Polen maakt zich zorgen over onafhankelijkheid rechterlijke macht. Zij wel.

In Polen maken ze zich hier wel druk over. Overigens is “democratisch gekozen” niet mijn grote zorg bij rechterlijke macht. Onafhankelijk en neutraal, dat is belangrijk.


 

Elsevier: Waarom Poolse president Duda omstreden wetsvoorstel vetoot

De Poolse president Andrzej Duda steekt een stokje voor een omstreden wet over de aanpassing van de rechterlijke macht. Hij gebruikt zijn vetorecht om te voorkomen dat de wet wordt ingevoerd.

Volgens critici staat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht op het spel door de wet. De wet geeft het parlement de mogelijkheid de leden van de Raad voor de Rechtspraak te kiezen die rechters benoemen.

Lees het hele artikel in Elsevier: link


De meeste rechters in Nederland zijn wel degelijk onafhankelijk, professioneel en neutraal. Maar het gaat soms wél mis, is onze ervaring. Binnenkort zullen wij hier een artikel aan wijden. Want wie benoemt onze rechters? En wie wijst hen toe aan een specifieke rechtszaak?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in international, Justitie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Polen maakt zich zorgen over onafhankelijkheid rechterlijke macht. Zij wel.

  1. Alex Leen says:

    De andere kant van het verhaal is dat onder Tusk (nu voorzitter EU) er ook vlak voor de verkiezingen nog een nieuwe groep rechters in de Poolse Hoge Raad zijn benoemd … Na de val van het communisme is er een hele kliek gebleven in de rechterlijke macht van Polen die frauderen, land en fabrieken aan vriendjes hebben gegeven -voor een appel en een ei- en maffia en corruptie in stand houden. Daar proberen ze wat aan te doen dus. Soyant detail : Lech Walensa is hiermee meermaals in opspraak geweest, ook zijn zoon die iemand gedood heeft en zij zijn door diezelfde rechters nooit bestraft… Overigens wordt onze hoge raad ook door een 2e kamer commissie benoemt (en soms afgewezen) en dat gebeurt in heel veel democratien zoals Amerika ook.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.