Eddy Moonen, hoe kom je überhaupt ongemerkt in dat huis?

800px-jheronimus_bosch_-_the_pedlar_-_google_art_projectOp 24 november 1990 is Eddy Moonen (35) dood aangetroffen in zijn eigen woning.

Om enige kans te hebben, dat eventuele getuigen zich melden, heb je op zijn minst nodig a) de locatie van de moord; b) het tijdstip van de moord; c) enige media-aandacht. Alle drie niet. Deze moordzaak is zo goed als de doofpot ingegaan vanaf dag 1. Ik kon niet eens online vinden wáár Eddy Moonen in zijn huis is vermoord (welke adres?). De familie heeft van de politie niet eens mogen vernemen, wat het vermoedelijke tijdstip/dag van de moord is (autopsie moet dat bij benadering uitwijzen). Er was géén media-aandacht. Zo goed als niets. Dan is de kans klein, dat bijvoorbeeld de visite van een straatgenoot of bezoekde-tapperij-terrasse-530d7ers van het café enkele huizen verderop zich melden en vertellen over verdachte bewegingen in de straat rond het tijdstip van de moord. Juist in een restaurant is er kans dat bezoekers regelmatig naar de straat turen. Gemiste kans.

Het was geen snelle moord. Bruut herhaaldelijk geweld. Zijn schedel ingetrapt en er zat een pollepel door de keel. Het huis zat onder. Men heeft er ook de tijd voor genomen. Als je de details leest, vermoed je meer dan één dader. En het gedrag van de politie al die jaren, doet denken aan een doofpot. In dit artikel zal ik bij de basis beginnen.

Eddy Moonen woonde in 1990 aan de Atjehstraat 52, de bovenwoning. Tot voor kort woonde zijn vader (en tijdelijk zijn zus met kind vanwege een scheiding) op een andere verdieping in datzelfde huis. Maar zijn vader was ondertussen overleden en zijn zus had na een scheiding een nieuwe partner gevonden.

Hoe kom je (in theorie) ongemerkt deze woning binnen? 

