieuwkomers
  en denk je niet dat je thuisland ook wat inclusiever kan worden?
  want andersom worden wij gediscrimineerd daar
  dus als je belerend bezig wilt zijn, doe dat dan eens naar je thuiscultuur
  die ken je namelijk beter dan de nederlandse cultuur.

  als ik in amsterdam oost iets koop in een winkel van een islamiet
  dan loop ik serieus (het gebeurt soms echt nog) het riscio, dat de man bij de kassa snel het prijskaartje verwijdert en dan ineens 20% extra vraagt voor het product. Bewijs jij maar met het prijskaartje weg dat het bedrag niet klopt !!! want prijzen die je rekent in nederland, mogen best verschillen afhankelijk van de huiskleur van de klant . in nederland. het gebeurt. niet allemaaal zijn ze zo, maar doe net alsof jij moreel superieur bent aan de gemiddelde hollander….

 45. Wegwerp cultuur says:

  https://www.nieuwwij.nl/interview/fatima-elatik-een-woord-als-inclusie-heeft-pas-betekenis-als-ernaar-gehandeld-wordt/

  “Ik zie dat het activisme in de gemeenschappen en in de samenleving groter wordt. Dat levert successen op. Kijk naar de anti-zwarte-piet beweging. Je merkt dat het aan de kant van de meerderheid schuurt. Meer divers worden is niet gezellig. Het gaat over helen. Over herstellen wat er mis is gegaan. Dat betekent dat je eerst moet erkennen wat er mis is gegaan en dat doet pijn, want dan moet je naar jezelf durven kijken en ruimte maken. Organisaties worstelen daarmee. Ze praten er vaker over, maar er verandert nog niet zoveel. Ik zie dus vooral beweging in de samenleving, nog niet zoveel in de systeemwereld. De macht delen is lastig en eng.”

  ikek wil macht ikke wil macht ikke wil ikke wil ikke wil ikke wil ikke wil
  anders zijn jullie niet goed want niet inclusief genoeg
  de mroaal van de globalisten mestvaalt vergt dat jullie mij macht geven
  ikke ikke ikke ikke ikke

  ga eens aan het werk muts en laat zien dat je toegevoegde waarde levert aan dit land
  tot op heden horen wij niets wat waarde toevoegt

  waar haalt zo iemand het kenttergekke lef vandan om te zeggen dat nederlanders meten helen
  over herstellen wat er mis is
  wat er mis is? het klaagkipje heeft geleerd dat ze steeds meer steeds meer krijgt als ze maar schreeuwt klaagt en moreel verheven acteert alsof zijzelf een beter moraal zoyu hebben
  wij moeten ons aanpassen. wij hoeft zich NIET aan te passen. anders zijn wij onrechtvaardig.

  subsidie boe roep kip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.