Oud-klasgenoot Jeroen, ik hoop dat dit wél een tragisch toevallig ongeluk was…

Hoe meer ik terugkijk, hoe meer ik achter nare omstandigheden, vroegtijdige overlijdens en verkeersongelukken kom. In enkele gevallen was dat toevallig. In andere gevallen heb ik reden om het ergste te vermoeden. Van enkele van deze andere zaken vermoeden we nu dat het hoaxes zijn. Dat denken we hier niet.

En nu het verhaal van het ongeluk van Jeroen. Misschien “gewoon” zeer tragisch. 

dsc_0301Op donderdag 20 november 2014 is een oud-klasgenoot van het FRC op de fiets omver gereden door een auto. Dat gebeurde in de ochtend vlakbij station Raalte, vlak voor hij op de fiets het spoor wilde oversteken naar Raalte-Noord. Het gebeurde op een steenworp afstand van Korbeld en op 200 m. van de N348.

Berichtgeving uit 2014 over het ongeluk (link en link). 

Het gebeurde hier, 200 meter van het Raalte treinstation vandaan. Jeroen reed op de fiets naar Noord en sloeg op dat moment af van de Mettingenlaan naar de Ganzeboomlaan (20 meter vóór het spoor).  Op dat kruispunt kwam een auto te hard aanrijden en greep hem.

De bestuurder van deze grijze BMW was een 56-jarige vrouw uit Heino. Zij parkeerde hierna de auto voor de oprit van de Mettingenlaan 8, Huize Peel (een B&B).

 

Er zijn aparte fietspaden, dus kan hij alleen geraakt zijn bij het oversteken. Oversteken kan op twee punten, als je vanaf de Mettingenlaan naar de Ganzeboomlaan noordwaarts gaat. In beide gevallen ligt zijn fiets 20 meter verderop. Optie (1): Jeroen fietst op de Mettingenlaan vanaf de stationkant en steekt linksaf over om de Ganzeboomlaan in te gaan. De auto komt vanuit dezelfde richting en raakt hem. Optie (2): Jeroen fietst vanaf de Mettingenlaan vanaf de kanaalzijde en rijdt rechtdoor kruisend over de Ganzeboomlaan, om daarna rechtsaf naar Noord te rijden. De auto komt vanaf Noord en raakt hem. Op basis van de video met de speurende agenten en de wegafzetting ontstaat bij mij het vermoeden, dat het gaat om optie 2. Opvallend is, dat de bestuurder in dat geval een kruispunt nadert, waar zij af zal slaan. Je zou verwachten dat iemand dan afremt. Hoe kan je anders afslaan? En Jeroen moet de auto hebben zien aankomen, want hij heeft goed zicht. Je steekt in dat geval alleen over, als de auto langzaam rijdt (lijkt te remmen).

Jeroen werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft enige tijd in coma gelegen en hersenletsel aan het ongeluk overgehouden. Hij kan niet meer thuis bij zijn gezin wonen, maar woont nu aangepast in Deventer in een verpleeghuis.

Een tragisch ongeluk. Maar waarom twijfel ik? (misschien terecht misschien niet)

