Eddy Moonen (35), Den Haag 24 november 1990

800px-jheronimus_bosch_-_the_pedlar_-_google_art_projectNog een brute moord op 23/24 november. Ditmaal geen vele messteken: klappen op het hoofd (mogelijk trappen op het hoofd); een telefoonsnoer om de nek, en een pollepel door zijn keel gestoken. Het telefoonsnoer en de (doormidden gebroken) pollepel door de nek moeten mogelijk een symbolische waarde hebben, want efficiënt is het niet. En als men toch iets uit de keukenla haalt om iemand te doden, dan is er wel wat beters te vinden. Een mes steekt makkelijker. En een houten pollepel breek je niet makkelijk door midden. In de woning is een voetafdruk van een bergschoen gevonden in het bloed.   

Het was zaterdag 24 november. Eddy Moonen is 35 jaar, actieve homo, actieve fotograaf, werkloos en hij is veel te vinden bij de scouting, waar hij vrijwilligerswerk doet. Tevens assisteert hij bij zwemlessen. Hij woonde in de rustige Atjehstraat in Den Haag op nummer 52. Hij is geboren op 2-7-1955 en overleden op 24-11-1990. De moord was bruut, maar het geweld met name gericht op zijn hoofd en nek.

rsegy0Vanaf 23 november in de avond is Eddy Moonen niet meer op afspraken geweest, waar hij wel had moeten zijn. Het is onbekend of hij op 22 of 23 november overdag afspraken heeft gehad of ergens nog is gezien. Eddy Moonen wordt op 24 november 1990 dood en badend in het bloed in zijn eigen woning aangetroffen. De daders hebben foto’s gemaakt van de moord, met de eigen camera van Eddy en deze achtergelaten. Er lag zelfs een kussen onder zijn hoofd. De doodsoorzaak was uiteindelijk de pollepel, hoe vreemd dit ook klinkt.

Een moord die zo wreed wordt gepleegd (en foto’s gemaakt), dat is mijns inziens hetzij een lustmoord, hetzij een geplande wraakactie, hetzij een afrekening uit een crimineel milieu. Het is mij onduidelijk, waarom de politie basale informatie niet in de media naar buiten heeft gebracht, om mogelijke getuigen te krijgen. We weten uit de media niet eens: woonadres, tijdstip moord, mogelijk aantal daders, wel/geen braaksporen, welke scouting/zwemles/drukkerij. Laat het nu gaan om de Atjehstraat in Den Haag, wat om de hoek is van de Riouwstraat (straat met vele juristen, diplomaten en Demmink).

De moord heeft opvallend genoeg amper tot geen aandacht gekregen in de media, behalve uiteindelijk in een uitzending van Het Zesde Zintuig (2008), maar dat zie ik persoonlijk als een minder serieus programma. Bovendien is het rijkelijk laat, om nog getuigen te krijgen. Het vreemde is, ik kan helemaal niets online vinden. Gezien de aard van het geweld en het maken van foto’s, zou het me niet verbazen als dit hetzij een lustmoord was hetzij een wraakactie. Helaas is er geen informatie online te vinden. Wel is met speurwerk te achterhalen, dat er twee andere homomoorden zijn geweest rond die tijd in dezelfde buurt aan de Wassenaarseweg en in het Haagse Bos (pdf google-maps).  


ps. Edward Victor Moonen is geboren op 2 juli 1955 en overleden vermoedelijk op 22 november 1990. Het meest waarschijnlijk is de nacht van 22 op 23 november. Hij is begraven op begraafplaats de Kerkhoflaan in Den Haag, met grafnummer B/V10/13/-.   De 2e juli is de dag precies halverwege het jaar, met 182 ervoor en erna. Op 2 juli in 1990 komen in Mekka een 1426 pelgrims om in een voetgangerstunnel tijdens de hadj.

pps. Een pollepel staat voor spilzucht. Er hangt een pollepel aan de mand van de Marskramer (of landloper) in het schilderij van Jeroen Bosch. Tevens wordt de pollepel (samen met de koksmuts) gebruikt als symbool voor een chefkok/restaurant. Overigens wordt pollepel in het Duits vertaald met Schöpflöfel, waarbij “Schöpf” scheppen is en niet schoppen. Er is een kans dat de dader matig Duits spreekt en het thema van de moord “Schoppen” is. 

