Dit is het niveau van de journalistiek en politiek in de EU.

  • Het is één jaar na het BREXIT referendum. Nu beginnen met onderhandelen?
  • De UK heeft destijds de GB pound gehouden. Dat is het probleem niet.
  • Is er een journalist die kan uitzoeken wáár die “uiterst ingewikkelde” onderhandelingen dan over moeten gaan? Al een jaar lang?
  • Hoe moeilijk is dit? De BREXIT is gewoon een kwestie van doen.
  • Die Britten schuiven dan niet meer aan in Brussel.
  • Vervolgens gaan de Britten in hun eigen land per wet beslissen over de mate waarin ze wetgeving in de UK willen laten aansluiten bij de wetgeving in de EU.
  • Tegelijkertijd zouden ze een handelsakkoord kunnen sluit met de EU.
  • De BREXIT zelf is gewoon een kwestie van doen.

En journalistiek Nederland. Rapporteren over onderhandelingen, zonder te benoemen waar die dan over gaan, dat is stemmingmakerij. Lege onzin. Bah!

Onderstand artikel is goed bruikbaar voor een oudejaarsconference. Niets meer aan doen. Gewoon oplezen.

 


Brussel argwanend: zijn de Britten echt zo dom, of doen ze maar alsof?

Elsevier. 

De Britten waren tijdens de eerste onderhandelingssessies met de Europese Unie (EU) zo onvoorbereid, dat Brussel denkt dat de regering zich van de domme houdt. De onwetende Britse onderhandelaars zouden de EU in de val willen lokken.

De Europese Unie zegt overal op voorbereid te zijn, maar in de internationale media is het beeld ontstaan dat de Britten steevast met lege handen aankomen in Brussel.

Interview met de machtigste ambtenaar in The City: ‘Ook na Brexit blijft Londen razend populair bij banken’

‘Grootste warboel ooit’

Symbolisch is de foto waarop de Britse onderhandelaars (onder leiding van Brexit-minister David Davis) met niet meer dan een notitieboekje tegenover het Brussel-team, dat gewapend is met stapels documenten en aantekeningen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft tot begin 2019 de tijd om uit de Europese Unie te stappen, en tijd begint te dringen. Bovendien moeten de Britten steeds vaker toegeven dat ze in een minder stevige onderhandelingspositie zitten dan in eerste instantie werd volgehouden.

Gingen de Britten eerst nog vol bravoure richting Brexit, nu kijkt men in Westminster steeds argwanender naar de onderhandelingen met de EU. ‘We stevenen af op een Brexit-ramp,’ zei een paniekerige oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken eerder deze week nog. De ex-voorzitter van de Conservatieve Partij stelt dat de kans groot is dat Brexit uitmondt in ‘de grootste economische, diplomatieke en grondwettelijke warboel ooit’.

(tekst gaat verder onder foto)

Links: de onderhandelaars van de Europese Unie, met in het midden hoofdonderhandelaar Barnier. Rechts de Britse onderhandelaars, met in het midden Brexit-minister David Davis Foto: AFP

‘Onvoorbereide Brit bestaat niet’

Volgens Politico heerst in Brussel de angst dat de Britten zich van de domme houden. ‘Het moet wel een strategie zijn, toch? De Britten zijn altijd zo georganiseerd,’ zegt een Zuid-Europese diplomaat. Tegen De Volkskrant uitte de Maltese premier Joseph Muscat ook zijn argwaan: ‘Een onvoorbereide Britse ambtenaar bestaat niet.’

‘Mensen die denken dat de Britten niet weten wat ze aan het doen zijn, zitten ernaast,’ stelt Muscat. De Maltese premier denkt overigens niet dat het gaat om een Britse val, maar dat de Europese Unie gewoon extreem goed is voorbereid op de onderhandelingen.

Mocht het wel om een val gaan, hopen de Britten waarschijnlijk een gunstige handelsovereenkomst te bewerkstelligen. Als tijd een probleem is, verwacht de Britse regering dat de EU eerder akkoord zal gaan met een handelsovereenkomst dan dat Brussel het Britse vertrek zo chaotisch zal laten lopen.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij. Bookmark the permalink.

1 Response to Dit is het niveau van de journalistiek en politiek in de EU.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.