Stel dat ze achter mij aangaan? Hoe herken ik ze dan?

Telkens een andere rol aannemen. Een baan toegeschoven krijgen, die je niet aankan. Vaak past de functie ook totaal niet bij ze. Hoe kom je daarmee weg?

Waarom herkennen we mensen niet, die we wel eens eerder gezien hebben?

 • Je herkent hen niet, omdat je ze eerder eigenlijk nooit goed hebt leren kennen. Contacten zijn relatief oppervlakkig. Nooit een serieus gesprek mee gevoerd.
 • Of je herkent hen wel. Je denkt direct dat Freek wel erg op Jack lijkt. Maar vier of meer mensen in je directe omgeving vertellen je dan dat die persoon: 5 jaar ouder is, zij hen ontmoet hebben 4 jaar geleden daar en daar, deze de afgelopen jaren zich bezig hield met (dus geen match met de persoon die jij kent en waarvan je denkt dat deze sprekend lijkt op) etc. etc. Allemaal liegende getuigen.
 • Fakers praten relatief veel over hoe geweldig zij zijn én over hun verleden. Ook scheppen ze op, over jobaanbiedingen etc. Vaak zijn ze snel openhartig over familieproblemen die ze hebben (zieke kinderen, armoede in de jeugd en overleden ouders komen bij een eerste gesprek aan bod, ook als u zelf niet doorvraagt op deze onderwerpen). Daarmee moet u snel een imago in u opnemen van wie zij zijn. Het komt oppervlakkig over, want het zijn monologen. Ze vermijden inhoudelijke gesprekken over onderwerpen waar zij verstand van zouden moeten hebben, gezien hun functie. Desondanks zijn ze zelf veel aan het woord.
 • Vaak hebben ze hun huid gekleurd, omdat je er daardoor ineens heel anders uitziet. Het lijkt natuurlijk (spray tan) maar komt toch niet geheel natuurlijk over. Zonnebankbruin intens over het gehele lichaam, ook in de winter. Maar in plaats van bruin gebruikt men ook tints, die minder flateus zijn. Ze hebben dan een ongezonde uitstraling. U moet denken aan roze-rood (alsof iemand zwaar gesport heeft of te lang in de zon gezeten). Maar ook die kleur is consistent over het gehele lichaam. Anderen zijn juist witter geverfd, bleekjes voor een blanke zogezegd (ongezond). De kleur oranje is ook een favoriet (Donald Trump, Barbie, en Pieter Bisschop zijn daar voorbeelden van). Men ziet er gelijk anders uit.
 • De lichaamshouding komt geforceerd over. Men loopt bijvoorbeeld iets gebogen, consistent. Daardoor lijkt het postuur ineens anders.
 • Vaak is de stem geforceerd anders. U weet dat niet, maar veel mensen herkent u onbewust als eerste aan de stem. Bij fakers, is er vaak “iets irritants aan de stem”. Je voelt dat het geforceerd is. Ook doen zij relatief vaak een accent na. De meeste academici hebben vanaf hun 20e jaar geen overduidelijk accent/dialect meer, omdat je werkt met mensen die overal vandaan komen. Fakers cultiveren een accent/dialect, omdat dit hen gelijk een andere achtergrond geeft.
 • De leeftijd klopt niet bij het plaatje. Er wordt u verteld dat iemand 50 jaar is en die leeftijd past dan bij de keuze van de kleding en de houding van die persoon. Echter, veel rimpels ziet u niet en kalend zijn ze ook niet. U concludeert dat deze persoon “goed opdroogt”. Andersom kan ook. U wordt voorgesteld aan een collega die even oud is als u. Hij draagt een spijkerbroek, jeugdig jasje, T-shirt met opdruk. Maar de huid ziet er ouder uit. U concludeert dat de persoon relatief snel grijs is geworden en rimpels heeft gekregen, maar gelooft het jeugdige voorkomen.
 • Meestal hebben ze een volle haardos. Een pruik kan iemand heel snel een andere look geven. En een mooie pruik heeft een volle haardos.
 • Iemand is echt heel wit of echt heel donker voor een blank persoon. Door de kleuren van iemand geheel anders te maken, herkennen de meeste mensen je niet. In praktijk betekent dit dat iemand vaak heel donker gemaakt wordt (donker haar en zeer bruine huid voor een blanke, zoals Ron Brandsteder) of juist veel lichter (asblond en bleekjes).
 • U heeft de indruk dat zij altijd make-up dragen. Nooit zag u hen zonder.
 • Ze worden omringd door verschillende mensen, die spontaan vertellen hoe goed die persoon het wel niet doet en hoe uitmuntend veel dingen ze al gepresteerd heeft. Door iemand als voorbeeld (held) neer te zetten, stellen de meeste mensen geen vragen.
