Joke Neppelenbroek zou vandaag 71 jaar zijn geworden

Joke Neppelenbroek werd 22 jaar.

013_bord_afslag_lemelerveld(geboren 27/7/1945 – overleden 12/12/1967)

Vandaag gedenken wij Joke Neppelenbroek, mijn tante die ik nooit gekend heb. Joke Neppelenbroek is op dinsdag 12 december 1967 overleden (1212). Zij is 22 jaar geworden.

Een klassieke schoonheid en er werd decennia later nog vaak aan haar gememoreerd. Bij haar begrafenis was ongeveer heel Lemelerveld aanwezig. Iedereen kende immers Joke. Het was een mooie, jonge vrouw, die al enige tijd verloofd was met de liefde van haar leven. Ze had op een keurig internaat gezeten. Men had hoge verwachtingen. Mijn moeder praatte altijd zeer positief over die tijd.

Het ongeluk, althans, hoe het me verteld is … 

Op 11 december 1967 waren Joke en mijn oma zogezegd samen op bezoek geweest bij familie in Raalte. [Volgens mij bij Tante Annie & Ome Willy in Raalte óf bij Ome Joop & Tante Gerda, maar zeker ben ik niet. Ik vermoed overigens Tante Annie en Ome Willy, want dat zou typisch een reden zijn voor mijn moeder, om mij petekind van hen te maken.] Die avond reden ze (zo is het verhaal) laat op de avond bij Raalte in de auto terug naar Lemelerveld. Oma reed. Opa was jaren daarvoor al overleden.

De auto is op een recht stuk weg van de weg geraakt, van een talud naar beneden. Beide overleefden in eerste instantie het ongeluk, maar niemand had gezien dat het ongeluk had plaatsgevonden. Ook heeft niemand de auto gezien onderaan het talud, wat opvallend is. Over het algemeen blijven de lichten van een auto nog lang branden.Een claxon werkt vaak nog wel. Helaas. Er kwam geen hulp. De twee vrouwen zaten vele uren lang vast in de auto, i.i.g. de halve nacht. Ik meen me te herinneren dat iemand ooit zei, dat het van 23.00h tot 6.00h in de ochtend was, maar die herinnering is van lang geleden en mogelijk onjuist. Pas nadat tante Joke overleed, was oma in staat om uit de auto te geraken en hulp te halen. Oma was gelukkig in staat zelfstandig te lopen om hulp te halen. Dat is het verhaal wat me verteld is jaren geleden. In ieder geval zat oma vast, totdat Joke was overleden.

Het was een donkere en koude 11 december in 1967 (max -0,7 °C overdag). Het was een dag zonder zon en dus kan het wegdek mogelijk glad zijn geweest. Op het wegdek vlak voor een brug is het meestal minder glad, vanwege het schuin aflopen. Maar een glad wegdek kunnen we niet uitsluiten. De nacht zal nog kouder zijn geweest. Als je in de avonduren een ongeluk krijgt, doe je alles om snel uit de wagen te komen. In de eerste uren zullen de lichten nog branden, maar daarna kan het erg koud worden.

Locatie 

Waar? Het ongeluk vond zogezegd plaats vlak voor de brug over het kanaal in Raalte, op de Heinose weg, oftewel de N348. Dat is bij drankhandel Korbeld (dezelfde familie Korbeld, die zalencentrum Oosterlaar recent heeft overgenomen). Na de brug zouden zij normaal gesproken linksaf slaan naar de Ommerweg richting Lemelerveld. Op het punt waar ze reden, was de weg recht en moesten ze nog even rechtdoor.

Het ongeluk vond plaats op 11/12 (1112). Mijn moeder vertelde altijd levendig over hoeveel aandacht er wel niet was vanuit het hele dorp, na het overlijden van Joke. Haar foto stond in mijn jeugd in de woonkamer, op de spoorbielzen die voor de ramen op de grond lagen (toen de woonkamer nog boven was) en later op het dressoir in de woonkamer beneden. Ik heb het altijd een vreemd verhaal gevonden, gedateerd 12/12/1967.

Ik zie dit als een verdacht ongeluk 

 • Van de weg raken op een rechte weg.
 • Geen getuigen van het ongeluk en niemand die de auto zag, de hele nacht niet.
 • Niet uit de auto kunnen komen als je kind dood gaat, maar wel los kunnen geraken als Joke dood is.
 • Locatie: weg, talud, brug, kanaal, nabij treinstation, voormalig spoor.

Ik wil hierbij opmerken, dat mijn oma altijd zeer lief en zorgzaam was.

Ik heb de verloofde van tante Joke eenmaal ontmoet, lang geleden. Hij kwam geheel onverwacht eens bij de zaak van mijn ouders koffie drinken. Ik was aan het werk die zomerdag. Het was een sympathieke vrolijke beleefde man en mijn vader stelde hem aan mij voor als “een oom”. Mijn vader heeft lange tijd met hem gepraat, terwijl ik op de winkel paste. Nadat hij weg was vertelde mijn vader waarom hij als oom aan mij werd voorgesteld. Hij zat daar met mijn vader, als oude vrienden. Ik begreep ineens dat ze in dezelfde tijd verloofd raakten en met z’n vieren samen vaak op pad waren geweest (Joke, Gerda, mijn vader en de verloofde van Joke). Na het overlijden van Joke was hij nooit meer getrouwd. Joke was de liefde van zijn leven en hij kon niet geloven wat er gebeurd was.