ppps. Twee moorden uit 1990. Miriam Sharon (36 jaar, Den Haag, vermoord 8-10-1990) houdt van fotograferen, net als Eddy Moonen (35 jaar, Den Haag, vermoord 24-11-1990), voor wie fotografie een serieuze hobby was. Beide moorden uit 1990 in Den Haag kregen amper media-aandacht, hoewel het brute moorden waren. Eddy Moonen kreeg eindelijk media-aandacht in 2008, in het Zesde Zintuig. Miriam Sharon kreeg eindelijk media-aandacht in 2016, na een DNA-match. Beide moorden zijn nooit opgenomen in lijsten van “onopgeloste moorden” in Nederland. Beide hebben dezelfde leeftijd en beide zijn min of meer werkloos. Mogelijk is er geen enkel verband. Mogelijk wel. Echter, de regentesselaan en de Atjehstraat liggen aan de andere kant van het centrum van Den Haag. Er is geen reden om aan te nemen, dat zij elkaar gekend hebben. 

21-mei-1990-leidse-courant-6d5c7019-b49d-e395-af3e-90eece547c90pppps. In de nacht van 20 op 21 mei 1990 vond niet ver van de Atjehstraat nog een moord plaats, namelijk in het Haagse Bos. Het artikel rechts is afkomstig uit de Leidse Courant van 21 mei 1990. De man is met drie messteken om het leven gebracht niet ver van Huis ten Bosch, het buitenhuis van de Oranjes. Het zou gaan om een homo, met criminele connecties. Volgens de politie zou dit slachtoffer voor het laatst gezien zijn in Patatzaak “De Vrijheid”  aan de Bezuidenhoutseweg. Dit is dichtbij Winkelcentrum Babylon (Centraal Station). 

ppppps. Op 22 oktober 1995 wordt in het Scheveningse Bos (ook Archipelbuurt en ook homo-ontmoetingsplaats) een 33-jarige man dood geschoten. Het slachtoffer was de 33-jarige Kaapverdiaan Antonio Monteiro. Vermeende dader de 17-jarige Turk U.K. en de 19-jarige R. C. Het ging niet om een homomoord, maar om ruzie over geld. 

pppppps. Op 8 maart 1994 wordt Pieter Hornstra (53) omstreeks 18.45h gevonden in zijn woning aan de Wassenaarseweg. Hij was homo en een frequente bezoeker van het Haagse Bos. De Atjehstraat, de Wassenaarsweg en het Haagse Bos zijn niet ver van elkaar verwijderd. Hieronder een foto van de flat van Pieter Hornstra en een foto van Pieter Hornstra.

ppppppps. Het Traktaat van Wassenaar is overeengekomen tussen de Nederlandse en Indonesische regering op 7 september 1966. Het is 10.044 dagen later dat Pieter Hornstra wordt vermoord. Deze getallen hebben voor zover mij bekend geen symbolische (occulte) betekenis.  

pppppps. In Amstelveen is op 9 februari 1994 Lydia Knap vermoord, op zeer brute wijze in haar eigen woning. Ook daarbij zijn foto’s gemaakt, terwijl zij nog in leven was. Er zijn foto’s gemaakt, als zij half naakt uit het toilet valt. In plaats van hulpverlening aan deze arme vrouw, heeft iemand foto’s gemaakt, welke getoond zijn als politiefoto’s. Echter, zij was nog in leven op dat moment. En te zien is, dat niemand haar helpt (géén deken over haar heen, niets om het bloeden te stoppen, en geen kussen onder haar hoofd oid). En ook in het geval van Lydia Knap heeft iemand durven suggereren, dat haar man (jaren daarna ook overleden) pedoseksueel zou zijn. 

ppppppps. Een jaar voor de moord op Eddy Moonen, werd de Riouwstraat (en de Burgemeester Patijnlaan) opgeschrikt door bomaanslagen op Spaanse doelwitten. In de Riouwstraat ontplofte er een bom bij een Spaans arbeidsbureau. Het is de straat direct achter de woning van Eddy Moonen.  bd875040-4917-3517-042b-661f6d88d40d-1

spaans-arbeidsbureau-2161871-620-397

pppppppps. Het verdrag van Sumatra (over Atjeh) tussen de Britten en Nederlanders werd getekend op 2 november (112) 1871 door de Britse afgevaardigde Harris en de Nederlandse ministers van BuZa Baron Gericke van Herwijnen en van Koloniën Pieter van Bosse. Net als de Molukken, heeft Atjeh onafhankelijkheid nagestreefd ten opzichte van de Nederlanders en ten opzicht van de rest van Indonesië. Op donderdag 22 november 1990 was de ondertekening van het verdrag exact 119 jaar en 19 dagen geleden. Eddy Moonen werd gevonden op 24 november 1990 en werd voor het eerst gemist op vrijdag 23 november. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Eddy Moonen, regio Den Haag and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Eddy Moonen (35), Den Haag 24 november 1990

