Hongerwinter, die is echt gebeurd. En iedereen die het meemaakte, weet het nog goed.

 • De laatste winter in de Tweede Wereldoorlog was een barre winter, hoewel niet eens bijzonder koud. Wat er gebeurde is op allerlei wijze vastgelegd.
 • Er reden in opdracht van Wilhelmina geen treinen meer. De Duisters reden hun eigen treinen over de gewoon werkende rails (nee, Wilhelmina gaf niet de opdracht rails te saboteren). Nederlanders konden niet langer reizen en werden niet meer van voedsel en brandstof voorzien.
 • Vooral in de grote steden leidde dit tot grote problemen, omdat juist daar de natuurlijke voorzieningen beperkt zijn (in tegenstelling tot het platteland, waar voedsel en brandhout aanwezig waren). Zuid-Limburg was al bevrijd, zodat steenkool niet langer werd aangevoerd.

 

 

 • Vanuit de Randstad werden zogenaamde hongertochten ondernomen, waarbij men meestal te voet, naar het platteland afreisde, om bij boeren eten te kopen.
 • Volgens de gangbare schatting kwamen 20.000 tot 30.000 mensen om door de hongerwinter in Nederland, in enkele maanden tijd. Maar dit zou ook veel meer kunnen zijn geweest. Bijna de gehele bevolking heeft last gehad van schaarste.

Het valt me altijd op, hoe weinig aandacht de Hongerwinter krijgt in ons land. Ook in Rusland, is er relatief weinig aandacht voor het herdenken van de slachtoffers van het Stalinisme (en dat waren er pas veel).

 

 

De hongerwinter oversterfte in de periode september 1944 tot mei 1945 was 58.000 mensen. Dat zijn 58.000 extra doden, bovenop een gemiddeld aantal sterfgevallen in Nederland in die periode in de jaren direct na de oorlog (hoewel men kan stellen, dat ook na de oorlog het dodental relatief hoog zal zijn geweest, vanwege de jarenlang ongezonde levensstijl en de vergrijzijng). Een meer conservatieve (gangbare) inschatting is dat 20.000 tot 30.000 mensen de dood vonden door de hongerwinter in Nederland. De doodsoorzaak van veel mensen in die tijd is onbekend, waardoor verschillen in de telling kan ontstaan. In dit getal van 58.000 doden (NIOD), worden de overledenen in de maanden na de oorlog niet meegerekend, hoewel in mei 1945 een groot deel van de bevolking nog steeds ernstig verzwakt was door de oorlog.  

Bekijk gerust de statistieken van dodentallen in WO2, hoewel hier ook vraagtekens bij geplaatst kunnen worden. Nederland heeft relatief veel doden vergeleken bij andere Europese bezette landen. Ook valt het enorme aantal doden in Polen op. Een zeer hoog aantal Joden (3 miljoen!!!), maar ook bij autochtone Polen is er een bijzonder hoog dodental. Wat is hier gebeurd? En wat hadden de landen met relatief hoge dodentallen met elkaar gemeen? (Nederland, Griekenland, Polen, Hongarije, Duistland, Litouwen, Letland, Rusland, Joegoslavië, …). Het zijn vooral landen die later communistisch werden.

 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Jodendom, WO2 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Hongerwinter, die is echt gebeurd. En iedereen die het meemaakte, weet het nog goed.

 1. jamaa says:

  eerst zijn de joden afgevoerd naar hun kampen
  daarna is de autochtone bevolking verhongerd
  de hongerwinter is een bewezen feit en een genocide
  waar de joden heen zijn gegaan is niet duidelijk, geen lijken gevonden niets

  • Bosgeus says:

   Die lijken werden meestal verbrand.
   Er waren daar ovens voor in de concentratie kampen en veel getuigen, want de gedetineerden moesten helpen met het verbranden van de lijken.

 2. jamaa says:

  Wilhelmina heeft opdracht gegeven voor de treinstaking in 1944,
  zij gaf geen opdracht om de rails te saboteren, want dan zouden ook de duitsers er nadeel van hebben. door alleen treinpersoneel (ns overheid) te laten staken, had alleen de lokale bevolking last
  duisters lossen hun eigen probleem simpelweg op door eigen wagons en treinen te laten rijden
  Wilhelmina heeft dus de opdracht gegeven voor de hongerwinter
  zij wordt daarom een heldin genoemd. moedige sterke vrouw, blabla.

