REBLOG van Sargazzo: Bij de dood van Marianne Vaatstra en de kleine Arthur Ghurahoo

Door Gepost op 14:00 maandag 19 november 2012

Waarin de auteur door de perikelen rond Marianne Vaatstra terugblikt op de moord op Arthur Ghurahoo, waar hij zelf bij betrokken raakte en waarvan de ontknoping een bizarre wending nam.

De moord op Marianne Vaatstra is opgelost, zo lijkt het. De moordenaar zou de 45-jarige Jasper S. zijn uit Oudwoude, een dorp dichtbij de plek waar het Friese meisje in 1999 dood werd gevonden. Volgens diverse media is de verdachte een bekende van de familie. Waarschijnlijk hou je er als familie rekening mee dat de dader zich redelijk dichtbij bevindt (al wezen de beschuldigende vingers lange tijd naar het asielzoekerscentrum). 

051111_131869_arthurghurahooIk moest vanochtend meteen terugdenken aan een moordzaak waarbij ik zelf als kleine jongen betrokken bij raakte, de moord op de toen 11-jarige Arthur Ghurahoo uit Utrecht.

Het was 1986 en we zaten in vijfde klas (groep zeven) van Jan Willem Gunning school in Oudwijk, Utrecht. Arthur en ik waren vriendjes die elkaar ook veel buiten school zagen. 4 mei was een zonnige dag, een vrije dag bovendien die we samen doorbrachten. We speelden, haalden rottigheid uit, zoals we meestal deden. In de namiddag gingen we naar mijn huis om te legoën. Toen ik moest eten, ging Arthur lopend richting zijn eigen huis, ongeveer twee kilometer verderop.

Hij is daar nooit aangekomen.

De volgende dag is hij gevonden in Fort Vechten, vlakbij Bunnik, net onder Utrecht. Ik zal u besparen wat er met hem is gebeurd.

De moord veroorzaakte natuurlijk een grote schok. Er werd een groot onderzoek gestart. Er was DNA-materiaal achtergebleven en er werd al snel een verband gelegd met een andere zaak, in IJsselstein, waarbij het jongetje het er wel levend vanaf had gebracht. De dader bleef onvindbaar. Na een paar jaar, werd Arthur een cold case. Halverwege jaren negentig werd een aantal oude zaken weer heropend, echter zonder resultaat. Niemand ging er nog vanuit dat de zaak zou worden opgelost.

Ook ik heb er een flinke kras van opgelopen, maar het leven gaat verder en Arthur verdween ook langzamerhand uit mijn gedachten.

Inmiddels is het 2005 toen ik op een klus werd gestuurd. Ik was regiojournalist voor het Utrechts Nieuwsblad en het bericht kwam binnen dat Joop Lith, een bekende jeugdtrainer bij voetbalclub Elinkwijk voor de trein was gesprongen. De 54-jarige vader van twee dochters was daags ervoor opgepakt. Hij had seksueel getinte e-mails naar pupillen gestuurd. Hij mocht in afwachting van zijn vervolging naar huis gaan, maar toog naar de spoorlijn Utrecht-Amsterdam en sprong voor de trein.

Lith was ook adjunct-directeur van basisschool De Waldhoorn in Zegveld. Ik heb daar nog uitgebreid met ouders en leerkrachten gesproken. Iedereen geschokt. Niemand zag het aankomen. Het vergrijp was ernstig, maar ernstig genoeg om voor de trein te springen? Het verhaal heb ik netjes opgetikt. Boel gearchiveerd. Klaar.

Een paar maanden later werd ik door een collega gebeld. Ze hadden de moordenaar van Arthur te pakken. De politie had na de zelfmoord van Lith DNA-materiaal van de rails geschraapt. Het bleek een goede match te zijn met het materiaal dat op Arthur is gevonden. Geen twijfel mogelijk.

Was ik blij?

Ja en nee. Ik was blij dat er eindelijk duidelijkheid was, al had ik mij verzoend met het niet-weten. Ik was blij voor de familie van Arthur, die erg onder de onwetendheid heeft geleden. Ik was blij dat er enigszins recht heeft gezegevierd, al geloof ik niet in de dood als straf.

Ik was echter verdrietig voor de familie van Lith. Maar bovenal vond ik het eng hoe sommige mensen een donker dubbelleven kunnen leiden. Dat je bij wijze van spreken de moordenaar van je geliefde in het dagelijks leven hebt gepasseerd, zonder dat je zicht op hebt op het vreselijke geheim dat iemand met zich meedraagt. 