 • Je zou verwachten dat iedere  auto afremt bij het benaderen van dit kruispunt. Er is te hard gereden door de auto. Dat schijnt vaker te gebeuren op die weg. De bestuurder moest voorrang verlenen aan al het verkeer bij het naderen van het kruispunt. De bestuurder naderde bovendien een T-splitsing (moet dus afslaan) en gaat ook nog over een verkeersdrempel direct vóór het fietspad.
 • Zijn fiets ligt midden op de Mettingenlaan ter hoogte van nummer 8. Dat is 15 meter verwijderd van het fietsoversteekpunt. Een relatief lange afstand is afgelegd door Jeroen in zijn val. Omdat hijzelf geen snelheid had in de “sleeprichting”, zal de afstand grotendeels zijn afgelegd als hij meegesleurd wordt door de auto.
 • Het kruispunt heeft meerdere fietspaden, maar er is rondom het kruispunt weinig wat het zicht belemmert of afleidt. Je zou verwachten dat een fietser de auto ziet én de auto de fietser ziet. Het oversteken van Jeroen begint op de andere weghelft, gezien vanaf de bestuurder. De fiets heeft reflectoren. Jeroen is bovendien geen kleine man qua lengte. En als de bestuurder een voorrangsweg nadert om daarop af te slaan, zal men sowieso op de weg letten. Vanaf het moment dat de bestuurder over de spoorbaan komt, heeft deze 20 meter lang volledig zicht op het fietspad. Bij een snelheid van 50 km/uur is deze afstand tot het fietsoversteekpunt in 2 sec. afgelegd. In deze (minimaal) 2 seconde moet de bestuurder sowieso een inschatting maken van aankomend gemotoriseerd verkeer van links en rechts. Jeroen fietst volledig in het zicht van de zichtlijn op “auto’s van links” voor de bestuurder. Het is vreemd dat de bestuurder hem niet gezien heeft. Je zou ook verwachten dat een bestuurder altijd afremt op dit punt, omdat het nu eenmaal tijd kost, om het verkeer van links en rechts in te schatten, om daarna af te slaan.
 • Een fietser fietst gemiddeld 18 km/uur. De weg (auto’s beide rijbanen) is ongeveer 10 meter breed. De oversteek zelf duurt normaal ongeveer 2 seconde, mogelijk langer als vanuit stilstand (lage snelheid) een oversteek gemaakt wordt. Je ziet en hoort auto’s aankomen van de Ganzeboomlaan. Kennelijk had Jeroen de indruk dat de auto zou gaan stoppen (wat ook had moeten gebeuren). Iedere bestuurder zal langzaam genoeg gaan rijden bij het benaderen van een T-splitsing, om het verkeer in te kunnen schatten. In de 2 seconden voor Jeroen geraakt is, steekt hijzelf net over en is op de rijbaan van de tegenligger van de bestuurder, én op dat moment moet die bestuurder uitkijken naar verkeer van zowel rechts als links. De bestuurder moet hem haast wel gezien hebben, voor hij geraakt wordt? De kans dat
 • Dit is het kruispunt bekeken vanaf de positie van de bestuurder. Er moet voorrang verleend worden, aan alle verkeer op de kruisende weg. Er staan haaientanden voor het fietspad. De bestuurder zal links of rechts af willen slaan en moet eerst voorrang verlenen. Het fietspad is goed gemarkeerd en er staat een lantaarnpaal. Er is zelfs een kleine verkeersdrempel vóór het fietsoversteekpunt. Wie rijdt hier zo hard om een fietser te grijpen en 15 meter mee te sleuren (ongeveer 50 km/uur op het kruispunt)?
 • Op de foto en video zie ik geen remsporen. Dat kan komen, omdat de camera niet direct op het wegdek gericht is. Ik kan daar geen goed oordeel over vellen.
 • De politie heeft onderzoek gedaan naar het ongeluk en uitgebreider dan gebeurt gemiddeld genomen na een (niet dodelijk) ongeluk. In diverse media wordt expliciet gevraagd naar getuigen die het ongeluk mogelijk gezien hebben.
 • De locatie heeft wat symbolische kernmerken:
  • Een kruispunt van spoorweg, kanaal, autowegen en fietspaden.
  • Vlakbij een treinstation en spoor.
  • De auto geparkeerd voor twee pilaren.
 • De fiets ligt 15 meter verderop vanaf het fietsoversteekpunt. Het moet raar lopen wil een bestuurder niet volop remmen op het moment als de fietser fysiek geraakt wordt. Dan is er geen sprake meer van een reactietijd, maar moet normaal gesproken intuïtief de daadwerkelijke remweg (zie noot 1) al zijn ingezet. Dit zou betekenen dat de bestuurder met ongeveer 50 km/uur de bocht wilde nemen en Jeroen pas zag als deze op diens weghelft is en dus vóór de auto fietst. Omdat Jeroen voor het oversteken goed zicht heeft op het verkeer dat aan komt rijden en hij na de oversteek direct rechtsaf zal slaan, zou je verwachten dat hij rustig aan komt rijden en het verkeer kan overzien. Hij zou in dat geval oversteken, als hij de indruk krijgt dat de auto afremt voor het kruispunt. Mogelijk remde de bestuurder af voor het kruispunt, zag Jeroen niet, maar wilde snel de afslag nemen (versnelde weer) omdat er verderop weer verkeer aankwam? Een andere uitleg kan ik niet bedenken. Het is overigens niet gebruikelijk om in de bebouwde kom af te slaan met 50 km/uur en in dat tempo over een verkeersdrempel te gaan (die ligt direct voor het fietsoversteekpunt).

