Münchenhausen by proxy, huh wat?

Psychische ziekte. Zoals bij veel psychische ziektes, is het ziektebeeld vaag. Het komt zogezegd vaak voor bij moeders en hulpverleners. Nu ja, in die rol is het ‘t meest duidelijk dat het om Münchenhausen by proxy gaat.

De meest bekende strategie die iemand met Münchenhausen by proxy gebruikt voor eigen behoeftebevrediging, is om de eigen kinderen ziek te maken, en dan als bezorgde ouder met dat kind alle ziekenhuizen en specialisten af te lopen, op zoek naar “medische zorg” (aandacht voor henzelf en de kans iedereen te bedotten).

Een andere strategie is om leugens te verspreiden over de eigen kinderen. Leraren, cursusleiders, ouders van vriendjes (en andere mensen in de omgeving van het kind) worden bijvoorbeeld overgehaald om een “advies uit bezorgdheid” op te volgen, waardoor zij ineens iets doen wat niet in het belang is van het kind in kwestie. Over een kind dat dolgelukkig is over een naderend zangoptreden op school, zal de “bezorgde ouder” bijvoorbeeld zeggen dat deze faalangst heeft en het liefst achteraan wil staan ver van de microfoon. Dergelijke misleidingen worden regelmatig opgezet.

De behoefte aan misleiding is een centraal onderdeel van de ziekte. Schade aanrichten, maar de vermoorde onschuld blijven spelen en alle aandacht opeisen. Ze komen ermee weg, vanwege een “blind geloof” dat ouders voor hun kinderen zorgen. Dit geloof in goede bedoelingen, maakt dat ze met knettergekke situaties wegkomen, waarbij veel mensen voor hun karretje gespannen zijn.

Wat voor mensen zijn het dan?

 • Erg veel behoefte aan aandacht.
 • Egocentrisch en egoïstisch.
 • Uit op vernietiging van iedereen die “hun spotlight” steelt.
 • Alles in de omgeving moet precies zoals zij willen. Precies.
 • Houden ervan om mensen te misleiden.
 • Houden ervan als anderen voor hún werken.
 • Willen bekend staan als harde werkers. Ploeteraars.
 • “Ze heeft het niet gemakkelijk gehad in het leven”
 • Ziekelijke behoefte aan liegen en bedriegen.
 • Ziekelijke behoefte aan klagen.
 • Zij zetten zichzelf neer als slachtoffer, liefst luidkeels.
 • Gewelddadig, maar willen nimmer als gewelddadig bekend staan.
 • Negeren/overschreeuwen de argumenten, belangen, behoeften van anderen.

Mensen met Münchenhausen by proxy kunnen zich nadrukkelijk inzetten voor goede doelen en de zwakkeren in de samenleving. Hiermee zullen zij hun eigen imago oppoetsen tot dat wat ze willen uitstralen.

Ook komt het voor, dat ouders door deze ziekte willen, dat hun kind geofferd wordt in occulte clubjes. Zo kunnen zij voor zichzelf een centrale rol opeisen. Zij slachtoffer, want hun kind wordt vermist. Een dergelijke situatie is een hel voor normale ouders, maar het ultieme geluk voor iemand met Münchenhausen by proxy.

Men zegt dat het vooral voorkomt bij moeders en hulpverleners, maar ik vermoed dat bij enkele bekende personen uit de media en politiek ook wel symptomen te herkennen zijn. Je veroorzaakt zélf heimelijk allerlei problemen en gaat dan volop aandacht vragen als “nobele bestrijder” tegen het onrecht. Als iemand wordt neergezet in de media als het ultieme slachtoffer of als bezorgde engel, dan kijk ik altijd even in hoeverre de persoon in kwestie geniet van de aandacht van de camera.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in GGZ. Bookmark the permalink.

3 Responses to Münchenhausen by proxy, huh wat?

 1. AvaMariaAva says:

  Het maakt ze niet uit dat ze overkomen als totale zwakkelingen, want ze hebben geen echte ambitie of een eergevoel. Het enige wat ze willen is aandacht, iedereen om de tuin leiden en dan stiekem een duivel zijn. Gewoon slecht lui volk, dat zielig zielig speelt.

  Je kan ook niks tegen ze doen, want jij hebt vaak wel eergevoel en ambitie. Je verliest alleen maar. Er valt niets te winnen als je een gevecht aan gaat met ze. Zij hebben niets te verliezen, want ze zijn nog steeds gelukkig als dader of als loser. Als ze maar afbreken en aandacht krijgen. Negeren dus die hap. Met een grote boog erom heen.

 2. Al says:

  Dit is verwant aan syndroom van Münchenhausen. Dat zijn mensen die zichzelf ziek maken om aandacht te krijgen. Dus bij jezelf bloed afnemen, zodat je zwak overkomt naar een arts en dan lekker altijd in het ziekenhuis verzorgd worden. Iedereen komt op bezoek. Je krijgt bloemen, Alles draait om jou, Fantastisch.

  Extreem geval daarvan, is lieden die eigen ledematen laten amputeren, zodat ze daarna als zielige persoon de rest van hun leven aandacht en verzorging kunnen vragen.

  Voor echte langdurig zieken en gehandicapten is dit ongelooflijk, omdat normale mensen juist geen overdreven betutteling willen en gewoon hun eigen ding willen doen. Deze lieden kicken op iedereen bedriegen en dan iedereen voor hen laten lopen. Ziek, echt ziek in je hoofd.

  Ik snap best dat het leuk is om een avondje uit eten te gaan en je helemaal te laten vertroetelen tot op ieder detail. Vakantie is ook leuk. Snap ik best. Maar levenslang? Ik zou niet levenslang op vakantie willen en vertroeteld worden als een kindje. En het bedrog willen! En levenslang alleen maar die vertroeteling. Verwende snertkinderen zijn het: levenslange verwende nesten.

 3. Ava s vriend says:

  Ik ken 3 mensen die Munchenhausen en/of by proxy hebben. Alle 3 zijn lid van de VMs.
  Raar he? Dat trekt dan toch die mensen aan. Aandacht en schade aanrichten. Gekkies.
  Mevrouw Vogel (verpleegster).
  Mevrouw Oortjes (horeca).
  Meneer RSM (artiest).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.