Ruud de Ranitz: 13 maart 1991 en iedereen slaapt

In de nacht van 13 op 14 maart 1991, treft de brandweer het levenloze lichaam aan van Ruud de Ranitz, in haar woning aan De Zaan 9 in Woerden. Haar schedel is ingeslagen met een stomp voorwerp. Het lichaam werd ontdekt, omdat buren haar al enkele dagen niet gezien hadden en een sterke gaslucht roken vanuit haar woning. De brandweer heeft de gaskraan moeten dichtdraaien, die iemand had opengezet. Onduidelijk is aanvankelijk waarom iemand dat zou doen. 

SRS001000197_161_R

In 1991 las ik de Woerdense Courant niet altijd (nooit). Nu wel even. En dan blijkt dat er in de twee weken voor de moord op Ruud de Ranitz, twee basisscholen in rook zijn opgegaan. Wat niemand ons vertelt, is dat deze twee basisscholen op een steenworp afstand van het huis van De Ranitz stonden. De Ranitz woonde op De Zaan 19. De basisscholen Molenwiek en Johan Friso stonden aan de beide uiteinden van haar straat. Geen woord in de krant!

SRS001000197_129_R

SRS001000197_108_R

In beide gevallen is er de dag tevoor in de avond iemand wezen kijken. Eén dag voor die brand in de Molenwiek (de brand was in de nacht van zondag 3 op maandag 4 maart), ging in de nacht van zaterdag op zondag het alarm af in de aangrenzende Erasmusschool. De politie is nog wezen kijken in die nacht. De volgende nacht stond de Molenwiek in de fik.

De Frisoschool brandde af in de nacht van zondag 17 op maandag 18 februari 1991. De avond voor de nacht van de brand in de Johan Friso, is er nog personeel van de school in het gebouw geweest. Ik vind dat opvallend. Normaal is een lagere school stil in de avond.

SRS001000197_177_L (1)Ook Ruud de Ranitz werd gevonden door de brandweer, met haar schedel ingeslagen met een stomp voorwerp [?]. Het was in de nacht van 13 op 14 maart. Het gas stond open [?]. U weet wat daar het effect van kan zijn. Is dat misschien gedaan als hint?

Een verbandd_?

Die scholen zijn afgefikt, beide op een steenworp afstand van haar huis. Beide op maandagochtend. Heeft Ruud de Ranitz wat gezien? Wist zij vanuit haar werk teveel over wie er een belang zou kunnen hebben bij het afbranden van de scholen? (vervangende ruimte, nieuwbouw, cover-up van iets anders).

Ik weet onvoldoende van de lokale politiek in Woerden. Wel is het ronduit bizar dat nergens iets te lezen is over een mogelijk verband tussen de moord en de twee (aangestoken) branden.

Medeleven

De twee laatste rouwadvertenties zijn afkomstig vanuit de onderwijssector. De Werkschuit is een (kleine) kunstacademie in Woerden. Deze kampte jarenlang met huisvestingsproblemen. Bij de Stichting Basiseducatie zit de schrijver Wim van Geelen als secretaris in het bestuur.

Een mogelijk verband tussen de branden en de moord is op zijn minst de moeite waard om te onderzoeken, om drie redenen.

Ten eerste woont mevrouw letterlijk op een steenworp afstand van de beide scholen. Ten tweede heeft mevrouw professioneel contact met zowel de Vastgoedsector als de Onderwijssector. Tenslotte is de open gedraaide gaskraan een opvallend detail aan de moord. Iedereen denkt dan toch gelijk aan ontploffings- en brandgevaar?!

Ik hoop dat (locals) inwoners van Woerden meer kunnen vertellen over wat hier gebeurd is. De moord is verjaard, maar moet niet worden vergeten.

En natuurlijk blijft in dit soort vreemde gevallen de kip-ei vraag spelen: Draait het allemaal om de schoolbranden? Of draait het om Ruud de Ranitz uit Norg (Drenthe)?

