Eddy Moonen, op welke locaties kwam hij zoal?

dsci3460Eddy Moonen was 35 jaar oud en woonde zijn gehele leven al in de Atjehstraat op nummer 52. Hij had -voor zover bekend- geen vaste baan, maar deed vrijwilligerswerk. Hij was heel actief in de scouting en gaf daarnaast zwemles. Hij woonde alleen en was homo. 

 • Op welke locaties kwam hij zoal?
 • Wie heeft Eddy in zijn laatste dagen gezien? 


Atjehstraat 52
.

Eddy Moonen woonde op de (2edsci3356 verdieping) van de Atjehstraat 52 in Den Haag. Dat is een rustige keurige woonwijk, in de (chique) Indische buurt. Hij heeft daar lang samen met zijn vader gewoond (1e verdieping), die bekend was in de buurt als ijscoboer. De zus van Eddy Moonen woonde aanvankelijk in de woning op de begane grond (nummer 50). De familie Moonen (verdeeld over drie huurwoningen) woonde dus in het gehele pand (nummer 50 en 52), pal naast de kunsthandelaar (Willem van Veen, nummer 48) en enkele huizen verderop van restaurant de Tapperij (nummer 66).

Omdat de vader van Eddy Moonen twee jaar daarvoor (1998) was overleden, woonde Eddy Moonen ten tijde van de moord alleen in het pand. Zijn zus was na het overlijden van de vader van de begane grond naar de 1e verdieping verhuisd, waar ze van de huisbaas na 4 maanden werd uitgezet met een gerechtelijke machtiging (je moet minimaal 6 maanden ingeschreven staan om een woning over te nemen en de huisbaas wilde de woning verkopen). Daarna was ze uit nood op de zolderverdieping ingetrokken met haar dochtertje, direct boven Eddy Moonen (die zolder hoorde bij zijn woning op de 2e verdieping).

Enkele maanden later kreeg Eddy’s zus een huis aangeboden via de gemeente (na veel aandringen). Zij verhuisde aldus naar de Burgemeester Patijnlaan, schuin tegenover het hoofdbureau van de politie. Het is uiteindelijk slechts vier straten verderop van de Atjehstraat. De familieleden wonen niet ver van elkaar, maar zien elkaar slechts af en toe. Eddy woonde hierdoor alleen in de bovenwoning en de huurbaas wilde de woningen verkopen. De benedenwoning (nummer 50) is rond die tijd verkocht aan een jongeman (toevallig ook homo, maar geen relatie met Eddy), die wegens vochtproblemen enkele maanden later alweer wilde doorverkopen. Het gehele pand stond leeg ten tijde van de moord, behalve Eddy die op de 2e verdieping woonde.

Riouwstraat

De broer van Eddy Moonen woonde met zijndsci3395-kopie gezin aan de Riouwstraat, een straat verderop van de Atjehstraat. Hij was aannemer. Eddy Moonen en zijn broer waren niet heel close. Eddy was twee weken voor de moord wel bij zijn broer op bezoek geweest (op kraamvisite). Hij kwam zenuwachtig over en vertelde toen druk te zijn, omdat hij “iets moest uitzoeken”. Verder zei hij niets opvallends.

Bij navraag blijkt, dat Eddy Moonen die dag zijn fototoestel niet meegenomen had. Dat is opmerkelijk, want de laatste keer dat ze Eddy zagen, kwam Eddy op kraamvisite. Hij was oom geworden! Je zou verwachten, dat iemand die altijd foto’s overal van maakt, dan niet zijn toestel thuislaat.

Scouting

Eddy Moonen was al jarenlang zeer actief bij dsci3465-kopiede scouting in Den Haag. In de weken (misschien 1-2 maanden) voor zijn moord, zou hij bang zijn geweest, om alleen thuis te zijn. Om die reden zou hij ‘s nachts regelmatig in het scoutingpand zijn blijven slapen, omdat hij zich zorgen zou maken over zijn veiligheid. De herkomst van dit verhaal is ons niet duidelijk. Alleen in een scoutingpand of alleen in een woonpand, dat verschil is niet heel groot. De Atjehstraat is immers een keurige straat met vele woonhuizen. Eddy Moonen kende ook zijn buren. De locatie van het scoutingpand was (voor zover wij hebben kunnen achterhalen) gelegen aan de Valkenboslaan 10, niet ver van de Laan van Meerdervoort (bij café Skippy). Het is nu een woonhuis.

