Wat denken jullie hiervan? Verzetsgroep die 70 jaar lang onbekend is gebleven?

Groep 2000. Een verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog. Ik kopieer gewoon even de Wikipediatekst.


 

Groep 2000 (wikipedia)

Groep 2000 was een verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied Amsterdam die 70 jaar lang vrijwel onbekend is gebleven. De groep werd in 1940 opgericht en door de oorlog geleid door Jacoba van Tongeren. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog verzorgde zij zo’n 4.500 onderduikers. Groep 2000 telde ruim 140 leden. De reden dat Groep 2000 tijdens en na de oorlog onbekend is gebleven is het gebruik van codes in plaats van namen van de medewerkers, de onderduikers, de adressen en helpers etc. De sleutel van de code werd pas in 2014 gevonden. Daarom worden sinds 2015 steeds meer leden van Groep 2000 bekend.

De oprichtster van Groep 2000 Jacoba van Tongeren was kerkelijk maatschappelijk werkster van de Hervormde Kerk. Door haar vader Hermannus van Tongeren was zij sinds haar kinderjaren opgeleid in discipline en geheimhouding. Direct na de capitulatie in mei 1940 betrok hij haar bij eerste verzetsactiviteiten. Tegelijkertijd werd zij benaderd door de mede-oprichter van het illegale blad Vrij Nederland Jan van der Neut. Haar vader ging het opzetten van deze verzetskrant, waar ook Frans Hofker en Daan Levendig aan meewerkten, materieel en financieel steunen en hielp bovendien met contacten van Vrijmetselaren. Op eigen verzoek werd Jacoba van Tongeren als maatschappelijk werkster belast met het contact met de illegaliteit en hoe die ondersteund kon worden vanuit de Hervormde Kerk. Haar contactpersoon met de Amsterdamse Kerkenraad was ds. Bernard Aris. Door haar functie kon zij vrij door het land reizen en legde zij een landelijk netwerk van contacten aan. Zo ontstond de verzetsgroep met van begin af aan een landelijk netwerk. Voorjaar 1941 werden tientallen medewerkers van onder andere Vrij Nederland gearresteerd. Jacoba dook onder en trok de conclusie dat ze geen namen moest gebruiken, zoals haar vader haar ook steeds had voorgehouden. Vrij Nederland en de verzetsgroep splitsten en ieder ging zijn eigen weg in het verzet: Vrij Nederland als verzetskrant en Groep 2000 door in zo groot mogelijke anonimiteit onderduikers te helpen.

Uit veiligheidsoverwegingen kenden alle leden van de groep elkaar zo min mogelijk persoonlijk. Men kende elkaars naam niet, maar alleen een codecijfer, die bij toetreding aan de groep werd toegekend. De code veranderde regelmatig tijdens de oorlogsjaren. Deze codering is de reden dat tijdens WOII de groep en alle 4500 onderduikers nooit ontmaskerd zijn. In maart 1945 bezetten de Duitsers het kantoor van de Groep en vonden duizenden gecodeerde namen en adressen, maar konden de code niet kraken. Zo waren de verzetsstrijders en onderduikers veilig. De code was de bescherming om onbekend te blijven, tijdens WOII en ook erna.

De leiding van Groep 2000 werd gevormd door de Commissie van Beheer bestaande uit Ab Abas, Frits van Meer en Jacoba van Tongeren als executief leidster. Het Dagelijks bestuur bestond uit Harry Mouthaan, Kees Reitema en Jacoba van Tongeren. Uit hoofde van haar positie was ieder lid omtrent zijn eigen taak alleen verantwoording verschuldigd aan Jacoba van Tongeren. De werkzaamheden van de groep werd midden 1941 erop gelegd om het groeiend aantal onderduikers te helpen: Joden die onderdoken om aan deportatie te ontkomen, mensen die zich verzetten tegen de Jodenvervolging en de Duitse overheersing en mannen die vluchtten voor dwangarbeid in Duitsland en door Duitse bezette gebieden.

