Maxima: “We konden gelukkig Spaans spreken, dat was heel makkelijk”, wilde Máxima wel kwijt.

Staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad, juni 2017. Dat is Willem-Alexander als staatshoofd en Maxima die hem begeleidt met de titel Koningin. Italië. Vaticaanstad. Paus Franciscus komt uit Argentinië, net als Maxima. Maar hij wordt nu door het Nederlands staatshoofd bezocht officieel als paus van de R.K. kerk in Vaticaanstad.

vaticaanstad-rome-108_108_0_l

  • Traditioneel spreekt het staatshoofd de eigen taal en zijn er tolken.
  • Voor een Nederlands staatshoofd is dat de Nederlandse taal.
  • Voor Vaticaanstad is de officiële taal niet geheel duidelijk. De paus zelf groeide op in het Spaanstalige Argentinië, net als Maxima. Maar Vaticaanstad ligt in Italië en de overheid gebruikt het Italiaans in officiële documenten. De Heilige Stoel gebruikt Latijn als officiële taal.

In praktijk kiezen sommige staatshoofden ervoor, om af te wijken van het protocol de eigen thuistaal te spreken, als de andere aanwezige staatshoofden een taal machtig zijn die zij allen goed spreken. Frans is traditioneel de diplomatieke taal. In praktijk is Engels ondertussen de meest gesproken taal. Maar soms spreken staatshoofden onderling Russisch, Chinees, of Spaans. Dat is alleen mogelijk, als beide staatshoofden die taal even goed spreken. Anders neigt het naar een belediging of uitsluiting, zoals wanneer een bezoekend staatshoofd Engels gaat spreken, hoewel de gastheer deze taal niet machtig is.

Welke taal de voorkeur heeft van Maxima, is in deze irrelevant. Alleen als Willem-Alexander de Spaanse taal zo goed als “native” spreekt, kan hij in gesprek zonder tolk. Alleen dan kan hij Nederland in een andere taal professioneel vertegenwoordigen. Spaans spreken, is in dat geval een attentie naar de paus. Bij de geringste twijfel, is het beter de eigen taal aan te houden en beide gebruik te maken van een tolk. Anders loop je het risico, dat Maxima en de paus samen Spaans spreken en Willem-Alexander zijn best doet mee te komen, terwijl hij half naar zijn oortje luistert. Dat dit voor Maxima onnatuurlijk overkomt, is niet belangrijk. Het is geen privébezoek van Max.


Er zijn recent relatief veel bezoeken vanuit Nederland aan de huidige paus geweest. Het Koningshuis. Rutte. Nu een formeel staatsbezoek. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in international, Koningshuis, Rome and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Maxima: “We konden gelukkig Spaans spreken, dat was heel makkelijk”, wilde Máxima wel kwijt.

  1. Geuz says:

    Een ode aan Benito Mussolini, die Vaticaanstad aan de paus schonk in 1929.
    Mussolini was eveneens een Maltezer Ridder, net als de telgen van Oranje.
    Gevalletjes fascisme door ons staatshoofd hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.