Ik heb Jeroen in geen jaren meer gesproken, eigenlijk niet meer sinds 6 VWO. Ik noem hier alleen zijn voornaam, juist omdat ik het niet zeker weet en geen extra belasting wil veroorzaken voor hem. Ik schrijf erover, omdat het wéér toevallig is. Soms is toeval wel degelijk toeval. Maar niet alles is toeval. In dit geval weet ik het niet. Jeroen, sterkte!

Mocht iemand weten wie/hoe dit ongeluk veroorzaakt heeft/is, laat het me weten.


Onderstaande foto’s heb ik recent gemaakt op het kruispunt. 

Dit is zeer waarschijnlijk hoe het gegaan is.

Jeroen kwam op de fiets (linkerfoto) vanaf de richting van het kanaal. Hij zou hier (linkerfoto) de weg oversteken en aan de overkant rechtsaf slaan richting spoor. Hij werd gegrepen door een auto die vanaf de spoorzijde kwam aanrijden (rechterfoto) ongeveer op de plek waar op de rechterfoto een zwarte auto is te zien. Deze auto had voorrang moeten verlenen aan niet alleen Jeroen, maar aan alle verkeer. De auto kwam aanrijden op een T-splitsing en er is zelfs een verkeersdrempel met haaientanden direct voor de fietsoversteek.    

De auto die hem aanreed, kwam tot stilstand in de oprit direct voor de twee pilaren. De fiets van Jeroen lag relatief ver weg nog en dus zal de fiets die afstand zijn meegesleurd door de auto. De foto rechtsonder is genomen al staand op de spoorwegovergang, op de rechter weghelft, waar de auto vandaan moet zijn gekomen. Omdat er sprake is van een bocht, spoorwegovergang, verkeersdrempel, T-splitsing én verkeersregels waarmee alle verkeer voorrang op je heeft, is de kans vrij klein dat een bestuurder hard komt aanrijden. Immers, die zal zelf ook afslaan.    

Jeroen, beterschap. 


 

noot 1. Bij 30 km per uur (aanname, gebaseerd op het naderen van een voorrang T-splitsing en verkeersdrempel) is de remweg gemiddeld 13,3 meter (8,3 m vanwege de reactiesnelheid en 5,0 m daadwerkelijke remweg). Bij 40 km per uur is de remweg gemiddeld 19,9 meter (11,1 m vanwege de reactiesnelheid en 8,8 m daadwerkelijke remweg). Bij 50 km per uur is de remweg gemiddeld 27,7 meter (13,9 m vanwege de reactiesnelheid en 13,8 m daadwerkelijke remweg). Er wordt geteld vanaf het moment dat de bestuurder de fietser ziet (niet het moment van raken).  

ps. Dit is niet Jeroen Koerhuis, uit Lemelerveld/Heino, ook van het FRC. Jeroen Koerhuis is verongelukt in een auto-ongeluk bij het Overijssels kanaal vlakbij Lemelerveld, in de periode 1988/1989. 

