Moord op Gijs Dekker, cafébaas in de Amstelvaart aan de Ceintuurbaan

Op 4 juli 2017 werd “De Zaak van je Leven” uitgezonden, over zaken die indruk hebben gemaakt op de politiemannen die ze behandelden: Gijs Dekker. 

Opvallend, want wéér de Ceintuurbaan in beeld in de zomer van 2017.

https://www.npo.nl/zaak-van-je-leven/04-07-2017/POW_03548461

DSCI4588

Het gebeurde op 15 november 1998, aan de Ceintuurbaan 257. Café-Biljart & Slijterij Amstelvaart, bijna aan de Amstel. Het is waar nu café Foeders zit, tegenover een Bejaardentehuis. Kennelijk was er naast het café in die tijd nog een Slijterij gevestigd, wat nu niet meer zo is. Zelf woonde Gijs Dekker op 1 hoog boven het café.

 

Twee foto’s van binnen in het café nu. De indeling is niet veranderd. De bar, deur, en ramen zitten nog steeds op dezelfde plek. Op de foto links is te zien, dat rechts achterin de WC’s zijn. Daar zijn geen ramen waar je door kunt klimmen. Links achterin is er een raam naar de tuin. Deze is te bereiken door op de schouw te klimmen, maar dat zal forensische sporen achterlaten. Op de foto rechts is te zien, hoe de bar dichtbij de ramen staat. Gijs Dekker lag achter de bar, dichtbij het raam. Als de gordijnen open zijn, is een gevecht zichtbaar vanaf de straat. Er waren destijds gordijnen, die Gijs Dekker soms dicht deed als het koud was in de avond. Rechts voorin de zaak, is een deur met daarachter de trap naar de kelder. Deze zit op dezelfde plek als de trap naar boven voor de bovenwoningen.      

Het was zondagavond. De 319e dag van het jaar. Voetbalwedstrijd Ajax-PSV. Tijdens de slotfase van de wedstrijd schopte Dani (Portugees en Ajax) de PSV-keeper Lodewijks (Eindhoven) voor zijn hoofd. De voetbalwedstrijd werd 2:2. Om 22.30h of 22.20h (alweer 223 en 222) werd Gijs Dekker zogezegd dood gevonden door een klant. De identiteit van die klant wordt niet gedeeld in de media.

Wat valt zoal op, als we de politie-docu bekijken? (behalve de vooral emotionele vertelling van de politie over de zaak)

 • Ik zie niet veel foto’s van Gijs Dekker zelf.
 • Gijs Dekker lag op zijn rug, met de voeten naar het raam, achter de bar.
 • Neergestoken achter de bar. Dat is een plek, waar een barman relatief veilig zou moeten zijn, omdat een derde niet achter de bar behoort te komen.
 • De vloer van het café heeft een zwart-wit schaakbordmotief.
 • De gordijnen zijn open op de politiefoto’s.
 • De bar is dichtbij de voorruit. Er loopt een stoep voor het café langs.

Er zijn diverse verwondingen geweest, aangebracht met verschillende wapens.

 • Vier rechte steken in het hart.
 • Het hoofd ingeslagen met een sok met daarin een steen.
 • Verbrijzeld strottenhoofd.
 • Een voetafdruk op zijn kleding, van de dader die eroverheen liep.
 • De zoolafdruk bleek van een Blackstone schoen te zijn, met klittenband.
 • Het tijdstip van de moord wordt niet genoemd, hoewel het bekend moet zijn.

Gijs Dekker lag op zijn rug, met de voeten naar het raam. Dat is zo op het eerste gezicht geen logische ligging, na een aanval. Waar stond de aanvaller ten opzichte van Gijs Dekker en welke houding had Gijs op het moment van het op de grond vallen? Hij heeft zijn voeten bij de barkruk, wat kennelijk zijn vaste stek is. Pal daarvoor staat de kassa, welke opengebroken en bestolen was. Ook waren er sigaretten meegenomen van onder de balie.

In de spoelbak lag een witte sok, met daarin een steen. Er zat een knoop in de sok, om de steen erin te houden (het is onduidelijk, waarom een dader de sok zou achterlaten, omdat de Amstel rivier letterlijk een steenworp verderop is). Een steen in een sok vergt voorbereiding. Er lagen overigens borrelglaasjes naast de steen in de spoelbak. Ook lagen er bonnetjes achter de bar, met namen en rekeningen.

Wie is uiteindelijk veroordeeld?

Ene Remy Martin W. Ze kwamen hem op het spoor, doordat hij direct na de roofmoord, zogezegd een naburig café inliep en zich daar bizar gedraagt. Hij kreeg uiteindelijk 12 jaar celstraf, maar bleef ontkennen. In 2007 kwam hij vrij, na kennelijk minder dan 9 jaar. In 2014 werd deze Remy Martin zogezegd dood gestoken bij een roofoverval op een juwelier in Amsterdam (Goudspeurders, De Clerqstraat, op de hoek met de Elisabeth Wolfstraat).

