11/2. Ook Blonde Dolly werd vermoord op 2 november in 1959

Blonde Dolly werd geboren op 27 september 1927 als Sebilla Alida Johanna Niemans. Dolly werkte zonder pooier en kocht zelf in 1948 haar eigen peespand (Nieuwe Haven 498, Den Haag), later gevolgd door nog meer onroerend goed. Ze is gewurgd in haar peeskamer (boven) aan de Nieuwe Haven op 2 november 1959. Men vindt haar dood op bed op zolder. Blonde Dolly. Suze Niemans. Roze buurt, maar ook high-end escort voor politici.

025

In 1950 trouwde ze een violist van het Haagse Residentie Orkest, Botto van den Bergh. Ze kwam via haar man in contact met klassieke muziek, kunst en ook de modewereld. Suze werd een kunstenares. Na een jaar liep het huwelijk spaak en in 1957 zijn ze gescheiden. Blonde Dolly keerde terug naar haar oude beroep en oude woning. Ondertussen had ze zelf meerdere panden gekocht in Den Haag, , die ze verhuurde, o.a. in de Haagse Bezuidenhout buurt. Ze was aldus niet onbemiddeld.

Wikipedia: “Gevreesd was haar blauwe agenda. Deze zou een handvol namen van hooggeplaatste vaste klanten bevatten. De politie weigerde het opschrijfboekje vrij te geven. Hierdoor ontstonden er geruchten dat een van deze hooggeplaatste personen bij haar moord betrokken zou zijn. Volgens de politicus Hans Gualthérie van Weezel wist zijn vader, de Haagse politiecommissaris Jan Gualthérie van Weezel, wie de moord gepleegd had. Gualthérie van Weezel sr. zou thuis een dossier over de zaak bewaren, met de instructie dit na zijn dood te vernietigen. Alvorens deze instructie uit te voeren zou Gualthérie van Weezel jr. de naam van de dader in het dossier hebben gelezen.”

Jan van Weezel was van 1952 tot 1970 hoofdcommissaris van de politie in Den Haag. Als hij besloot de dader van de moord tot aan zijn eigen dood te beschermen, dan vermoed ik op basis daarvan, dat de bewaker van Blonde Dolly niet de (hoofd)dader is geweest. Die Jan van Weezel is dus een typische zogenaamde “politiecommissaris” geweest.

 • De datum van de vondst van het lichaam was 2 november 1959. Dat is 2/11.
 • De hond, haar Bouvrier, bleef tot diep in de nacht blaffen, van 30 op 31 oktober.
 • Suze Niemans zou waarschijnlijk in de nacht van 30 op 31 oktober zijn gewurgd.
 • 31 oktober en 1 november waren een zaterdag en een zondag. Dit suggereert dat Blonde Dolly niet zou werken in het weekend, want ze werd pas 2/11 gevonden.
 • In haar huis lagen 550 gouden tientjes, wat een klein fortuin is in die tijd.
 • Een roofmoord is uitgesloten, want zelfs de dagopbrengst was er nog.
 • Op 31 oktober 1959 was het Halloween. De maan was slechts 1% zichtbaar.
 • Ze had een bewaker ingehuurd, na de moord op Marietje van Es (31-12-1958), eveneens een prostituee die verderop aan de Nieuwe Haven werkte. Ook zij werd vermoord op een avond vóór een vrije dag voor kantoormensen (nieuwjaar).
 • Haar bewaker zat 2/11 beneden en zou mogelijk moeten weten wie dit deed.

Bovenstaande suggereert dat de dader een beschermde status zou genieten. Het dossier Van Weezel dient in dat geval om ervoor te zorgen, dat de kennisdrager zelf niet uit de weg geruimd wordt.