De activiteiten kostten steeds meer geld. Hermannus van Tongeren had in 1940 al een groot bedrag vanuit de kring van de Vrijmetselaren laten onderduiken. Midden 1942 heeft Isaac Troostwijk dit opgehaald. Van deze 600.000 gulden (omgerekend circa 4 millioen euro in 2015) heeft Groep 2000 niet alleen zelf veel activiteiten kunnen bekostigen, maar ook Vrij Nederland, de Persoonsbewijzencentrale en het Nationaal Steunfonds substantiële startsubsidies kunnen geven.

Het hoofdkantoor van Groep 2000 moest regelmatig van locatie wisselen. Alle locaties waren in Amsterdam. Tot voorjaar 1943 was het hoofdkantoor gevestigd aan de Weteringschans 100. Hier was het Centraal Bureau van de Vrijzinnig Hervormden gevestigd. Onder de dekmantel van maatschappelijk werkster mocht Jacoba van Tongeren hier spreekuur houden voor illegalen. Van voorjaar 1943 tot begin 1944 was het adres Jacob van Lennepkade 310-312. Daarna was het hoofdkantoor het hele jaar 1944 naast de burgemeester gevestigd op Herengracht 504. Vervolgens moest het hoofdkwartier van de groep verhuizen naar de Stadhouderskade bij de familie Verwoerd tot een inval aldaar op 9 maart 1945 van de SD. De laatste locatie was de Herengracht 162 tot 31 augustus 1945.


 

Als ik dat lees, denk ik er het mijne van.

 1. Ten eerste is de Tweede Wereldoorlog zeer waarschijnlijk een bewust opgezette oorlog geweest, om een globalistenagenda te dienen. Diverse bronnen zeggen, dat de Vrijmetselaars er mede achter zaten.
 2. Als ik lees, dat een landelijk netwerk van verzetsstrijders (vanuit de Vrijmetselaars) na de oorlog zich 70 jaar lang allemaal hebben stilgehouden, wat hun verzetswerk wel niet was, dan heb ik er sowieso mijn twijfels daarover. Waarom na de oorlog de stilte? De meeste verzetsrijders eisten de eer van hun werk wel degelijk op.
 3. En dan werd die organisatie geleid door Jacoba van Tongeren, de dochter van Hermannus van Tongeren (de grootmeester van Nederland, die geliquideerd was). Juist Jacoba van Tongeren zou door de Duitsers in de gaten worden gehouden, als dochter van. De Duitsers zouden -volgens formele bronnen- tegen de Vrijmetselaars zijn in de Tweede Wereldoorlog.
 4. Het hoofdkantoor van Groep 2000 was jarenlang gezeteld o.a. direct naast het huis van de burgemeester van Amsterdam. Want? Dan valt het niet op bij de Duitsers, als je ook nog Jacoba van Tongeren heet?
 5. Overigens roemen ze over allerlei vormen van verzetswerk, maar nergens hoor je iets over a) geweld tegen de Duitsers, en/of b) het uit het land sluizen van Joden en andere hulpbehoevenden. Juist een landelijke organisatie van (internationale) Vrijmetselaars kan Joden het land uit krijgen. Zij hebben connecties over de grens, die hun codetaal spreken, én direct met alles meedoen zonder vragen te stellen. Ideaal om mensen het land uit te krijgen. Het smokkelen naar buiten schijnt veel gebeurd te zijn, want o.a. in Amerika zitten erg veel Joden die in WO2 uit Europa kwamen. Maar goed, daar zegt Wikipedia niets over.

Het kan lang duren voor we er achter komen wat waarheid en onwaarheid is uit WO2. Misschien raakt de waarheid nooit bekend. Dat zou jammer zijn.

