In de oude A’damse “Jodenbuurt” komt er mogelijk nóg een holocaustmonument bij, helaas ten koste van prachtig groen

Het Joodse Namenmonument. Eerst moest het in het Wertheimpark komen, maar de buurt verzette zich ertegen. Als alternatief stelde de initiatiefnemers vervolgens de groenstrook achter de Hermitage voor: weer in een mooie stadstuin.  

Het gaat om muren van vier meter hoog (!), met daarop 100.000 namen. Een nationaal monument voor de holocaust, met daarop alle namen van Joden die zouden zijn omgekomen in de holocaust van WO2. Van bovenaf vormen deze hoge muren Hebreeuwse letters: ‘In herinnering aan’ . Het is mij op dit moment niet duidelijk of het monument alleen Joodse slachtoffers van WO2 herdenkt of dat het gaat om alle Nederlandse slachtoffers van de Duitse bezetting. Ik denk het eerste.

 

https://www.holocaustnamenmonument.nl/nl/holocaust-namenmonument/ontwerp/

 

Als de Joodse gemeenschap behoefte heeft aan een extra herdenkingsmonument, dan kan ik daar nu niets tegenin brengen. Ik maak zelf geen deel uit van die cultuur. De locatie van het monument is wat mij betreft wat ongelukkig gekozen. Eén van de mooiste plekjes van de Weesperstraat/Wibautstraat wordt erdoor weggevaagd. Er moeten 34 bomen gekapt worden, om plaats te maken voor deze hoge muren. De stadstuin achter de Hermitage, waar buurtgenoten graag vertoeven, zal hierdoor meer afgesloten worden. Hoewel de Weesperstraat voldoende locaties heeft, die een monument kunnen gebruiken, wordt nu gekozen voor afbraak van één van de fijnste stukjes van de straat, om plaats te maken voor een zwaar en hoog monument.

Op 7 november 2017 is er een inspraakavond in de Stopera, om 19.00h in de Boekmanzaal. Vanaf 20.00h krijgen buurtbewoners de kans er iets over te zeggen. De meeste buurtbewoners weten echter niet van het plan voor een groot monument.

 

De gehele groenstrook tussen de stadstuin en de Weesperstraat wordt muur. Veel buurtgenoten willen niet dat hun stadstuin met gezonde volwassen bomen gaat plaatsmaken voor een 4 meter hoog labyrint van muren. Het is een groot monument.

Twee foto’s van de desbetreffende groenstrook met daarachter de stadstuin.

 

Met antisemitisme heeft dit niets te maken, want er zijn in het verleden al veel monumenten opgenomen in de buurt, ter nagedachtenis aan WO2.

Het standbeeld van de Februaristaking. 

DSCI5747

 

De koperen klinkertjes voor de voordeuren van woningen in de wijk, daar waar Joden gewoond hebben. 

 

Het hexagram, verwijzend naar het salomonszegel, her en der verwerkt in naoorlogse architectuur. 

DSCI5726

 

De schaduwzijde van de Nieuwe Keizersgracht. Namen van Joodse mensen in de rand van de kade ingegraveerd. 

DSCI5731

 

En in de beschreven groenstrook, staat er nu reeds een monument ter nagedachtenis aan de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Dit is een monument dat qua stijl en omvang past op die plek. Het is niet geheel duidelijk hoe er tegen het huidige monument wordt aangekeken door de initiatiefnemers van het nieuwe grotere monument. 

DSCI5738  

Er is in de Weesperbuurt al veel ruimte vrijgemaakt voor monumenten ter nagedachtenis aan (Joden in) de Tweede Wereldoorlog. Een monument heeft wat mij betreft altijd twee doelstelling. Enerzijds de boodschap die men wil delen. Anderzijds het verfraaien of het versterken van de beleving in een buurt. Er zijn genoeg locaties in de Weesperbuurt te bedenken, die wél versterkt worden door het plaatsen van een monument (zoals het Waterlooplein, Mr Visserplein, Weesperplein, metrostations, Rhijnspoorplein etc.). Het is mij onduidelijk waarom dat ene stukje groenstrook op de hele Weesperstraat/Wibaustraat nu net de plek zou moeten zijn.