ps. Jan van Weezel was van 1952 tot 1970 hoofdcommissaris van de politie in Den Haag. Hoewel hij geen ervaring bij de politie had werd hij in 1952 benoemd tot hoofdcommissaris. Op uitdrukkelijk verzoek van burgemeester Hans Kolfschoten bleef hij deze functie tot zijn 65e vervullen, hoewel de pensioenleeftijd voor die functie destijds 60 jaar was. Zoon Hans was van 1977 tot 1992 lid van de Tweede Kamer. Kleindochter Annemarie Gualthérie van Weezel (journalist) is getrouwd met Carlos de Bourbon de Parme, zoon van Irene van Lippe-Biesterfeld. In WO2 was er reeds een complottheorie die een verband suggereerde tussen Van Weezel en de regering in ballingschap. Gualthérie van Weezel werd in de Tweede Wereldoorlog namelijk leider van de Binnenlandse Strijdkrachten in Velsen, waar hij genoemd werd in de Velser Affaire. De Velser Affaire is een vermeend complot uit WO2, waarbij leden van het politiekorps Velsen en leden van het Nederlands verzet betrokken waren. Volgens deze theorie heeft deze groep enkele Joden, communisten en linkse idealisten aan de Duitsers verraden. Er wordt gezegd dat dit vanuit Londen werd aangestuurd door de Nederlandse regering in ballingschap.  (bron: Conny Braam, wikipedia) 

pps. Op 2 november 1977 werd de zaak van Suze Niemans gesloten. Vóór die tijd, in 1961, was een tipgever in haar zaak, de 71-jarige gepensioneerde archiefbediende  J. van der G., ook al vermoord in zijn huis op de Uilebomen. De Uilebomen is nabij de Nieuwe Haven, liggend aan het Stadsdeelkantoor Centrum (gemeentehuis Den Haag). 

NL10G_1898kR_mm_600x600ppps. In de regeerperiode van Juliana zijn er geen gouden tientjes in omloop gebracht. De 550 gouden tientjes zijn daarom per definitie geslagen munten van de regeerperiode Wilhelmina. Van Wilhelmina zijn 4 type gouden tientjes in omloop gebracht, maar het moet niet gezien worden als standaard betaalmiddel. Het zijn collectors items. Het simpele feit dat Blonde Dolly beschikte over 550 gouden tientjes, is bijzonder. 

pppps. Ook Amsterdam werd eind jaren vijftig opgeschrikt door een aantal moorden onder prostituees, die net als in Den Haag aan de Nieuwe Haven, vlakbij elkaar kantoor hielden aan de Oudezijds Voorburgwal 83 en -Achterburgwal 60.  Annie M. Zentveld (32), oftewel Chinese Annie, werd óók vermoord op oudjaarsavond: 31 januari 1956. Een half jaar later is Magere Josje (Johanna Machelina Scheide-Oudes) in de nacht van 10 op 11 augustus vermoord. Net als 2/11, heeft ook deze datum een occulte betekenis. 

 • 31 dec. 1956, Amsterdam, Chinese Annie (32) vermoord. Achterbuur Magere Josje.
 • Nacht zat. 10 op zon. 11 aug. 1957, Amsterdam, Magere Josje (33) vermoord.
 • 31 dec. 1958, Den Haag, Marietje van Es (47) vermoord. 
 • 2 nov. 1959, Den Haag, Blonde Dolly (32) vermoord. Straatgenoot Marietje v. Es. 
 • 2 nov. 1989, prostituee Mientje van Balkom in Rotterdam vermoord. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Koningshuis, Politiek, regio Den Haag, WO2 and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to 11/2. Ook Blonde Dolly werd vermoord op 2 november in 1959

 1. Marijke says:

  Iedereen kende haar.. Het is voor mijn tijd, maar haar verhaal kent iedere Hagenaar, inclusief het huis waar ze woonde/werkte.

  • maudoortwijn says:

   Is dat halverwege de Nieuwe Haven (zoals die er nu is)? Of was de Nieuwe Haven een straat die veel verder doorliep?

 2. ☀️ says:

  Hier kun je zien hoe het ooit is aangelegd, de Haagse grachtengordel.

  Daar is denk ik niet veel aan veranderd. (Ik kan uit eigen ervaring spreken van jaren 70/80)Het was een doorsteekstraat. Zij woonde voorbij het midden(ik denk dat dit het laatste stuk is/was van de nieuwe haven),richting waar nu centraal station is, wat ook te zien is aan het relatief hoge huisnummer voor een huis in het centrum. Met het centrum bedoelen Hagenaars Spui, Plein en Grote Marktstraat.