 

Persoonlijk vind ik het erg knap, dat alles 70 jaar onbekend blijft, maar dat men daarna achter de codes ineens zovéél detail kan vinden. Ook zijn de onderzoekers zo zéker van de juistheid van de namen. Nergens lees ik een “waarschijnlijk die en die”. Juist bij een gekraakte code, na het overlijden van de betrokkenen, blijft er onzekerheid, lijkt me.  Als je met versleutelde namen werkt en er 140 verzetsstrijders actief zijn, dan is het logischer om in de oorlog bijnamen of koosnaampjes aan de nummers te koppelen als bestuur. En nergens de echte volledige namen te registreren, ook niet versleuteld. Het zal aan mij liggen. Als dit waar is, dan zijn het kneuzen.

ps. Vrij Nederland is kennelijk gesticht met geld van de Vrijmetselaars in de Tweede Wereldoorlog. De naam Vrij Nederland zou het moeten verraden, maar doet dat niet.

pps. De vader van Jacoba van Tongeren, is Hermannus van Tongeren, waarnaar de recent ingestelde Vrijmetselaarsprijs is vernoemd. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Maatschappij, Vrijmetselaars and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Wat denken jullie hiervan? Verzetsgroep die 70 jaar lang onbekend is gebleven?

 1. Pingback: Eindtijdsignalen en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 2. Johan Veenstra says:

  Maud, heb je de film Riphagen al gezien of erover gehoord? Jeroen van Koningsbrugge speelt daar de Nederlandse oorlogsmisdadiger Dries Riphagen die tegenover Amsterdamse joden deed alsof hij ze hielp en ondertussen hen bestal van kostbaarheden. Uiteindelijk werden ze alsnog gedeporteerd door de Duitsers omdat hij hun verblijfplaats doorgaf.
  Na de oorlog is hij met behulp van een oud-verzetsstrijder en communistische medewerker van het Bureau Nationale Veiligheid onder leiding van de heer Einthoven uit Nederland weggevlucht. Riphagen overleed in vrijheid in een Zwitserse kliniek in 1973. Het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) ging eind jaren ’40 op in de BVD wat dus in 2002 de AIVD werd.

  • maudoortwijn says:

   Nee, nog niet gezin. Nieuwe film begrijp ik. In dacht eerst aan die film met Carice van Houten in de hoofdrol. (Zwartboek). Die heb ik destijds wel gezien.

 3. Jimmy is Back says:

 4. Gilaforte says:

  het verhaal van groep 2000 is interessant genoeg voor scholen. Ook in Duitsland waren er veel mensen actief in het verzet. Er is in Duitsland weinig hierover geschreven en helaas is de generatie die hierover kan betuigen al bijna tot volledig uitgestorven. Het Duitse volk werd gebruikt als misdadiger van de WO II net zoals nu andere volkeren en afstammelingen de schuld krijgen van de huidige politieke situatie. Helaas is men geblinddoekt door alle media verhalen.om dit nog te kunnen relativeren.

  • maudoortwijn says:

   Het schuldgevoel van Duitsers is zo groot, dat ze blij zijn te horen dat landgenoten zijn doodgeschoten aan het eind van WO2 zonder proces…. Tegelijk zetten zij zichzelf nu (2016) in voor gang stalking en vervolging zonder reden, zomaar, van autochtonen. Het is krankzinnig. Alsof ze geen idee meer hebben van hetgeen ze verantwoordelijk voor zijn.

  • Gilaforte says:

   Nou ik zal je zeggen Maud dat Nederlanders dezelfde schuld dragen dan Duitsers. Het is maar een grens die zogenaamd een verschil maakte van Duitsers en Nederlanders. Maar houd jezelf niet voor de gek. Het Duitse volk werd gebruikt voor het voeren naar nog meer macht. Hierbij waren er voldoende mensen van op de hoogte. Helaas is het volk slachtoffer van wat het wil geloven hoe het geïnterpreteerd wordt door media, kranten waren er toen ook al hoor.

  • Gilaforte says:

   De zin: Het schuldgevoel van Duitsers is zo groot………….dit is een zin die men al miljoenen keren gebruikt heeft TEGEN een Duitser om hem daarmee plat te praten. Hierop moet een echte Duitser dus niet intrappen. Dit is nou juist het babbeltje van een niet Duitser en alles wat er als tegenreactie hieruit voortvloeit. Men kan het jaar 2016 niet vergelijken met de WOII. Er waren toen andere regieleden en andere economische omstandigheden. Duitsland is juist een land van streven naar bezigheid en niet stil zitten. Dat er dan allochtonen meer creativiteit tonen in deze tijd om zakelijk te zijn en de economie hierdoor ondersteunen dan autochtonen is dit niet de schuld van de regering maar de schuld van de verwendheid van Duitsers op zichzelf. (In NL zijn er ook meer kleine zelfstandige allochtonen dan autochtonen…en de olijven smaken wel iets frisser. Eet jij nooit mediterraans en alleen maar Hollandse pot??? Je kaviaar kwam trouwens niet uit NL maar ?? Jammer dat je net zo bekrompen denkt dan de mensen die jou willen kapot maken. Dit vind ik erg dubbel.