Op 23 november 1990 had Eddy Moonen bij de scouting een voorlichtingsavond georganiseerd. Hij kwam daar niet opdagen en dat viel op. Maar niemand belde vanuit de scouting naar familieleden. De volgende ochtend zou een zwembad politie bellen.

Fotohandelaar Filmpost in Winkelcentrum Babylon

Bdsci3476ehalve scouting en zwemmen, was Eddy’s grootste hobby de fotografie. Hij nam zijn fototoestel overal mee naartoe en maakt continue foto’s van alles wat hij zag. Eddy’s vaste fotozaak was Filmpost in Winkelcentrum Babylon (zat bovenin). Hier liet Eddy zijn foto’s ontwikkelen. Het Winkelcentrum Babylon is ondertussen vervangen door een nieuw kolossaal bouwwerk genaamd New Babylon (foto rechts). Het oude winkelcentrum (met kantoren en hotel) was en het nieuwe winkelcentrum is gelegen naast het Centraal Station Den Haag, uitkijkend op het Haagse Bos.

Hier kocht hij zijn fototoestel (een Minolta X-700) een half jaar voor de moord (op 13 april 1990). Precies 223 dagen later werd Eddy Moonen vermoord. Dat is 7 maanden en 9 dagen. De moord werd vastgelegd met zijn eigen fototoestel, een Minolta X-700. De daders hebben zelfs foto’s gemaakt van Eddy (overleden) in zijn woonkamer, nadat hij eerst netjes voor de schouw/kachel op de grond is gelegd. Voor zover ik kan achterhalen, zou het filiaal van deze fotoretailer Filmpost destijds gezeten hebben bij het begin van de wandelslurf, die van Babylon naar het Centraal Station liep.

Drukkerij

Eddy Moonen had jaren geleden een fulltime baan en wel bij een drukkerij. Deze was gelegen in één van de oude panden, waar nu het nieuwe gemeentehuis van Den Haag staat (buurt de Uilenbomen). Het pand is ondertussen afgebroken. Dit zou mogelijk de Staatsdrukkerij en Uitgeverij kunnen zijn geweest (nu Sdu en onafhankelijk, vroeger staatsbedrijf, gevestigd aan de Christoffel Plantijnstraat). Eddy Moonen was er al jaren weg. Mogelijk zou hij af en toe nog wel eens bijspringen bij een drukkerij als bijbaantje, maar dat weet ik niet zeker.

irma-la-douce-418736_485604348133590_749256862_nCafé Irma la Douce

Eddy Moonen was geen uitgaanstype. Hij dronk niet. Hij was gestopt met roken. Op café ging hij zelden. Volgens de paragnosten bij het Zesde Zintuig, ging Eddy wel regelmatig naar Irma la Douce. Onduidelijk is, of dit echt zo is. Wel is zeker dat Irma la Douce een straat verderop zit, waar jaren daarvoor Sdu zat (Staatsdrukkerij).

Op de hoek van de Hunsestraat (nummer 2) met de Pletterijkade zit Lounge Café “Irma la Douce”. De Hunsestraat is “de hoerenbuurt” in de rivierenbuurt van Den Haag. Irma la Douce is een bekende tent in het Haagse, voor een hapje en een drankje. De eettent is vernoemd naar de musical en film “Irma la Douce”, over een naïeve jongeman die verliefd wordt op een prostitué in Parijs en haar uit de prostitutie wil halen.

Eddy Moonen kwam ook wel eens in het Haagse Bos om mannen te ontmoeten.

 


 

Het is niet duidelijk wat Eddy precies gedaan heeft in zijn laatste dagen. Alle informatie die daarover bekend kan worden, zal helpen om hier een beeld van de krijgen. Wie heeft hem nog gezien of gesproken in de laatste twee weken voor zijn dood?

dsci3499Eddy zou als laatste zijn gezien door een bekende van de familie genaamd Koos (groentekraam Bankastraat). Dat zou zijn geweest op de hoek van de Vaillantlaan met de Hobbemastraat. Dat is de Vaillantlaan ter hoogte van nummer 117 en ook wel genaamd het Paletplein. Tram 6 komt hier langs. Hij zou gezien zijn met een Marokkaanse jongen. Dat was enkele dagen voordat Eddy Moonen op 24 november vermoord werd gevonden. De Marokkaanse jongen in kwestie zou door de politie zijn ondervraagd. Het is niet bekend wat deze getuigd heeft.

