Update Namenmonument Amsterdam @ Weesperstraat location: Letter to municipal office

Just last week, Maud send a letter to the municipal office (see below). It concerns the monument they intend to build in front of the Hermitage garden. It is a very, very large monument, in a neighborhood with many WW2 monuments already (so we are not against WW2 monuments in general, but this takes it to the next level).

hnm_artist-impression_center

Please, sign the petition. They will soon start tearing down all the trees in the park (34 trees will be taken down). Our neighborhood needs green parks more than anything. The monument concerns 4 metre high brick walls in a labyrinth of 40 metres by 10 metres. This is not an average size monument, especially not for an old city centre like Amsterdam.

https://petities.nl/petitions/andere-locatie-nationaal-joods-holocaust-monument?locale=nl

 


 • Gemeenteraad Amsterdam
 • Gemeentehuis
 • Amstel 1
 • 1011 PN Amsterdam

Betreft: Petitie Namenmonument Weesperplantsoen

Amsterdam, 18 december 2017

Edelachtbare heer/vrouwe,

Recentelijk zijn wij een petitie op www.petities.nl gestart, met het verzoek het Holocaust Namenmonument niet te plaatsen in het Weesperplantsoen. Ik verwacht dat het aantal handtekeningen in de komende weken verder zal toenemen.

Op 6 november jl. vernam ik voor het eerst van het Holocaust Namenmonument, doordat ik een buurtgenoot kleine posters zag ophangen in het Weesperplantsoen. De inspraakavond op 7 november werd afgezegd door het Namenmonument Comité. Ik meen dat het onjuist is, dat de buurt niet geinformeerd is, omdat het gaat om het wijzigen van de bestemming van een perceel met een belangrijke buurtfunctie: het Weesperplantsoen en de prachtige tuin achter de Hermitage (deze laatste zal deels overschaduwd worden door de hoge muren van het monument).

Ondertussen is mij gebleken, dat op 22 juni 2016 reeds een beslissing werd genomen door de gemeenteraad, om het Namenmonument in het Weesperplantsoen toe te staan. Het ontwerp (en de omvang ervan) was op dat moment nog niet bekend. Omdat het gaat om een zeer omvangrijk en hoog monument, verbaast het me, dat niemand in mijn buurt hierover vooraf een brief heeft ontvangen. Het plaatsen van een hoog Namenmonument op die plek, betekent immers de afbraak van een belangrijke buurtfunctie voor bewoners uit de Weesperbuurt. Dagelijks lopen velen even door het Weesperplantsoen en het stadspark achter de Hermitage is een geliefde plek om tot rust te komen.

Een monument van deze omvang, past daar niet. Een monument van deze omvang, overschaduwt de omgeving. Ook het verwijderen van vele volwassen bomen is een verlies voor de buurt. Juist langs de Weesperstraat is groen broodnodig. De ontwerper heeft bovendien gekozen voor hoge muren in een doolhofvorm. Een dergelijk ontwerp zal in het stadscentrum mogelijk criminaliteit aantrekken. Het is mij volstrekt onduidelijk, waarom gekozen wordt voor het plaatsen van dit monument op deze prachtige locatie, waar een monument van deze omvang, een minder welkome toevoeging is voor de buurt. Het is nu een geliefde plek voor buurtbewoners. De bezwaren die golden voor het Wertheim-park als (eerdere) locatie, zijn hier eveneens van toepassing.

In de komende weken zal ik brieven verspreiden, waarin buurtbewoners alsnog over het Namenmonument geinformeerd worden. Naar verwachting zal naar aanleiding hiervan het aantal handtekeningen onder de gestartte petitie groeien. In het eerste kwartaal van 2018 wil ik de petitie kunnen aanbieden.

Hoogachtend,

Mevrouw G.J.M. Oortwijn

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Jodendom, regio Amsterdam, WO2 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Update Namenmonument Amsterdam @ Weesperstraat location: Letter to municipal office

 1. Em says:

  A monument this size, should not be considered for a city centre that should stay intact the way it is like Amsterdam. It is just too big. If they need a monument this size, a memorial site (not a monument!), then the Amsterdamse Forest is better suited. They can claim an area over there. It is ridiculous to claim a park area in the city centre for a memorial site. When they do insist on a memorial site in the city centre, go to the Vondelpark, thats big enough and sinister already.