 3. jamaa says:

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Zo-verschrikkelijk-fout-waren-de-Brenninkmeijers-in-WO-II-181701

  zijn die brenninkmeijers zelf niet gewoon joods?
  joden deden gewoon zaken met de nazis dat is bekend.
  en tegenwoodig zijn die brenninkmeijers toch heel actief in hollywood?
  klinkt voor mij heel joods.
  en dan een mea culpa boek schrijven past ook wel in ene joodse traditie
  die brenninkmeijers zijn in ieder geval vrijmetselaars dus close met de joden

 4. jamaa says:

  De afgelopen 100 jaar is de grootste holocaust aller tijden gepleegd
  Het is de holocaust op Europeanen.
  De Europeanen beseffen het alleen niet.
  WO1, WO2, Stalinisme. OMG. Grootste holocaust aller tijden.

 5. jamaa says:

  En nu komen we in de finale fase van die Europese holocaust.

  De open grenzen. Vrijmetselaars uit het Midden Oosten komen naar Europa toe, zoals er ook massa-immigratie plaatsvond richting Oost-Europa tijdens WO2. Na WO2 kwam het communisme waarbij bevolkingen van vele landen in slavernij zijn gebracht onder leiding van commies.
  Massa-immigratie van vrijmetselaars dat is een voorbode van revolutie.

  We worden leeggeroofd als continent onder leiding van “onze” geinfiltreerde overheden.
  De media moedigt het aan.
  De politiek moedigt het aan.
  Net zoals Wilhelmina de hongerwinter aanmoedigde.

 6. jamaa says:

  maud, welke massamoorden denk jij dat echt waren en welke zijn hoax?
  ik noem er een rij met gruwelijkheden

  – cambodja killings fields
  – gaskamers hitler joden
  – hongerwinter nederland en elders armoe 1939-1945
  – veldslagen van tweede wereldoorlog
  – stalinisme
  – 9 11
  – bombardementen in middenoosten 1990-nu
  – culturele revolutie china destijds
  – Dresden bombardement wo2
  – Rotterdam bombardement wo2
  – Enschede ramp vuurwerk
  – watersnoodramp 1954

  ik denk wel dat je gelijk hebt dat ze meer en meer vrijmetselaars naar europea halen en dat er sinds begin van wo2 heel veel autochtone europeanen zijn de dood ingejaagd.

  schatting stalinisme: een totaal aantal slachtoffers van honderd miljoen:
  18 miljoen door de burgeroorlog en de hongersnood van 1921-1922,
  22 miljoen tijdens de collectivisatie en alles wat daarmee samenhing,
  18 miljoen tijdens de zuiveringen tussen 1935 en 1941,
  32 miljoen tijdens de oorlogen
  9’miljoen door de onderdrukkingsacties tussen 1941 en 1953.
  Niet al deze mensen kwamen om, en niet alle doden kunnen Stalin worden aangerekend (dat geldt met name voor de burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog), maar de overgrote meerderheid wèl.

  in landen met veel vrjmetselaars worden de landen leeggeroofd en de bevolking machteloos gemaakt. daarna verzinnen ze nog wat hoaxes, zodat de internationale gemeenschap mag dokken. je kan er de donder op zeggen en nederland gaat nog eens veel geld betalen aan srebrenica hoewel ook dat een poepverhaal is. gewoon een poepverhaal. jankende moeders op tv? poep. niemand zegt het want massamoord daar kan je geen vragen bij stellen. ze weten dat.

  het eerste wat stalin deed was de kleinere en middelgrote boeren onteigenen, zodat hij de macht over de voedselproductie heeft. dan heb je iedereen al onder de duim. want bij hongersnood kunnen de mensen niet hun sieraden inruilen voor eten bij de boeren. argentinie idem dito. alle zelfstandige bedrijven die cruciaal zijn, dat moet in staatshanden.

 7. jamaa says:

  ik heb geen zin om me in dit soort shit te verdiepen
  het is echt totale shit van vreselijke mensen die geen knip voor neus waard zijn

 8. jamaa says:

  franse revolutie was dat ook een hoax?

