De (kleine) drie bommen bij de spelersbus van Borussia Dortmund

En het is weer zover. Nog een aanslag. Grote bommen kunnen het niet geweest zijn, maar er is wel een grote impact als een stadion met toeschouwers te maken krijgt met een afgelaste wedstrijd vanwege bomaanslagen. Daar in dat stadion hebben ze het meest effect bereikt.

 

Wederom is de concrete informatie beperkt. Wat heb ik kunnen achterhalen?

 • Het gebeurde op 11 april 2017 (101e dag van het jaar), omstreeks 1900h.
 • Het spelershotel waar het gebeurde, zou (voor zover ik kan achterhalen) het hotel d’Arrivee zijn, aan de Schirrmannweg in Dortmund. Het is een rustig gelegen Spa, waar een vreemde niet snel op het terrein zal lopen.
 • Dat is ongeveer 10 km van het Westfalenstadion (Strobelallee 50), waar de Champion’s League match zou plaatsvinden (quarter-finals tegen Monaco). Deze match zal nu gehouden worden een dag later op 12 april 2017.
 • Alleen de Spaanse international Marc Bartra raakte gewond aan zijn hand.
 • De bus werd licht beschadigd. Voor zover mij bekend, is er schade aan de banden en zijn er twee ruiten beschadigd. Al met al valt het mee.
 • De bommen zouden zogezegd in een heg langs de weg zijn verstopt. Dat laatste betekent, dat zij tot ontploffing moeten zijn gebracht door iemand die zicht had op dat deel van de weg. Het is vreemd dat er geen foto’s zijn, van deze heg waar zogezegd de bommen zijn ontploft.

De grootste fysieke schade lijkt mij, dat een stadion met fans een dag langer in Dortmund moet blijven. Zij zullen ook erg geschrokken zijn.

Het is onbekend waar de bommen in verstopt zaten. In een spelersbus als deze, zit iedereen relatief hoog vergeleken met een personenwagen. Je zou verwachten dat een bom lager op het voertuig schade aanricht. De wielen zijn een relatief zwakke plek, waarmee een rijdende bus uit balans kan worden gebracht.

Dortmund-bus

Nu is er schade te zien bij twee ruiten aan de rechterzijde van het voertuig. Het ene gat is zelfs bijna perfect rond. Het is onduidelijk hoe dit gat ontstaan zou zijn.

Wat zijn vragen die ik heb? 

 • Waarom is het gat in de ene ruit keurig rond?
 • Waarom zijn de lichten niet beschadigd? Die zijn gevoeliger. 
 • Waarom zijn de plastic plakletters op de buitenkant niet beschadigd?
 • Waar zat de bom in verstopt, dat deze de bus zo hoog raakte? Het is een rustige weg met een redelijke berm en dan bomen. Geen geparkeerde auto’s oid.
 • Als een bom een rijdende bus raakt, dan valt het glas niet letterlijk naar beneden, precies onder het gat in de ruit. Immers, de bus beweegt voorwaarts en een bom zorgt voor een explosie die meestal meerdere kant opgaat. Het glas ligt precies onder de gaten. De glassplinters zouden verspreid moeten liggen. 
 • Je zou verwachten, dat een chauffeur niet op de rem trapt bij een explosie. Gas loslaten snap ik. Maar als blijkt dat de explosie niet veroorzaakt is door de wagen zelf, dan rijd je die bus door of met een blokje om direct naar het hotel. De sporen op het asfalt suggereren dat de bus stilstond en stil is blijven staan.
 • Waarom heeft niemand foto’s gemaakt van de heg van waaruit de bommen zogezegd zijn ontploft? Hoe hoog was die heg wel niet?  

Opnieuw, ik wacht het af. Misschien komen ze ditmaal met een sluitend verhaal.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in aanslag, attack, international and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to De (kleine) drie bommen bij de spelersbus van Borussia Dortmund

 1. Pingback: Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 2. Kaskaas says:


  Ik moest weer eens denken aan de vuurwerkramp in Enschede.

 3. AndyDandy says:

  Borussia is the latin name for Prussia (German empire).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.