Hoe kom je als groep ongemerkt de Atjehstraat 52 in, woning van Eddy Moonen (RIP)

800px-jheronimus_bosch_-_the_pedlar_-_google_art_projectEddy Moonen is op zaterdag 24 november 1990 dood gevonden in zijn bovenwoning aan de Atjehstraat 52. Hij was langdurig getrapt (schedel ingetrapt) en kreeg tenslotte een pollepel door zijn keel. De andere verdiepingen van de bovenwoning waren op dat moment niet verhuurd. Ook de benedenwoning op nummer 50 stond leeg. Afgelopen zaterdag (25 februari 2017) heb ik eens rond gekeken in die buurt.Dit lijkt me een cold case die vanaf de eerste dag door de politie genegeerd is. Eddy Moonen is gewoonweg vergeten, lijkt het wel. Of deze zaak mag niet opgelost.

Er zijn geen braaksporen, wat suggereert dat Eddy Moonen zelf degene heeft binnengelaten. Echter, dit lijkt me geen moord gedaan door een eenling in een kwade bui of na een ruzie thuis. Recent vroeg ik het me al af, hoe kom je überhaupt in dat huis ongemerkt. En dat als groep? Ik ben gaan kijken, om foto’s te maken als aanvulling op mijn eerdere blog (link).

In mijn vorige blog over Eddy Moonen, beschreven wij de opties van onopvallende entry:

 1. Met een smoesje bij de voordeur binnengelaten, maar je wordt mogelijk gezien.
 2. Met een sleutel voor de voordeur, maar ook dan wordt de groep mogelijk gezien.
 3. Via de brandgang en de tuin van benedenburen.
 4. Via de brandgang en de woning van benedenburen via de patio.
 5. Via het dak, maar dat kan alleen vanuit de woning van nummer 54.

De voorzijde woning 

Hieronder twee foto’s van de woning. De moord is gebeurd op nummer 52. Dat is de rechter voordeur van het pand. Nummer 50 is de benedenwoning. Destijds huurwoningen.

 

 

Tot enkele jaren voor de moord, woonde de zus van Eddy met haar dochter in de benedenwoning op nummer 50. De vader van Eddy Moonen woonde op de 1e verdieping. Eddy Moonen woonde op de 2e verdieping (nummer 52). Op zolder (3e) heeft nog even een vriend van de familie gehuurd, maar dat was tijdelijk. Nadat vader Moonen was overleden, verhuisde de zus naar 1 hoog (no 52) en bleef de benedenwoning leeg staan. Daar heeft ze ongeveer 4 maanden gewoond, maar moest er toen uit van de huurbaas (Van Zwoll?). De huurbaas wilde namelijk het pand als geheel verkopen. Na de moord op Eddy Moonen, stond alles leeg in het pand.

De moord vond plaats, nadat zowel de zus als de familievriend waren verhuisd en Eddy Moonen alleen in het hele pand woonde. De benedenwoning stond ook nog leeg in november 1990.

De woningen hebben geen portiek aan de voorzijde, zodat een groep die ongemerkt naar binnen of buiten wil, een risico loopt op ontdekking.

Brandgang 

Aan de achterzijde is er een brandgang. Bovendien is er aan beide zijden van de achtertuin van nummer 50 en relatief hoge aanbouw (tot aan de brandgang). Hierdoor kan iemand vanaf de brandgang ongezien door de tuin naar de woning op nummer 50 lopen. Ook andere buren kunnen je in feite niet zien.

 

Er is toegang tot de brandgang vanaf de straat, bij Atjehstraat 38 (foto links) en de Batjanstraat 12 (foto rechts).

En natuurlijk (dat vergeten mensen wel eens) is er vanuit de panden aan de Atjehstraat en de Riouwstraat toegang tot de brandgang. Hun eigen achtertuin schuttingdeur komt immers uit op de brandgang.