DSCI5738Het vreemde is, dat het erop lijkt, alsof het bestaande monument zal worden weggehaald. Dat is het Monument van Joodse Erkentelijkheid onthuld op 23 februari 1950. Dit monument herinnert eraan, dat er ook vele Amsterdammers waren, die de Joden hebben geholpen in de Tweede Wereldoorlog. Mogelijk wordt dit monument dan weer verplaatst?

 

Andere Joodse monumenten en musea in de Amsterdamse Weesperstraatbuurt zijn:

 • Nationaal Holocaust Museum bij ingang Artis
 • Auschwitz Monument in Wertheimpark
 • Joods Historisch Museum
 • Portugese Synagoge
 • Hollandsche Schouwburg (Joods Cultureel Kwartier) bij ingang Artis
 • De Dokwerker, het standbeeld van de Februaristaking
 • Het Joods monument van Erkentelijkheid in Weesperplantsoen
 • De Schaduwijde aan de Nieuwe Keizersgracht met namen Joden
 • De klinkertjes met namen Joden door de hele wijk

Voorheen klaagde niemand erover, maar nu wel. Waarom moeten de mooiste parken uit de buurt (en de buurt is dunbezaaid met groen) wijken voor een nieuw kolossaal groot monument van vooral zeer hoge muren? Dat past niet op die plek.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Jodendom, Maatschappij, Politiek, regio Amsterdam. Bookmark the permalink.

31 Responses to In de oude A’damse “Jodenbuurt” komt er mogelijk nóg een holocaustmonument bij, helaas ten koste van prachtig groen

 1. Em the neighbour says:

  Het wordt dus een soort begraafplaats, want het is mega groot. Voor 100.000 mensen waarvan een deel mogelijk gewoon naar de VS is verhuisd destijds, onder een andere naam. Moeten zij weten. Maar dus 100.000 namen. Een begraafplaats. Alle namen genoemd. 4 meter hoge muren.

  Begraafplaatsen doen we in Nederland buiten het centrum. Het is belachelijk om een authentiek stukje park op te offeren in het centrum om een begraafplaats achtig monument neer te zetten. Als het een nationaal monument zou worden voor alle slachtoffers, dan zouden nederlanders het voor zichzelf toch ook normaal vinden om het of (a) buiten het centrum te doen (een gedenkplek zoals een begraafplaats) of (b) het kleiner en mooier te doen, op een plek die wat extra monument verdient, zoals een plein dat nog leeg is (die zijn er wel daar in die buurt van de Wibautstraat) of (a) een landelijke omgeving buiten het centrum.

  We willen de toeristen toch ook wat meer uit het centrum hebben? Woongenot voor mensen in de stad willen we toch ook? Dit is geen woongenot. Het zijn kale confronterende muren, wat een begraafplaats gevoel geeft waar nu een park is.

 2. Gekke Henkie says:

  Mooi. Lang geleden was dit een hangplek voor daklozen en drugsdealers, voordat die binnentuin zo mooi is gemaakt. Door er nu een muren labyrinth van te maken, kan je weer lekker schuilen tussen de muren. Ideale afwerkplek of dealerplek in de stad, Wie heeft dit nu weer bedacht? Eindelijk een stukje authentiek groen aan de Weesperstraat en dan dit? Als je muur wil, dan kan je ook de wandeltunnel onder de weg door mooier maken, zodat deze meer woonomgeving wordt, Iets toevoegen en niet iets afbreken.

 3. Weesperzijde team says:

  4 meter hoge dichte muren !!!

  sorry, maar als ik een schutting maak hoger als 2 meter van hout in de achtertuin is er al een probleem. 4 meter hoge muren als een labyrinth. Dat past niet in een stedelijke omgeving. Gewoon niet. Daar waar nu park is. Wie heeft bedacht? Zoiets moet je buiten de stad doen en dan duimen dat de buurt niet opstand komt of de welstandscommissie. Als je dakraam niet de juiste vorm heeft mag het niet van de welstand commissies. Maar een 4 meter hoge muren labyrinth in waar nu een huidige parkfunctie is mag ineens wel? Ik wil dat niet in de binnenstad. Dergelijke omvangrijke memorial gedenkplekken doen wij altijd buiten de stad. Dat is normaal.