Alle opties zijn weer mogelijk

Het meest voor de hand liggend, is een brandstichtingsaffaire met strategisch doel, waar Ruud de Ranitz kennis van kreeg. Echter, in dergelijke adellijke families weten ze toch juist exact hoe je met schandalen moet omgaan? Die worden dan toch niet vermoord? Wilde Ruud de Ranitz de branden opgelost zien? Is er een kans dat Ruud de Ranitz zélf betrokken is geweest bij de twee branden? Ze was als bestuurder actief in de sector én woonde dichtbij. Waarom zat deze vrouw eigenlijk in het bestuur van een wijkcentrum en was ze daar altijd? Het lijkt me niet het type. Het is ook erg toevallig dat juist deze twee scholen afgebrand zijn, vlakbij haar huis. Wat aan deze buurt maakte het voor de pyromanen handig deze scholen te kiezen? De kans op een verband tussen de drie misdaden is groot.


ps. De Ranitz is een Nederlandse familienaam, waarvan enkele leden tussen 1888 en 1935 in de adel werden verheven. Bij Koninklijk Besluit van 6 augustus 1888 werd Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz (1846-1916) als eerste van zijn geslacht verheven in de Nederlandse adel. Er wordt gefluisterd, dat deze De Ranitz de echte vader van de latere Koningin Wilhelmina zou zijn (en niet Willem III). Familieleden van hem werden nog tot 1935 in de adel verheven. Kennelijk stamt Ruud de Ranitz af van deze tak van de familie? Ik zou dat graag bevestigd zien.

pps. Het enige wat bij de Johan Frisoschool veilig aan de brand is ontsnapt, is het portret van Beatrix en Claus. Het is apart maar expliciet genoemd aan het eind van het krantenartikel. 

ppps. Wijlen prins Friso had slechts drie nevenfuncties. 1. Erevoorzitter Prins Claus Fonds, een positie die hij deelde met zijn jongere broer prins Constantijn. 2. Lid College van Advies Stichting Christiaan Huygensprijs, een prijs voor promotie-onderzoek. 3. Beschermheer Vereniging De Hollandsche Molen.  Op 17 februari 2012 raakte prins Friso bedolven onder de lawine. 

pppps. Haar graf is in Norg en haar grafsteen een ruwe steen. Deze opvallende keuze voor een grafsteen, heeft ze gemeen met o.a. Christel Ambrosius (Putten), Nicky Verstappen (1998) en Harry Roo (Staphorst). Ook hier doet men vaag over de geboortedatum en sterfdatum. Het is te opvallend om toevallig te noemen. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in opleiding, Ruud de Ranitz and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Ruud de Ranitz: 13 maart 1991 en iedereen slaapt

 1. Asis says:

  Of Ruud de Ranitz heeft de branden aangestoken en de brandweer lost het vervolgens zelf op, door te verzinnen dat ze een gaslucht ruiken?

 2. Asis says:

  De rouwadvertentie van het Educatief Centrum springt er echt uit. Ze noemen alle titels. noemen ook de “noodlottige gebeurtenis”.

  Wij verliezen in haar een integer bestuurslid. Dat zegt dus het bestuur en de directie van Stichting Basiseducatie Woerden. Begrijp ik nu dat Ruud de Ranitz ook in datzelfde bestuur van de SBW zat? Zo ja. gaan die dan niet over de basisscholen?

 3. Jimmy is Back says:

  Een ideetje voor Mabel en haar donorcodicil. Je geeft de bezitter van het codicil 4 opties:

  1) Doneren van organen, als een arts je hersendood verklaart.
  2) Je lichaam aan de wetenschap geven.
  3) Je lichaam als hersendood verklaard door arts, al dan niet (half) in leven of dood, doneren aan de necrofielen van de vrijmetselaars, zodat die niet zelf op jacht gaan naar vers vlees.
  4) Blijf met je klauwen van me lijf. JA IKKE.

  En iedereen die bij leven allerlei geheime genootschappen geholpen heeft aan neukvlees, die krijgt automatisch optie 3 als niet te veranderen eindstation. Wat jullie? Dan kunnen de mensen het zelf aangeven. Anders snappen de ambtenaren niet dat normale mensen dit niet willen.