  • Gilaforte says:

   Ik vin het wel interessant waar jij staat. Ben je nu van diegenen die jou proberen te kwetsen of heb je een dubbele bodem? Sorry, maar ik gebruik mijn eigen woordenschat voor NL, heb mij Nederlands zelf geleerd…….laat maar zien wie je echt bent

 5. Bas says:

  Wat is dat toch met jullie Amsterdammers onder elkaar?
  Lijken wel New Yorkers, Londenaren, Parisiennes of Berlijners.
  Het is moeilijk de woorden er voor te vinden zonder al te radicaal wellicht aanvallend negatief misschien wel beledigend te worden.
  Maar net zoals Londen een soeverein vrij staat is en i’le de france de randstad waar Parijs in light ook. Lijkt Amsterdam nu randstad ook een Vrijstaat een land op zich zelf te zijn met ambities voor een super vrij staat provincie.
  Ik kom uit Amersfoort ben zelfs opgegroeid in Leusden-Zuid onder de rook van de trein van Joden heen en VW’s weer terug Austerlitz Piramide en Den Treek. Ik heb meyer in mijn achternaam en mijn vader geboren te Soest heeft een Israëlitische kop.
  Ik ben harstikke gek heb te veel klappen op mijn ziel, geeste n hart gehad van mijn Verlichte illuminati VVwereld, maar een geheugen en ogen heb ik nog wel in Amersfoort de Heilige Mount Zion Berg Met hun Illuminat CERN Olympic Zion Rio Ceremonie de 1444 Bronzen poort
  Daar heb je ook dit rode kruis wat ook het wapen is van London city en het word ook wel het st. Goerge kruis genoemd ook wel het G kruis rode band op wit of rode streep op wit G enaamd.
  Ja in in Nederlandse code is dat Joris de Je van Jesuits zoals ook Balthasar Corderius College Vrij Zinnige Hervormde Herboren in hun Monarch Butterfly Mindcontrol Phoenix Fenix Falcon Voorkorf Uitvuurkorfen Uitverkoren Christinen in hun mind control programering dromen maar in werkelijkheid slaven de Jesuiten zijn en zich bezig houden met Satanistische rituelen en vier ringen. https://www.facebook.com/CorderiusCollege/photos/a.511886715555868.1073741828.200831523328057/741458769265327/?type=3&theater
  Ja Maud zwart met rood is inderdaad een van de kleuren van de Vrijmetselaarij, maar zwart met geel ook en zwart met groen ook en lichtblauw ook. Maud de Vrij metselarij staten G eneralen denkt in Superbia dat het patent en alleen recht heeft op de G ehele regenboog van Goh7 kleuren.
  Alles met de G dus ook alles met de 7 alles met Vri Vril en Vrij en alles met strepen en sterren is Zionistische Joodse Khazar mafia Vrij metselarij Vaticaan Tempelieren Militairen Verlichte Illuminated Heilige Sinten Hoge Zwarte Piefen; https://youtu.be/fCfrdw3efwY?t=1h26m3s

  70 jaar? G0 ?
  Vrij vrijmetselarij propaganda net zoals 5&6 mei. (5+5 & 6+5)
  Waar is het verzet van nu?
  Als iedereen in het verleden van 71 jaar geleden leeft.

