Welke Kamerleden stemden in met het verlenen van toegang verzekeraars in patiëntendossiers?

Zorgverzekeraars krijgen inzage in medische dossiers bij vermoeden fraude

In de Tweede Kamer is in september 2016 al het wetsvoorstel van minister Schippers (VVD) aangenomen waarmee zorgverzekeraars (bedrijfsleven!) inzage kunnen krijgen in medische dossiers, als zij zeggen vermoeden te hebben van fraude. Tja, “vermoeden”, dat kan je altijd zeggen. Ze willen dus toegang tot ieders patiëntendossier, ook als er geen bewijs is van fraude. Een vermoeden is namelijk flinterdun.  

kantlijngrafiek100-1486481774Wat is dat voor onzin? Complete krankzinnige onzin. Als ik vermoed dat mijn aannemer mij bedondert, dan heb ik toch ook geen recht op huiszoeking bij hem thuis in iedere hoek van het huis inclusief zijn privékastjes? Nee, dan kan ik hem vragen om toelichting van zijn facturen. Sterker nog, dat kan ik eisen. Ik kan besluiten hem niet uit te betalen, tot deze toelichting er is. Ik kan ook een klacht indienen of een rechtszaak beginnen, als zijn uitleg voor mij onvoldoende is en ik nog steeds fraude vermoed. Aangifte kan ook.

Waarom moet dat per se anders, als het gaat om de medische zorg en verzekeraars? Hoe gek is het geworden in dit land? Ik dacht dat in dat geval juist de privégegevens beschermd worden, uit principe. Omdat er grotere belangen in het spel zijn. Privacy? Toegang tot zorg? Groter belang toch? Niet? In de tabel rechtsboven kunt u zien wie er voor dit wetsvoorstel stemde in de Tweede Kamer: CDA, PvdA, VVD en PVV.

Het wetsvoorstel regelt de bevoegdheden voor zorgverzekeraars om declaraties te controleren. Als laatste stap kunnen zorgverzekeraars hiervoor zonder toestemming de medische dossiers van patiënten inzien. Het wetsvoorstel is op twee punten door de Kamer gewijzigd. Zo worden zorgverzekeraars wel verplicht om patiënten binnen drie maanden na inzage in te lichten dat dit is gebeurd (Zullen ze dat ook doen?). Daarnaast krijgt de Tweede Kamer de mogelijkheid de specifieke voorwaarden voor het inzien van medische dossiers aan te passen. Dat kan dus voor of achteruit gaan nog.

Mensen, dit gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Dat kan iedere idioot bedenken. Uw medisch dossier ligt gewoon op straat nu. Weg vertrouwelijkheid van de arts, als die er nog was. Nu is het officieel weg. En nogmaals, waarom zouden de zorgverzekeraars bij medische dossiers ineens zoveel rechten moeten hebben? Waarom hebben zij meer recht op schending van privacy bij vermoeden van fraude, vergeleken bij u en ik als wij een vermoeden hebben van fraude bij een aannemer (of de invoering van de euro)? Als ik vermoed dat de zorgverzekeraars frauderen via te hoge zorgpremies, mag ik dan ook hun hele administratie inzien? Mag iedereen bij een verdenking van fraude een huiszoeking doen? Nee, tuurlijk niet. Het zou wat worden.

Waarom zij dan wel? En waarom willen de verzekeraars dit juist in de zorgsector? Want laten we eerlijk zijn, de verzekeringsfraude van patiënten in de zorg zal meevallen. De meeste cliënten nemen niet graag wat extra behandelingen af, onnodig. Bij vakantie- en ander schadeverzekeringen komt het vaak voor, schat ik zo in. Dus waarom hier ???

Ik heb nog maar één vraag: wie heeft er lobby voor die wet gevoerd? Ik mag geen harde woorden gebruiken van het OM, dus deze zin is het einde van dit blog.  

Bron: https://www.privacybarometer.nl 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Den Haag, Justitie, Maatschappij and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Welke Kamerleden stemden in met het verlenen van toegang verzekeraars in patiëntendossiers?

 1. Pingback: Ik deed vele verzoeken om mijn dossiers in te zien, maar mocht dat pas? Wanneer? Na de zitting! | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 2. Pingback: Elsevier: Toegang tot uw DNA: broodnodig of schending van privacy? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 3. AnneMariaKoekoek says:

  In 2010 werd is nog beloofd de zorgverzekeraars geen toegang te geven tot het EPD.
  https://www.skipr.nl/actueel/id3430-klink-zorgverzekeraars-geen-toegang-tot-epd.html

  We worden voor de gek gehouden met leugens, om zo iedereen te laten kiezen voor een electronisch EPD. Nu veel mensen dat hebben, krijgen de zorgverzekeraars (en u leest dat niet in het nieuws) ineens wel toegang in dossier.

 4. AnneMariaKoekoek says:

  Welke patient gaat nu zorg afnemen als ie dat niet nodig heeft? Wat een onzin. Zijn de bang voor valse facturen? In dat geval kan je handtekeningen, watermerken aan een declaratie toevoegen. Of je kan de rekeningen direct vanaf de arts naar de verzekering laten gaan.

  https://www.nationalezorggids.nl/zorgverzekering/nieuws/21498-zorgverzekeraar-toegang-tot-medisch-dossier-client.html

  • Jimmy is Back says:

   Op 22 januari (221) is onze collega Arthur Gotlieb overleden. Hij werkte bij de directie Cure als senior beleidsmedewerker. Arthur was een betrokken collega die zich volledig inzette voor zijn werk bij de NZa. Wij leven mee met de familie van Arthur en wensen hen veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke periode.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.