Volgens managementtheorie moet je professionals managen, door vooral vrijheid te geven

Volgens bestaande managementtheorie, vraagt een organisatie met professionals, een specifieke stijl van managen. Veel professionals zijn van mening, dat hun baas ook dezelfde achtergrond moet hebben. Ze hebben een hekel aan managers. Een manager moet dan vooral plannen, voorwaarden scheppen, de administratieve rompslomp voor de professionals beperken, en zorgen dat de juiste resources beschikbaar zijn. Zeggen ze. Ik kon me dat altijd levendig voorstellen en was het met de theorie eens. Totdat.

Welke beroepsgroepen heb ik het hier over? Professoren. Juristen. Medici. Consultants. Technisch specialisten. Psychiaters. Van die lui.  

Wat concludeer ik uit wat ik gewoonweg vaak zie?

  • Specialisten voelen zich niet verantwoordelijk voor het grotere plaatje.
  • Specialisten houden hun kennis voor zichzelf, om zo macht te behouden.
  • Zij geven zichzelf een zeer hoge status; noem het gerust een god-complex.
  • Naar leken hanteert de beroepsgroep vaak het credo: wat niet weet, wat niet deert.
  • Een overschatting van de eigen bijdrage en een onderschatting van gedane schade.
  • Specialisten liegen veel naar klanten, omdat ze ervan uitgaan hierop niet aangesproken te worden (dat is meestal ook zo, ook als de leugen duidelijk is).
  • Deze beroepsgroepen houden de vuile was binnen.

In theorie zou iemand met de kennis en vaardigheden van een arts zelfstandig moeten kunnen werken. In de praktijk is er in veel gevallen sprake van onvoldoende verantwoordelijkheidsgevoel in de beroepsgroep (ja, ik doel hier op misbruik van de positie, naar een patiënt die ziek is.). Als een organisatie niet in staat is zichzelf op te schonen en maatschappelijk verantwoordelijk te opereren, dan moet je externen het management laten doen. Het is niet anders. Er is helaas oppas nodig.

Het gemiddelde ziekenhuis of politiebureau is er niet op ingericht om de burger maximaal te bedienen. Geef een kleuterklas teveel macht en het loopt uit de hand. Apenkooi is leuk op alle leeftijden, maar niet ten koste van de levens van mensen. Zo denk ik erover, na alles wat ik heb meegemaakt en gezien. Je kan bij de meeste specialisten niet vertrouwen op zelf-management, omdat dit er vaak van nature niet inzit. Men wil dan te graag de macht die je krijgt bij het hebben van kennis die een ander niet heeft. Als klant heb je daar niets aan. Als land ook niet.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, GGZ, Maatschappij, medici and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.