Met welke 19 landen zitten we ook weer in de euro? Welke economieën helpen wij dus?

Op 1 januari 2002 (112, dat had ons wakker moeten schudden) werd de euro als nationaal betaalmiddel ingevoerd in 12 landen:

  • België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. 

Van deze landen was Nederland de meest sterke en stabiele economie. Ook Duitsland had te kampen met de integratie van Oost-Duitsland. Toegegeven, Luxemburg en Oostenrijk deden het ook best goed.

Er waren ook EU-lidstaten die ondanks EU-lidmaatschap besloten de eigen nationale munt te houden: Denemarken, de UK en Zweden. Dat zijn drie sterke en stabiele economieën, die het niet zagen zitten ineens.

Nadien hebben de volgende landen zich aangesloten bij de euro:

  • Slovenië, Cyprus, Malta, Slowakije, Estland, Letland, en Litouwen. 

Merk op, dat geen van de West-Europese landen zich nog gevoegd heeft bij de euro. Niet Zweden, niet de UK, niet Noorwegen, niet Denemarken etc. Zij voldeden wél aan de eisen, die aan de euro gesteld worden, maar besloten er destijds niet aan mee te doen. En 15 jaar na de invoering van de euro, doen zij er nog steeds niet aan mee. Waarom is dat? Omdat het allemaal zo gunstig is? Nee. De sterkere economieën kijken wel uit. Zij treden niet toe tot de euro. Nederland is wat dat betreft een idioot land. Net als in Duitsland wordt de Nederlandse bevolking in het pak genaaid. De Belgen winnen er aan, omdat Brussel de hoofdstad is: werkgelegenheid.

Euro_accession_Eurozone_as_single_entity.svgDe zwakkere economieën doen er alles aan om in de euro te mogen, mogelijk zelfs het manipuleren van de eigen economische statistieken. Als zij eenmaal in de euro zijn, is er minder motivatie meer om het eigen land te versterken (zoals reductie corruptie, criminaliteit, of te omvangrijke ambtenarenapparaten), want Brussel lost het toch wel op.

Besef. Pensioengelden van Nederland die conservatief belegd worden (zogenaamd weinig risico), die beleggen geld in euro obligaties tegenwoordig.

Op het kaartje zijn landen met de euro blauw ingekleurd. Rood zijn de landen die onderhandeld hebben niet in de euro te gaan. Groen zijn de landen die de euro zouden moeten hebben, maar de euro niet invoerden tot op de dag van vandaag.   

Nederlanders zien de Zuid-Europese landen als economisch zwak, omdat er meer werkloosheid, corruptie, staatsschulden en een lager nationaal inkomen per inwoner is. Zuid-Europese landen zien Nederlanders als zwak, omdat Zuid-Europeanen wél aan zichzelf denken en wij ons kennelijk een oor laten aannaaien.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.