woning-eddy-moonen

 • De voordeur van nummer 52 is niet gesitueerd in een portiekje, dat het zicht ontneemt op wat er voor de voordeur gebeurt. Iemand die even bij de voordeur staat, bijvoorbeeld om de deur te openen, loopt het risico gezien te worden door straatgenoten. De voordeur aan de voorkant is direct naast de voordeur van nummer 50. Echter, er is geen sprake van een portiek dat wat verscholen in de woning ligt. Iemand die van nummer 50 naar nummer 52 zou lopen, is al te zien vanaf de straat. Als men een hoge auto weet te parkeren voor de voordeur van 50 en 52, dan hebben er weinig mensen zicht op de voordeur. Omdat de voorkant van de huizen hier op elkaar lijken, weten weinig toeschouwers met zekerheid welke woning iemand precies ingaat.
 • Er is een brandgang achter langs de panden aan dit deel van de Atjehstraat. Er is toegang tot deze brandgang om de hoek, bij de Batjanstraat 12 (zie foto, beneden links). Aan de andere zijde aan de Bankastraat is er vanaf de straat geen toegang tot de brandgang, maar de brandgang loopt door tot de achterzijde van de huizen aan de Bankastraat. Wel is er toegang tot de brandgang bij Atjehstraat 38 en Atjehstraat 2. In de achtertuin van nummer 50 is er een smalle achterbouw gebouwd (begane grond alleen, zie foto beneden rechts), die loopt tot aan de brandgang. De tuin van benedenhuis no. 50 is hierdoor smal.    In feite kan je vanaf ieder pand in dit blok bij die brandgang komen. Er zijn ook bedrijfspanden gesitueerd in dit huizenblok, welke aan eenieder toegang zouden kunnen verschaffen tot de brandgang, zonder dat dit argwaan zou wekken (een restaurant op de hoek, met zelfs een leveranciersingang, De Tapperij zat er in 1990 al). Echter, in de brandgang ben je nog niet de bovenwoning in op nummer 52. Dat vergt nog een wandeling door een achtertuin. Omdat de achteraanbouwen het zicht op de tuinen ontnemen, zal niemand een wandeling door een tuin zien, behalve de personen in het pand zelf (beneden- en bovenwoning).
 • Onderhoudswerkzaamheden. Het is onbekend of er onderhoudswerkzaamheden zijn gepleegd in de panden rondom de woning op de dagen rond de moord. Onderhoudswerkzaamheden aan een naburig pand zijn een excuus om met een klein groepje jezelf toegang te verschaffen tot woningen. Echter, veel mensen kijken even bewust naar werkzaamheden van vakmensen, uit nieuwsgierigheid of om zeker te zijn “dat het netjes gebeurt”. In een straat waar relatief veel panden zicht hebben op elkaar, is de kans groot op ongewenste getuigen.
 • Het dak. De huizen hebben puntdaken en pannen. Hierdoor kan je niet ongemerkt snel grotere afstanden afleggen over het dak, zonder schade aan te richten of gehoord te worden. De bovenwoning op nummer 52 (Eddy Moonen) heeft wel twee dakramen met een uitbouw. Dit is aan de zijde van het puntdak grenzend aan nummer 56. Nummer 56 heeft aan de dezelfde zijde aan de achterzijde van het puntdak een uitbouw. In theorie kan men zo van woning 56 naar woning 52 gaan, zonder dat iemand het ziet. Echter, dan moet het dakraam van nummer 52 te openen zijn (of al open zijn) van buiten. Veel mensen laten een dakraam open staan. Afhankelijk van de locatie in het huis waar de moord plaats zou vinden, zijn het ook de directe buren, waarvan je zou verwachten dat deze iets horen van het geweld: hetzij nummer 56 (bovenhuis naast), hetzij nummer 50 (benedenhuis onder nummer 52), hetzij de bovenwoning van nummer 48 (bovenhuis naast nummer 50). Mogelijk heeft de moord plaatsgevonden in het trappenhuis, welke is gesitueerd aan de zijde van nummer 54. Ook de schoorstenen van nummer 52 zijn geleden aan de zijde van het puntdak grenzend aan nummer 54.
 • Benedenwoning nummer 50. De woning staat op dit moment te koop op funda. Hier kon ik een plattegrond vinden van de huidige staat van de woning. huis-nummer-50-566_1440Vanuit de tuin zal het niet onmogelijk zijn om op een balkon van een woning boven de eigen woning te geraken. Er is zelfs een kleine patio achterin de woning, die geheel ingesloten wordt door muren. Vanuit deze patio kan men direct op het balkon/dakterras van de 1e verdieping klimmen (bij de keukendeur van no 50).
 • Een andere manier om binnen te komen, is iemand met een sleutel, die geen argwaan wekt. De zus van het slachtoffer had tot voor kort op een verdieping in hetzelfde pand gewoond (tijdelijk). Zij had een sleutel die toegang verschafte tot de woning. Als dit een georganiseerde moord is, dan zou men ook vooraf op een onbewaakt moment de sleutel van Moonen hebben kunnen kopiëren. Iedereen laat wel eens een jas of tas ongemerkt ergens alleen staan, vooral als wij de omgeving vertrouwen en als ons “thuis” zien.
 • Een andere mogelijkheid is, dat iemand heeft aangebeld, waar niemand iets achter zoekt of argwaan bij krijgt, zoals een meteropnemer, collectant of een postbode.
 • Tenslotte, het slachtoffer kan de dader(s) zelf hebben binnengelaten. Mogelijk heeft Eddy Moonen één van de daders binnengelaten, waarna deze andere daders heeft binnengelaten. In dat geval is een bekende van het slachtoffer medeplichtig.

Indeling vergelijkbare woning

Onderstaande foto’s zijn van een andere woning in de Atjehstraat, die (zo op het zicht) dezelfde indeling heeft (had) als de woning van Eddy Moonen op nummer 52. Hieronder een foto van de achterzijde van het pand en de toegang van de keuken naar het dakterras (op het dak van de benedenwoning). De woningen hebben op 1 hoog een serreuitbouw, met daarboven op 2 hoog een balkon. Daarnaast is er op 1 hoog vanuit de keuken een achterdeur, die toegang biedt tot het dak van de onderburen (achteraanbouw|).

Onderstaande foto’s zijn genomen vanaf het balkon op de tweede verdieping. De afscheiding naar de balkons van de buren links en rechts (nummer 48 en 56) is relatief laag, maar de balkons grenzen niet aan elkaar. Vanaf de achterdeur van keuken (1 hoog) van nummer 48, zou op het balkon van nummer 50 kunnen worden geklommen. Ook is hier te zien, hoe vanuit de patio van de benedenwoning (nummer 50) op het dakterras (dak van de achterbouw van de benedenwoning) kan worden geklommen. Hetzelfde kan gedaan worden vanuit de benedenwoning op nummer 54.

