Voor Vrijmetselaars was Oosterlaar duidelijk een bolwerk

Voor alle Vrijmetselaars moet het duidelijk zijn geweest. Normale mensen houden zich niet met dit soort “hints” bezig. Onderling weten ze het wel. En ze houden hun mond dicht. Zogenaamde vrienden vroegen gewoon of ik zou uitgaan in Oosterlaar op zaterdag, zonder me te waarschuwen. Ook mijn broer Han was al in 1990 op de hoogte. En hij spoorde mij aan naar Oosterlaar te gaan, zonder te waarschuwen.   

 • Zalencentrum Oostelaar (tot 2008) heette formeel de Leeren Lampe, e.g. licht.
 • Het is gelegen bij een ophaalbrug aan de Kanaaldijk in Raalte.
 • De buitenkant Zwart-Wit-Rood geschilderd (kleuren van de hogere graden).
 • Naast de grote zalen, was er binnen een Witte Bar, Zwarte Bar (maar die heette Bruine bar) en een Rode Bar. Daar ging de jeugd nietsvermoedend heen.

Vanaf januari 1990 vond ik destijds de sfeer er vreemd en negatief. Ook eigenaresse Doortje, had een negatieve hatelijke uitstraling. Achteraf, ben ik sinds de zomer van 1989 al gevolgd in Oosterlaar (ik was 16 jaar en merkte dat personeel mij in de gaten hield, maar dacht er destijds niets van). Omdat ik van mijn ouders niet in Heino uit mocht (dat deed mijn moeder achteraf in opdracht van de verraderskliek), ging ik bij gebrek aan alternatieven maar naar zaal Oosterlaar, helaas.

Bij mijn weten is er nooit een meisje vermist en vermoord na een avond in de Leeren Lampe. Gelukkig, dat ontbreekt er nog aan. Meisjes vanaf 14 jaar jong zijn hier nietsvermoedend bespied. Zo simpel is het. Daar waren velen van op de hoogte (leraren van middelbare scholen, huisartsen, politie, tandartsen, iedereen die lid was van de Vrijmetselarij en ander derderangs volk). Schandalig.


 

ps. Op 6 april 2003 werd er in Oostelaar een moord gepleegd op een 22-jarige man (Van Tongeren) uit Ommen. Ik zie hier geen verband met de door mij besproken problematiek, maar uitsluiten kan ik het ook niet. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Heino, Maatschappij, Vrijmetselaars. Bookmark the permalink.

5 Responses to Voor Vrijmetselaars was Oosterlaar duidelijk een bolwerk

 1. AndyDandy says:

  Als je verantwoordelijk bent voor de goede zorg voor anderen, maar je gebruikt die positie om een productielijn op te zetten voor kwaad (verkrachtingen, moorden etc.), dan mogen daar de zwaarste straffen voor gelden. Zo denk ik over eigenaren van horeca die meewerken en ook over leraren die kinderen helpen ontvoeren. Ouders die hun kind weggeven aan satanisten en dan daarna huilend op TV doen alsof zij slachtoffer zijn…. Idem. Ophangen die lui, want dat is een zeer humane behandeling vergeleken bij wat ze zelf zijn.

  • maudoortwijn says:

   De naam Oosterlaar had lange tijd een bijzondere klank in Salland. Het was een begrip. Als je ging feesten bij de Leeren Lampe, dan ging je volgens de volksmond naar Oosterlaar. Die basis was vooral gelegd door Theodora Hendrike Veens, alias Doortje.

   Maar vooral ook door haar echtgenoot Herman Oosterlaar, het zakelijk brein. Herman en Doortje runden de discotheek annex zalencentrum van begin jaren vijftig tot beginjaren negentig. Toen kwam zoon Harold aan het roer. Doortje, in kleine kring Dorie genoemd, stond tot op hoge leeftijd aan de deur van de disco en zij genoot bij velen, zowel personeel als bezoekers, respect. Het is veelzeggend dat zij in 2003 in de Neptunus-zaal van de Leeren Lampe opgebaard lag. Dorie was afkomstig uit het Betuwse Andelst, was kokkin bij Swaenewoerd in Raalte en leerde zo Herman Oosterlaar kennen. Ze krijgen vier kinderen, Harold is de jongste.

   Het lijkt erop dat zoon Harold beginjaren negentig in een gespreid bedje terecht is gekomen. Harold moet zijn drie zussen Charlotte, Berna en Irma uitkopen. Aan enkele getrouwen binnen het bedrijf laat de jonge Lampe-directeur weten dat de transactie met zijn zussen hem een smak centen heeft gekost. ,,Ik ben de man met de hoogste hypotheek van Raalte”, verzucht hij. Zijn moeder, een vrouw met power, helpt hem tot op hoge leeftijd. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht.

