Deventer, moordstad in het jaar 1999

In Nederland vinden er gemiddeld 0,87 moorden plaats per 100.000 inwoners per jaar. In de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, ligt dat gemiddeld 3x zo hoog, dus per jaar tussen de 2 a 3 moorden per 100.000 inwoners.

Het jaar 1999. Een stad als Deventer heeft nog geen 90.000 inwoners. De Deventer moordzaak is één van de bekendste moordzaken van Nederland. In datzelfde jaar zijn in diezelfde stad -behalve de moord op Jacqueline Wittenberg- nóg 4 andere moorden gepleegd. Dat zijn 5 op de 90.000 inwoners in een jaar.

 1. 11/01/1999. Bosniër Muhareb Hebib wordt gedood in zijn eigen huis.
 2. 22/08/1999. Hans B. brengt zijn eigen vrouw Joke Machielsen om in eigen huis.
 3. 23/09/1999. Jacqueline Wittenberg wordt gewurgd en doodgestoken in eigen huis.
 4. 04/10/1999. Parkwachter Toon Evers wordt op ‘zijn park’ Vogeleiland vermoord.
 5. 29/11/1999. Denissov doodgestoken in AZC bij ruzie om Fl 50,- voor wodka.

Het merendeel hiervan is niet opgelost. Ik zie bovendien mogelijke verbanden.

 

Bosniër Muharem Hebib (52). Hij kwam in 1992 vanuit Bosnië naar Nederland en heeft nu de Nederlandse nationaliteit. Het AZC in Schalkaar is zijn contactpunt voor de asielaanvraag. Muharem Hebib was werkloos. Hij woont op de eerste etage aan de Molenstraat, direct achter de achteruitgang van wat destijds het hoofdpolitiebureau was aan het Muggeplein. Het is sociale woningbouw. Muharem is homoseksueel en heeft verder bijna geen actief sociaal leven. Hij staat bekend als een rustige, zuinige man, met een vreemd loopje. Een buurman heeft hem halverwege januari al een week niet gezien, wat reden voor hem is de politie te bellen. Op 16 januari treffen ze hem dood aan in zijn huis. Zijn hoofd is ingeslagen. Hij is met touw gekneveld aan handen en voeten. Uit de woning is cash en een Rabobank bankpas verdwenen.

Muharem Hebib had aan kennissen aangegeven, dat hij al enige tijd gevolgd werd. Er wordt gesproken over Oost-Europese en/of Balkantypes. Hij is ondermeer begin januari 1999 lastig gevallen in een winkelstraat in Deventer, de Lange Bisschop 69, door twee mannen, voor de schoenenreus. Dat is een opvallend detail, omdat de politie ook al zijn loopje en rode schoenen als typerend noemden. Ook is hij op Vogeleiland aangevallen door twee mannen. En laat nu een half jaar later nóg een moord gepleegd worden in Deventer op het Vogeleiland. Ik weet dat als Hebib professioneel gestalkt wordt (dat is een nadrukkelijk als) vanuit de overheid , geheime diensten of vrijmetselarij, dan zorgen die dat de parkwachter het van tevoren weet (zodat deze niet ingrijpt). [Overigens lijkt deze moord op Hebib qua modus operandi op de moord op Piet Bosters, in Amsterdam]

Hans B. (52) vermoordt zijn vrouw Joke Machielsen. Hans is boekenbinder. Joke heeft al jaren een verhouding met de broer van Hans. Joke en Hans wonen samen aan de Eerste Weerdseweg. Dat is om de hoek bij de weduwe Wittenberg (Zwolseweg 157), die een maand later zal worden vermoord. Tijdens een ruzie thuis, slaat Hans zijn vrouw Joke het hoofd in met een klauwhamer. Vervolgens wurgt hij haar met een spanband. Hans legt daarna de bril en het ondergebit van zijn vrouw op het aanrecht. Hierna rijdt Hans weg in zijn auto, zogezegd om ergens zelfmoord te plegen. Het is 22 augustus 1999. Een week later pakken ze hem op in de gemeente Vaals, aan de kant van de weg.