 4. Weesperzijde team says:

  Dit is geen monument dit zijn gebouwen. Er zit zelfs ruimte in. Gaat dat vol met regen lopen? Maken ze daar geheime gangetjes onder? Zodat je erin kan? Waarom is er binnenruimte? Het zijn 4 meter hoge gebouwen zonder ramen en dak. Waarom willen ze dit ineens op die plek, dat wil ik weten.

 5. Geuz says:

  Ze zouden beter elders in Nederland dat monument plaatsen.

  Betreft wat je schreef over andere bevolkingsgroepen, dan Joden, die werden uitgemoord door de Nazi’s, is ook een belangrijk punt. Zigeuners bijvoorbeeld. Maar ook Bijbel onderzoekers. Dat Bijbel onderzoekers evenzo bestreden werden als Joden, terwijl Joden de Bijbel in hun overlevering hebben, is een belangrijk onderdeel om die industriële massamoord te begrijpen.

  En Serviërs natuurlijk. Die werden ook uitgemoord door de Nazi’s. Nederland deed inmiddels doodleuk mee met uitmoorden van Serviërs in voormalig Joegoslavië, dus de basis voor dergelijke monumenten worden daar mee nogal hypocriet. En Joden die ik in Nederland zie publiceren, steunen allemaal de genocide op blanken in Zuid Afrika, door afstand te nemen van Apartheid politiek, want Israël zelf heeft ook nu Apartheid. Dat proberen ze te ontkennen, in plaats van te waarderen.

  Joden die genocides steunen op Blanken verdienen geen monument.
  Maar er zijn natuurlijk verschillende Joden, ze zijn niet allemaal hypocriet, dus voor sommigen is dat dan wel weer goed besteed.

  Het bewijs voor Bijbel onderzoekers vermoord door de Nazi’s vond ik enige jaren geleden in Duitsland, nadat ik dit vernam via Amerikaans onderzoek.
  Hier de lijst van mensen die vervolgd werden:

 6. EK says:

  He officiele verhaal van de tweede wereldoorlog klopt van geen meter.
  waarom breken wij af, als we niet weten waarom er iets anders in de plaats moet?

 7. Sinassappelsap says:

  De bijeenkomst is afgelast, omdat ze bang waren voor protest ????

 8. Sinassappelsap says:

  Eric Matser is hiermee bezig, maar niet zo actief.
  Vele buurtbewoners weten dit nog niet.

 9. Sinassappelsap says:

  Op de foto s van het nieuwe monument is het oude monument weggehaald.
  Dat was een erkentelijkheidd monument voor Amsterdammers die Joden geholpen hebben.
  Kwam ook nog voor. Onderduikadressen enzo.

 10. Vragen says:

  Het monument is voor Sinti en Joden in WO2. Dat zijn nomadenvolken beide. De andere mensen die gedood zijn in de WO2 doen er niet toe? Dan is het geen nationaal monument. Waarom niet ergens in de polder op een leeg weiland (fietstocht afstand van Amsterdam) een nationaal monument met daarop Autochtone Nederlandse doden, Joodse doden, sinti / zigeuners, homo’s, verzetshelden, soldaten etc. Een deel zal schijndood zijn (met de boot naar de VS), maar dat is dan zo. Het gaat erom dat er naar schatting bijna 200.000 doden waren in Nederland, waarvan 100.000 Joden/Sinti. Er zijn 80.000 autochtone burgers slachtoffers geworden van WO2, maar die worden amper genoemd. Een mensenleven is een mensenleven. Is de Nederlander zich er bewust van dat er bijna evenveel Nederlandse burgers zijn gedood als dat er Joden zogezegd vanuit Nederland zijn vergast?

 11. Vragen says:

  Als ze het hebben over een Joods-Christelijke cultuur, dan is die persoon metselaar. Want er zijn evenveel Joden als Chinezen in Nederland. Er zijn ook Surinamers, Indiërs etc etc. Dat mag allemaal, maar ga dan geen Joods-Christelijke cultuur claimen, stelletje heimelijke vrijmetselaars (want die zeggen het). Het is de Nederlandse cultuur die andere volkeren toelaat, niet de eigen inheemse cultuur in het thuisland (gebeurde natuurlijk ook en nog steeds maar dat is een anere vraag, buiten Europa zijn ze nu kritischer op behoud van eigen cultuur). Nederland heeft een Christelijk-Humanistische cultuur, waarin andere bevolkingsgroepen redelijk goed kunnen doen (zonder dat ik claim dat discriminatie volledig weg is, helaas). Het stoot mij zo tegen de borst omdat ik zie dat vrijmetselaars juist een onderscheid maken in mensen die wel/geen lid zijn, met gevolgen. Dat was nu juist wat de christenen wél achter zich gelaten hebben in onze culturele ontwikkeling.