   Eigenaar Harold Oosterlaar beleeft gouden tijden met zijn uitgaansgelegenheid, schudde in zijn eigen zaak de hand van premier Jan Peter Balkenende en had bijvoorbeeld Herman Brood, Marco Borsato, Lee Towers, Anita Meijer en André Hazes op het podium staan. Net als zijn vader is Harold geen man van de voorgrond. Hij beweegt zich voornamelijk achter de coulissen. Hij is een plichtsgetrouwe, harde werker, niet de inspirerende manager die de tijdsgeest vereist. Harold maakt bovendien wel eens een zakelijke miskleun. Hij laat zich bijvoorbeeld snel ompraten om veel geld te investeren. Een voorbeeld is de London Metro Pub, die goud geld heeft gekost maar weinig opleverde.

   Oosterlaar is wel vernieuwend met het invoeren van een detectiesysteem met poortjes, een pasjessysteem (als een van de eersten in Nederland) en een professioneel systeem met bewakingscamera’s. Service heeft hij ook hoog in het vaandel staan. Een van zijn oud-personeelsleden: ,,Al was het vier uur ‘s nachts. Als een jonge discoganger zich in tranen meldde omdat hij of zij de bus had gemist, dan bracht Harold diegene keurig thuis.”

   In de hoogtijdagen draait de Leeren Lampe omzetten van ruim drie miljoen euro op jaarbasis, al moet er bij worden aangetekend dat Oosterlaar ook kapitalen uitgaf aan verbouwingen. Daarnaast kreeg ook hij te maken met de landelijke trend dat discogangers in het weekend wat anders gingen doen. Door een complex aan factoren stortte het imperium van Oosterlaar rond 2005 langzaam maar zeker in. Dat deed extra pijn bij de ondernemer. Want hij was er tenslotte geboren en getogen. Net als zijn vader. Een echt familiebedrijf balanceerde op de rand van de afgrond.

   Al zijn plannen voor vernieuwing en verandering, zoals het plan Klein Papendal en Anno 1856, gingen in rook op. Binnen het gemeentehuis en ook de Raalter gemeenschap wordt hij ‘een luchtfietser’ genoemd en zakelijk gezien lijkt het wel of alles fout gaat. De redding moet komen van zakelijke partners die vooral brood zien in de locatie aan het Overijsels kanaal. Maar ook daar gaat het fout. Na enige tijd ziet geen projectontwikkelaar het meer zitten. Oosterlaars discoklanten laten het inmiddels afweten, hij heeft grote financiële problemen en tot overmaat van ramp een taai geschil met de fiscus. De gemeente ziet hem vanwege een serie akkefietjes liever gaan dan komen en als voorzitter van Horeca Raalte heeft hij zich maatschappelijk – mede door de Tivoli-affaire – niet bijster populair gemaakt.

   Als Harold Oosterlaar in 2008 de stekker eruit trekt is de situatie nagenoeg hopeloos. Hij heeft geen inkomsten meer. Wat resteert is een forse hypotheek (1,6 miljoen euro) en een bank die hem achter de vodden zit. Voor het pand, dat al begint te verpauperen, is een sloopvergunning aangevraagd. Oosterlaar besluit opnieuw te beginnen met een strandtent in de nieuwe Zwolse wijk Stadshagen. De Oosterlaars willen Raalte helemaal de rug toekeren. Ook het woonhuis van de Oosterlaars aan de Wechelerweg staat al geruime te koop. Het is met 1.495.000 euro met afstand nog steeds het duurste pand in de portefeuille van makelaar Hannink.

   http://www.destentor.nl/regio/raalte/oosterlaar-was-een-begrip-1.3175005

   ————————
   Begin jaren negentig heeft Doortje de boel verkocht aan haar zoon Harold. In die tijd staat Doortje (ma Oostelaar werd ze genoemd) nog wel ‘s nachts bij de ingang. Dat was geen goed mens, die Doortje. In de jaren daarna gaat het langzaam bergafwaarts met het bedrijf.

   Ik ging daar uit van sept. 1988 tot Q1 1991. Achteraf snap ik dat die zaal zelf betrokken was in gang stalking van hun klanten. On-Nederlands.

 2. Pingback: Welke motief kan een moeder hebben? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 3. Pingback: Oostelaar had sluitingsfeest op 222 en 223 in 2008. | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 4. Pingback: Jan-Peter Balkenende heeft zaal Oostelaar gezien | De Bovenkamer – Het kan ook anders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.