Door de indeling van de huizen, kunnen zowel de buren onder, als links en rechts naast de woning, geheel ongezien de woning van nummer 52 betreden. Nummer 50 via de patio. Nummer 54 via de tuin. Nummer 56 via het dak. Nummer 48 vanaf de achterdeur van de keuken.

Helaas zijn ons geen resultaten van het buurtonderzoek bekend, zodat onbekend is wie er in die periode thuis waren (vakantie?) en/of er vreemden zijn geweest rondom deze huizen, bijvoorbeeld voor het doen van onderhoud. Er is niets bekend over vreemde bewegingen in/om de woningen aan de Atjehstraat.

Op 24 november 1990 (dag van de vondst van het lichaam) was het een zaterdag. De avond ervoor was het vrijdagavond, waarop hij een afspraak miste. Op 22 november was het een donderdag. Onbekend is welke andere afspraken er waren die week, waar hij is gezien.

De politie is op 24 november het huis binnengetreden, wat relatief snel is voor een vermissing. Dat deden ze met de sleutel die ze kregen van de zus van Eddy Moonen (zij wachtte buiten). De scouting had vanwege de gemiste afspraak op vrijdagavond de zus opgebeld. Deze durfde zelf niet te gaan kijken. Je zou verwachten, dat de politie bij een alarmering van vermissing door een zus, simpelweg naar deze zus aangeeft, dat deze zelf maar even een kijkje moet nemen. Eddy Moonen (35) werd nog geen 24h vermist en mevrouw heeft een sleutel. Op de vermissing reageert de politie sneller dan verwacht. Maar vanaf het moment dat blijkt dat het om een zeer brute moord gaat, doen ze weinig.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij, regio Den Haag and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Eddy Moonen, hoe kom je überhaupt ongemerkt in dat huis?

 1. M Oortwijn says:

  Vanaf 24 minuten gaat het over Eddy Moonen.

 2. Jimmy is Back says:

  In het zesde zintuig geven ze de volgende items: fototoestel, foto en horloge.

  • Jimmy is Back says:

   De inhoudelijke hints uit het 6e zintuig waar we niets van snappen nog zijn: koerier, en alcohol in het spel. Dat laatst viel me op, want er was ook al een pollepel gebruikt. Kookte Eddy wel eens voor de scouting? Alcohol en pollepel tezamen, dan denk ik horeca. Maar de telefoonlijn en de koerier, dan denk ik PTT. Beide kunnen toegang krijgen tot die woning. Vergezocht ja, maar we moeten ergens beginnen.

   Bij de weg, ik geloof niet in paragnosten, maar ik denk dat paragnosten op tv soms informatie geven die wel klopt, omdat ze dat stiekem vantevoren verteld wordt. In 9 vd 10 gevallen zoeken ze vantevoren op om wie het gaat. Misschien hints uit dossier gekregen van politie? De media werkt op vreemde wijze.

  • Jimmy is Back says:

   En die Peter van den Hurk zegt dat het met wraak te maken heeft.

  • Jimmy is Back says:

   2e 2e 3e huis van de hoek.

  • Jimmy is Back says:

   Maar ja, de blonde paragnost zegt dat ie ergens ingedoken is, waardoor ie teveel wist, maar er weer uit wilde ofzo.

  • Jimmy is Back says:

   En er zijn twee paragnosten die het hebben over een aanval van achteren (die kale en dat Indische meisje). Dus misschien toch van achter het huis? Naar beneden getrokken, vanaf achteren.

  • Jimmy is Back says:

   Peter van Hurk zou wel eens vrijmetselaar kunnen zijn, want daardoor kan ie zo goed voorspellen in de paragnosten blaadjes. Die metselaars draaien namelijk script af in de media. Hij heeft het ook over 7 verwondingen. En hij heeft het over 2,2,3 huizen van de hoek. Dat is 223 en hoek. Ik zoek het wat vergezocht maar het zit er wel degelijk in.

 3. Vogeltje wat zing je laat says:

  De marskramer, in het verleden ook De Verloren Zoon of De landloper genoemd, is een schilderij van de Zuid-Nederlandse schilder Jheronimus Bosch in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

  Een herberg, pollepel, verwonde knie, 1 schoen, varkenspoot, kattenvel, reiziger.

 4. Pingback: Hoe kom je als groep ongemerkt de Atjehstraat 52 in, woning van Eddy Moonen (RIP) | De Bovenkamer – Het kan ook anders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.