Weduwe Van Offeren uit Emmen – Gevonden vastgebonden aan een boom

In the Netherlands, there are many “strange” (symbolic) murder cases. This is another example. A woman (79) from Emmen, found murdered and attached to a tree (lying on the ground). 

Donderdag 20 februari 2003 is in een bos vlakbij Emmen (de Emmerdennen) het lichaam van de 79-jarige mevrouw Johanna Maria van Offeren-Bik aangetroffen. Zij werd toen al enkele dagen vermist. Op het lichaam is sectie verricht door het Nederlands Forensisch Instituut. Zij bleek te zijn verkracht en vermoord. De vrouw zou voor het laatste gezien zijn op donderdag 13 februari, de 44e dag van het jaar. Op vrijdag 14 februari is het Valentijnsdag. Zij was geboren op 2/2/1923, wat de 33e dag van het jaar is. Reken je terug vanaf 31 december, dan is 2 februari de 333e dag van het jaar (er volgen na die dag nog 332 dagen tot het eind van het jaar). 

800px-Emmen_Smithson_Broken_CircleHet slachtoffer kreeg de bijnaam “wandelvrouwtje”, omdat ze in het dorp bekend stond als iemand, die elke ochtend tot op hoge leeftijd nog een wandeling in het Drentse bos maakte vroeg in de ochtend.

Rond 13 februari verdwenen

Zij werd zogezegd als laatste gezien op 13 februari in de middag bij de schoenmaker in het centrum van Emmen. Ik weet niet of dat deze schoenmaker zou zijn: link1 of link2.  [Dat vind ik een toevallig detail: wandelen, schoenwinkel en schoenen vinden. Waarom krijgt iemand een bijnaam als wandelvrouwtje als zij dagelijks een wandeling maakt? Zoveel mensen doen dat. Het komt verzonnen op mij over.]

Op 14 februari vond een trimmer [loper] in de ochtend haar schoenen in het bos, zonder te beseffen van wie deze waren. Het is onduidelijk, waarom een eenmansdader die verkrachting van plan is, haar schoenen bij een pad achter zou laten. Het vergroot immers de kans om op heterdaad betrapt te worden. Bovendien is het 14 februari vroeg in de ochtend. Volgens de politie was de grond op dat moment bevroren. Niet comfortabel dus.

Huis betreding na vermissing

Op 19 februari werd zij als vermist opgegeven bij de politie. Onbekend is wie de vermissing heeft doorgegeven. Het zouden naaste buren zijn geweest. Samen met de politie nam de predikant Drunen vervolgens poolshoogte in Van Offerens woning, nadat buurtbewoners alarm sloegen over haar afwezigheid. De achterdeur was niet afgesloten en binnen was het rommelig; twee zaken die ongewoon waren voor de bejaarde vrouw. [waarom gaat de predikant mee om een huis te betreden?]

Mevrouw woonde alleen aan de Hoorwerk 118, wat een bungalow aan de rand van de woonwijk is. Zij heeft geen achterburen. Achter haar begint het meer van de zandafgraving. Als de achterdeur niet op slot is, kan men ongezien binnenkomen. Achter het huis loopt nog een strook houtwal. Voor zover dat met zekerheid te zeggen is met de plattegrond op google maps, lijkt het dat iemand door de houtwal langs de schuur door de tuin kan lopen tot de achterdeur, zonder dat de buren het kunnen zien vanuit hun huis.

Op 20 februari lichaam gevonden

Op 20 februari, één dag later, is haar lichaam ineens gevonden in het Emmerdennen bos. Als zij hier een week gelegen zou hebben, is het vreemd dat ze niet eerder gevonden is. Het is een gebied van slechts 1km bij 2km, omringd door woonwijken. Het Emmerdennen bos is een redelijk druk wandel- en sportgebied, waar regelmatig mensen met honden lopen. [Ik begin te vermoeden, dat de schoenen er lagen, om ons ervan te overtuigen, dat zij die ochtend in het bos is aangevallen.]

Zij droeg witte ronde oorklippen ter grootte van een kwartje, waarvan er één ontbrak. Deze is later terug gevonden op het fietspad langs de parochieweg. De parochieweg is een zijweg van de Roswinkelerweg (doodlopend), welke als fietspad doorloopt tot aan de straat Dwinger, waar predikant Drunen woont op de Dwinger 10 A. Dat is op ongeveer 500m van het huis van mevrouw Van Offeren. C. Drunen is tevens drijvende kracht achter Bijbelcentrum annex inloophuis De Hoeksteen in het centrum van Emmen. [Het is niet dezelfde kerkgemeenschap als Christel Ambrosius lid van was, in Putten.]

