De Vrijmetselarij zou een goed doel zijn?

Het is een oud bericht, van -jawel- 9 november 2010. [911]  Hoe gek wil je het hebben?

Vrijmetselarij belastingvrij

Telegraaf: De Orde van Vrijmetselaren hoeft voortaan geen belasting meer af te dragen over ontvangen giften. Het genootschap staat sinds gisteren te boek als goed doel.

 

Staatssecretaris Weekers (Financiën) liet weten dat hij zijn cassatieberoep bij de Hoge Raad heeft ingetrokken. Hiermee staakt de bewindsman zijn jarenlange verzet. Met als gevolg dat het gezelschap definitief het etiketje ‘algemeen nut beogende instelling’ krijgt opgeplakt. Het kan nu aanspraak maken op allerlei fiscale voordeeltjes.

De orde is een ‘religieus’ gezelschap voor uitsluitend mannen, dat nadenkt over belangrijke levensvragen. Het staat bekend als een elitaire club voor onder anderen politici, schrijvers en cultuurfilosofen. Ons land telt ongeveer 6000 vrijmetselaars. De bijeenkomsten zijn veelal besloten.

Belastingexpert Monique Ligtenberg van Fiscaal Up to Date noemt het toekennen van de anbi-status opmerkelijk. “Het gaat hier niet om een goed doel als het Rode Kruis of de Dierenbescherming. Het genootschap maakt onderscheid tussen mannen en vrouwen en dient nou niet bepaald een algemeen belang.”


Wat is dat dan, een Algemeen Nut Beogende Instelling?  

Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Sportverenigingen, personeelsverenigingen en hobbyclubs zijn meestal geen ANBI. Deze instellingen kunnen misschien wel als sociaal belang behartigende instellingen (SBBI) worden beschouwd. Ook harmonie-, zang- of toneelverenigingen voldoen meestal niet aan de 90%-eis. Deze verenigingen zetten zich vooral in voor het privé-belang van hun leden. Zij stellen hun leden in staat muziek te maken, te zingen of toneel te spelen. Soms zet een harmonie-, zang- of toneelvereniging zich ook in voor een algemeen belang, bijvoorbeeld wanneer ze gratis optreden bij een landelijk evenement. Maar deze activiteiten vormen meestal minder dan 90% van de activiteiten van zo’n vereniging.

Om aangewezen te worden als ANBI moet uw instelling voldoen aan alle volgende voorwaarden:

Ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen, waarom een muziekvereniging niet aan de criteria zou voldoen, maar de Vrijmetselaars wél. Welk algemeen nut dienen ze? Wat? Ze voldoen eerder aan de kenmerken van een terroristische organisatie dan aan bovenstaande lijst. Waarom de belastingdienst dit niet tegen houdt, is onbegrijpelijk.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Politiek, Vrijmetselaars and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De Vrijmetselarij zou een goed doel zijn?

  1. 😞 says:

    Belachelijk die anbi status. De zorg word stukje bij beetje wegbezuinigd, en gehandicapten worden opnieuw gekort, nu door UWV.
    Fatsoenlijke humane zorg is meer dan eten wassen en plassen, en dat is wat helaas resteert.
    Maar de vrijmetselaars worden gespekt. 90% algemeen belang? Hoe dan? Waarmee dan? En wanneer?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.