Willem Wijkers van restaurant ‘t Woud in de Walpurgisnacht

wijker_210x282In de nacht van 30 april op 1 mei 2000 rond 1.15h is Willem Wijkers vermoord in zijn restaurant ‘t Woud aan de Herenweg 95, tussen Egmond en Bergen (ter hoogte van de Woudweg). Het is weer een vreemd verhaal, met allerlei symboliek er in. Je zou kunnen zeggen, dat ze gewaarschuwd zijn. Maar voor wat? 

dodge_logo_1994Willem Wijkers is een echte horecaman. Zijn eettent heet ‘t Woud. En hij heeft hobby’s, die niet uitsluiten dat hij Vrijmetselaar is. Ze hebben pony’s. Hij heeft als hobby enkele legervoertuigen, waaronder een Dodge (die van het ram-logo). Verder is hij vrijwilliger bij de Reddingsbrigade te zee (KNRM). Verder heeft hij een bootje genaamd de Duck.

Een jaar voor de roofmoord, op 14 juni 1999, is de eettent ook al bestolen. Vrouw Diane was die dag naar Amsterdam voor een uitje. Dochter Bianca (14) was alleen thuis, omdat pa Willem even naar de reddingsbrigade ging. Bianca betrapte inbrekers, die een portemonnee wisten buit te maken, maar daarna vluchtten in een auto. Bianca noteert het kenteken, maar de auto was gestolen (bron: Gerlof Leistra). Zelf moesten de Wijkers daarbij ook direct denken aan de moord op chefkok Gerard Fagel.

Het weekend van Koninginnedag is het druk geweest. Aan het eind van de avond, na middernacht zitten ze na te praten in het restaurant: Willem, vrouw Diana, dochter Bianca, 4 werknemers waaronder de kok Jeroen en een ex. Ze horen gestommel boven omstreeks 0.45h. Willem besloot de trap op te gaan, naar hun woning. Dan horen ze vier schoten. Vrouw Diane rent naar de slaapkamer, om daar te kunnen bellen. Voor ze belt, wordt ze al achterna gezeten door de overvallers, die hier hun vluchtroute zien. Willem Wijkers is overleden, hij zou in zijn hart zijn geraakt. De overvallers (twee mannen) vluchten via de achteruitgang van de slaapkamer (waar Diane zit) over het dakterras. Om 1.17h komt de melding bij de meldkamer binnen.

Willem Wijkers licht dan op zijn buik op de eerste verdieping op de overloop van de woning. Hij is geschoten in de borst en is dood. Zijn vrouw was achter hem aangelopen naar boven en ziet hem nog de woonkamer ingaan. Zij vlucht dan zelf de slaapkamer onder in, om de politie in Alkmaar te kunnen bellen. De inbrekers schieten en lopen dan achter Diane aan die slaapkamer in, waar ze een deur open hebben staan en ze via het dakterras kunnen vluchten. Het kan. Maar het kan ook, dat Diane en Willem het saampjes hebben opgezet. Want hoewel de inbrekers de situatie ter plekke lijken te kennen, zoeken ze de kluis op de verkeerde plek (die staat onder de trap beneden, dus beter bereikbaar later in de nacht). Sowieso, is net na sluitingstijd de meest ongunstige tijd voor een inbraak. Juist dan zijn horeca mensen nog wakker en alert op wat er in de woning gebeurt. En waarom zou je iemand dood schieten, als deze ongewapend is en je zelf een bivakmuts draagt?

De overvallers zouden zijn gevlucht in een zilvergrijze Opel Omega. Gestolen. Hij stond even later in de fik op een parkeerplaats slechts enkele kilometers van het restaurant, een parkeerplaats achter de Anna van Burenlaan in Egmond aan den Hoef (wéér een verwijzing naar paarden). De overvallers zouden hun vluchtauto hebben gestolen op het Raadhuisplein in Heiloo. Dat is vreemd, want het gemeentehuis en politiebureau zitten in hetzelfde gebouw, beide aan het Raadhuisplein. Je steelt dus een auto, op het best beveiligde plein van de gemeente. Dat is de laatste plek waar je een auto steelt.

ford_gpa_prototype_1942_02De begrafenis is al op donderdag 4 mei 2000, slechts 3 dagen later. Ook dat verbaast me. Als de politie begint met onderzoek van de moord op 1 mei. Wanneer is dan het lichaam vrijgegeven? Op zijn vroegst op 2 mei lijkt me. In 2 dagen kan je een begrafenis regelen, maar dat is snel. De Wijkers hebben amper de tijd gehad de uitnodigingen van de begrafenis te versturen. Toch wordt Willem Wijkers op Dodenherdenking begraven. De Ford GPA doet dienst als lijkwagen (transitie van boot naar wagen, water naar land, en andersom).

Niets verbaast me. Nee, ik blijf me verbazen. Hoeveel moordzaken zijn er wel niet, die niet kloppen. Wat is dat? Ook dit verhaal kan wéér van alles zijn. Hoax, georganiseerde moord, of “gewone” roofmoord. Alles kan.


ps. Op 14 juni in 1989 is de bekende chefkok Gerard Fagel van de Hoefslag in Bosch en Duin vermoord tijdens een roofoverval. Het is eigenlijk te toevallig dat ook restaurant ‘t Woud is overvallen op die datum 14 juni in 1999, 10 jaar later. Het Woud ligt namelijk aan de duinen (Egmond aan Zee). En Willem Wijkers heeft (zijn dochter Bianca) pony’s in zijn bezit.   De vluchtauto is na de moord op 1 mei 2000 ook gevonden in Egmond aan den Hoef. Zowel Gerard Fagel als Willem Wijkers woonden beide boven het restaurant. Je zou de inbraak op 14 juni 1999 als een waarschuwing kunnen zien?   bos, duin, hoef, chefkok, roofmoord

pps. Het symbool Omega is ook gevonden naast het lichaam van Mary Run, in Amsterdam-Noord. Omega is de 24e en laatste letter van het Griekse alfabet. De hoofdletter is Ω, de kleine letter een ω. Sowieso zit deze zaak vol met W’s. Willem Wijkers van ‘t Woud in de Walpurgisnacht. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Willem Wijkers van restaurant ‘t Woud in de Walpurgisnacht

  1. Margax says:

    Maud, Willem Rijkers licht?

  2. Siem Appelman says:

    Zijn naam was WIJKER slimmerik en geen WIJKERS. 😦

  3. nn reply says:

    ah joh het was richard krajicek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.