 6. Bas says:

  Vorige verwijderen aub dit is de verbeterde versie.
  Het is wel mavo-d taal, hoop dat u het kan begrijpen, zo niet dan begrijpen we uw tea room tango stiltes, mavo nuchterheid is voor vele nou eenmaal te wakkere werkelijkheid dank u:

  Wat is dat toch met jullie Amsterdammers onder elkaar?
  Lijken wel New Yorkers, Londenaren, Parisiennes of Berlijners.
  Het is moeilijk de woorden er voor te vinden zonder al te radicaal wellicht aanvallend negatief misschien wel beledigend te worden.
  Maar net zoals Londen een soeverein vrij staat is en i’le de france de randstad waar Parijs in light ook. Lijkt Amsterdam nu randstad ook een Vrijstaat een land op zich zelf te zijn met ambities voor een super vrij staat provincie.
  Ik kom uit Amersfoort ben zelfs opgegroeid in Leusden-Zuid onder de rook van de trein van Joden heen en VW’s weer terug Austerlitz Piramide en Den Treek. Ik heb meyer in mijn achternaam en mijn vader geboren te Soest heeft een Israëlitische kop.
  Ik ben harstikke gek heb te veel klappen op mijn ziel, geest en hart gehad van mijn Verlichte illuminati family VVwereld.
  Maar mijn geheugen en ogen die doen het nog wel.
  In Amersfoort de Heilige Mount Zion Berg Met hun Illuminati CERN Olympic Zion Rio Ceremonie de 1444 Bronzen poort.
  Daar heb je ook dit rode kruis wat ook het wapen is van London city en het word ook wel het st. Goerge kruis genoemd je het Vrijmetselaarij Tempeliers Militairen Heiligen G kruis de rode band op wit of rode streep op wit de Greys Genaamd van Goat en lange Grijze sikken. AA-11-7-12 https://www.facebook.com/11luchtmobielebrigade/photos/a.353073034733516.83586.181555215218633/627235837317233/?type=3&theater
  https://en.wikipedia.org/wiki/Baphomet
  Ja in in Nederlandse code is dat Joris de J van Jesuits zoals ook Balthasar Corderius College Vrij Zinnige Hervormde Herboren als rupsjes nooit genoeg met god als heilige sinterklaas uit hun coccoon als Fire Fly als Vuur Vlinder in hun Monarch Butterfly Mindcontrol Phoenix Fenix Falcon Voorkorf Uitvuurkorfen Uitverkoren Zionisme Christianity Insanity in hun Geboren en Getogen Gespleten persoonlijkheden mind control programering dromen maar in werkelijkheid slaven van de Jesuiten en Johaniture zijn en zich bezig houden met Satanistische rituelen en Vier ringen. https://www.facebook.com/CorderiusCollege/photos/a.511886715555868.1073741828.200831523328057/741458769265327/?type=3&theater
  Ja Maud zwart met rood is inderdaad een van de kleuren van de Vrijmetselaarij, maar zwart met geel ook en zwart met groen ook en lichtblauw, lightgroen en lightgeel ook.
  Maud de Vrij metselarij staten G eneralen denkt in Superbia dat het patent en alleen recht heeft op de G ehele regenboog van Goh7 kleuren.
  Alles met de G dus ook alles met de 7 alles met Vri Vril en Vrij en alles met strepen en sterren is Zionistische Joodse Khazar mafia Vrij metselarij Vaticaan Tempelieren Militairen Verlichte Illuminated Heilige Sinten Hoge Zwarte Piefen; https://youtu.be/fCfrdw3efwY?t=1h26m3s

  70 jaar? G0 ?
  Vrij vrijmetselarij propaganda net zoals 5&6 mei. (5+5 & 6+5)
  Waar is het verzet van nu?
  Als iedereen in het verleden van 71 jaar geleden leeft.

 7. Hamecon says:

  ‘Dossiers’ België Brussel Vrijmetselarij
  https://justpaste.it/ysh9
  https://justpaste.it/yshm

 8. Hamecon says:

  Gecontrolleerde oppositie(s) in Nederland.

  “Hij overleefde de Holocaust, richtte in 1959 Radio Veronica op en begon vrijwel tegelijkertijd te spioneren voor Oost-Duitsland. Ook stichtte hij meerdere ultrarechtse partijen en bladen, raakte hij betrokken bij een bomaanslag en ontwortelde hij het Amsterdamse college van B&W.”