 • Je ziet de persoon in kwestie nooit terplekke een bijzonder bijdrage leveren, waaruit blijkt dat diegene zijn vakgebied meester is. Ze geven wel presentaties, maar vermijden de open discussie over een aanpak. Ze zijn wel aanwezig in hun kantoor, maar ze lopen niet rond om met veel collega’s een praatje te maken. De kans om ontmaskerd te worden is bij beperkte kennis klein, als die kennis niet spontaan benut hoeft te worden (zoals in discussie ergens over wel nodig is).
 • Men heeft consistent dezelfde gezichtsuitdrukking: altijd lachend of juist altijd de mondhoek naar beneden. Anderen lachen letterlijk nooit (omdat ze bang zijn aan hun lach herkend te worden). Kortom, qua karakter zie je maar één kant van iemand in de gezichtsuitdrukking. En vaak ontwijken ze zelfs oogcontact.
 • Het is makkelijker om een faker in een baan met laag opleidingsniveau te schuiven, bij voorkeur als er geen directe collega’s zijn waarmee ze samenwerken (receptioniste bijvoorbeeld). Het is nog makkelijk een faker in een hoge managementrol te duwen. Waarom? Omdat managers (als ze fake zijn) er mee wegkomen, als ze niets presteren en zij gesprekken altijd oppervlakkig houden. Ondergeschikten hebben dan weinig aan hun baas, maar ze zullen er niets van zeggen en gewoon hun werk doen. In een echt bedrijf is zo een manager na een jaar weg. Een faker mag blijven zitten. Het meest moeilijk is, om iemand in een functie te schuiven, waar inhoudelijk werk verwacht wordt, in aanwezigheid van collega’s. Dat kunnen ze namelijk niet.
 • Fakers zitten relatief vaak aan de telefoon. Ze houden contact met de rest. Zo krijgen ze advies en kunnen ze de facade ophouden.
 • Fakers werken vaak met andere fakers in een team. Dan verzint men een fake klus en kunnen ze allemaal op vakantie of eveniets anders doen. Kortom, het hele team fakers is dan even weg, zonder dat de rest van het bedrijf weet dat ze weg zijn.
 • Ze lachen veel. Voor hen is het leven een lolletje. De rest is wel eens gestrest, omdat ze teveel werk hebben of er problemen zijn. Zij hebben lol.
 • De communicatiestijl is altijd dom dominant. Vermoeiend en vervelend. Het moet zoals zij zeggen dat het moet. Geen discussie mogelijk. Dat is dermate disrespectvol voor anderen, dat je je afvraagt waarom ze hun baan behouden. Een faker vraagt niet wat jij wilt en wacht dan op je antwoord… Drammers.
 • Ze zijn vaak negatief over mensen met wie zij gewerkt hebben. Die ander deed inhoudelijk het meeste werk. Zij claimen achteraf dat zij degene waren die zoveel gewerkt heeft, terwijl de ander zogezegd amper iets deed. Er zijn hierdoor geen directe waarnemingen van de toegevoegde waarde van de persoon in kwestie, maar er wordt wel het imago gebouwd dat het wel zo is.
 • Als ze erg slim zijn, benadrukken ze dat ze niet zo slim zijn en ook faalangst hebben (examens niet gehaald, blackout op het werk etc). Als ze niet bijzonder slim zijn, scheppen ze juist op over intellectuele vaardigheden die zij menen te hebben.
 • Je vraagt je regelmatig af: Hoe kan het dat deze persoon op die plek zit en dan zijn baan nog weet te behouden ook nog.
 • Ze zijn extreem grof en a-sociaal, omdat ze weten dat ze de baan toch wel behouden. Een collega die iemand uitscheldt om niets? Ook een symptoom.

Het zijn kortom mensen, waar je niets aan hebt, maar die wel altijd overal met een lach aanwezig zijn. Ze zijn erg bezig met het imago. Dat imago is dan ook consistent (de auto past bij de kleding en de hobbies). Ze zijn bijna “een typetje” (dat is dus ook zo).

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Stel dat ze achter mij aangaan? Hoe herken ik ze dan?

 1. NN at CNN says:

  rare stemmentjes
  irritante stemmen bijna 9 vd 10 keer
  heel lage stem of krijsend hoog
  en altijd mensen uitlachen
  verder doen ze geen werk en laten ze nooit blijken ergens kennis van te hebben
  irritant nutteloos sta in de weg volk
  ze bewegen zich altijd in groepen
  en de meest nutteloze types kirjgen toch een promotie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.