Hoe gevonden 

Zij was vastgebonden aan een boom met een touw. Ze lag naast de boom, met over haar heen bladeren en zand. Vlakbij haar lichaam lag bovendien een langwerpige zwarte plastic tas, met erop goudkleurige bladeren. Omdat het februari is, zullen de bladeren waaronder zij begraven lag ook goudkleurig/bruin zijn geweest. Ik vind dat tafereel te toevallig.

Naast het lichaam was een kuil gegraven, maar zij lag hier niet in. Omdat de dader(s) kennelijk een schop bij zich had(den), gaat men ervan uit, dat zij is dood geslagen met de schop. Zowel een boom als aarde hebben als symbolische betekenis groei en vruchtbaarheid. Een boom verwijst daarnaast naar wijsheid en het kennen van het verschil tussen goed/kwaad. Aarde verwijst ook naar de kringloop van groeien tot afsterven.

Ze zou vermoord zijn, door met een schop op het hoofd en het hart te slaan. Ook zou bij haar een plastic tas om het hoofd gedaan zijn. Daarnaast heeft zij een touw om haar nek gehad, waarmee zij tevens aan de boom vastzat. [Ik ken niet veel mensen die met een schop en touw op pad gaan om te wandelen, dus zou dit gepland moeten zijn?]

Straatgenoot 

Mevrouw woonde in de wijk Emmerschans. Erik Wiegman (destijds 29), een straatgenoot van het slachtoffer, is veroordeeld voor de verkrachting en moord. Hij kreeg vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging, maar heeft zijn veroordeling aangevochten tot de Hoge Raad. Hij is veroordeeld op basis van DNA en een bekentenis. De man stond vrijwillig wangslijm af, voor DNA-onderzoek (er was een buurtonderzoek), waarvan de structuur overeenkwam met die van DNA-materiaal dat werd aangetroffen op de plek waar het slachtoffer op 20 februari van dit jaar werd gevonden. Om welk materiaal het gaat wil de politie niet zeggen. Verder is er geen ondersteunend bewijs gevonden.

Wiegmans woonde aan de straat Hoornwerk. Het is gelegen vlakbij het meer, ontstaan door een zandafgraving. Aan de andere kant van het meer is de Oude Roswinkelerweg. De verdachte werkte in het loonbedrijf van zijn familie aan de Oude Roswinkelerweg en liep dus van zijn huis naar het werk (in de ochtend) langs de plek van de moord. Daar zou hij slachtoffer zijn tegengekomen. Hij trok de bekentenis later weer in.

Begrafenis 

Ze werd in Leiden ter aarde besteld, in het graf van haar man Kees van Offeren in Leiden. Evangelist C. van Drunen uit Emmen sprak daarbij over Prediker 3: “Alles heeft een bestemden tijd.” De helft van de kleine evangelisatiegemeente woonde de plechtigheid bij.

d47820d4dc718f8835296eecc2f8cf59573a9a28e7de3981578dd142e832d097De familie koos voor een overlijdensadvertentie zonder data van geboorte en overlijden erop. Het gedicht is “Alles heeft zijn tijd” en komt uit de Bijbel, het Oude Testament, Prediker 3:1-15.  .

De auteur is niet met zekerheid vast te stellen. De traditionele opvatting schrijft het boek aan Salomo toe. Evenals bij veel andere Bijbelboeken, nemen moderne theologen veelal aan dat het boek uit de periode na de Babylonische ballingschap stamt, waar orthodoxe theologen een oudere datering aanhouden (970-931 v.Chr.). De schrijver refereert impliciet aan zichzelf als Salomo in hoofdstuk 1:12, hoewel hier ook andere uitleggingen mogelijk zijn.


ps. De levensboom wordt in het Bijbelboek Genesis in vers 2:9 genoemd als de boom die samen met de boom van de kennis van goed en kwaad door God werd geplant in de Hof van Eden en waarvan de vruchten eeuwig leven geven. Nadat Adam en Eva van de boom van de kennis van goed en kwaad hadden gegeten, schrijft de Bijbel dat beiden werden verbannen uit de Hof van Eden om hen ervan te weerhouden ook de vruchten van de boom des levens te eten. Volgens het Bijbelverhaal werden Adam en Eva gescheiden van de levensboom en daarmee sterfelijk gemaakt.