 4. Hannibal says:

  Het AD zegt over Ruud de Ranitz:

  Woensdag 13 maart 1991. Jonkvrouw Rudolphine ‘Ruud’ de Ranitz komt niet opdagen bij buurthuis Wijk Contact Molenvliet (WCM) in Woerden. ,,Dat waren we niet gewend van haar”, zegt Marianne Mulder, vrijwilliger in het bestuur van WCM. De Ranitz is op dat moment voorzitter van het wijkcentrum en altijd stipt met haar afspraken. Samen met twee andere vrijwilligers besluit Mulder poolshoogte te nemen.

  Hevig verweerd
  Vanaf het buurthuis aan de Stromenlaan is het een kippeneindje naar De Zaan. Daar, in een van de kenmerkende kasteelwoningen, woont De Ranitz. ,,We hebben aangebeld en geluisterd, maar we kregen geen gehoor”, herinnert Mulder zich. ,,Toen ik de brievenbus opendeed, hoorde ik gas stromen.” Geschrokken laat ze de klep weer vallen.
  Diezelfde avond vindt de brandweer het ontzielde lichaam van De Ranitz. Ze ligt in haar nachtjapon op bed, met een gapende wond op haar achterhoofd. Een klap met een ‘zwaar voorwerp’ is haar fataal geworden, constateert de lijkschouwer. De sporen op haar lichaam tonen aan dat zij zich hevig heeft verweerd. Het huis is doorzocht. En op de benedenverdieping zijn alle gaspitten van het fornuis opengedraaid en is de oven aangezet. Ook staan er opgebrande waxinelichtjes. Een gasexplosie blijft Woerden bespaard.

  Nu, 25 jaar later, is de brute dood van de jonkvrouw nog steeds in nevelen gehuld. Een dader is nooit gepakt. Maar er is hoop. Het coldcaseteam van de politie Midden-Nederland – actief in de provincies Utrecht en Flevoland – duikt nu opnieuw in de zaak. Dankzij een wetswijziging in 2006 verjaart de moord niet meer. Dat is goed nieuws, vinden betrokkenen van het eerste uur. Willem Raa en Marcel Tiehuis stappen niet zomaar over de zaak heen. Zij waren in 1991 de leider en coördinator van het Regionale Bijstandsteam (RBT), een politie-eenheid die het kleine Woerdense politiekorps moest ondersteunen bij deze moordzaak. ,,Het was een afschuwelijke moord op een alleenstaande vrouw”, zegt Raa. De politieman is inmiddels al geruime tijd met pensioen. ,,Dat we het niet konden oplossen, is een nagel aan mijn doodskist.”

  Jonkvrouw De Ranitz was een merkwaardige verschijning in het Woerdense buurthuis. De voormalig advocate kwam uit een adellijke familie uit het noorden van het land. Ze was van chiquere afkomst dan de meeste bezoekers van het wijkcentrum, maar zo kleedde ze zich niet. De Ranitz droeg vaak lange, onflatteuze katoenen rokken. Man en kinderen had ze niet, en goede vrienden al evenmin.
  ,,Ruud was veel in het buurthuis. Ze pochte niet over haar afkomst, maar het was ook geen geheim”, zegt Marianne Mulder van WCM.

  Waarom Ruud de Ranitz om het leven werd gebracht? Het RBT speurde 25 jaar geleden met dertig rechercheurs naar de dader. Een uit de hand gelopen inbraak leek al snel het meest aannemelijke scenario. In het halfjaar voorafgaand aan de moord was maar liefst vier keer ingebroken bij De Ranitz. ,,Het waren in die maanden de enige inbraken in de hele wijk. Het lijkt er sterk op dat zij een gekozen doelwit was”, vertelt Tiehuis. Na de eerste inbraak besloot De Ranitz in haar woonkamer een klein bedrag klaar te leggen voor de inbreker, in de hoop dat deze dan niet verder zou zoeken.

  Ook de familie was op de hoogte van de inbraken op De Zaan. De Ranitz kwam uit een gezin met drie zussen en twee broers. Een van de zussen, Anne*, kwam geregeld naar Woerden en hoorde erover.
  Anne: ,,Ruud dacht dat ze haar geld goed verstopt had. Maar toen ik met oud en nieuw met mijn zoon op bezoek was, ging hij voor de boekenkast staan en pikte er twee boeken uit waar geld in zat. Dat waren titels met het woord ‘geld’ erin.” Een ander scenario is dat het buurt­­huis haar lot heeft bezegeld. ,,Ik heb altijd de indruk gehad dat daar de sleutel voor de oplossing ligt”, zegt Tiehuis.

