In Raalte staat de “Bronzen haan” van Eric Claus.

  • Hij staat er sinds 12 november 1980 (1112).
  • De naam is “Bronzen haan” met het materiaal vermeld in de titel.
  • Eind van de Stationsstraat op de Varkensmarkt, tegenover de Molenhof.

De haan stond eerst in de beeldentuin van kasteel het Nijenhuis (Heino). Het is van hen in 1980 aangekocht door de gemeente Raalte, omdat men vond dat een dergelijk beeld paste bij het karakter van Raalte. Hoewel de link met feestweek ‘de Stoppelhaene’ voor de hand ligt, moet het beeld volgens de Kunstwacht ook gezien worden als een symbool van waakzaamheid (bron: Kunstwacht Raalte). De kunstenaar maakte het beeld dus niet voor Raalte of de Stoppelhaene.

Een haan heeft verschillende symbolische betekenissen, variërend van het verraad van Petrus voor de kruisiging, tot waakzaamheid & vaderschap, tot viriliteit & vechtlust. Hij wordt vaak gezien als symbool voor mannelijkheid. De Vrijmetselaars gebruiken het symbool van de haan, o.a. bij het ritueel voor het verkrijgen van de eerste graad. Zij doen dit vermoedelijk, om het imago te laten lijken op de symbolische waarde van de haan.


 

ps. 12 november is tevens de geboortedatum van ex-collega Marijke S., de vrouw die mij via een valse aangifte met een artikel 37 langdurig probeert op te sluiten. 

pps. De omkering van 12 november (12/11) in 1980, de datum is van het dodelijk ongeluk van mijn tante Joke, 11 december (12/11) een dertien jaar eerder (in 1967). 

ppps. Eric Claus maakte tevens werken als Ruiters (1962), Vogels (1964), Het toernooigevecht (1965), Toernooiridder (1969), Nevelpaarden (1970), Drie heksen (1973), Nevelpaarden (1974), en Salomo’s oordeel (1990). 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Heino and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.