pps. De Emmerdennen is een bosgebied dat wordt omgrensd door de Emmense woonwijken Emmerhout, Emmerschans en het Emmermeer. De locatie waar ze gevonden is, ligt vlakbij kunstwerk the Broken Circle and Spiral Hill: wikipedia. The Broken Circle doet denken aan het Yin en Yang teken; Land versus water; Goed versus kwaad; Man-made en vrij spel van de natuur. The Spiral Hill is een parodie op de toren van Babel. Het bos de Emmerdennen is onderdeel van de Hondsrug en wordt beheerd door Staatsbosbeheer (link). Het is een stuk waar je buiten de paden mag spelen en lopen. Het wordt gebruikt als park voor de omliggende woonwijken. 

ppps. Mevrouw Van Offeren-Bik was een van de 25 kerkgangers van de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten in Emmen. Zij was actief binnen de kerk. 

pppps. Zowel verdachte als slachtoffer woonden aan de straat: het Hoornwerk. Een hoornwerk is een vesting:https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoornwerk en dit heeft ook weer te maken met de Emmense wijk Emmerschans dat een rijksmonument is: wikipedia.  “De Emmerschans is een voormalig verdedigingswerk bij de stad Emmen. Tegenwoordig is het een rijksmonument en (samen met het omliggende gebied) een natuurreservaat. De wijk Emmerschans heeft zijn naam ontleend aan de schans. De Emmerschans is waarschijnlijk even voor het jaar 1800 aangelegd, want in dat jaar wordt melding gemaakt, dat de aanleg van een redoute aan de Emmerdijk voltooid zal worden. De Emmerschans maakte deel uit van de verdedigingslinie langs de oostgrens van Nederland, die na de Franse Tijd werd aangelegd en/of versterkt.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in regio Midden, regio Noord and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Weduwe Van Offeren uit Emmen – Gevonden vastgebonden aan een boom

 1. Bonusje says:

  Is dat stukje eiland een deel van een symbool van het oog van Ra?

  En met dat dna maken ze wel chronisch misbruik van feit dat de coincedentiefactor 1 op 1000 is(bij vingerafdrukken is dat al veel beter en bij achtpuntsvergelijkingen al 1 op 16 miljoen) wat wil betekenen dat zelfs in kleinste dorp er al 5 kandidaten wonen die als dader aangemerkt kunnen worden wegens dna gelijkenis

  Voor elk misdaad kan dus in Nederland op 17 miljoen er 1700 aangewezen worden als dader op basis van dna bewijs

  DNA is dus helemaal GEEN Bewijs!

 2. Johan Veenstra says:

  Meer informatie over het kunstwerken Broken Circle and Spiral Hill in Emmen: De kunstenaar was de Amerikaan Robert Smithson (1938 – 1973). Hij maakte zijn kunstwerk in de Emmense wijk Emmerschans in 1971, twee jaar voor zijn dood. Hij heeft dus niet lang meer geleefd na de voltooiing van dit kunstwerk. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Smithson
  Er schijnt zelfs een LP (langspeelplaat, grammofoonplaat) te zijn uitgebracht over dit kunstwerk: “De Amerikaanse noise gitarist Lee Ranaldo gaf, uit eerbetoon naar het laatste, onvoltooide werk van Smithson, het solo-album Amarillo Ramp uit. Eerder gaf hij ook al de LP Broken Circle/Spiral Hill uit, vernoemd naar een ander werk van Smithson.” Deze musicus heet Lee Ranaldo (geb. 1956): https://nl.wikipedia.org/wiki/Lee_Ranaldo
  Hier meer foto’s van het kunstwerk: https://nl.wikipedia.org/wiki/Broken_Circle_and_Spiral_Hill#Fotogalerij

  En ook hier vind je informatie over de Broken Circle and Spiral Hill: http://drenthekunstbreed.nl/kunst/kunstwerk.asp?G=7&id=1696&meer=1
  Locatie: Broken Circle and Spiral Hill
  Oude Roswinkelerweg 156, 7814 RT Emmen, Nederland
  De Coordinaten zijn:
  Lattitude (Y, NB): 52.8084754
  Longtitude (X, WL): 6.926007700000014

  Het gedeelte Spiral Hill is een parodie op het bijbelverhaal Toren van Babel (boek Genesis): ook weer een verwijzing naar de Bijbel!
  “Tegenover de Broken Circle is een heuvel opgeworpen van 23 meter doorsnede, als parodie op de Toren van Babel.”