 2. Em says:

  End of the first week of January we will hand-in the petition at the municipal office.
  We needed a minimum of 200 signatures for them to discuss it, while we have 230 now.
  So enough, but some signatures extra makes a real impact.

 3. Emuk says:

  The neighborhood is not Disney world for WW2.

 4. NN van CNN says:

  Dat Joden holohau monument moeten ze echt bij de tunfun plaatsen.
  Lekker ondergronds, bij de metrolijn, met aansluiting op zowel het filmmuseum, het joods museum, de synagie, de politiek in het gemeentehuis en jawel ook het waterloo plein de markt.
  Beter gepositioneerd kunnen ze het niet doen. Waterfontein op het plein erboevn, water water water. Je zou het in een film niet doen, omdat het te perfect is. een klaagmuur metselen. bouwstenen met namen. vrije bouwmannen te cliché. Niemand gelooft dat het kan maar er is letterlijk een perfecte plek voor een megagrote superdeluxe holohau monument in Amsterdam, waar anders kan het gebeuren op die manier….. Je kan er de donder opzeggen of er komt een fake aanslag op precies dat monument. De donder kan je erop zeggen. om die reden moet het vast bij de Hermitage gebeuren. Want dan kan er makkelijk een vrachtwagen doorrijden? Ze willen er iets mee, ze moeten er iets mee.

 5. NN van CNN says:

  De Hermitage. Dan zal zowel Rusland als Nederland als Israel fel reageren.
  Nou poppetjes en dansen.

 6. Antonius B says:

  https://centrum.raadsinformatie.nl/vergadering/345727

  Hier is duidelijk dat ze alle bezwaren naast zich neerleggen.
  Het gaat alleen om politiek en helemaal niet om de belangen van Amsterdammers.
  De politieke partijen zitten op 1 lijn en drukken dat er door. Bewoners niet goed geinformeerd.
  De enige bezwaren komen van Joden, want die dekken zich in tegen de woede die het monument zal oproepen. De buurt is er in de eerte plaats om te wonen en te werken, niet voor toeristen. Het is een schandalig groot monument. Dat ze zoiets durven bouwen op die locatie. Walgelijk.
  Disney world is ook lelijk. Dit monument is ook lelijk. Disney world bouwen ze dus niet in het centrum. De mooiste plekjes van de Weesperbuurt afgebroken. Voor de hongerwinter maken we toch ook geen monument van 1000 m2 en breken daarvoor het Vondelpark af? Zou mooi zijn.

 7. Antonius B says:

  Heb jij een reactie op je brief gehad?
  Krijgen andere buurtbewoners reacties op brieven?
  Zal wel niet als het zo gaat.

 8. Antonius B says:

  Amsterdam is meer dan welke stad ook een vrijmetselaars bolwerk.
  Iedereen in de politiek, maar ook 25% van de bewoners.
  Dat is verloren moeite. Als je de stad niet opschoont komt het nooit meer goed.

 9. Andre A says:

  Comité van aanbeveling Namenmonument

  Eberhard van der Laan, Burgemeester van Amsterdam

  Ahmed Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam

  Frits Barend, Journalist

  Piet Hein Donner, President Oorlogsgravenstichting

  Ton Heerts, Voorzitter MBO Raad

  Liesbeth van der Horst, Directeur Verzetsmuseum Amsterdam

  Jeroen Krabbé, Acteur/beeldend kunstenaar

  Ronald Leopold, Directeur Anne Frank Stichting

  Dirk Mulder, Directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork

  André Rieu, Violist

  Marjan Schwegman, Oud Directeur NIOD

  Ernst Daniël Smid, Zanger/presentator

  Marlies Veldhuijzen van Zanten, Voormalig staatssecretaris VWS

  Gerdi Verbeet, Voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

  Ron van Wieken, Voorzitter Centraal Joods Overleg

  Ruud de Wild, Radiopresentator

  Onno Hoes, Voormalig voorzitter CIDI

  ——————————–

 10. Brian Adams says:

  Ik ben hier wel klaar mee.
  Nooit gewild en meer dan genoeg ervan. Daaag.

 11. Robert de Klerk says:

  Ik vraag mij af of de initiatiefnemers van een petitie tegen het namenmonument zich realiseren, dat de Weesperstraat en omgeving voor de oorlog een een Joodse wijk was en dat nog enkele hoogbejaarde overlevenden onder ons zijn. Overlevenden, die zich opnieuw als ‘het zijn maar Joden’ weggezet voelen. Ik sta versteld van de argumenten, die aangevoerd worden.