Jacqueline Wittenberg-Willems gewurgd en doodgestoken. Op drie straten afstand van Joke, wordt Jacqueline Wittenberg vermoord een maand later. Elders op deze website is daar uitgebreid aandacht aan besteed. Op 25 september 1999 wordt zij gevonden. Zij is vermoedelijk op 23 september al vermoord in de avond/nacht. Opvallend is dat het hele huis geënsceneerd lijkt, waardoor dit geen impulsieve eenmansdaad kan zijn. Niemand echter noemt het feit, dat slechts enkele straten verderop een maand ervoor nóg een moord is gepleegd op een vrouw van middelbare leeftijd.

Toon Evers (49) op Vogeleiland vermoord. Anderhalf maand later, schrikt Deventer op door nóg een moord. De 49-jarige Toon Evers wordt vermoord op Vogeleiland (achter het station). Hij werkt daar als parkwachter sinds een jaar, dus ook ten tijde van de aanval op Hebib. Het is niet ver van zijn woning aan de Van Mouwijckstraat. Op 4 oktober, dierendag, begint Evers om 7.00h met werken. Om 8.00h vindt een collega hem dood op het pad naar Vogeleiland. Er gaan maar twee paden naar Vogeleiland, dus hij moet zijn gevonden tussen de stationsstraat en Vogeleiland (anders zou de moord op de Singel hebben plaatsgevonden en dat is ondenkbaar tijdens de ochtendspits). Hij is door messteken om het leven gebracht. Kennelijk is Evers om 7.00h vanaf het busstation richting het Vogeleiland gelopen en daar halverwege aangevallen. Henry G. (38) is ervoor veroordeeld, maar deze ontkent. Henry G. is de ex-man van de nieuwe vriendin van Toon Evers. Overigens is Vogeleiland ook de locatie waar Hebib is aangevallen vlak voor hij werd vermoord (begin januari 1999).

Denissov (36, uit Rusland) doodgestoken in AZC bij ruzie om Fl. 50,- . In hetzelfde AZC als waar Hebib contact heeft, wordt eind 1999 een moord gepleegd. Het zou hierbij gaan om Fl. 50,-. Op een avond drinken ze in het AZC. De dader (uit Kazachstan) heeft mensen uitgenodigd. Hij geeft twee gasten Fl.50,- mee, om nieuwe wodka te gaan kopen in Schalkhaar of Deventer. De twee komen veel later dan verwacht terug, met slechts 6 blikjes bier en zij hebben zelf ondertussen bier gedronken op café. De man uit Kazachstan is boos wegens het ontbreken van wodka en steekt vervolgens één van de twee mannen dood. Het is 29/11/1999.

Deventer Vogeleiland-29Helaas kan ik online te weinig over deze moordzaken vinden om mee te denken over een oplossing. Echter, 5 moorden is teveel voor een kleine stad. En het is opvallend dat de politie de mogelijke verbanden tussen de zaken niet noemt.

ps. Vogeleiland (anno 1887) is gelegen in het Rijsterborgherpark tussen het station en de Deventer binnenstad. Het is gelegen op de oude vesting van Deventer. Het eiland is 24 uur per dag open voor het publiek. De Stichting Vogeleiland is gelegen aan de Stationsstraat 2. Er is een paviljoen (met horecafunctie) en een muziekkoepel.    

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Deventer moordzaak, Heino, Maatschappij, regio Midden and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Deventer, moordstad in het jaar 1999

 1. Jimmy is Back says:

  Is er een verband tussen Jacqueline Wittenberg en Joke Machielsen van drie straten verderop? Of kenden kennissen van Jacqueline/Willem ook de boekenbinder en zijn vrouw Joke? Dat moet haast wel in een middelgrote stad. Als ze 3 straten van elkaar wonen en min of meer dezelfde leeftijd/sociale achtergrond hebben, dan ken je mekaar vaak. Waar woonde Joke Machielsen precies?

 2. Jimmy is Back says:

  Wanneer is die aanval op Hebib op Vogeleiland precies geweest? Werkte Toon Evers op dat dagdeel op Vogeleiland? Omdat ze zelfs de kleur van de ogen noemen, ga ik ervan uit dat het overdag was. In januari is het vroeg donker, dus als het een weekdag was en Toon Evers 5 dagen per week werkt, dan zal hij er geweest zijn? Of is dat een te grote aanname?

 3. Pingback: Welke Sallandse overlijdens moeten m.i. nader onderzocht worden? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 4. Pingback: De moord op Henk Opentij en Mary Run tegen de Vrijmetselaars meetlat | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 5. krijn says:

  ik wist niet dat ik in een mooed stad wonde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.