pps. Docent Geschiedenis op het VWO FRC, de heer Ypma, is op Kroningsdag 2013 overleden. We ga ervan uit dat de datum toevallig is. RIP.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Heino, Maatschappij, opleiding, Spoor and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Oud-klasgenoot Jeroen, ik hoop dat dit wél een tragisch toevallig ongeluk was…

 1. Vogeltje says:

  Fietser ernstig gewond na botsing met auto in Raalte

  donderdag 20 november 2014 13:22 112-nieuws, Raalte Jasper Hutten Reageer
  Laatste update: donderdag 20 november 2014 13:49

  RAALTE – Een fietser is donderdagmorgen ernstig gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising van de Mettingenlaan en de Ganzeboomlaan in Raalte. De man van middelbare leeftijd werd door een auto geschept. De politie gist nog naar de oorzaak van het ongeluk, zo meldt Salland Centraal.

  Wel kon de politie vertellen dat de man in kritieke toestand met een ambulance naar het ziekenhuis is vervoerd. De weg is momenteel afgesloten voor politieonderzoek.

  https://www.regiosalland.nl/nieuws/20687/fietser-ernstig-gewond-na-botsing-met-auto-in-raalte.html

 2. Vogeltje says:

  http://www.nu.nl/salland/3933615/fietser-ernstig-gewond-bij-aanrijding-met-auto-in-raalte.html

  Een 42-jarige man is donderdagochtend ernstig gewond toen hij met zijn fiets geschept werd door een auto in Raalte.

  Door: SallandCentraal

  Hij is volgens de politie in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd.

  Het ongeluk vond plaats op de kruising van de Mettingenlaan en de Ganzeboomlaan bij de spooroverweg in Raalte. De auto werd bestuurd door een 56-jarige vrouw uit Heino.

  De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk en is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van de aanrijding.

 3. waterman10 says:

  Wat een vreemd ongeval?
  Geen enkel remspoor op de weg zichtbaar.
  De schade aan de fiets is aanzienlijk klein dus er is nooit met hoge snelheid gereden.
  Ook de voorkant van die bmw toont niet echt schade.
  Als die bmw dus nooit hard gereden heeft en er wel een fietser is aangereden op dat punt,hoe kan die bmw dan in godsnaam haast in die inrit van dat huis staan?
  De bestuurder zou namelijk als gevolg van die aanrijding direct stil komen te staan.
  Een logische positie van die bmw zou gewoon op de weg zelf zijn.
  Na een aanrijding ga je de auto niet effe verder op parkeren. Volgens mij mag dat zelfs ook niet.
  Je stapt gelijk uit en je gaat je bekommeren om het verkeer slachtoffer. In dit geval de fietser.

 4. Vogeltje says:

  Het is een behoorlijk lange afstand van het moment dat de auto die vriend MOET gezien hebben (toch als hij de weg opgaat, al is dat de andere helft) en de plek waar die auto geparkeerd staat. Dat is zo 35-40 meter ofzo?

 5. Jimmy is Back says:

  Maud, Heb jij ook een leuke tijd op de middelbare school gehad of was alles toen al kut?

  • M Oortwijn says:

   1 VWO en 4 VWO waren hele leuke jaren. 3 VWO eigenlijk ook best. In 2 en 5 VWO was het niet slecht maar ook niet echt leuk, onduidelijk was waarom. Iets klopte niet, dat was duidelijk. In 6 VWO was het vreselijk, maar ik dacht dat ik vooral moest focussen op ná de middelbare school (snel diploma halen en de roddelende kliekjes achter me laten). Het was niet leuk maar ik wist dat dit aan hen lag en niet aan mij. Ik was de middelbare school kliek overduidelijk ontgroeid, was mijn conclusie. [lees: sneu tuig!]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.