Hierboven ziet u drie deuren die horen bij panden aan de Atjehstraat. De groene deur geheel rechts, is van de benedenwoning nummer 50, pal onder Eddy Moonen. De eerste witte deur is van het restaurant op de hoek. De tweede grijze deur is van nummer 54 (de buurman van Eddy Moonen, in het benedenhuis naast hem).

De drie foto’s hierboven, laten de rest van de brandgang zien. Aan de andere zijde naast nummer 50 (de benedenwoning onder Eddy), op nummer 48, heeft achterin de tuin een aanbouw gebouwd van twee verdiepingen hoog (foto links). Dat is een tweede huis. Het zal het zicht ontnemen van iemand die door de tuin van nummer 50 loopt. De middelste foto laat de achterkant zien van de panden tot de brandgang uitgang bij Atjehstraat 38. De foto rechts is de toegang van de brandgang vanuit de Atjehstraat 38.

Riouwstraat 

Ik ga er even vanuit, dat de daders toegang hebben gekregen via dit blok, omdat ook het lopen door een brandgang, bemerkt kan worden. De brandgang loopt echter door tot het begin van de Atjehstraat. Maar deze brandgang is niet toegankelijk meer vanuit de straat (wel vanuit de panden verderop).

De drie foto’s hierboven laten zien, dat ook de panden in dit deel van de Riouwstraat, in de tuin een achterdeurtje hebben, wat uitkomt op de brandgang.

Het gaat om dit deel van de Riouwstraat (nee, Joris Demmink is echt verderop).

Woning achterzijde

De achterkant van de woning van Eddy Moonen is te zien op de foto hieronder rechts. Dit is de 2e en 3e verdieping. Eddy woonde op de 2e verdieping.

 

Eddy Moonen had een balkon, maar kon vanuit zijn woning niet stappen op het plat dak van de achterbouw van nummer 50 (dat is optisch bedrog). De uitbouw van de benedenburen was alleen op de begane grond. Wel is er in die woning een patio (tussen huis en achterbouw-vleugel). Vanuit die benedenwoning zou men mogelijk zich wel toegang kunnen verschaffen tot de woning op de 1e etage (waar Eddy’s vader en later diens zus heeft gewoond). Deze 1e verdieping stond ten tijde van de moord leeg net als het benedenhuis (nummer 50).

De foto links boven laat de achterzijde van de tuin van no. 50 zien. Rechts achterin ziet u de groene deur naar de brandgang. De muur van de buren (kunsthandel) is twee verdiepingen hoog en heeft geen ramen. De foto rechts biedt zicht op het benedenhuis, de achtergevel. Links de deur richting patio. U ziet een balkon op 1 hoog (wat leeg stond).

huis-nummer-50-566_1440

Het dak

Aan de achterzijde van de woning is te zien, dat de buren dan nummer 48 (bovenwoning) geen dakraam uitbouw hebben aan de zijde van Eddy Moonen. Wel hebben beide huizen een schoorsteen dichtbij elkaar (foto onder rechts).

 

De woning op nummer 56 (bovenwoning naast Eddy Moonen) heeft wel een uitbouw op het dak aan de achterzijde (bij een schoorsteen van de woning van 50 of 52). De zolderverdieping boven Eddy Moonen had een dakraam (uitbouw) aan die zijde van de woning, meer aan de voorkant. Het dak is echter een relatief omslachtige wijze van het binnentreden van de woning. De leegstand in het pand op nummer 50 en 52 biedt betere mogelijkheden.

Voorlopige bevindingen 

 • Eddy Moonen is zeer waarschijnlijk niet door een eenmansdader omgebracht.
 • Het lijkt op een lustmoord of wraakactie met overdadig geweld en een doofpot.
 • De daders zijn hetzij door Eddy Moonen zelf binnengelaten, hetzij gekomen via de brandgang en de tuin van de benedenwoning op nummer 50 (met sleutels).
 • Vanuit de patio/tuin van de woning op nummer 50, kan men ongezien bij de achterzijde van de woning op nummer 52 – 1 hoog komen (er is een balkon).
 • Geen van de buren zou iets gezien of gehoord hebben.

