Eddy Moonen, de betekenis van zijn fototoestel

dsci3460Er zijn een aantal zaken bizar aan deze moord. Eddy Moonen (35) werd op 24 november 1990 vermoord aangetroffen in zijn woning aan de Atjehstraat 52 in Den Haag. Hij was dood getrapt van allerlei kanten. In zijn rechter slaap zat een gat in de schedel. Er is een zoolafdruk gevonden van een bergschoen. Om zijn nek hebben ze even een telefoonsnoer gedraaid, waarmee ze even gewurgd hebben. Het “genadeschot” werd uiteindelijk een pollepel die dwars door zijn keel is geslagen. Dit is op zich al een vreemde moord. Eddy Moonen is waarschijnlijk vermoord in de nacht van 22 op 23 november 1990.

De pollepel als moordwapen. Telefoonsnoer. Het lichaam poseren. Foto’s. 

Geposeerd

220px-minolta_x-700Nog vreemder is, dat na zijn dood, hij voor de kachel (schouw) is gelegd in de woonkamer. Hij lag languit, half op de rug en half op de zij. Onder zijn bebloede hoofd, hadden de daders een hoofdkussen gelegd. Alsof hij zo mocht gaan rusten, warmpjes voor de kachel. Vervolgens hebben de daders foto’s genomen van het lichaam van Eddy Moonen met zijn eigen fototoestel. Dit fototoestel hebben ze daarna achtergelaten, met het rolletjes er nog in. Foto rechts is van een vergelijkbaar toestel.

Het is onbekend of er nog andere foto’s op hetzelfde rolletje stonden (genomen door Eddy zelf, vlak daarvoor?). De familie heeft de foto’s van (overleden) Eddy nog mogen zien van de politie, maar deze liggen nu in het dossier van de politie. Het doet mij denken aan de weduwe Wittenberg in Deventer (geposeerd voor de schouw).

Waarom foto’s?

 • Het nemen van foto’s suggereert een lustmoord.
 • Het achterlaten van de foto’s, zou gedaan kunnen worden, als een boodschap aan de familie of politie. Of misschien wilden de daders media-aandacht?
 • Familie kan zich niet herinneren, behalve de kachel/schouw, andere voorwerpen op de foto’s te hebben gezien, die mogelijk een symbolische waarde hebben.
 • De foto’s waren goed gelukt, wat niet iedereen goed zal doen, met het toestel van een ander, vlak na een moord gepleegd te hebben.

Het verhaal is nu, dat de daders het rolletje hadden willen meenemen, maar deze niet uit het toestel konden halen. Ik geloof dat niet zo. In dat geval hadden ze ook het toestel kunnen meenemen. Bovendien, het maken van foto’s vergt bepaalde vaardigheden. Wie kan dat wel, maar geen rolletje uit een toestel halen?

De foto’s zijn vermoedelijk bewust achtergelaten. De daders wilden er dan een bepaald effect mee bereiken. Media-aandacht? Een boodschap voor de politie? Een signatuur van de dader? Of is de moord niet gepleegd in de woning en moesten de foto’s de familie overtuigen dat dit wel het geval was? Er kwam amper media-aandacht.

Nieuwe Minolta X-700 

Eddy Moonen had dit specifieke toestel nog niet zo lang geleden gekocht. Zijn vaste fotozaak was de Filmpost in Winkelcentrum Babylon, vlakbij de drukkerij waar hij wel eens werkte. Hij kwam regelmatig in deze zaak, want maakte veel foto’s en liet deze via hen ontwikkelen.

Op 13 april 1990 kocht Eddy Moonen in Winkelcentrum Babylon een Minolta X-700 met accessoires, ter waarde van Fl. 1482,- inclusief BTW. Het is geen goedkoop fototoestel. Dat is 223 dagen vóór de moord op vermoedelijk 22 november 1990.

dsci3480

Op 31 augustus 1990 leverde Eddy dit toestel weer in (zie bon), samen met het aankoopbewijs en verzekeringspapieren. Het zou vermoedelijk gaan om een reparatie die onder de garantie zou vallen.

Als factuuradres wordt genoemd een adres in Tilburg, aan de Perosisstraat 91, een bedrijfsterrein. Het is onduidelijk waarom, maar vermoedelijk heeft dit te maken met de garantie/verzekering. Hoe het ook was, een reparatie zou vermoedelijk onder de garantie vallen en normaliter enkele weken duren (opsturen toestel enzovoort).