  Overigens zie je dat bij immigranten en expats relatief veel metselaars zitten, naar schatting 30%. Die komen dus een Middellandse Zee metsel cultuur brengen, met vooral de uitwassen daarvan. Geen verbetering. Reken ook maar dat het vooral vrijmetselaars waren die schijndood gingen in WO2. Hitler leefde waarschijnlijk nog vrolijk verder na WO2 en daarmee is veel vermoeden.

 12. Boer Harms says:

  De zijn mischien meer nederlandse burgers dood gegaan dan joden vergast vanuit nederland?

  als ik even snel reken? want 80.000 autochtone nederlandse slachtoffers dat is minder vaak een schijndood, want die zijn hier begraven in de meeste gevallen. percentages hoger van die buiten nederland in kampen is pmgebracht dat zijn mogelijk deels schijndoden geweest en identificatie van lijken kon niet toen. velen verband meer dan de capaciteit was volgens de crematoria in de kampen die hadden dat nooit aangekund. maar er zullen er heus wel zijn ontsnapt onderweg en de moffen gingen dat niet toegeven die zullen de administratie gewoon doorgevoerd hebben uit eigen belang. veel mensen gingen ook naar canada in die tijd. emigratie naar canada kwam veel voor. in joodse kringen vooral de verenigde staten dan denk ik naar new york enzo. hongerwinter ook. nadat de jodentransporten gestopt zijn en alle joden weg waren hebben ze de voedselbevoorrading van de nederlanders kapot gemaakt door de spoorlijnen te stoppen. dat heeft de koninklijke familie nog voor gezorgd. die zorgden voor afvoer van het goud en voor stopzetten van de treinen nadat de joden wegwaren. leuke bijdrage aan de tweede wereldoorlog.

  80.000 nederlanders versus 100.000 joden officiele cijfers.
  dan weet ik wel welke van de twee meer naar beneden moeten worden bijgesteld.
  Hitler mocht blijven leven na wo2 dus die heeft heus de juiste mensen europa helpen uitgaan.
  De Koninklijke familie met al dat goud kon gewoon wegkomen.

 13. Mindy says:

  Wat zou de Joodse gemeenschap zeggen, als wij een nationaal monument met slachtoffers zouden maken van WO2 met daarop alleen autochtone Nederlanders. Er zijn minstens evenveel autochtonen als Joden vermoord in WO2, vermoedelijk veel meer autochtonen dan Joodse Nederlanders. Ik vind gewoon dat het tijd wordt dat we beseffen dat WO2 niet alleen over Joden gaat. Dit is ons hele land aangedaan, inclusief Joden natuurlijk daar niet van. Niets tegen het Joodse leed, maar er is ons gehele land iets aangedaan in die tijd. Dat mogen we niet vergeten.

 14. Mindy says:

  De spoorwegstaking die de regering in Londen afkondigde. WTF. 1944.
  Waarom deden ze dat? De NS heeft gedurende de gehele oorlog de Duitse bezetter gediend en personen vervoerd. Joden en autochtone Nederlanders zijn door hen vervoerd.

  17 sept 1944 begn de spoorwegstaking met de code “De kinderen van Versteeg moeten onder de wol”. 30.000 man spoorwegpersoneel duikt onder. Onbekend is waar die dan zaten en of ze er warmpjes bijzaten, veel spoorpersoneel is vrijmetselaars en die wilden de oorlog in WO2. De Duitsers hadden gewaarschuwd dat een staking de voedselvoorziening in gevaar zou brengen. Ze maakten dat dreigement waar: terwijl Duitse militairen met ingereden treinen eigen transporten verzorgden, leed vooral het westen van Nederland onder de hongerwinter.

