Roberto Calvi, bankier gelieerd aan het Vaticaan, loge P2 en de maffia?

In 1982 is de Italiaanse bank Banco Ambrosiano failliet gegaan. Het was één van de grootste banken van Italië én de bank van het Vaticaan was meerderheidsaandeelhouder.Topman Roberto Calvi (62) vluchtte weg uit Italië. Calvi was lid van loge P2 én had de bijnaam “Bankier van God”, vanwege zijn nauwe banden met het Vaticaan. In juni 1982 werd Roberto Calvi aangetroffen, opgehangen onder de Blackfriars Bridge in Londen.

 

Er zijn tekenen van een Vrijmetselaarsmoord. 

 • De Blackfriars Bridge is rood-wit gekleurd, met de kleur zwart in de benaming.
 • Roberto Calvi was lid van de clandestiene Italiaanse Vrijmetselaarsloge P2. Leden van deze loge noemen zichzelf frati neri oftewel “black friars”.
 • Hij werd gevonden opgehangen en met de handen aan elkaar gebonden. Over het algemeen plegen mensen geen zelfmoord na eerst de eigen handen te binden.
 • Bruggen, viaducten én kruispunten van autowegen, metrolijnen, spoorwegen en vaarwegen (de Fleet stroomt hier in de Thames) en veerponden… typisch een locatie die Vrijmetselaars graag gebruiken.
 • In de zakken van zijn kleding zaten bakstenen. In forensische onderzoek is niets gevonden waaruit blijkt, dat hijzelf de stenen heeft aangeraakt met zijn handen.
 • De Britse politie noemde het aanvankelijk zelfmoord, wat niet logisch is.
 • Het is niet eenvoudig om de data te achterhalen. Hij is zogezegd op 17 juni 1982 overleden, maar zijn lichaam is gevonden op 18 juni 1982.
 • Op 18 juni 1982, om 7.30h in de ochtend, zag een postbeambte hem hangen onder de brug. Medewerkers van de post spelen vaker een rol in onopgeloste moordzaken.
 • Roberto Calvi hing aan stellages onder de brug. Het is niet eenvoudig om jezelf zo op te hangen. Er is zelfs geen reden om te kiezen voor deze plek. Maar voor moordenaars kan er symbolische waarde zijn. En zij zijn uit het zicht bij het ophangen. Op de schoenen van Calvi zat amper/geen roest en verf van de stellages onder de brug, zodat niet aannemelijk is, dat hij zelf over de stellages gelopen heeft, naar de plek om vervolgens zichzelf op te hangen. Rond het tijdstip waarop hij vermoord moet zijn, is het waterniveau van de Thames hoog genoeg om vanuit een boot iemand op te hangen aan de stellages. Er was geen boot achtergelaten bij de vondst van het lichaam.
 • Hij droeg $15,000 aan cash bij zich, in drie verschillende muntsoorten.

Wie er achter de (zelf)moord zit, is niet duidelijk. Wel ben ik ervan overtuigd, dat dit een georganiseerde aanpak is, waarbij meer partijen betrokken zijn. Dit is geen eenmanszaak.


 

ps. Er zijn meerdere onopgeloste moorden, waarbij het slachtoffer gevonden wordt met internationaal geld bij zich. Andere voorbeelden zijn Christel Ambrosius (Franse franc), Antoinette Bont (Nederlands en Duits geld), en de Deventer Putmoord. Het slachtoffer in de Deventer Putmoord (fl. 2.000,-) en Roberto Calvi ($ 15.000,-) hebben beide een aanzienlijk bedrag bij zich, als zij gevonden worden. Beide hadden overigens ook een conflict met banken vanwege geldproblemen. Het is mij niet duidelijk wat daarvan de betekenis is. 

pps. Ambrosius betekent godenspijs, wat de goden onsterfelijkheid verschafte. De beschermheilige van Milaan, is de Heilige Ambrosius van Milaan (339 – 397 na Chr.). Banco Ambrosiano verwijst daarom naar verering van deze beschermheilige van Milaan, of (in brede zin) naar iets afkomstig “van Milaan”.  De Heilige Ambrosius werd geboren in Trier, Duitsland. Op een dag, toen hij in zijn wieg lag te slapen, vlogen bijen zijn mond binnen, en toen ze weer naar buiten kwamen, vlogen ze omhoog naar de hemel. Om die reden is hij nu de patroonheilige van de bijenhouders. Hij werd bisschop van Milaan en stierf op 4 april 397 in Milaan, waar hij ook begraven is. 

ppps. De familie Calvi heeft privé specialisten ingehuurd om aan te tonen dat het om moord zou gaan.  In 1982 vroeg de Calvi familie een Engelse advocaat George Carman om de officiële autopsie aan te vechten (hierin was zelfmoord de conclusie). Het resulteerde in een oordeel dat het zowel moord als zelfmoord zou kunnen zijn. In 1991 huurde de Calvi familie onderzoeksbureau Kroll Associates (New York) in, om onderzoek te doen naar de dood van Roberto Calvi. Jeff Katz van Kroll Associates werkte er twee jaar aan vanuit Londen. Zijn conclusie was dat het moord was geweest. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in aanslag, international, Maatschappij, Politie, Politiek, Post, Rome, Vrijmetselaars and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Roberto Calvi, bankier gelieerd aan het Vaticaan, loge P2 en de maffia?

 1. KKoo says:

  Ja, dit is duidelijk Italiaans en georganiseerd. Weet niet wat die drie munteenheden betekent. We weten ook niet WELKE munteenheden dit betreft. Wel toevallig dat van Ambrosius want is geen veel voorkomende naam. Misschien is Christel wel gekozen met de verwijzing naar Milaan? Of zien ze geld als godenspijs met eeuwig leven? Dat dan weg is als je geen godenspijs = geld meer hebt? Ik puzzel maar wat mee.

 2. Pingback: Tips verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 3. Jachin says:

  “Wanneer je spreekt zal je hangen.”
  Er zijn wel meer verhalen als deze bekend maar het belangrijkste is dat er ‘regels’ zijn wat te doen met een persoon die iets zegt of doet. En die moet je weten.

  • maudoortwijn says:

   Als iedereen nu ineens samen al die regels doorbreekt, dan kunnen we eindelijk eens schoon schip maken. Ik heb gezien hoeveel ellende het veroorzaakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.