Het is niet duidelijk waarom Eddy Moonen nog steeds het bewijs van afgifte in zijn bezit had. Als je een toestel weer ophaalt na reparatie, vereist de fotozaak dat je het bewijs van afgifte laat zien, om problemen te voorkomen (een duur toestel).

Bij mij persoonlijk ontstaat de indruk, dat het nemen van foto’s en de pollepel als wapen, geen toevallige keuzes zijn geweest. Voor de daders heeft dit mogelijk een betekenis gehad.

Overigens is het ook vreemd, dat de politie er ongeveer drie maanden over gedaan heeft, alvorens de woning weer vrij te geven voor de familie. Als die tijd konden familieleden niet bij de spullen van Eddy Moonen. Waarom was dat? Zoveel onderzoek is niet gedaan.  


ps. Minolta was een Japanese producent van camera’s, faxen, printers en kopieermachines. Het bedrijf werd aanvankelijk opgericht in 1928 als Nichi-Doku Shashinki Shōten (vertaald: Japans-Duitse camerashop). Vanaf 1931 wordt de brand Minolta gebruikt, wat stond voor “Mechanism, Instruments, Optics, and Lenses by Tashima”. In 1933 werd deze brand voor het eerst op een camera gezet. Pas in 2003 fuseerde Minolta met Konica en enkele jaren later werd de camera business afgestoten. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij. Bookmark the permalink.

15 Responses to Eddy Moonen, de betekenis van zijn fototoestel

 1. Op Perosistraat 91 Tilburg was(is) Filmpost gevestigd.

  • maudoortwijn says:

   Heel goed. Ze hadden een verkooppunt in Den Haag en mogelijk andere plaatsen.

   Filmpost
   Perosistraat 91 (In de buurt)
   5049 LA Tilburg
   Fax: 013-4554010

  • Ik heb één en ander nog aan uitleg gegeven via Facebook onder je onderwerp.

  • maudoortwijn says:

   Deze tekst? Kopie – paste:
   “Het bedrijf van Jonkers maakt reclame (grote canvas) op nr. 91 maar is gevestigd in het huis naast pand 91, het huis (bedrijfsadres van Jonkers) heeft nr. 87. Op nr. 91 zou Filmpost gevestigd zijn. Op de wanden op de eerste etage van nr. 91 staan enorme tekeningen/schilderingen, in de ene ruimte een paard, in een andere een kat.”

 2. Jimmy is Back says:

  Dank Ellie,
  Hieruit vermoed ik dat Filmpost geen franchise maar een groter bedrijf was met verschillende vestigingen. De personeelsleden werkten dus niet als zelfstandige maar voor het Filmpost bedrijf in Tilburg. Nu nog even opzoeken of we een eigenaar kunnen vinden uit die tijd.

  Bron: Trouw
  TROUW ………………….
  ALKMAAR – Filmpost is over de kop. De keten van fotowinkels heeft gisteren faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Alkmaar, zo heeft advocaat M. Molhuysen namens Filmpost verklaard.
  Het besluit om het faillissement aan te vragen, volgde nadat onderhandelingen met overnamekandidaten op niets waren uitgelopen. De financiële positie van Filmpost was al enige tijd niet florissant.
  Vorige week zag het bedrijf zich genoodzaakt 24 filialen te sluiten, nagenoeg allemaal. De 120 personeelsleden waren hiervan vooraf niet op de hoogte. Zij stonden plots voor een dichte deur. Voor hen dreigt nu ontslag.
  Molhuysen sluit een doorstart van Filmpost niet uit. Hij denkt dat sommige geïnteresseerden na het faillissement toch een ‘paar brokken’ Filmpost overnemen, maar dan zonder de schulden. Over de omvang van de schulden kon de advocaat niets zeggen.
  Uit stukken bij de Kamer van Koophandel blijkt de financiële neergang van de afgelopen jaren. Over 2001 heeft Filmpost nog geen cijfers gedeponeerd. In 2000 dook de onderneming in de verliezen. Het nettoresultaat kwam uit op 116000 gulden negatief tegen een nettowinst van 672000 gulden in het jaar ervoor.
  Overigens heeft Ernst & Young de laatste vier jaar geen goedkeurende verklaring over de jaarrekeningen afgegeven, omdat de organisatie te ondoorzichtig was. De accountant onthield zich daarom van een oordeel omtrent de getrouwheid van de stukken.