  20.000 doden. Vooral autochtone bevolking, want Joden waren al weg naar elders. Tuurlijk. De Duitsers verzorgen gewoon het eigen transport, want ze hebben niet de rails gesaboteerd (dat niet!!!). Alleen transporten voor Nederlandse economie vonden geen doorgang. Als de rails niet vernietigd was, dan had het nog ergens op geslaan. Nu is het nadeel puur voor het volk geweest en strategisch in de oorlog maak het geen zak uit. Tenzij natuurlijk, de genocide op de Nederlanders in de hongerwinter het strategische doel was.

  Ga maar eens goed nadenken wie welke agenda gediend heeft in de oorlog. Die spoorwegstaking was genocide op het eigen volk. De Duitsers konden natuurlijk gewoon doorgaan, want voor eigen transport regelen ze wel personeel voor zichzelf.

  • Weesperzijde team says:

   Je bedoel dat als de rails ook vernietigd was, dan had de spoorwegstaking ergens op geslaan. Nu was er nog steeds rails en Duitsers moesten enkel en alleen zelf bemannen. Bij transport voor de Duitsers zelf ging er sowieso wel veel bewaking mee dus nu nog 2 man extra om de trein te bedienen en klaar. Rails waren intact.
   Maar alle transporten voor Nederlanders kwamen stil te staan zowel personenvervoer als goederen. Het is dus een aanval geweest op onszelf. Anders hadden ze de rails gesaboteerd enkel en alleen nabij Duitse legerbasis, maar dat deden ze niet.
   Die spoorwegstaking had een heel naar doel, uitgeroepen door de Nederlandse regering in Londen, Wilhelmina dus. Het goud meegenomen, de Joden weggebracht, en daarna een aderlating van hier tot Tokyo voor de Nederlanders zelf. Ik weet genoeg. En die Oranjes hebben nooit aan waarheidsvinding gedaan voor de oorlog, want ons wordt nog steeds van alles wijsgemaakt.

 15. Mindy says:

  terrorisme dat is het.
  laat ik niet nog iemand horen over macht en leiderschap.
  terrorisme is het woord. afbraak.genocide. wegslaan fundament beschaving en welvaart.

 16. Weesperzijde team says:

  Dat monument hoort daar niet.

 17. Onno H says:

  Waarom een gedenkteken voor Joden, als tegelijkertijd dit soort teams worden opgezet?
  Mensenrechten van burgers? Onno Hoes noemt dat bureaucratie.
  Wat een woordenmisbruik om een fout systeem erdoor te drukken.
  Denk aan wat er gebeurd is in Oost Europa na de Tweede Wereldoorlog, dat doen ze nu hier.
  De Tweede Wereldoorlog is misbruikt, gepland, bewust opgezet.

  Er is een goede reden waarom beleidsonderwerpen gescheiden worden.
  Gezondheidszorg apart staat.
  Justitie apart staat.
  Veiligheid in de AIVD apart gezet is.
  Sociale Zaken daar ook weer los van staat.
  Net als in WO2 breien ze het weer aan elkaar, wat ze bij communisme ook deden.
  Als je foute dingen wilt doen, dan brei je de departementen aan elkaar.
  Sociaal sausje erover, lieve mensen goede bedoelingen, en afvoeren maar iedereen die lastig is.
  Vieze bent die Onno Hoes. Fout in de oorlog.

  Die reden van scheiden departementen is het voorkomen van de ergste vormen van mensenrechten schendingen en het voorkomen dat er een krankzinnig machtige overheid tegenover de burger komt te staan. Als één of andere booboo je mening te lastig vindt, kunnen ze je opsluiten en alle instanties zijn ineens tegen je. Het is zo fout.

  Dit is ziek en Onno Hoes weet dat.
  Afbraakbeleid. Er is geen ander woord voor. Afbraakbeleid.
  Nu ja, er zijn ergere woorden voor, maar het is beter dat niet te zeggen.