Ook raar is:

 • Op een beruchte voetbalavond (zondagavond, PSV-Ajax), zitten er geen klanten in een kroeg waar ze TV hebben? Stond de TV wel aan?
 • Het verhaal van de “vreemde man” omstreeks 22.00h in café Bloemers is te opvallend. Als verdachte die snel weg wil, is dit niet wat je doet. Het is zoveel logischer om 10 minuten te lopen en dan rustig ergens een taxi te nemen.
 • Wie vond de barman? Een buur die een bezem geleend had en deze om 22.20h terug wilde brengen. Wie leent er tegenwoordig nog een bezem ergens? En breng je die niet terug direct nadat deze gebruikt is? Aanvegen om 22.00h in de avond, als particulier? Als cafébaas zou ik vragen om de bezem direct terug te brengen, want je kan deze nodig hebben op de avond, bijvoorbeeld als iemand een bierglas op de grond laat vallen. In een café wordt een bezem dagelijks gebruikt. In een normale huishouding minder vaak.
 • Dat iemand een roofmoord pleegt met vier steken in het hart en een steen in een sportsok. Daarna gaat deze door met overvallen, maar gebruikt een pistool. Waarom? En dan heet hij Remy Martin W.? En hij houdt de schoenen? De man wil 300 gulden betalen voor een taxi, maar koopt geen nieuwe schoenen na een roofmoord? Ook al zit er bloed van het slachtoffer in de schoen? En bij een vriend van hem thuis liggen identieke stenen als in de sok?
 • De dag dat de dochter van Remy Martin de as op mag halen, gaat ze met de as in een kroeg pal naast de politieman zitten (toevallig) die hem destijds heeft opgepakt. In café De Hartjes (Nieuwebrugsteeg 25). Dit gelooft u toch niet? In een film verzinnen ze zo’n einde. In het echt gebeurt dat niet, niet precies op die dag en met de as van haar vader bij zich.

Het is een raar verhaal. Het kan weer van alles zijn. Dan weet u wel genoeg.

 


ps. De zoon was die avond op de Keizersgracht bij zijn vriendin, met enkele kennissen.

AMSTERDAM-HERDENKING-THEO VAN GOGHpps. De avondwinkel welke de verdachte zou hebben beroofd aan de Linaeusstraat is exact de locatie waar Theo van Gogh zou zijn dood gestoken op 2 november 2004. Door juist deze winkel te beroven, vlak nadat hij de roofmoord zou hebben gepleegd, werd hij zogezegd later herkend, als zijnde de man in café Bloemers. Voor iemand die een roofmoord heeft gepleegd en kennelijk vaker overvallen pleegt, gedraagt hij zich niet professioneel.   

pps. Naast café de Amstelvaart zit het “Huis met de kabouters”. De eerste steen werd gelegd op 11 juli 1880 (117). Het is een bijzonder ontwerp, met de eerste steen gelegd door Carmiggelt. De opdrachtgever van de bouw heette Van Ballegooijen. Een kenmerkend detail zijn de twee kabouterfiguren die een bal overgooien (op voorgevel). 

 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Moord op Gijs Dekker, cafébaas in de Amstelvaart aan de Ceintuurbaan

 1. AndyDandy says:

  Tegenover dat café zit een bejaardentehuis. Dus daar zitten altijd wel mensen de hele dag naar buiten te kijken, lijkt me. Risico als dader. En dan als dader rustig een drankje bestellen bij een buur café dat is raar. Gewoon raar.

  Maud, weet jij of je iemand kan zien liggen achter de bar vanaf buiten? Ze hadden de gordijnen open bij het doen van onderzoek door de politie. Maar kan een voorbijganger iets zien? Anders kan het zijn als Van Raalte in Zaandam. Mensen denken iets gezien te hebben maar dat is niet zo.

 2. AndyDandy says:

  Is dit ook niet gewoon ene metselbuurtje, met dat kabouterhuis?
  Zo klinkt het wel met de steen, de sok, de “blackstone”, de voetafdruk (stap).
  Een bezem lenen? Is het een heks ofzo?

  Mijn gok even voor de vuist weg?
  ad a. Hij is niet dood het is een hoax, hij wilde stoppen met zijn werk als barman.
  ad b. Zijn maten van de metselarij hebben hem vermoord vanwege iets. Die bezem diende dan vast om het achterraampje open te houden, zodat de kerels er weer uit konden klimmen.

  Als hij vermoord is, dan hebben ze de voordeur op slot gehad. Dan zijn het bekenden. Vier steken in het hart. Strottenhoofd verbrijzeld. Schedel ingeslagen. Dat duurt langer als 20 seconde. Dat doe je niet allemaal, als je niet van tevoren de voordeur op slot hebt. Gordijnen dicht ook.

  Maar de gordijnen waren niet dicht? Vraag dat eens. Als de gordijnen niet dicht waren, dan kan het wel een hoax zijn. Want het is weer allemaal raar. Met een bezem kan je trouwens ook makkelijk de deur even op slot doen, zonder een sleutel. Gewoon hup voor de deur. Ik zie dat ze een portaaltje hebben. Daar kan de bezem goed tegen leunen. Je zet zo’n deur dan simpelweg vast.

  Ik wil weten wie er de bezem geleend heeft. Want diegene bracht een bezem naar de scene.

  En ik wil weten of de zoon ook boven de zaak woonde. Daar zijn ze niet duidelijk over nu.

 3. AndyDandy says:

  Die café uitbaters hebben vaker dit soort dingen. rare verhalen
  – Blauwe Theehuis in Amsterdam
  – Harry Roo in Groningen
  – Pieter Hoovers in Pattaya met Hoek van Holland
  – Amstelvaart moord Gijs Dekker
  – Willem Wijkers van t Woud

  Allemaal van die verhalen die echt alles kunnen zijn. Raar.

 4. Pingback: Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.