Op 23 november kwam Eddy Moonen niet op de Scouting, waar hij die dag wel had moeten zijn, vanwege een Voorlichtingsbijeenkomst, die hijzelf had georganiseerd.

Op 24 november in de ochtend zou Eddy Moonen zwemles geven, want zwemmen deed hij zelf zijn hele leven al. Hij kwam niet opdagen. Eén van de badmeesters belde vervolgens naar de politie. En de politie belde de zus van Eddy Moonen, want deze zou een sleutel kunnen hebben. Zij vinden Eddy vervolgens in zijn woonkamer. Het is onbekend welk zwembad gebeld heeft naar de politie.

De politie wist wel wie Eddy Moonen was, want Eddy kwam altijd opdagen, als er weer eens een open dag was van de politie of brandweer. Zoiets vond Eddy leuk om te gaan kijken. Het is onduidelijk of hij ooit gesolliciteerd heeft bij de politie.


 

Winkelcentrum Babylon (ondertussen vervangen door New Babylon)

Rond 1972 waren er de eerste besprekingen over de bouw van een winkelcentrum naast het Centraal Station Den Haag. Het winkelgedeelte zou in het lagere gedeelte komen en daarnaast zou er hoogbouw komen voor kantoorruimte en hotel Babylon. In 1975 begon men met de bouw (bron: Anema website).

Opvallend is, hoe weinig foto’s er online te vinden zijn van het oude Winkelcentrum Babylon. Het New Babylon werd gebouwd in 2010. Zo lang geleden is het niet.

bezuidenhoutseweg_new_babylon_10Babylon en omgeving met de straten van voor 1940. In lichte kleuren de situatie van 2010, in zwart de straten en enkele gebouwen van ca. 1928, voor zover die afwijken van de situatie in 2010 (bron: Anema website).

ps. In 1998 overleed de vader van Eddy Moonen, thuis in de Atjehstraat 52. In 1990 overleed Eddy Moonen, door geweld, thuis in de Atjehstraat 52. In 1992 overleed Leo, de halfbroer van Eddy Moonen. Er is geen reden om een verband tussen deze drie doden te zoeken. Alleen de dood van Eddy Moonen is verdacht en wel zeer verdacht. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Eddy Moonen, Maatschappij, Politie, regio Den Haag and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Eddy Moonen, op welke locaties kwam hij zoal?

 1. PimPamPettern says:

  De Vaillantlaan? Vaillant is een kachel. En daar is ie ook voor het laatst gezien door de daders.

 2. PimPamPettern says:

  Babylon. Bijbels. Metselen. Het boze oog.

 3. PimPamPettern says:

  De daders zijn wel technische nerds. Professionele camera. Telefoonlijn. Bergschoenen. Het doet me allemaal aan Delft denken. Van die technische types.

  En zo makkelijk trap je iemand geen gat in de schedel. Als je dat met bergschoenen moet doen, dat is een grote platte zool, dus dan moet er heel wat gebeuren, voor het echt een gat wordt. Het is geen logische moordmethode. Hebben ze die pollepel niet eerst in zijn hoofd getrapt bij de schedel? Daar kan je namelijk nog wel een gat mee trappen.

  Iemand dood trappen gaat echt niet makkelijk. Heeft Eddy afweer wonden gehad?
  Trappen/schoppen met bergschoenen. (welk merk was het? en de maat? Zijn ze ook op hem gaan staan enzo? Het schijnt instinct te zijn dat je snel met de armen naar je hoofd gaat. En in elkaar duikt. Dus dan zou je verwachten dat zijn hand/armen juist veel klappen hebben gehad. En je verwacht trappen in de rug. Waar anders kunnen ze trappen als je ligt en in elkaar duikt.

  Wurgen met een telefoonsnoer. (met de telefoonlijn monddood maken) spiraaldraad. PTT. Koerier is een postbode ook. Maar Courier is ook een lettertype (printshop). Ook is een koerier een krant. Het kan dus weer van alles zijn, dat van het 6e zintuig met dat Koerier.

  Pollepel door de keel. Ik had een beeld van die kuifje boeken met stammen in Afrika waar men botjes door de neus tekent in de stripboeken. Wat ontbreekt in het beeld is een luciferdoosje waar ze de scouting sjaal doorheen halen. Dat laatste was er niet en verzin ik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.