  ————————————–
  Tussenrapportage Schakelteam Personen met Verward Gedrag
  Naar Maatschappelijke ondersteuning

  5 oktober 2017

  Er is al veel bereikt in verdere verbetering van de aanpak voor mensen met verward gedrag. Cliënten denken vaker zelf mee in de aanpak, de uitrol van de crisiskaart is in volle gang en beoordelingslocaties worden opgezet. Toch zijn we er nog niet, aldus Schakelteam voorzitter Onno Hoes

  Met de rapportage ‘Niemand tussen wal en schip: urgentie onverminderd groot’, maakt het Schakelteam tussentijds de balans op en zet aan de hand van de in augustus 2017 uitgevoerde monitor ‘stand van het land’ de actiepunten voor het komend jaar op een rij.

  Positieve resultaten regio’s
  In de afgelopen jaren is er door veel partijen met succes geïnvesteerd in verbetering van de aanpak voor mensen met verward gedrag. Zo denken in vrijwel alle regio’s de cliënten nu mee in de aanpak. Wordt de crisiskaart breed ingezet waardoor de eigen regie van de cliënt centraal staat tijdens een crisis. Leren professionals en soms ook burgers om psychisch leed bij anderen te herkennen, hoe hen te benaderen en te verwijzen naar passende hulp via de training ‘Mental Health First Aid’. En hebben bijna alle regio’s een beoordelingslocatie waar de eerste opvang en beoordeling plaatsvindt.

  Aandachtspunten
  Voorzitter Onno Hoes: “Er is veel moois gaande in Nederland, velen werken hard aan het vraagstuk, er zijn tal van mooie initiatieven en aanpakken en de eerste resultaten staan. Daar mag iedereen trots op zijn. We hebben veel waardering en respect voor alle cliënten, naasten, familie- en cliëntervaringsdeskundigen, hulpverleners, uitvoeringsprofessionals, projectleiders en bestuurders die met bezieling aan dit onderwerp werken. Maar dit vraagstuk is niet gemakkelijk ‘op te lossen’. We ontkomen er dus niet aan kritisch te zijn en een aantal aandachtspunten voor komend jaar te benoemen.”

  Preventie en beveiligde zorg
  Met name preventie en beveiligde zorg vragen nog om extra aandacht. Mensen met verward gedrag, hebben vaak niet één probleem, maar meerdere. Het Schakelteam zet dan ook in op de ‘ontschotting’ van financieringspotten zodat er snel gehandeld kan worden om een crisis te voorkomen in plaats van dat er vergaderd wordt over wie financieel verantwoordelijk is. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheden, verzekeraars en zorginstellingen.

  Daarnaast pleit het Schakelteam per direct voor betere ondersteuning en beveiligde zorg voor personen die gevaarlijk zijn en wil dat GGZ-instellingen en zorgverzekeraars heldere afspraken maken over beveiligde geestelijke gezondheidszorg.

  Maatschappelijke opgave
  Alleen het implementeren van bouwstenen is niet voldoende. De bouwstenen moeten verankerd worden in een breder fundament; het gedeeld perspectief. Het Schakelteam wil dat mensen naar de persoon kijken in plaats van naar de bureaucratische regels en doet een appél op iedereen om zich te committeren aan een aanpak gericht op een inclusieve en veilige wijk. “Luister met aandacht naar de mens voor je, kijk niet weg,” pleit Onno Hoes. “Iedereen die zich zorgen maakt om iemand, moet dat ergens kunnen melden of advies kunnen vragen, en niet alleen tijdens kantooruren.”

  Verantwoording
  De resultaten van ‘de stand van het land’ en de tussenrapportage met daarin de focus voor het komend jaar zijn op 5 oktober 2017 overhandigd aan de opdrachtgevers van het Schakelteam, minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie (VenJ) en Jantine Kriens, directeur van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 18. Onno H says:

  En denk maar niet dat BN-ers zich inzetten voor de vrije meningsuiting, die bedoelen daar iets anders mee. Als BN-ers praten over vrije meningsuiting, dan bedoelen ze vrijmestelaars propaganda shit voor de kijkers thuis. Mensen rechten hebben ze helemaal niks mee, ook dat is puur onzin voor de kijkers thuis. Om u over te halen dat u meer geld geeft aan Haiti. want dat geld verdwijnt allemaal in iemands zakken en gaat dan nooit naar haiti toe. gewoon emotie tv om u geld te laten geven. vrije meningsuiting is vrijmetselaars propaganda en die hebben niets met mensenrechten.

