BlikopNieuws: Bedrijven en instanties die Zwarte Piet in ere houden, worden niet strafrechtelijk vervolgd

Dan weet u dat

BlikopNieuws

zwarte-pietBedrijven en instanties die Zwarte Piet in ere houden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) Jerry Afriyie van de Stichting Nederland wordt beter laten weten in reactie op de aangiften wegens discriminatie en groepsbelediging die hij en meer dan 800 personen op 1 juli vorig jaar deden. Afriyie en de Stichting vragen nu het gerechtshof Amsterdam de beslissing van het OM terug te draaien en een bevel tot vervolging af te geven. 

De aangiften van vorig jaar richtten zich onder meer tegen de organisatie van de nationale Sinterklaasintocht 2014 in Gouda, het Sinterklaasjournaal (NPO) en winkelbedrijven als de Bijenkorf, Hema, Albert Heijn en Blokker, die Zwarte Piet als winkelversiering gebruiken. 

Het OM vindt dat deze instanties en bedrijven zich niet schuldig maken aan groepsbelediging omdat geen ‘negatieve beeldvorming ten aanzien van de groep plaatsvindt.’ Niet kan volgens het OM al van belediging worden gesproken, wanneer ‘(nagenoeg) allen die tot een bepaalde groep behoren een uiting als beledigend […] ervaren’. Verder vindt het OM dat de instanties en bedrijven niet opzettelijk handelen. omdat niet kan worden gezegd dat ‘de gemiddelde redelijk ontwikkelde persoon moet weten dat met Zwarte Piet onmiskenbaar negatieve conclusies worden getrokken over mensen met een donkere huidskleur.’ 


Mocht u zich afvragen wat ik van de Zwarte Piet discussie vindt? Er schuilt geen kwade intentie achter de figuur van Zwarte Piet, in tegendeel. Ik geef toe, het is waar dat sommige Zwarte Pieten wel eens voor de grap een “cliché-Surinamer” nadoen en denken dat dit lollig is. Dat is natuurlijk flauw. Maar de figuur Zwarte Piet is juist een positieve bijdrage aan het Sint & Piet feest. Een emancipatie van Zwarte Piet lijkt me wél goed en misschien nodig. Maar het wegzetten van de figuur in een verdomhoekje, dat zorgt alleen maar voor frustratie tussen bevolkingsgroepen over en weer. Dat is zó jammer. Juist bij een feest waar gezichten gesminkt worden, doet huidskleur er toch gewoon niet toe?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij, NWO, VN and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to BlikopNieuws: Bedrijven en instanties die Zwarte Piet in ere houden, worden niet strafrechtelijk vervolgd

 1. waterman10 says:

  Dit soort discussies leid meestal nergens toe. Ik schenk er dan ook weinig aandacht aan.
  Als iemand mij kaaskop noemt, stoor ik mij er ook niet aan.
  Mensen moesten eens weten hoe heerlijk een plakje kaas smaakt.

 2. 🌺 says:

  Non discussie.
  Zelfs het accent is deel van het kinder theater. Sinterklaas heeft ook een andere stem dan de oom of vader die het kostuum draagt..
  Typisch doorgeslagen gedoe en zonde van de energie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.