Jetty de Haan (4) werd vermoord door de jongste lustmoordenaar van NL

Beetsterzwaag. 29 mei 1996. Uiteindelijk kreeg de dader twee jaar cel en TBS. Die twee jaar zijn zo om. Maar een 16-jarige die op zijn 18e een TBS-kliniek ingaat, die heeft het zwaar. Denk je in wat voor mensen je dan in je omgeving hebt, als je 18 bent. En TBS, daar kom je met een beetje pech nooit meer uit. Hij was destijds nog minderjarig, maar het delict ernstig. De jongen zit vandaag nog steeds in een gesloten inrichting. Ik weet niet of het TBS of een GGZ-kliniek is. Ik heb hem nog nooit gezien.

Ik heb zijn vader gesproken. Dat is een gewone, nette, hardwerkende, ambitieuze man. Niet wat je zou verwachten. Wel weet ik dat de vader, ook Klaas Bruinsma gekend heeft, van diens tijd op de Antillen. Zelf deed hij niets in die business, het was puur een bekende van hem, waarschijnlijk omdat Klaas klant van hem was. [Over Klaas Bruinsma heb ik rare verhalen gehoord, vreemder dan drugshandel.] Bovendien gaat de vader van Anne N. ook om met mijn moeder, dus die zit niet in een fijne omgeving.

In het geval van Jetty (4) denk ik dat het verhaal in de krant klopt, vooralsnog. Hoewel het erg vreemd is, dat een jongen naar de jeugdsoos gaat, en denkt dat het meisje niet in zijn kamer gevonden zal worden in de tussentijd (ondanks de zoektocht en hoewel hij de laatste was die met haar gezien was).

 • Hoe dom ben je, om naar de jeugdsoos te gaan die avond i.p.v. thuis te blijven?
 • Hoe dom ben je, om het meisje in een vuilniszak in een kast in je kamer te houden?
 • Hoe “makkelijk” was het geweest, om het meisje met een sporttas in een bos of water te brengen, op weg naar de jeugdsoos?
 • Desnoods had hij het met een plastic tas om haar hoofd op een ongeluk laten lijken. Hij bracht haar om met messteken, iets wat een normaal kind niet snel zal doen.
 • Hoe dom ben je, om direct dezelfde avond te bekennen aan de politie?

Bij de veel van de kindermoorden in Nederland, is er sprake van een georganiseerde moord en een zekere mate van cover-up. In dit geval weet ik dat niet. Maar ik noem de zaak wel.

De ouders van Anne N. (16) waren in die tijd gescheiden. Hij woonde bij zijn moeder.

 


Meisje (4) vermoord door buurjongen (16)

Trouw, 31/05/96, 00:00

Van een onzer verslaggeefsters BEETSTERZWAAG – Een 16-jarige jongen uit het Friese Beetsterzwaag wordt verdacht van moord op zijn vierjarige overbuurmeisje. Het lijkje van het kind is gevonden in de slaapkamer van de jongen. Hij had het verstopt in een kast. De politie wilde gisteren niet zeggen hoe het meisje om het leven is gebracht.

Jetty de Haan werd woensdagmiddag voor het laatst gezien op het speelveldje tegenover haar huis. Haar vader zag haar spelen met de 16-jarige jongen, die verderop in de straat woont. Toen het meisje uren later nog niet thuis was, raakten de ouders in paniek. Ook de overbuurjongen was onvindbaar. De politie van Beetsterzwaag begon rond vijf uur ‘s middags een uitgebreide zoektocht naar het kind. Ook de brandweer assisteerde bij de actie. In de buurt ontstond grote opwinding toen Jetty ‘s avonds nog steeds niet gevonden was.

De moeder van de jongen vertrouwde de zaak niet. Ze merkte dat hij op zijn kamer de kast op slot had gedaan. Rond 22.00 uur besloot de politie daarop de kast open te breken. In de kast werd een plastic zak met het lichaam van het kind gevonden. Toen de jongen even later thuis kwam, hield de politie hem aan. De recherche heeft gisteren in het huis van de jongen verder gezocht naar sporen van het misdrijf.

De politie verwacht vandaag het onderzoek naar de doodsoorzaak af te ronden. Vandaag wordt ook de 16-jarige verdachte voorgeleid bij de kinderrechter, die moet beslissen of hij in hechtenis blijft. De Leeuwarder persofficier mr. Van der Lugt kon gisteren nog niet zeggen of de jongen een verklaring heeft afgelegd.

De rechtbank van Leeuwarden zal moeten beslissen of de 16-jarige verdachte wordt vervolgd onder het jeugdrecht of onder het volwassenen-strafrecht. De ernst van het misdrijf kan reden zijn om de verdachte ondanks zijn leeftijd door een gewone rechtbank te laten berechten. De jongen wordt daartoe onderzocht door de reclassering en eventueel een psychiater.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in regio Noord and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Jetty de Haan (4) werd vermoord door de jongste lustmoordenaar van NL

 1. Pingback: Mijn moeder, dat wist iedereen, rare verhalen. | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 2. Joukje says:

  Nooit meer vrijlaten!

 3. Anonymous says:

  ik woon in die straat en ik ken haar ouders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.