  WCM was begin jaren 90 een komen en gaan van mensen. Het centrum had in die tijd veel weg van een bruine kroeg. Er waren fietslessen voor allochtone vrouwen en make-up-middagen voor Marokkaanse meisjes. Maar dat waren min of meer verplichte nummertjes die van bovenaf waren opgelegd. De biljart- en kaartclub vormden het eigenlijke hart van het buurthuis. Zij zorgden voor de sfeer en de drankomzet.

  150.000 gulden
  Vrijwilliger en biljarter Ton van Putten, die samen met Mulder bij het huis ging kijken, kende De Ranitz als een harde werker. ,,Ze deed de barcommissie en was achter de schermen actief. Ze hadden een goede aan haar”, herinnert hij zich. Nog steeds hangt er aan de muur van het buurthuis een plaatje met haar naam gegraveerd.
  Voorzitter De Ranitz dronk er graag een glaasje. En bij tijd en wijle ook een te veel. Nazdarowje zei ze dan. Dat is Russisch voor ‘Proost’. Op dat soort momenten kon ze volgens buurtgenoten nogal openhartig worden over haar financiële situatie. Ze zou bijvoorbeeld gezegd hebben dat ze niet hoefde te werken voor haar geld. Mogelijk kwam ook de erfenis van haar tante ter sprake. Daar hield ze kort voor haar dood 150.000 gulden aan over. Volgens haar zus Anne geen wereldschokkend bedrag om van te moeten leven. ,,Maar voor mensen die nooit iets erven, is het natuurlijk erg veel geld.”

  Voor Van Putten is het duidelijk dat vrijwilligers, bezoekers en passanten wisten dat zij gefortuneerd was. ,,Er was eerder bij haar ingebroken. Dus bij het inbrekersgilde moet ook bekend zijn geweest dat er wat te halen viel.”
  De politie zette een breed onderzoek op. ,,We bekeken iedereen die zou kunnen weten dat ze vermogend was”, zegt Marcel Tiehuis. Zo werden leden van het Woerdense inbrekersgilde verhoord en bekeek het RBT een vergelijkbare moordzaak in Almere. Ondanks die grootschalige aanpak lukte het niet om bewijs tegen een verdachte rond te krijgen.
  ,,We hebben alle richtingen open gehouden. Dat is juist het probleem geweest”, zegt Willem Raa. Uiteindelijk moest de politie de zoektocht staken bij gebrek aan resultaat. De zaak werd gesloten.

  En de familie De Ranitz? De politie onderzocht ook de mogelijke betrokkenheid van een van de familieleden bij de moord op de jonkvrouw. Dank­zij een waterdicht alibi werd hij kort daarop uitgesloten als verdachte. Als de zaak uiteindelijk op de plank belandt, protesteert de familie daar gek genoeg niet tegen. ,,Onze familie hing toch al als los zand aan elkaar,” zegt Anne. Sommige broers en zussen spreken nauwelijks met elkaar, laat staan over de dood van hun zus Ruud.

  Nieuwe inzichten
  Het team schakelde al de Landelijke Deskundigheidsmakelaar (LDM) in. De LDM beschikt over een groot bestand met wetenschappers en deskundigen uit binnen- en buitenland, met elk hun eigen expertise. Zij kijken mee om tot nieuwe inzichten in de zaak te komen. ,,Daar zijn wel wat aardige dingen uitgekomen. Met name over het neerzetten van die waxinelichtjes”, zegt Perlot.

  Bovendien ligt in de archieven nog het nodige bewijsmateriaal. De dna-technieken zijn de afgelopen tijd sterk verbeterd. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt een groot aantal sporen uit de zaak. ,,Gezien de verbeterde technieken hebben we redelijke hoop dat daar nieuwe informatie uitkomt”, zegt de teamleider.
  Ook bij de oudgedienden blijft er een sprankje hoop bestaan. Marcel Tiehuis, destijds betrokken bij het onderzoek naar deze moord: ,,Ik heb er vertrouwen in dat dit onderzoek wat gaat opleveren. Sterker nog: ik durf te beweren dat de naam van de dader al in het oude dossier zit.”

