Het was niet de eerste keer. Het paleis op De Dam.

 • In 4 VWO zijn we als 15/16-jarige meiden een uur losgelaten door onze middelbare school op De Dam in Amsterdam, om daar het Paleis en het Monument voor WO2 te bekijken. Achteraf besef je, dat wij andersom ook bekeken zijn.
 • Het was niet de eerste keer. In 3 VWO, als we 14/15 jaar jong zijn, organiseerde school ook al een excursie naar de Randstad. We bezochten de o.a. de Rotterdamse haven, de Scheveningse pier, de Afsluitdijk en de Amsterdamse haven. En we werden een half uur/uur losgelaten op De Dam in Amsterdam, om het paleis en het monument te bekijken. Ook hier heb ik foto’s van.
 • Vanaf 4/5 VWO waren niet langer excursies nodig om ons te bespieden. In uitgaanscentrum Oostelaar te Raalte, zijn faciliteiten erop ingericht, dat ze vanuit ruimtes voor personeel ongemerkt de klanten van Oostelaar kunnen bespieden. De doelgroep van de uitgaansgelegenheid was 15-25 jaar, dus ga maar na.

Welke school organiseert er tweemaal voor dezelfde lichting scholieren een excursie, waarbij beide keren gestopt wordt op De Dam in Amsterdam, bij het paleis? Antwoord: Alleen het FRC in Raalte. Ondertussen heet de school het Carmel College, oftewel CC. 

Hieronder twee foto’s van mij op De Dam. Op de achtergrond het paleis en de Bijenkorf. Ik ben dan 14 jaar oud en deed keurig 3 VWO met goede resultaten. Daarnaast werkte ik ieder weekend in de zaak van mijn ouders. Een jaar later (4 VWO) zouden we met vriendinnen van het VWO wéér een uur worden “losgelaten” op De Dam, als we voor een andere uitje naar Amsterdam gaan  (toneelstuk Taming of the Shrew voor het vak Engels).

 

Ik heb foto’s in mijn fotoalbum van die dag in 3 VWO. In 3 VWO ging ik om met Daphne (dochter van tandarts, foto onder links, met op de achtergrond Linda en Mark) en haar vriendinnen Jessica, Marieke en Monique. Ook sprak ik in die tijd Linda nog wel eens, die in 2 VWO bij me in de klas zat en ook uit Heino kwam (foto rechts onder, bovenaan).

 

De school heeft (achteraf gezien) er 6 jaar lang voor gezorgd, dat de meisjes die zij als getalenteerd zagen (en mooi), dat deze altijd in een klas zaten waar ook meerdere kinderen van ambtenaren/medici zaten. Een clubje leuke, slimme meiden van mijn lichting op het VWO, zijn op deze manier gedurende hun gehele middelbare school tijd gevolgd. Dat alleen doet al afbreuk aan je maatschappelijke kansen en sociale ontwikkeling, ook al kan je daar op dat moment zelf de vinger niet op leggen. De scholieren die in opdracht van hun ouders meededen als dader, doen je in feite niets. Ze zijn er alleen om te voorkomen dat je geen echte vrienden maakt met normale mensen. En zij moeten continue rapporteren over jou aan derden (docenten e.a.). Dat weet je zelf niet op de middelbare school, maar er klopt altijd iets niet aan de sfeer.

Er is een generatie middelbare scholieren belast en belasterd. En waarom? Doel? Efficiency? Nut? Welke achterlijke gladiolen doen aan zoiets mee, zonder vragen te stellen? Hun idee van fun? Welke verantwoordelijkheden hebben docenten op een middelbare school en naar wie?  Echt?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Free Maud, Heino, Koningshuis, Maatschappij, Maud Oortwijn, opleiding, Waarheidscommissie and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Het was niet de eerste keer. Het paleis op De Dam.

 1. Jimmy is Back says:

  Dus…

  In 3 VWO ging je naar de haven van Rotterdam, Amsterdam, de pier in Scheveningen en de Afsluitdijk.
  En in 5 VWO ging je naar de Taming of the Shrew toneel?
  In beide gevallen na afloop naar het paleis op de Dam (het plein daarvoor dan, als ik het goed zie, of ben je ook binnen geweest?)

  En jij denkt dat dit geen toeval is, 2x het paleis op de Dam? Wie is er dan geïnteresseerd in te jonge meisjes, havens enzo, en het Temmen van de Feeks? Ik vraag het maar.

  Heb je meer foto;s van het plein op De Dam? Als ze jullie echt wilden bekijken, dan hebben ze zelf vermomd daar rond gelopen lijkt me. Vanaf een zwart-wit CCTV (jaar 1989) zie je weinig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.