Christelijke roots hebben ervoor gezorgd dat Europa zich zo sterk ontwikkelde

Het zijn de Europese Christelijke roots die West-Europa zo welvarend gemaakt hebben. Andere religies hadden deze waarden niet. Onderstaande combinatie van waarden zijn kenmerkend voor Europa en het Christendom.

1) Waardering van handarbeid als iets intrinsiek goed. In veel culturen wordt traditioneel neer gekeken op de arbeidersklasse/ambachtsman. Het niet hoeven doen van fysieke arbeid gaf elders status (vanwege rijkdom, vanuit de “hogere” sociale klassen) of omdat werken als minder gezien wordt dan “aan jezelf werken” (Boedhisme). De werkers, dat was plebs. In Europa is (door de opkomst van het Christendom) het verrichten van fysieke arbeid meer positief gewaardeerd.

2) Ieder mens heeft waarde en dient gewaardeerd te worden. Juist in Europa is deze gedachtegang opgekomen. In bijna alle culturen werd dat gezien als een zwakte: het beschermen van de zwakkeren. In West-Europa traditioneel niet, vanwege het Christendom. Mensenrechten. Dit betekent dat ook ieder mens erop zou moeten rekenen, dat de eigen rechten beschermd worden. Dat is tegen alle verwachtingen in niet alleen een zwakte, het heeft ook voor groei gezorgd. Het kunnen beschermen van de eigen bezittingen is een voorwaarde voor het doen van investeringen. Waarom land bewerken voor de landbouw, als je er niet op kan rekenen dat de oogst zal worden binnengehaald door jou? Waarom investeren in productontwikkeling, als er geen patentenrecht is? Juist in Europa is er een gevoel van gemeenschapsplicht ontstaan, om elkaars lijf en goederen te beschermen. Hierdoor is niet alleen de hogere sociale klasse veilig, maar ook de lagere sociale klasse. Dat maakt dat wij eerder bereid zijn extra hard te werken voor de voordelen die wij later verwachten. Rechtsbescherming van ieder persoon in de samenleving creëert een cultuur van vooruit denken. Vooruit denken en werken, levert in dat geval namelijk ook iets op. Als jezelf of je bezit niet veilig is, zal je minder investeren.

We zijn deze waarden aan het verliezen, dankzij de toenemende corruptie.

In landen waar de mensenrechten, veiligheid, en juridische bescherming beperkt zijn, is de bereidheid tot investeren lager. Hetzelfde geldt voor corruptie. Wanneer Nederland wat dat betreft stappen achteruit maakt, is dat niet alleen een verlies van veiligheid, maar het fundament onder de welvaart wordt ook weggeslagen.

Hoewel het percentage kerkgangers flink gereduceerd is en de kerk zelf bijgedragen heeft aan de aantasting van ondermeer bovenstaande waarden, heeft het West-Europese volk nog steeds onmiskenbaar een Christelijke cultuur. We moeten er alleen weer voor zorgen dat ook de instituten die wij via belastinggeld betalen weer de normen en waarden uitdragen die deze beschaving zo fantastisch gemaakt heeft.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij. Bookmark the permalink.

7 Responses to Christelijke roots hebben ervoor gezorgd dat Europa zich zo sterk ontwikkelde

 1. Arend de Filosoof says:

  Voor investeren in een zelfvoorzienende boerderij heb je vertrouwen nodig dat je boerderij grondgebied zelf veilig is als je er aan werkt en in investeert. Voor specialisatie van arbeid en helemaal als dit in organisaties plaatsvindt met meerdere personen, moet er nog meer vertrouwen zijn. En met vertrouwen bedoel ik dan dat ze je niet schade aan doen als jij keihard werkt. En dat de meeste klanten gewoon betalen nadat je levert. Als je ziet dat kinderen verdwijnen als ze van school naar huis fietsen zogezegd, dan heb ik er weinig vertrouwen meer in, bij al die instituten. Dat is aan aanslag op de samenleving. Je dochters kunnen tegenwoordig niet veilig naar de discotheek ook als ze met vriendinnen van school meegaan uit en samen thuis komen. Het is godverdomme erg. Als alles naar buiten komt dan dondert de hele horeca branche naar beneden, want wie wil er nu nog eten in een restaurant of slapen in een hotel? Mag je wel een bodyguard meenemen.

  Daarmee dondert de economie in, want normen en waarden van de wilden en onbeschavingen van vroeger rond dat middellandse zeegebied.

 2. Arend de Filosoof says:

  Nomadenculturen hebben fundamenteel andere waarden als landbouwculturen. Beschaving die daaruit opkomen bedoel ik. Overigens heet ik echt Arend en is dit niet een verwijzing naar een politieke terroristische of anderszins vage organisatie.

 3. Arend de Filosoof says:

  Een herder zorgt voor zijn kudde maar niet voor het land. Anders zijn ze weg.
  Een boer zorgt zowel voor zijn kudde als voor het land. Hij is verankerd.