  Verder is opvallend dat de gehuwde naam van het slachtoffer (ze was weduwe): Van Offeren was, een verwijzing naar ‘offer’..

  Kortom: Verschillende verwijzingen naar de bijbel, satanisme en occultisme in het nabijgelegen kunstwerk Broken Circle and Spiral Hill en het slachtoffer was een streng gelovige, praktiserende gereformeerde vrouw met een bijzondere achternaam (Van Offeren). Gezien de wijze hoe ze volgens de politie is gevonden en is afgeslacht, doet me dit alles sterk denken aan een satanische (lust)moord ook in de combinatie met de verkrachting.

 3. Johan Veenstra says:

  De maker van het kunstwerk Robert Smithson is maar 35 jaar geworden. Hij overleed op een van zn vliegtochten boven zijn kunstwerken in Texas zie zijn Wikipedia-link hierboven.

 4. Pingback: Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart, Update: 20.00 uur | Silvia's Boinnk!!!

 5. Johan Veenstra says:

  @Maud, in diezelfde maand in 2003 (februari) moet er nog een ernstig misdrijf zijn gepleegd met een vrouw als slachtoffer, dit was in het Drentse dorpje Borger (iets ten noorden van de stad Emmen), eveneens op het heuvelgebied De Hondsrug en aan de autoweg N34 (Emmen-Groningen). Het Openbaar Ministerie was destijds snel met haar conclusie dat deze zaak niet in verband kon worden gebracht met de moord op het wandelvrouwtje: “Verder is naar aanleiding van het politie-onderzoek vooralsnog geen verband vastgesteld tussen de moord op de 79-jarige vrouw en het misdrijf met betrekking tot de 48-jarige vrouw in Borger.” (bron: https://www.om.nl/vaste-onderdelen/zoeken/@55203/buurtonderzoek-moord/

  Ik heb ook naar deze zaak gezocht, maar kon weinig vinden, maar ik vermoed dat het om de woningoverval op 9 februari 2003 gaat, waarbij een vrouw in haar slaap in haar woning in Borger werd overvallen. Een verdachte (geboren in 1973), is hiervoor tot vier jaren gevangenisstraf veroordeeld door de Rechtbank Assen op 28 januari 2004. Link naar strafvonnis, waarin ook het feitelijk relaas staat: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBASS:2004:AO2520

  Borger ligt hier (zie kaartje in Wikipedia-link): https://nl.wikipedia.org/wiki/Borger_%28Nederland%29, ongeveer 15 autominuten vanaf Emmen. Tegenwoordig is het dorp bekend vanwege het Boomkroonpad (http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/hondsrug/buitencentrum) en het Hunebedcentrum (http://www.hunebedcentrum.eu/), een museum over hunebedden, die zich ook in de Emmerdennen bevinden (!) Het bosgebied Emmerdennen, vlakbij de plek waar het wandelvrouwtje is vermoord vormen het begin van het Drentse heuvelgebied Hondsrug, dat loopt tot aan het Hoogstraatje in de stad Groningen. De autoweg N34 Hardenberg-Coevorden-Emmen-Borger-Gieten-Groningen loopt over de Hondsrug.
  Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsrug + https://nl.wikipedia.org/wiki/Provinciale_weg_34

 6. Johan Veenstra says:

  Exact 14 dagen na de moord op het wandelvrouwtje vond er op 28 februari 2003 weer een moord in Emmen plaats. Deze keer een man (ik meen me te herinneren dat hij docent op een scholengemeenschap in Emmen was) die zijn echtgenote in hun woning in de Emmense wijk Bargeres wurgde en haar van de trap duwde. Voor een kleine stad als Emmen best veel moorden in korte tijd op vrouwen. Bron: http://www.maroc.nl/forums/het-nieuws-van-de-dag/76049-geld-tekort-vermoord-vrouw-autochtoon.html

 7. PP Paula Pot says:

  sorry hoor maar sinds wanneer krijgt een moordslachtoffer wel aandacht op tv maar krijgen we geen foto te zien met de vraag of er getuigen zich kunnen melden?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.