 1. Pingback: Op basis van DNA is nu een moordenaar gepakt voor Miriam Sharon 1990 | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 2. waterman10 says:

  Een pollepel is toch vergelijkbaar met een grote soeplepel?
  Zoiets hangt toch meestal in een keuken aan een rekje?
  Dus makkelijk in het zicht en dus snel naar te grijpen.
  De dader en het slachtoffer hebben dus een plotselinge schermutseling gekregen waarbij de dader dus snel heeft gegrepen naar wat in zijn zichtveld lag.
  Een bekabelde telefoon blijkbaar en een pollepel. Hij zal dan wel de steel van die lepel door de hals van het slachtoffer hebben gestoken.
  Nu rijst mij de vraag,hadden de dader en het slachtoffer soms een verhouding met elkaar?
  Zijn er sporen van inbraak of was de dader dus een bekende en gewoon op bezoek bij Mr Moonen?
  Maud,je schrijft daders. Maar er is geen enkele bron die bewijst dat er daders waren.
  Het kan dus net zo goed 1 dader zijn geweest.
  Misschien een gefrustreerde drugs verslaafde homo die er niet van achteren op mocht bij Mr Moonen toen hij een bakje koffie kwam drinken bij hem.
  Er lopen meer gekken los rond dan dat er achter in een gesticht zitten.
  Dat zijn de gevolgen en dus de tekenen van deze tijd waar er overal financiele ellende is.
  Mensen belanden op straat,raken alles kwijt,vinden geen baan,verliezen familie relaties ect ect ect.
  Uiteindelijk op straat geraken ze in de drugswereld en het einde is bij hun helemaal zoek als de afkicksverschijnselen komen. Hun hersenen zijn kapot en de duivel heeft zo iemand dan in de macht. De duivel zet aan tot moord.

  Nogmaals…..de duivel vlucht weg voor Jezus!
  Hij die sterk in het geloof staat zal sterk staan in deze wereld en heeft een normale baan en een normaal inkomen.
  Hij zal zijn naasten gewoon liefhebben zoals hij zichzelf ook lief heeft.
  Ik hoop dat ze de dader ooit nog zullen opsporen. Als ik politie was geweest had ik gelijk gezocht binnen zijn “vrienden” kring.

  • maudoortwijn says:

   Als je foto’s van een moord maakt, dan ga ik ervan uit dat het meervoud is.
   Pollepel is zo’n houten lepel om saus mee te roeren (geen soeplepel om op te scheppen).
   Telefoonsnoer is niet geschikt om mee te wurgen, want (spiraal!!!) juist rekbaar en uiteindelijk niet heel sterk.

   De vraag is waar de beste man woonde en werkte enzo.

 3. Geuz says:

  Meer waarschijnlijk dan enige symbolische waarde, is het feit dat de pollepel en de kabel geen bloed veroorzaken.
  Een telefoonsnoer is bovendien praktisch voor wurging, want het was indertijd de kabel die het eerst voorhanden was in een woonhuis.

  Zwemlessen en scouting, dat kan dan mogelijk gerelateerd zijn aan seks op het werk, pedofilie.
  In dat geval, kan het een wraakactie geweest zijn van een van zijn slachtoffers.
  Als dat zo is, dan hoop ik dat de dader nooit gepakt gaat worden. Die heeft dan honderden kinderen kunnen redden van verkrachting en viezerikkerij. Pedofiele officieren van justitie zullen hard op zo een jagen, moge hij nooit ontdekt worden.

 4. waterman10 says:

  Wraakactie van een van zijn slachtoffers ?
  Lijkt me wat ver gezocht,maar hey wie ben ik om 100% te kunnen weten wat er zich werkelijk heeft afgespeeld.
  Als hij zich daadwerkelijk zou hebben vergrepen aan minderjarigen, dan was er wel een aanklacht over hem ingediend. Zo vermoed ik dit en daarom verwerp ik de theorie van Geuz.
  Een pollepel kan ook van metaal zijn,dus wat Maud schrijft over een houten pollepel hoeft niet waar te zijn.

  Als een malloot je dit in de hals duwt,dan heb je enkelte naar Petrus.
  Je bloed dan namelijk dood.

 5. waterman10 says:

  Stuur anders eens een mail naar coldcase@politie.nl met daarin de vraag
  1] bij welke scouting was Mr Moonen leider ?
  2] wat was het woonadres van Mr Moonen ?
  3] heeft politie de foto’s van het slachtoffer nog in bezit ?
  4] heeft het nfi ook zelf foto’s gemaakt ?
  5] zijn er harde bewijzen dat er een spoor van inbraak was ?
  6] zijn er vingerafdrukken gemaakt van het foto apparatuur van Mr Moonen?