 


 

ps.  Op 4 mei eind van de middag raakt hij vermist, als hij van de woning van een vriend naar huis zou lopen (2 km). Diezelfde avond nog, 4 mei 1986 om 20.30h, werd de 11-jarige Arthur (Hendrik) Ghurahoo dood aangetroffen op het militaire terrein Fort Vechten in Utrecht. Zijn lichaam werd aangetroffen, in een greppel aan de Marsdijk bij Fort Vechten. Volgens de hondenbrigade die hem vindt, had hij een erg blauw gezicht. [Ik vind het bijzonder dat een hondenbrigade binnen drie uur al een straal doorzoekt van >5km ver van de plek van de vermissing. Dit is bijna te toevallig.] De Marsdijk loopt rondom het eiland. De jongen was seksueel misbruikt en vermoord. Ik vind het bijzonder dat één van de laatste mensen die hem zag die middag (zijn vriend waar hij thuis speelde), ervoor kiest om journalist te worden, bij toeval een artikel schrijft over een zelfmoord, waarvan de zelfmoordenaar achteraf de dader van de moord op zijn vriend Arthur Ghurahoo blijkt te zijn. Levens hangen soms op bijzonder wijze aan elkaar. 

pps.  In 2016 bracht RTV Utrecht een documentaire uit over de moord op Arthur Ghurahoo. Arthur is geboren op 5-10-1974 en zou zijn overleden op 4-10-1986, de dag van Dodenherdenking. Dat zijn 4229 dagen geweest (geen occulte betekenis voor zover ik weet).  Hij speelde die middag met zijn vriendje Dimitri op het Minervaplein in Utrecht (bij Wilhelminapark). Om 17.00h lopen ze samen naar het huis van Dimitri aan de Lindestraat. Rond 17.30h zou hij door de portier nog gezien zijn met een onbekend jongetje bij het PTT-gebouw, alwaar hij zogezegd wat kattekwaad zou uithalen. Plotseling zouden beide jongens ergens van schrikken en wegrennen richting een bushalte. Het is de laatste keer dat hij levend zou zijn gezien. Helaas blijkt uit de documentaire niet in welke straat Arthur woonde.  

ppps. Het Fort Vechten is in 1996 door Defensie overgedragen aan Staatsbosbeheer. Fort bij Vechten is nu eigendom van Staatsbosbeheer, één van de grootste terrein beherende organisaties in Nederland. Het is op dit moment een locatie voor evenementen gevestigd op het Fort. En er is een museum. Op 4 mei 1986 was er toevallig ook een indringer in het Fort Vechten geweest, die door de Marechaussee begin van de avond is opgepakt. Overigens woonde die indringer aan de Hamburgerstraat in Utrecht, op 1 km van de plek waar Arthur als laatste gezien is.

pppps. Het toeval wil, dat de oud-korpschef politie Vogelzang degene is die het verband heeft gelegd in 2005. De zogezegd moordenaar van Arthur Ghurahoo zou zijn een voetbaltrainer genaamd Joop Linth (54) van de club Elinkwijk (Maarseveen), van beroep leraar. De korpschef was zelf voorzitter van die voetbalclub. Joop Lith heeft zelfmoord gepleegd op 1 augustus 2005, vlak nadat er seksueel getinte e-mails van hem opduiken. Hij zou voor de trein zijn gesprongen, op de dag dat hij vrijgelaten werd uit voorlopige hechtenis (sinds 28 juli zat hij vast voor verhoor). De zaak Arthur Ghurahoo wordt uiteindelijk opgelost, op basis van DNA-materiaal dat ongeveer 2 weken later op 13 augustus (Joop Linth werd gecremeerd) van de plek van de zelfmoord van de treinrails is geschraapt. Het is niet duidelijk, waarom er bij de zaak met de e-mails ook direct gedacht werd aan de zaak Arthur Ghurahoo. Seksuele e-mails zijn veel minder heftig als ontvoering, verkrachting en moord. Bovendien zou dit reputatieschade betekenen voor de voetbalwereld. Overigens vind ik het verbazingwekkend, dat er geen enkel onderzoek is gedaan naar de zelfmoord zelf. Als men het DNA van de spoorbielzen moet halen na 12 dagen, dan is er kennelijk in het geheel geen onderzoek gedaan naar de moord op Joop Linth. Dat lijkt me kwalijk in deze situatie.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij, regio Midden and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to REBLOG van Sargazzo: Bij de dood van Marianne Vaatstra en de kleine Arthur Ghurahoo

  1. Sara is 50 Kroos says:

    Sorry hoor, maar is Marianne Vaatstra niet een hoax en gespeeld door Sara Kroos?
    Het is precies, alleen haar en make-up anders.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.