De Vredeskerk in de Diamantbuurt en Vrijmetselaarssymbolen

Vandaag moest ik in de Diamant-buurt zijn en zag daar de Vredeskerk.

dsci2515De Vredeskerk aan het Vredesplein in de Amsterdamse Diamantbuurt, is een Rooms-Katholieke kerk. Ik ben in mijn jeugd naar een R.K. lagere school geweest en een R.K. kleuterschool. Daarna naar een R.K. middelbare school (formeel dan). In alle drie de gevallen was dit ook de dichtstbijzijnde school voor mij. De Vredeskerk in Amsterdam lijkt mij zo op het eerste gezicht eerder Rooms-Katholiek zoals het FRC dat was (Vrijmetselaars bolwerk), dan dat het een christelijke kerk is.

Als ik hiermee meneer pastoor beledig, dan vind ik dat niet erg. Het intensief gebruiken van (onchristelijke) symbolen, die het merendeel van de parochiegangers niet zal begrijpen: dat is erg. Zowel in de architectuur van de kerk zelf (uit 1924) als in het meer recente kunstwerk op het Vredesplein (2004) herken ik de hand van Vrijmetselaars.

 

Welke tekenen zie ik, die vragen oproepen wat betreft Metselsymboliek?

 • De vloer in de kerk is rood-zwart-wit.
 • Op het dak van de kerk zijn twee driehoeken met een rood-geel schaakbordmotief.
 • De kerk is gelegen in de Diamantbuurt in Amsterdam.
 • De architect van de kerk was Jos Bekkers. Diens vader Peter Bekkers (1859-1918) was een leerling van Pierre Cuypers (1827-1921). Pierre Cuypers bouwde de Noordhoekse kerk in Tilburg (Marietje Kessels). In Amsterdam bouwde Cuypers het Rijksmuseum (1885) en het Centraal Station (1889).
 • De Vredeskerk is ontworpen door Jos Bekkers. Men begon met de bouw op 13 februari 1923. Op 13 februari is het de 44e dag van het jaar. Na 13 februari volgen er nog 321 dagen tot het einde van het jaar.
 • De inwijding was op donderdag 7 augustus 1924 door monseigneur Callier, bisschop van Haarlem. Dat was de 220e dag van het jaar. Martha Tabram (Londen) werd slachtoffer van de vermeende Jack the Ripper op 7 augustus van schrikkeljaar 1888. Ik zie dit als enigzins toevallig, omdat Frances Coles, op 13 februari 1891 een slachtoffer werd van Jack the Ripper. Kennelijk betekenen deze beide data iets voor hen? De gekozen data kunnen nog toeval zijn, maar de kunstwerken niet.

Kunst 

In 2004 bestond de kerk 80 jaar. Dit was aanleiding om een kunstwerk van Thom Puckey op het plein voor de kerk te laten plaatsen. Veel van zijn werk bevat symbolen, die doen denken aan de Vrijmetselaars, zoals naakte vrouwen, bomen, fonteinen, bakstenen muren etc. Voor een kerkplein geen vanzelfsprekende keuze van kunstenaar.

 

 • Het werk Hommage aan Paclip3_image003-bijenkorf-op-trading-boardradjanov omvat drie hoge bronzen “stapels boeken”. Boeken zijn een symbool van Vrijmetselaars, zogezegd vanwege kennis. Pilaren ook.
 • Bovenop twee van de drie boekenstapels ligt een grote witte “ruwe steen”. De ruwe steen is een overduidelijk symbool van Vrijmetselaars.
 • Bovenop de derde boekenstapel ligt een witte bol. Die witte bol ziet u ook op de rechter pilaar in het symbolenbord.
 • De stapels boeken zijn fonteinen, waarna het water over de keien stroomt. Je kan dus lopen over het water. De keien zijn overigens grijs, wit en donkergrijs.
 • De keien zijn zo gelegd over het plein, dat er een grote cirkel ontstaat met verschillende kleuren stenen (concentrische cirkels).
 • Er staan drie slanke sparrebomen, met daarnaast lagere boekenstapels die als zitbank dienen. Ook de levensboom is een bekend occult symbool.

Het vernieuwde kerkplein is op 5 september 2004 (249e dag van het jaar) ingezegend door de bisschop van Haarlem, monseigneur Jos Punt.

Ik heb de indruk dat de Vrijmetselaars invloed hebben gekregen in de Katholieke kerk, in de afgelopen 120 jaar. De vraag is hoe. 


 

ps. Jos Bekkers (architect van de kerk) werd slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Nadat hij in juli 1944 om onduidelijke redenen door de Duitsers was opgepakt,  kwam hij op 21 januari 1945 om het leven in concentratiekamp Büchenwald, althans, dat zegt de website amsterdam.nl. Ik lees in die ene laatste zin zowel “211” als “boeken” als “bomen”. Voor hetzelfde geld is meneer een Vrijmetselaar die eind WO2 een tweede leven kreeg (hij zou niet de eerste zijn). 

pps. 13 februari is een datum die ook vaker voorkomt in dossiers van gruwelijk misdrijven, vaak nabij metrolijnen. Frances Coles, werd op 13 februari 1891 een slachtoffer van de vermeende Jack the Ripper. Dan denk ik ook aan Christine van Hees in België. Op 13 februari 1984 werd Christine van Hees vermoord in een champignonkwekerij in Oudergem, België. Ook het bombardement van Dresden in 1945. Én de aanslagen in Kopenhagen op 13 en 14 februari 2015. In 1929 vond op 14 februari het Valentijndsbloedbad plaats (link). 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij, Rome, Vrijmetselaars and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to De Vredeskerk in de Diamantbuurt en Vrijmetselaarssymbolen

 1. Pingback: Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.