Statistiek en de tandarts

Even een ruwe eerste berekening.

 • Per 2000 mensen 1 tandarts?
 • Ik heb 70 onopgeloste moordzaken behandeld sinds het Heulmeisje.
 • Per moordzaak, komen gemiddeld 10-25 personen in beeld.

Op basis van bovenstaande aannames, verwacht je dat ik max 0,9 keer een tandarts ben tegengekomen in een verdachte onopgeloste moordzaak. Wat schetst mijn verbazing?

 1. Tjalling Tjalkens (Deventer putmoord in 1972). Schoonvader was tandarts.
 2. Tialda Visser (Den Haag, Koos H). Normaal zou ze achterop de scooter van een vriendin naar school, maar deze vriendin moest naar de tandarts die dag dat ze verdween.
 3. Joanne Wilson (verdwenen Amsterdam, 1985). Zij was tandartsassistent geweest.
 4. Lisette Vroege (verdwenen in 1991). Dochter van een tandarts. 
 5. Christel Ambrosius (vermoord in 1994). Een tandartsassistente stond als getuige voor het boshuis van oma, nét als zij zogezegd is vermoord. Naast haar lichaam vond men zogezegd een melktand, welke van Christel zelf zou zijn geweest als kind.
 6. Lydia Knap (vermoord in 1994, 9 februari, Heilige Apollonia). Dochter van een tandarts. 
 7. Sybine Jansons (kindermoord in 1999). Was die ochtend naar orthodontist geweest.
 8. Jacqueline Wittenberg (Deventer, 1999). Een tandarts werd beheerder van 4 miljoen.
 9. De tandarts-familie, met vader Bob en dochter Daphne in mijn eigen zaak. 

En dan reken ik niet mee, de gevallen waarin het slachtoffer geïdentificeerd is op basis van het gebit (Ilona Németh en ook Tjalling Tjalkens). Ook de melktanden naast het lichaam van Christel Ambrosius verwijzen niet noodzakelijkerwijs naar een tandarts. Nicky Verstappen is gevonden naast de Schinvelderweg (Schin=tand). De daders van de moord op Henk Opentij en Mary Run legden hun kunstgebit naast hen neer. Precies datzelfde deed de moordenaar van Joke Machielsen, die overigens om de hoek bij de weduwe Wittenberg woonde. De man van Durdana Putker was gebeten en had tandafdrukken in zijn arm, maar dat tel ik niet mee. De bekende van Sandra van Raalten, die niet ver van de plaats delict een afspraak met de tandarts had ten tijde van de moord, reken ik ook even niet mee. In het Palazzo di Pietro van Pim Fortuyn, zat tot midden jaren negentig een orthodontist, maar dat zal waarschijnlijk los staan van alles. Al deze verwijzingen naar tandartsen vind ik te indirect om in de lijst op te nemen.

We zijn aldus conservatief in het “tellen” van tandartsen. Maar 8 tandartsen in 70 dossiers van onopgeloste zaken, dat is teveel om met “toeval” weg te wuiven.

Overigens kunnen we eenzelfde analyse maken voor psychiaters/psychologen, leraren, verpleegsters en huisartsen. Daarover later meer.


ps. Op 8 en 9 februari is het de feestdag van de Heilige Apollonia, beschermvrouwe van artsen en tandartsen. Zij stierf als martelaar in 249 na Chr. nadat ze al haar tanden uit de mond hadden getrokken met een tang en dreigden haar op de brandstapel te gooien. Tanden hebben de symbolische betekenis van energie, vitaliteit, potentie en voortbrenging. De eerste melktand van een kind, welke bij het uitvallen de aarde niet heeft geraakt, voorkomt genitale pijn (dat kan de symboliek van de melktand bij Christel Ambrosius zijn geweest?). 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in GGZ, Maatschappij and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.