 

ps. De moord op Eddy Moonen vond mogelijk plaats op 22 november 1990 in de avonduren. Vanaf 23 november overdag kwam hij niet meer op afspraken bij de scouting. Net als in de zaak Weduwe Wittenberg (Deventer moordzaak, mogelijk 23 september 1999), werd Eddy Moonen na zijn overlijden neergelegd voor de kachel (schouw) in zijn woonkamer. De daders legden onder zijn hoofd een hoofdkussen, incl. kussensloop. Hij lag half op zijn zijde en half op de rug, in een slaaphouding, met dagkleding aan. Het toeval wil nu het volgende. De Deventer moordzaak was exact 3227 dagen na de moord op Eddy Moonen (#223). Ook Jacqueline Wittenberg werd na haar dood geposeerd neergelegd voor de schouw in de woonkamer. De Deventer moordzaak vond plaats aan de Zwolseweg 157, direct om de hoek bij de Arnold Moonenstraat. En de huurbaas van Eddy Moonen heette Van Zwol. Het is toeval waarschijnlijk, maar reden om extra op te letten. Eddy Moonen kreeg amper media-aandacht en de Deventer moordzaak is één van de meest besproken moordzaken in Nederland. Bij Wittenberg lag er een keukenschort in de woonkamer. Bij Eddy Moonen is een pollepel gebruikt. In beide gevallen is de datum van de moord vaag gebleven.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Eddy Moonen, Maatschappij. Bookmark the permalink.

5 Responses to Hoe kom je als groep ongemerkt de Atjehstraat 52 in, woning van Eddy Moonen (RIP)

 1. waterman10 says:

  Ze spreken over foto’s. Waar zijn die foto’s dan?
  Ze kunnen wel veel schrijven of in een glazen bol kijken,maar zonder publicatie van foto’s van het slachtoffer en plaats delict uit 1990 blijft alles gissen voor een burger die besluit om zelf onderzoek te doen.
  Bij ieder misdrijf worden er toch foto’s gemaakt en doet het NFI toch onderzoek?
  Waarom wel de gruwelijke foto’s van bv Lydia Knap en de plaats delict tonen?
  Nu ga ik logisch nadenken.
  Als er geheimzinnig gedaan wordt over een moord dan is het achterhouden van feiten dus 100% bewijs dat er iets of iemand wat ermee te maken heeft gehad, beschermd moet worden.
  De vraag die dan volgt is: wie en wat ?

  • maudoortwijn says:

   In de media kon ik niet eens de straat vinden waar het gebeurd zou zijn. De familie weet niet de dag waarop hij vermoord zou zijn. Alles wordt achtergehouden. Dat zegt veel.

 2. waterman10 says:

  De dag waarop hij vermoord zou zijn is even niet relevant.
  Zoiets is ook moeilijk te achterhalen. Zo te zien aan de foto van zijn lichaam in de kist moet het niet veel eerder zijn geweest dan toen ze hem gevonden hebben.

  De familie weet in ieder geval wel dat hij levenloos in zijn woning is aangetroffen op zaterdag 24 november.
  Eddy Moonen was actief als leider bij een scouting vereniging.
  Was dat de Haagse scouting Ferguson?

 3. waterman10 says:

  Als dat zo is moet Richard Leloux Eddy Moonen toch wel gekend hebben.
  Richard Leloux was namelijk destijds in 1990 voorzitter van die Haagse scouting vereniging.
  Nu doet hij wat anders. Hij zal waarschijnlijk wel niet voor commentaar klaar staan als het over de moord op scouting leider Eddy Moonen gaat.
  http://www.aenofondsgrafimedia.nl/organisatie

 4. maudoortwijn says:

  Ondertussen weten we, dat de benedenwoning leeg stond en alle andere verdiepingen van dit pand ook. Alleen Eddy Moonen woonde op de 2e verdieping. De rest van de bovenwoningen was leeg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.