 9. Jimmy is Back says:

  Een eerste test is: zijn de lichamen zichtbaar voor iedereen? En dan moeten we door de filmgewonden heenkijken, want hoax aanslagen hebben gewoon nepgewonden.

  – franse revolutie, is in ieder geval echt gebeurd, want onthoofdingen op marktpleinen
  – hongerwinter is echt gebeurd, want hele bevolking maakt het zelf mee
  – dresden en rotterdam zijn gebombardeerd, maar mogelijk zijn velen vooraf gewaarschuwd en waren er weg. maar ook veel mensen waren gewoon thuis in rotterdam.
  – veldslagen hebben plaatsgevonden maar waren waarschijnlijk vantevoren gepland. het was de bedoeling dat nederland zou verliezen bij de inavl van de duitsers. dus ze moeten dat vooraf gemanipuleerd hebben en de vraag is hoe erg dat werd. jonge mannen amper bewapend een zwaar bewapend leger tegemoet laten lopen? als je dat bewust doet en vooraf plant? daar kom je alleen mee weg, als je ervoor zorgt dat ALLE nederlandse soldaten die niet “in on it” zijn als je die dood schiet, desnoods door “vriendelijk” vuur.

  ik denk dat veel hoax is geweest en ook veel daadwerkelijk massamoord op europese bevolking. de zogenaamde wereldelite vindt de westeuropeanen te slim worden en te onafhankelijk. ze willen europa afbreken, want europa is het beste continent….

 10. Jimmy is Back says:

  aan het eind van de oorlog zijn ook veel duitse kampbewakers dood geschoten zonder enige vorm van proces zomaar uit het niets. we hebben dus niet van alle kanten getuigenissen van wat er in die kampen plaatsvond. je schiet namelijk een deel van de getuigen dood. ja duitsers. maar dat zijn ook getuigen.

 11. Jimmy is Back says:

  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/hof-nederlandse-staat-moet-nabestaanden-srebrenica-deels-compenseren

  de moeders van srebrenica
  omdat alle nieuws fake is
  kunnen we deze vrouwen niet zomaar geloven
  ontzettend veel nieuws is totale onzin
  hoaxes en nog meer hoaxes
  er is een comlete munchenhausen jankcultuur en eiscultuur ontstaan
  het gemene westen moet de zielige mensen compenseren
  maar het westen beseft onvoldoende dat ze letterlijk ALLES zouden faken
  sommige mensen zouden hun hele leven willen janken om aandacht en anderen het werk laten doen en daarna de hand ophouden voor geld en daarna de werkenden en betalende nawijzen en zeggen dat die gemeen zijn en alleen aan zichzelf denken.
  krijsen en janken is een goede levensstijl als je die ziekte hebt
  normale gezonde mensen kunnen zich niet voorstellen dat het fake is.

  • Jimmy is Back says:

   het enige wat je ertegen kunt doen is hen totaal negeren, hoe erg het gekrijs ook wordt. de mensen die het hardste krijsen, dat zijn meestal de daders. echte slachtoffers zoeken waardigheid en proberen hun leven weer op te bouwen en te helen. alleen de fakers krijsen steeds harder en harder en harder, tot mensen hen de zin geven, puur omdat ze hopen van het gekrijs af te komen. maar er zal altijd nieuw gekrijs komen, want dat is wie zij zijn. zij zijn krijsers van beroep hun hele leven lang.

 12. NS in WWt says:

  NS dat zijn allemaal vrijmetselaars
  die gasten hebben geen moraal.
  doen wat de koningin zegt no matter what
  die denken zelf niet na en zijn blij als ze ergens bij aan tafel zitten
  massamoord op eigen volk daar worden ze geil van

 13. Boer Harms says:

  monument met namen
  namen van wie
  namen van genocide plegers
  stil
  confronterend
  grappig als je het weet
  droevig als je het niet weet
  onacceptabel voor de wijzen

 14. Bosgeus says:

  Koningin Wilhelmina verklaarde ook de oorlog tegen Japan in 1941.
  Daardoor werden duizenden Nederlanders in Japanse concentratie kampen geplaatst, velen kwamen daar ook om.

 15. Krijsende varkens says:

  als er nu een hongerwinter zu komen, is het vele malen erger
  mensen hebbn geen skills meer om zelf te overleven
  wie heeft er nog een klein moestuintje of weet iets van zelf vuur maken?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.