  “Max Lewin was voor velen een wandelende paradox. Immers, hoe kon het dat een joodse onderduiker, wiens familie bovendien werd vergast, aanpapte met oorlogsmisdadigers? Wat maakte dat hij zijn aanvankelijke socialistische sympathieën inruilde voor ultrarechts gedachtegoed? Wilde hij zijn geesteskind Radio Veronica verheffen of vernietigen? Waarom was een radicaal-conservatief politicus als Lewin vijftien jaar lang informant voor de DDR? Speelde hij, met hulp van de Binnenlandse Veiligheidsdienst of zelfs de CIA, op meerdere borden tegelijk? En gaf hij leiding aan een kidnap, doodsbedreigingen en een bomaanslag, zoals nogal eens wordt aangenomen? Oud-politicus Roel van Duijn bijvoorbeeld, het ontvoeringsslachtoffer, schrijft in zijn boek Diepvriesfiguur (2011) zeker te weten dat Lewin achter deze drie misdrijven zat.”
  https://eriksgaap.wordpress.com/2014/10/28/averechts-het-verwarrende-leven-van-max-lewin/

  “Als vaste bezoeker van de Leipziger Messe kwam Lewin, zonder dat hij dit aanvankelijk besefte, in aanraking met de Stasi, de toenmalige geheime dienst in de DDR. Die wilde allerlei inlichtingen van hem over de situatie in Nederland. Zolang het informatie betrof afkomstig uit openbare bronnen gaf Lewin ze door, maar de Stasi wilde meer. Nadat Lewin een relatie had gekregen met een Oost-Duitse vrouw, chanteerde de Stasi hem daarmee. Hij liet zich in toenemende mate gebruiken door de dienst, deels om zijn huwelijk te redden maar ook omdat hij nog steeds het gedisciplineerde Oost-Duitse systeem bewonderde.

  In Nederland werden zijn acties alsmaar driester. Begin jaren ’70 had hij de hand in de ontvoering van oud-Provo Roel van Duyn, alhoewel dit later door de daadwerkelijke ontvoerders zou worden ontkend, en was betrokken bij een mislukte bomaanslag op een metrostation in aanbouw in Amsterdam. Lewin beoogde met deze aanslag de schuld in de schoenen te schuiven van de plaatselijke linkse actiegroep tegen de aanleg van de metrolijn, hetgeen nog bijna is gelukt ook.”
  http://www.ravage-webzine.nl/2015/03/14/max-lewin-onnavolgbare-politiek-agitator/
  http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2005-2006/Metrobom.html

  “In de nacht van 13 op 14 februari 1975 probeerde Baank (secretaris en nummer 2 van de Amsterdamse lijst) met anderen een bomaanslag op het Amsterdamse metrostation Venserpolder te plegen, met de bedoeling dat (linkse) anti-metro-activisten de schuld zouden krijgen. Baank en Lewin werden gearresteerd, Baank is hiervoor tot een gevangenisstraf veroordeeld. Alhoewel Lewin op de hoogte was, werd hij niet veroordeeld, wel stopte hij hierna met zijn politieke activiteiten, hetgeen het einde van de partij betekende.”
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_Nieuw_Rechts

  “De bom en de ontsteking werden geleverd door Erik Mugge, een medewerker van TNO-Delft. Nadat het tweetal in de nacht van 31 december 1974 op 1 januari 1975 een proefbom van anderhalve kilo had laten ontploffen, ging het duo samen met een derde persoon in de nacht van 13 op 14 februari 1975 naar het metrostation Venserpolder. Daar werden ze aangehouden door zeven politiemensen. Een poging de bom kwijt te raken door deze in een sloot te gooien mislukte, doordat de sloot bevroren bleek. De politie was van het plan op de hoogte gebracht, waarschijnlijk doordat de Binnenlandse Veiligheidsdienst een telefoontap had geplaatst op de telefoonlijn van Max Lewin, de voorzitter van Nieuw Rechts, waarvan Baank partijsecretaris was.”
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Joop_Baank

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.