  ——————————————

  Wieringa Advocaten, waar Ruud de Ranitz (linksonder) tot 1979 werkzaam was als advocate.
  —————————————————

  Wat ik zoal denk? Ze zijn 13 maart om 23.45h met de brandweer dat huis ingegaan. Dan zou ze al dood zijn. Als je buiten bij de voordeur gas ruikt, dan staat het gas al een behoorlijke tijd aan. Nonsens om te zeggen dat ze gas horen, want dat hoor je alleen als je dichtbij bent. Ik straat is er veel geluid, dus hoor je niet als er verderop gas aanstaat. Goed. Waarom zeggen ze dan dat ze vermoord is tussen 11 maart 2300h en 13 maart 2345h? Dan zijn er drie opties, want ze ligt in pyjama op bed. De nacht van 11 op 12 maart. Dan kan het gebeurd zijn. Maar dan zou je op basis van de gasrekening echt wel kunnen zeggen als het gas al twee dagen open staat. Iemand ruikt dat dan toch? Nacht van 12 op 13 maart. Dat is de meest realistische optie. Als het op 13 maart in de avond is geweest, dan is dat raar. Ze mist een afspraak. Ligt in pyama op bed, ten tijde van de afspraak. Met het gas aan. Ik geloof het niet. Zelfs als je zelfmoord pleegt, dan doe je het niet zo. Als het de nacht van de 13e is geweest, dan zitten al die hulptroepen en brandweerlui in het complot. Sowieso, haar lichaam zou dan nog warm zijn geweest en dan sluit je 11 maart uit op basis daarvan. Dus weer een rare zaak.

 5. Jimmy is Back says:

  Ruud’s vader was aan het eind van de oorlog een verzetsheld (werkte voor Justitie) en later een kinderrechter na de oorlog. Dan weet je in welke hoek het zit. Advocatuur. Adel.

 6. Willem says:

  Suggereert u nu iets? Of wéét u iets. In het eerste geval kunt u beter uw mond houden. In het tweede geval: ga ermee naar de politie.

  • maudoortwijn says:

   Wij hebben als land geen serieuze betrouwbare politie-organisatie. Hoe durft u te suggereren dat wij deze wel zouden hebben?

  • waterman10 says:

   Politie heeft het te druk met oefenen voor “terroristen” jacht.
   Ruim vijftien auto’s van het arrestatieteam van de landelijke politie-eenheid hebben dinsdagochtend door Limburg gereden.
   Dit in het kader van een grootschalige oefening.
   Hoge snelheidVerschillende ooggetuigen zagen de auto’s met hoge snelheid over de A2 richting Maastricht rijden.
   Omgeving Sittard
   Een politiewoordvoerder laat weten dat een arrestatieteam van de landelijke eenheid dinsdag oefent in de omgeving van Sittard. Om wat voor oefening het gaat, kon de woordvoerder niet zeggen.
   ______________________________________________________________

   Wat nou,niet zeggen?
   Enne………..hoeveel heeft dit grapje wel niet gekost en wat heeft het opgeleverd?

   http://www.1limburg.nl/sites/default/files/public/styles/gallery_detail/public/anp-1000_9464404.jpg?itok=eL-OvZ0M

 7. waterman10 says:

  Wilhelmina Helena Pauline Maria de Ranitz geboren in 1880. Ze trouwde met een Duitser: Heinrich Wladimir Albrecht Ernst von Mecklenburg-Schwerin (1876 – 1934). In 1909 kregen ze een dochter: Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina von Mecklenburg-Schwerin (1909 – 2004).
  Vervolgens trouwde ook Juliana von Mecklenburg-Schwerin weer met een Duitser: Bernhard Leopold Friedrich Eberhard Julius Kurt Karl Gottfried Peter zur Lippe-Biesterfeld (1911 – 2004).
  Beatrix zur Lippe-Biesterfeld trouwde weer met een Duitser: Claus George Willem Otto Frederik Geert von Amsberg (1926 – 2002).