 3. Jimmy is Back says:

  Ik zie geen vestiging in Den Haag, maar die moet er dus geweest zijn. Kennelijk was die al eerder dicht gedaan. Den Haag is duur in huurprijs en als de omzet acher blijft ???

  Bron:
  Omroep Brabant

  Winkelketen Filmpost is failliet

  EINDHOVEN – De winkelketen Filmpost is failliet. Filmpost heeft vestigingen in Tilburg, Roosendaal, Den Bosch en Dongen.

  Het faillissement werd aangevraagd
  nadat onderhandelingen met
  overnamekandidaten op niets waren
  uitgelopen. De medewerkers van deze
  vestigingen worden waarschijnlijk
  allemaal ontslagen.

  Klanten die voor de sluiting
  fotorolletjes bij Filmpost hebben
  ingeleverd, worden door andere
  fotozaken verder geholpen.

 4. Ja Maud, die tekst en meer. Ik constateerde ook al dat Den Haag niet vermeld werd bij de vestigingen.

 5. Jimmy is Back says:

  Is Gijs van Ballegooijen niet gewoon de eigenaar van Filmpost geweest?

 6. waterman10 says:

  Cencuur alweer?

 7. waterman10 says:

  Ik probeer het nog eens.
  Was Eddy Moonen misschien iets op het spoor?
  Hij maakte veel foto’s en bevond zich in een mysterieus wereldje.
  Wat als hij om dit feit een onverwacht bezoekje kreeg van een stel geheim agenten in opdracht van mensen zoals bv Demmink?
  Dan zouden deze geheim agenten hem wellicht bedreigd kunnen hebben om gevoelige foto’s af te staan. Wat als Eddy Moonen geweigerd heeft om hieraan gehoor te geven?
  Dan is het dus helemaal uit de hand gelopen en hebben die geheim agenten Eddy Moonen flinke rake klappen gegeven en vervolgens in zijn hals doodgestoken.
  Weet de familie wel zeker dat het moordwapen een pollepel was? Is daar fotobewijs van?
  Waarom gaf de politie niet het fototoestel inclusief het fotorolletje terug aan de wettige erfgename, de familie dus? Ook al heb je een rolletje laten ontwikkelen,het rolletje kun je keer op keer gebruiken om foto’s na te bestellen.
  Ik vind het optreden van politie verdacht. Alsof zij iets willen toedekken wat het daglicht niet verdragen kan.
  Ze zeggen wel eens,de politie is je vriend.
  Maar als politie bij kritische vragen z’n kont draait vind ik ze verdacht en zijn ze niet meer zo mijn vriend.
  De politiepet past iedereen. Dus die past mij ook.

 8. Therese says:

  Dat afgifte bewijs had hij nog wellicht omdat hij dat toestel nog niet terug had van filmpost?
  Daarom had ie het ook niet bij zich op die kraamvisite,dat toestel lag misschien niet thuis maar nog op de reparatie afdeling.
  En 31 augustus tot aan zijn dood is enkele maanden,hij was toen bang en sliep niet thuis..
  Dat alles in de tijd dat dat toestel was afgegeven en nog niet in zijn bezit terug was..
  Was ie daarom ongerust omdat er nog een rolletje in het apparaat zat wat er niet uit kon,en daarom op reparatie was gebracht?
  Wellicht had hij dat afgifte bewijs daarom nog op zak omdat het toestel nog niet was opgehaald,wegens verlengde reparatie tijd door filmpost?
  Vanaf de reparatie afgifte was hij dus zenuwachtig,had ie geen toestel op de kraamvisite en was dat afgiftebewijs dus nog in bezit van de moord.
  Het toestel in zijn woning kan op dag van de moord zijn afgeleverd op huisadres en ja door wie?
  Het rolletje wat ná de moord in het toestel zat was wellicht niet het rolletje wat er in zat tijdens de reparatie afgifte..wat was de reden voor reparatie eigenlijk?

  Hij was wel bang tijdens de reparatie periode

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.