 6. waterman10 says:

  En de aller belangrijkste vraag.
  Waarom staat deze onopgeloste moord niet in de lijst cold cases?
  https://www.politie.nl/themas/informatie-over-cold-cases.html

 7. Kaskaas says:

  Met een pollepel kun je roeren, in soep en saus.
  Met een telefoon kun je nummers draaien.
  Met het trappen weet ik niets even, behalve rondjes lopen, maar dat is wat anders.

  Rondtollen. Kloppen. Tikken. Ik vind het een stripfiguur dood.

  • Kaskaas says:

   Een houten pollepel is ook een houten spies, althans het lijkt er een beetje op.

  • Kaskaas says:

   Trappen in het trappenhuis.

  • waterman10 says:

   Wat verwacht je anders in een trappenhuis?
   Een stoeltjes lift soms?

  • maudoortwijn says:

   Er is hier iemand dood getrapt.

  • waterman10 says:

   Hoe kom je daar nou bij?
   Heb je daar duidelijke concrete aanwijzingen/bewijzen voor?
   Die goede man is dood gevonden in z’n woning.
   Denk je nou werkelijk dat ze hem in een trappenhuis doodschopte en de daders zich daarna de moeite namen om hem zijn woning in te slepen?
   Oh….waarom nog die moeite met dat telefoonsnoer en die pollepel?
   Ik zie geen enkel logisch verband in jouw aannames.
   Maar goed,logisch denken kan natuurlijk soms ook moeilijk zijn.
   Je kunt nou eenmaal van een mug geen olifant maken.
   Je zult met beide voetjes op de grond moeten blijven staan en helder blijven nadenken wil je tot een echte oplossing van een moordzaak willen komen.

  • maudoortwijn says:

   Oke, kritiek, kan ik tegen.

   – Zowel de media als de familie heeft het over langdurig doodtrappen, waarna de pollepel als een soort genadeschot de dood echt veroorzaakte.
   – Trappenhuis, dat vertelde een familielid mij. Dat is 1 bron en dus niet zeker. Echter, het trappenhuis is in dit geval een logisch locatie. 1) Niemand anders maakte gebruik van dat trappenhuis, want de bovenwoning was geheel van zijn familie. 2) Het trappenhuis is de enige kamer in hun huis zonder ramen. Geen buren die ook maar merken dat er iets aan de hand is.

   Maar wij zoeken verder. Als ik het meer zeker weet, nemen we het op in een blog. Nu is het slechts comment.

 8. AndyDandy says:

  Marskramer of Landloper van Jeroen Bosch. Voor de tijd van de Vrijmetselaars, maar wel met allerlei symbolen van die hoek. Jeroen Bosch leefde zo rond 1500 maar desondanks toch.
  Ekster, uil, huize Duck, vrouwen lastig vallen, 1 pantoffel ipv schoen, keurig de hoed afdoen, overal aftroggelen, schoenmakersels door de hoed, kat, vogelkooi aan het dak, haan ….

  En dan zien we de pollepel. Ik heb wat gezocht. Het schijnt dat een pollepel rond die tijd vaker aan de rugzak van zwervers/reizende marskramers hing….

  Verder is de pollepel symbool voor het goed koken. spilzucht weet ik niet.

  • AndyDandy says:

   en dan iets heeeeel ver gezocht. Reizende marskramers is wellicht de oudste vorm van telefonie. Zij communiceerde verhalen en berichten ook, waardoor mensen dingen hoorden die elders gebeurden. Niet hetzelfde als telefonie, maar toch. Landlopers, muzikanten, marskramers en dergelijken, daardoor hoorden de mensen van verderop iets.

 9. Pingback: Eddy Moonen, hoe kom je überhaupt ongemerkt in dat huis? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 10. Pingback: Hoe kom je als groep ongemerkt de Atjehstraat 52 in, woning van Eddy Moonen (RIP) | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 11. maudoortwijn says:

  Dit is waar Eddy zijn (nieuwe) Minolta camera kocht in 1990, zijn foto;s altijd liet ontwikkelen en de camera ter reparatie toezond eind augustus. Het zat bovenin Babylon.

  Filmpost Winkelcentr Babylon
  Koningin Julianaplein 30
  2595 AA Den Haag
  T: 0703352921

  In het Babylon WInkelcentrum in Den Haag zat beneden ook de drukkerij waar Eddy Moonen soms kwam en wat bij-kluste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.