Nicky Verstappen. Zomaar, weg uit de tent.

Nicky_Verstappen-700x394Wij schreven er eerder over. In de nacht van 9 op 10 augustus 1998 (222) verdween Nicky Verstappen (11 jaar, woonachtig in Heibloem) van Jeugdkamp “De Heikop” op de heide bij Brunssum. Hij sliep daar in een tent met vijf jongens (1+4), direct naast de staftent.

Eén van zijn tentgenoten (Ian) beweert Nicky nog gezien te hebben in de tent, als hij (Ian) om 5.30h zelf naar de WC moet. Om 6.00h zouden zijn andere tentgenoten ook gezien hebben, dat Nicky uit zijn slaapzak weg was. Zij sloegen om 8.00h “alarm”, omdat dit het tijdstip van opstaan is op kamp. De middag komt de zoektocht op gang, naar de vermoedelijk weggelopen Nicky. De volgende dag wordt pas gesproken over een verdwijning (mogelijke misdaad). Op 11 augustus (223) omstreeks 21.00h is hij gevonden in een strook dennenbomen op de Brunssumerhei (Landgraaf, Schinveldenweg). De neef van zijn vader (Peter Verstappen) en een Kon. Marechaussee vinden hem samen. Zij maakten deel uit van een groep die nogmaals de heide had afgezocht die dag (sinds zondag overdag werd er gezocht). 

De zaak is bijna 19 jaar later alles behalve opgelost.

 • De doodsoorzaak is onbekend.
 • De dader(s) zijn onbekend.
 • Het tijdstip van overlijden is niet geheel duidelijk.

Op de avond van zondag 9 augustus zijn de jongens en meisjes van het kamp om 22.00h gaan slapen. Zij liggen dan per groepje in de tenten en het moet stil zijn. De leiding zit hierna in de staftent, welke direct naast de tent van Nicky staat. Omdat het hartje zomer is, gaan we ervan uit, dat Nicky op zondagavond om 22.00h inderdaad nog op het kamp aanwezig was. Een goed georganiseerde ontvoering doe je niet bij daglicht, als alle kinderen nog heen en weer lopen en van/naar de badruimte gaan, vlak voor het slapen gaan (WC, tanden poetsen).

Wat is er nodig voor een ontvoering?

 1. De jongens in de tent moeten slapen of meewerken.
 2. De groep kinderen (9 – 12 jaar) op het kamp moeten zeker (!) in slaap zijn.
 3. Vermoedelijk is Nicky met een auto meegenomen naar elders.
 4. Nicky moet ergens overmeesterd zijn. Vermoedelijk is Nicky bedwelmd geweest, opdat hij geen lawaai maakt.
 5. De kampleiders moeten slapen of meewerken.
 6. Nicky moet (vermoedelijk) van de tent in een auto geladen zijn óf hij moet zelf gelopen zijn naar een plek op het kamp waar hij overmeesterd kon worden, zoals de badruimte (de zekerheid van een WC-bezoek in de nacht door Nicky, kan je met vochtafdrijvende middelen in het eten beïnvloeden).

Gedrag kan gestuurd worden. Percepties eveneens.

Op een kamp kan je als leiding het gedrag van iemand sturen, door taken uit te delen (afwas, schoonmaken etc.) of spullen van die persoon ergens achter te laten (een zaklamp, zonnebril of slippers ergens neerleggen of een luchtbed leeg laten is voldoende). Er is immers leiding en je behoort als kind naar hen te luisteren. Als kind eet je wat de leiding je voorzet. Het is niet moeilijk om slaapmiddelen in het eten te doen, mits je de dosering voor alle kinderen goed in de gaten houdt. Ik zeg niet dat het gebeurd is, maar het is een mogelijkheid.

Deze week lazen wij het boek van Simon Vuyk over Nicky Verstappen. Op basis van dat boek, lijkt het tijdstip van de overmeestering/ontvoering mogelijk op vijf momenten: a) als Nicky na het eten de eettent helpt afruimen (1900h?); b) omstreeks 22.10h; c) omstreeks 24.10h; of d) omstreeks 1.00h; of e) om 5.30h. als hij naar de WC gaat. In een volgende post komen wij daarop terug.  

Het scenario waarin Nicky tussen 5.30 en 6.00h uit zijn tent ontvoerd zou zijn, is lastig. Veel kampeerders worden vroeg wakker vanwege de vogels. Een excuus voor onopvallend bezoek met een auto is er niet. Omdat 5.30h lang na een maaltijd is, kan je het gedrag van alle deelnemers niet meer beïnvloeden door iets in het eten gedaan te hebben (e.g. een slaapmiddel, zodat alle kinderen nog slapen; of een plasmiddel, zodat Nicky zeker even naar het toilet gaat in zijn eentje in de nacht). Bij een willekeurige ontvoering kan een tijdstip als 5.30h nog wel. Omdat dit een ontvoering vanaf een kinderkamp is, ga wij ervan uit, dat het een georganiseerde ontvoering is. Om 5.30h is het geen logisch moment om een georganiseerde ontvoering te doen. Dit betekent mogelijk, dat de jongens in de tent van Nicky Verstappen een rol speelden.

ps. Op 10 augustus gaat de zon op om 6.15h en wordt het donker om 21.15h. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Nicky Verstappen, regio Zuid, Rome and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Nicky Verstappen. Zomaar, weg uit de tent.

 1. Pingback: Nicky Verstappen en het kamp: tijdslijn? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 2. Pingback: Nicky Verstappen, wat zijn de scenario’s voor nu? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 3. Claude says:

  de zon komt op om 6.15u, dan is het aannemelijk dat om 5.30u de kinderen wakker worden. Ze hadden afgesproken in het donker samen naar wc te gaan, maar om 5 30u is er al daglicht. wat ik vreemd vind? 1 kind gaat naar de wc ( Nicky is er nog) en om 6 uur is hij er niet meer. om half 6 opstaan, schoenen zoeken, naar wc gebouw en terug, plassen..dat kind is dan pas om kwart voor 6 terug en toen was Nicky er dus nog.
  Dat kind gaat dan weer 10/15 minuten slapen? en om 6 uur blijkt Nicky er niet meer te zijn.
  Dat is gewoon onaannemelijk. In een tent hoor je alles en een kind dat net ging plassen slaapt niet zo snel of zo vast dat Nicky zijn vertrek onopgemerkt kon zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.