Ook dat zien we bij andere cases. De handelswijze ontwricht vele levens. Dat is de bedoeling ook. Daarom moet het met die heisa erom heen.

Er zijn meer vreemde overlijdens geweest in dat gezin Neppelenbroek.


 

ps.  Joke komt van Johanna en betekent ‘Hij (God) zal genadig zijn’. 

pps. Het gezin Neppelenbroek waaruit zij kwam, woonde destijds aan de Dorpstraat 13 in Lemelerveld, schuin tegenover zaal Reimink (100 meter verderop). Het is op nog geen steenworp afstand van de N348, de Deventerweg. Na de dood van Joke Neppelenbroek, was Gerda Neppelenbroek weer de Benjamin van het gezin Neppelenbroek (dus aandacht). 

ppps. De N348 verbindt Arnhem met Ommen. De N348 tussen Raalte en Ommen is aangelegd midden jaren vijftig over de oude spoorverbinding tussen Raalte en Ommen. Het tracé Deventer-Ommen was sinds 1935 niet meer in gebruik. Ook Daniëlle Bruggeman is verongelukt op deze weg, maar dan tussen Raalte en Deventer. Hier een link naar het oude trein tracé : kaart. Het ongeluk van Joke Neppelenbroek vond zogezegd plaats in de “knik” in het tracé net boven Raalte. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Gerda Oortwijn, Maatschappij, Spoor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Joke Neppelenbroek zou vandaag 71 jaar zijn geworden

 1. Jimmy is Back says:

  Maud, zoek uit bij wie ze op bezoek waren die avond. Als niemand dat ongeluk gezien heeft, dan heeft dat mogelijk niet eens plaats gevonden. Misschien is je oma gedwongen het verhaal op te hangen? Ze wist in ieder geval hoe het zat.

 2. JanmetdeHamer.AHUM.NOT says:

  Er zijn helaas mensen die hiervan genieten en de tijd van hun leven hebben, stiekem. Lekker gezellig met zijn alleen een lustmoord plegen? Dan horen we eindelijk ergens bij?  

 3. waterman10 says:

  Ik heb ook de tijd van m’n leven,maar heb niemand vermoord.
  Of ik ergens bij wil horen?
  Als het eerlijke en vredig ingestelde mensen zijn heb ik er geen moeite mee om er voor eventjes bij te horen.

 4. Pingback: Oud-klasgenoot Jeroen, ik hoop dat dit wél een tragische toevallig ongeluk was… | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 5. Pingback: In welke onopgeloste zaken speelde de spoorlijn een rol? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 6. Pingback: Joke H. Neppelenbroek (22), ze stond in de krant met voor- en achternaam | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 7. Pingback: Case Maud: Josephina en Josephien, ander verhaal | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 8. Pingback: Waarom kan ik de Bouwvergunningen van zaal Oosterlaar in Raalte niet inzien? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 9. maudoortwijn says:

  In 1985 bezocht Paus Johannes Paulus II Nederland, wat een unicum was. Het vond plaats van 11 tot en met 14 mei 1985. Ik zit dan in de 6e klas van de lagere school. Rond diezelfde tijd, ik meen een jaar later, mocht mijn tante Manny (zuster Marie-Therese in Zenderen) deelnemen aan een soort werkweek van kloosterlingen in Vaticaanstad. Alle deelnemers van die werkweek kregen een persoonlijke kennismaking met de paus. Mijn tante Manny, heeft aldus de paus ontmoet en een persoonlijk gesprek met hem gehad. Ik weet nog dat ze dat zorgvuldig ging voorbereidden, omdat ze verwachtte dat hij mogelijk vragen over het geloof in Nederland zou hebben (zoals het idee van samenwonen, het beleid voor euthanasie, en abortus, waarin Nederland een niet-Rooms beleid volgde). Ik weet zeker dat mijn Tante Manny dit met mijn moeder en mijzelf besprak, toen wij op bezoek waren in Zenderen. Het zal 1986 zijn geweest, als ik het qua timing juist plaats in mijn geheugen. Niet lang daarna werd Tante Manny (zuster Marie-Therese) moeder-overste van haar Klooster.

 10. maudoortwijn says:

  Tante Annie en Ome Willy uit Enschede kwamen nooit op bezoek bij de andere familieleden (in Lemelerveld). Wel kwamen ze op bezoek in Heino, maar dan op zondagmiddag. De andere ooms en tantes kwamen altijd op door-de-week-se avonden, maar Tante Annie en Ome Willy kwamen altijd langs op een ander moment. Ik heb er wel eens naar gevraagd, maar mijn moeder zei, dat dit kwam, omdat Enschede zo ver weg was. Het was te ver rijden voor ze. Ze wilden daarom niet ‘s avonds op bezoek komen en zo laat nog terug rijden in het donker. Voor alle andere ooms en tantes was door-de-weeks ‘s avonds juist wel handig voor bezoek, want die woonden niet zo ver weg in Lemelerveld. Ik vond dat logisch toen. Nu vind ik het vreemd. Het lijkt wel alsof zij (zonder het ons ooit te vertellen) alle contact hadden verbroken.

  Mijn moeder stuurde mij vrolijk uit logeren in Enschede. Tante Annie was altijd erg aardig naar me. Maar het hele idee van een slagerij vond ik alleen niet zo leuk (weet ik nog). Ik ben ook een tijdje vegetarisch geweest als kind.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.