 19. Petra H says:

  https://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/2790/rotterdam%2C-%27monument-voor-operatie-manna%27

  Kijk dit monument is voor de hongerwinter. Op een geluidswal, want deze kunnen wat extra schoonheid gebruiken. Mooi gedaan. Zo verfraai je landschap.

 20. Kent uw geschiedenis says:

  https://www.parool.nl/amsterdam/-namenmonument-holocaust-kan-onder-het-mr-visserplein~a4542637/

  Dit is een beter idee. Als je per see nog een monument wil. En je wil het per see zeer groot van omvang laten zijn. En je wil het ook per see in de Weesperstraatbuurt doen…. Dan kan je niet verwachten dat je ook nog eens de beste parken van Amsterdam mag verpesten.

  Onder de ruimte bij Tun Fun is zeer geschikt. Past qua omvang van het monument. Het past qua sfeer. Het plein wordt er mooier door met die glasplaat en waterwerken. Tunnel, dat is ook lekker vrijmetselaars, glasplaat, waterwerk. Hoe metselaars wil je het hebben? Maar oude parken in de stad blijven behouden. Het zou toch van den gekke zijn als we de hoftuin gaan afbreken voor een grafmonument van 4 meter hoog ? Dat is toch niet normaal meer?

 21. Kent uw geschiedenis says:

  https://petities.nl/petitions/andere-locatie-nationaal-joods-holocaust-monument?locale=nl

  dus tekenen die petitie. het gaat al goed met de aantallen.
  prima een monument, maar niet ten koste van iets wat nu al mooi is.
  monumenten moeten een buurt versterken en niet afbreken.

 22. Holocaust namenmonument says:

  Wat een goed idee. Het namenmonument in de TunFun onder het Weesperplein.
  Dat plein mag nog een extra functie krijgen, een fontein is ook mooi.
  Het heeft dan een centrale plek, maar grotendeels onder de grond, wat prima is.
  Overdag kunnen de toeristen er heen kijken. In de avond dicht.
  Dan heeft die ruimte ook een functie En het is passend.
  Een tunnel voor de metro die nu leeg staat, passend voor een holocaust monument.

 23. Holocaust namenmonument says:

  Mensen teken dus de petitie op http://www.petities.nl
  (Joodse) Holocaust Monument

  Dan kan deze verzet worden naar de TunFun ruimte die nu leeg staat van 1500m2.

 24. MO says:

  Ik vind het zo brutaal, om een prachtig stukje park van de Amsterdammers af te nemen.
  Waarom is dit nu weer nodig? Wil je de stad versterken of denk je alleen aan jezelf?
  Als je de stad wilt versterken, dan zoek je een plek die een extra monument kan gebruiken.

 25. weetniet says:

  De hele buurt wordt bijna een Disney world voor Joodse mensen. Er wonen ook mensen nog.
  Sorry dat ik het zeg, maar zoek maar eens op wat Walt Disney deed in de Tweede Wereldoorlog.
  Dan is het ineens niet eens zo raar gezegd.

 26. Em the neighbour says:

  When this monument gets to be torn down by vandalism, it is not terrorism or vandalism.
  What a totally ugly thing to do in a capital city centre. Why do they make it like this and there?
  Do they want antisemitism? Do they want someone to tear the thing down?
  How much does the ugly beast cost anyway? They know the people living here will not like it there.
  Who made this shit up? What a terrible thing to do to all the people in the neighborhood.

  All things beautiful (like a park) need to be torn down and replaced by something ugly? why?

 27. Jimmy is Back says:

 28. AndyDandy says:

  Alle Weesperstraatbruggen over de grachten zijn ook vernoemd naar prominente Joodse stadgenoten, onder wie twee rabbijnen, L.H. Sarlouis en Meijer de Hondt. (Herman Vuijsje).

  Die was je nog vergeten. Pas je het nog aan? Het gaat erom dat er al zoveel monumenten zijn en herinneringen en dat een groot lelijk monument de buurt meer kwaad dan goed doet. Ook is het zo dat wel degelijk Nederlanders in het verzet hebben gezeten en hun leven riskeerden. Dat is wel degelijk gedaan ook. Niet iedereen nee, maar het gebeurde ook. Dus een monument waarin je dat erkent is mooi, vooral omdat de andere kant ook gezien wordt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.