  Er is wel wat te zeggen over het huidige oranje huis,want zijn zij wel echt van oranje?????????
  Ik heb nog geen direct aanknopingspunt gevonden dat Rudolphine(Ruud) afstamming van de Ranitz bloedlijn iets met haar verdachte moord heeft te maken gehad.
  Feit is wel dat er veel NL tegenstanders zijn van het huidige nep oranje huis.
  Deze nep oranjes worden goed afgeschermd in de open samenleving,maar Rudolphine de Ranitz was een vrouw die in de open samenleving actief betrokken was, Dus ook kwetsbaarder voor Ranitz “haters” om het maar zo te zeggen.
  Wie was Ruud de Ranitz?
  https://achterdefeiten.nl/2016/06/04/wie-was-ruud-de-ranitz/

 8. Hannibal says:

  Opsporing verzocht over De Ranitz, Juni 2016.
  http://www.npo.nl/opsporing-verzocht/07-06-2016/AT_2049553
  Op zo’n 35 minuten in de uitzending.

  • maudoortwijn says:

   De combinatie van “klap op achterhoofd met zwaar voorwerp” en een wurgkoord (waarmee normaal vlaggen opgehangen worden), dat klinkt verdacht. Beide moordmethoden lijken een gelegenheidsmoord, maar dat is hier waarschijnlijk niet het geval.

  • Hannibal says:

   Een half jaar voor de moord, is er 4x (!!!) ingebroken bij De Ranitz, waarbij er geld was meegenomen. Ook zijn er postcheques gestolen. Uit onderzoek blijkt dat 1 van die cheques is verzilverd in een V&D filiaal in Hoog Catherijne, Utrecht. [Ook bij de moordzaken op de bejaarde dames in Den Haag bij Duivenvoorde zijn er cheques verzilverd bij de V&D in Den Haag, dat was meen ik zelfs die zaak van Ina Post, mevrouw Kolstee]

  • waterman10 says:

   Bij betalingen per cheque wordt afhankelijk van het bedrag om legitimatie gevraagd.
   Kan het cold case team dit niet natrekken?

 9. souvereign says:

  Laat men oud WCM leden eens screenen. Een ‘kennis’ (71) is enkele jaren geleden onder m.i. verdachte omstandigheden in zijn huis gestorven aan een inwendige bloeding. Hij was in de jaren 80 WCM bestuurslid. Naast zijn dekmantel als werknemer op de RSG was hij op jonge leeftijd al bij de MID en heeft decenia lang missies volbracht in o.a. Rusland en Hongarije. Hij bezat voldoende kennis, lef en vaardigheden om een dergelijke opdracht voor de Staat uit te voeren. Niet bepaald een doorsnee burger in Molenvliet die tijd. Helaas kan hij het niet meer navertellen. Zijn destijds wel alle WCM leden verhoord?

 10. maudoortwijn says:

 11. liesbeth says:

  Satanisten hebben ook veel met molens,molenaars,molenstenen etc ik ben de betekenis even vergeten,maar let er maar eens op…

 12. liesbeth says:

  Ik weet het niet zeker maar ik dacht dat z,on “ruwe” steen een zwerfkei is.

 13. liesbeth says:

  Haar vader was dus kinderrechter en zijzelf had te maken met de oprichting buiten schoolse opvang,bestuurslid van educatief centrum Woerden-stichting basiseducatie(basisscholen ook?)
  Misschien was zij op de hoogte van kindermisbruik,netwerk en daders in “hogere” kringen?
  Temeer omdat zijzelf (familie)tot adel (verheven)behoorde en meer wist?

  • maudoortwijn says:

   Ja, dat maakt het een vreemde zaak. De adel weet over het algemeen goed om schandalen politiek handig op te pakken. Die houden juist wel hun mond. In de dagen voor haar dood is ze bij haar moeder in Groningen langs geweest. Misschien heeft ze daar iets besproken?

 14. 🌺 says:

  http://www.woerdensecourant.nl/nieuws/zeventien-tips-over-moordzaak-ruud-de-ranitz-1.6109393

  Artikel van 19 juni jl.

  Hierin word gesuggereerd dat mevr. De Ranitz Russische connecties had ivm kostbare iconen die zij bezat..?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.