 12. nn says:

  Wij weten dat een Joodse wijk was, in een Nederlandse stad amsterdam.
  Nederland als land heeft Joden ruimte gegeven in steden.
  U hoeft ons niet bedanken.
  Er zijn monumenten voor Joden gemaakt in onze steden.
  U hoeft ons niet bedanken.

  Er wordt onderbouwd waarom dit monument teveel vraag is. Nederlanders bouwen hun begraafplaatsen niet in het centrum van steden, die komen aan rand van stad. Mooie parken een schaars zijn in het stads leven. Daar zijn mensen realistisch mee om, want ruimte is schaars. Je kan niet alles in 1 stadscentrum doen. Het kan niet.

  Uw suggestie antisemitisme is niet fijn. Dat is vaak gezegd. Makkelijkst als u de debat negeert. Nederland heeft Joden toegelaten in land als ze overal uitgespuugd werden in Europa. U hoeft ons daarvoor niet bedanken. Het was immers voor ons tijd. Joden krijgen veel banen in publieke leven, dus zijn geen onderbeschoven kind in krant en overheid.

  Wij weten dat de Weesper een Joodse wijk genoemd wordt. Het zegt alleen dat er veel Joden woonden en niet dat de wijk van de Joodse bevolking was of dat meerderheid van wijk Joodse was. Er zijn ook nog andere mensen, toen en nu, en die hebben ook ruimte nodig om te leven. Daar gaat het om. Balans tussen welke bevolkingsgroep vraagt van de publieke ruimte. u negeert dat er nu vele monumenten zijn voor wo2, dat is dan mogelijk tactisch in de discussie. Jammer wel.

  Die plantsoen heeft meerdere functie voor buurt. Het park achter en zicht op de Hermitage. Daar zou een betondoos voor in plaats kommen. Dat er aantal monumenten zijn voor Joden kan, maar op moment vraag je erg veel. It monument is te groot. Er staat nu een kleiner monument voor wo2 en dat zou gehaald worden om ipv megablok te plaatsen. De omwonenden zien het niet oke.

 13. NN at Baruch says:

  @Robert,

  Het maakt niet uit hoeveel monument er gebouwd worden op Nederlandse grond voor de zielige zielige zielige Joodse mensen, die wij binnen lieten, toen de rest van de wereld zei we moeten die gasten niet want ze plegen alleen maar misdaden……. wij lieten ze wel binnen.

  Hoeveel ruimte ze ook krijgen, het zal nooit genoeg zijn. Het zal altijd eindigen in ontevredenheid en gehuil om zieligheid. Dat is onderdeel van de cultuur? Dat gaat niet veranderen? nooit?

  Prima, dat is hun cultuur. Wij kunnen daar wat ruimte voor vrijmaken, want wij vermaken ons ook met joodse soapsseries vol met gejank en gelieg en gemaniupuleer en ge-90210. tv-soaps zijn nu eenmaal joods en vol met emotie. Drama. Vermaak. Je moet het niet te serieus nemen.

  Maar hoeveel van de Nederlandse ruimten en Nederlandse cultuur gaan wij opofferen om ruimte te maken voor de emoties van de Joodse cultuur? Er zijn al vele wo2 monumenten. Nu is het even teveel. Als opnieuw de zieligheidskaart gespeeld wordt, dan zijn de Amsterdammers dat wat beu. Logisch. Hoeveel ruimte hebben joden wel niet in de politiek en culuur en ambtenarij en in publieke ruimtes zoals het Vondelpark? Waar blijft de Nederlandse cultuur? Als je meer vraagt dan dat, dan moet je niet verbaasd zijn als Amsterdammers het wel gehad hebben met de joodse monumenten. Op een gegeven moment vraag je teveel als gastarbeidersvolk. Joden zijn gastarbeiders, die veel rumte gekregen hebben. prima geen probleem. wat ruimte vragen is oke. Maar hoeveel geven de Nederlanders op? Alles dus 90%? of 10%? of slechts 1% wat proportioneel zou zijn? Hoeveel wil je vragen, want bij riante overvraag zijn mensen het op een gegeven moment beu.

 14. nn says:

  all these stories of survivors are all heroic, unique, amazing stories.
  nobody just survived and never risked their lives or lost a family member etc etc.
  all survivors have stories that are worthy of a film

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.