 4. NN says:

  Corruptie. Verlies. Hoeveel geld koste het als pa huis buren niet gunstig kan verkopen? Als zusje naar de MAVO moet omdat ze bang zijn dat ik er anders achter kom of mijn vader, en dan zouden wij ons verdedigen…. Dat willen ze niet. We mogen van niets weten want een aanval van achter de rug is makkelijker. Ook al gaat alles mis, maakt niet uit. Zij hebben privewensen en dar moet alles voor wijken. Ikke ikke ikke. Ze hebben geen enkel verantwoordelijkheidsbesef. Niet naar de maatschappij en niet voor de projecten die ze aannemen als hun verantwoordelijkheid. Ikke ikke ikke. Zo is het. Anderen lossen problemen wel op als ik me maar vermaak en de rest mag allemaal stikken. 1000 mensen mogen stikken en het mag miljarden kosten , dat betalen anderen niet ikzelf. Ikke ikke ikke wil mij nog eventjes vermaken. Moeders precies hetzelfde. Geen verantwoordelijkheidsgevoel alleen ik ke ikke ikke wil ged en mij vermaken. Mongolen zijn het.

 5. Geuz says:

  Ik ben het niet helemaal met je eens.

  Het is de Reformatie die Europa sterk maakte, het succesvolle verzet tegen de Rooms Katholieke Kerk. Pas toen kwamen er scholen, pas toen leerde het volk schrijven, vrije wetenschap en kunst beoefenen. In de Middeleeuwen was Europa heel wat dommer dan China, waar al veel eerder papier en boekdrukkunst bestond.

  Het is het lezen en vertalen van de Bijbel, waar Europa succesvol door werd.
  De Duitse taal werd ontworpen door Maarten Luther, die een Bijbel moest vertalen voor een gebied met vele dialecten. De Duitse taal vond haar oorsprong is de Bijbel vertaling door Maarten Luther en Melanchton. De Engelse taal ging hetzelfde, Willem Tyndale moest de Engelse taal ontwerpen uit vele dialecten. Het ontstaan van de Engelse taal is goed te zien in de vertaling van Willem Tyndale.
  http://wesley.nnu.edu/sermons-essays-books/william-tyndales-translation/
  Uiteindelijk werden de Genève vertaling maar vooral de King James de standaard voor de Engelse taal.

  Ook de Nederlandse taal ontstond zo, met de Staten Vertaling van 1637.
  Bijbel vertalen en drukken was een duur project, dus werd de Staten Vertaling leesstof als lesmateriaal voor de kinderen, om zo te leren lezen en schrijven. De Staten Vertaling is en was de standaard voor het oorspronkelijke Nederlands, alle dialecten in ons land konden die Bijbel lezen.

  De reden dat ik “christendom” nogal erg kort door de bocht vind, is omdat tegenwoordig iedereen Katholicisme beschouwd als christendom. Dus als je zegt, dat beschaving ontstaat door Katholicisme, hoewel in de Middeleeuwen iedereen analfabeet was behalve de adel en de priesters, dan vergis je jezelf. De islam was destijds beschaafder dan Europa, want onze getallen komen er vandaan en de eerste getuigenissen over de Vikingen. Pas met de Reformatie werd Europa beschaafd.

 6. MO says:

  Natuurlijk is er ook corruptie in Nederland.
  Mijn ouders hadden meer winst zwart dan wit, kan je nagaan, kwamen ze mee weg.
  Komt voor. Maar niet zoals in Middellandse zeegebieden waar ze sowieso zo min mogelijk belasting betalen en het vanzelfsprekend vinden om wel de gemeenschapspot aan te boren.
  Dat laatste deden mijn ouders dan weer niet en zouden ze ook nooit doen, want gemeenschapsgeld innen en liegen naar de belastingdienst, dat gaat dan net te ver.

 7. Geen stijl hoor says:

  en ik heb ook een dubbelganger gevonden van die mr White van Reservoir Dogs, je weet wel, degene die wegloopt met de diamanten en vermoedelijk wel gepakt is en niet dood. Niet Berlusconi maar zijn naam lijkt erop, die kleine acteur met die enorme ogen, speelde ook in Fargo de film van vroeger. anyway, die gast zag ik dus op een boedhisme boek staan op de achterklap als schrijver. jaja. ik dacht eerst dat het antonie kamerling was maar het was dus die gast en die studeerde zogenaamd ook in Groningen. al die bekende acteurs hebben doordeweeks baantjes voor de illuminati waar ze rare dingen doen waardoor serieuze normale mensen geen kans krijgen. het is belachelijk. em hij heette in Groningen Jeroen stumpe van de groene uilen. scheikunde.

  anyways, het lijkt erop dat ze dit soort shit continue doen, altijd fake persoonlijkheden, altijd proberen mensen voor de gek te houden. altijd een vervanger ertussen schuiven die acteur is die er enigzins op lijkt. rare shit is het.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.