 3. ☀️ says:

  Ik ken de straat als een kort straatje. Ik lees nu hier http://historie.hdpnet.nl/nhv.htmr
  dat in de jaren 60 een groot deel van de straat verdwenen is.. In de jaren 60 waren er blijkbaar nog wel huizen met hoge straat nummers zoals in de eerste alinea staat. Dus dat deel van de nieuwe haven is niet afgebroken.

  “De Nieuwe Haven (Wijd en Zijd) was een hele mooie gracht, gegraven in 1615. De Nieuwe Haven was lange tijd de aanlegplaats voor aardappelhandelaren. De schepen kwamen uit Holland, Zeeland en Gelderland. Er waren veel herbergen en er stonden schitterende Patriciërswoningen, waarvan er veel de 20e eeuw nog gehaald hebben. Op nummer 298, 300 en 338 waren in 1960 nog schitterende Halsgevels te bewonderen.

  Wie vanaf de Zuid Oost Singelgracht de Nieuwe Haven opkwam varen passeerde de Schedeldoekshaven en de Ammunitiehaven en vervolgens de Turfgracht. Die nog breder was dan de Zuid Singelgracht bij de Bierkade. De kade aan de kant van de regeringsgebouwen werd Turfmarkt genoemd, aan de andere kant lag de Houtmarkt, Wie doorvoer kwam in de Wijnhaven terecht. Deze gracht was iets breder dan de Nieuwe Haven zodat schepen er goed konden keren. Schepen konden oorspronkelijk doorvaren tot de Kalvermarkt. Bovendien konden ze via de (smalle) Pauwengracht (Fluwelenburgwal) naar de Herengracht en dan de Prinsessegracht op.

  De Nieuwe Haven was te vergelijken met de mooie grachten van de Amsterdamse en Leiden. In de 17e en 18e eeuw woonden er veel schilders aan het water, zoals Jan van de Sande Bakhuijsen. Ook Vincent van Gogh heeft in deze buurt gewoond.

  Samen met de Prinsegracht was het één van de zeer fraaie grachten van de stad. Als de gebouwen de 21e eeuw hadden gehaald en het water zou zijn teruggekeerd, dan zouden de huizen vele miljoenen hebben opgebracht. Het zou een sjieke buurt zijn geweest.

  Helaas, helaas. Het water verdween in 1904 en in de jaren ’60 is 95% van de straat verdwenen.

  Er is flink geprotesteerd, want ook de panden met unieke halsgevels en het schitterende huis van Graaf Van der Duyn van Maasdam moesten er aan geloven. Van der Duyn was één van de Drie Heren die nog te zien zijn op het Monument op Plein 1813, de andere twee waren Hogendorp en Van Limburg Stirum. Net als bij de Dierentuin werd er niet naar het volk geluisterd. Helaas.

  De oude Ambachtsschool en een voormalig Dierenasiel zijn er gelukkig nog wel.”

 4. ☀️ says:

  http://www.denhaagdirect.nl/wat-zijn-dat-voor-kunstwerken-op-de-nieuwe-haven/

  Gracht met brug
  Singelgracht (foto HGA)

  Deze foto is genomen in 1890 richting Spui. Het is de Zuid-oostsingelgracht langs de Uilebomen. Er werd in de 18e eeuw al gezegd dat de wijk was gesticht voor: “de gezondheid, voor het gemak en voor het vermaak der officieren…”. Onder het bruggetje door komt men op de Nieuwe Haven waar later de beroemde prostitué Blonde Dolly woonde en in 1956 werd vermoord.

 5. ☀️ says:

  http://anemaa.home.xs4all.nl/ges/straten/nieuwe_haven_03.htm

  Zie hier foto van de exacte plaats van haar huis, waar nu nieuwbouw staat

  “Blonde Dolly
  In 1959 haalde een gebeurtenis aan de Nieuwe Haven de wereldpers. Het was niet de huldiging op zaterdag 31 oktober van de directeur van de LTS (de voormalige Ambachtsschool) aan de Nieuwe Haven A.J.C. Kok, wegens zijn veertigjarig jubileum, maar de moord die mogelijk op die dag aan de overkant van de straat plaats vond. Pas op 3 november verscheen het eerste krantenbericht. De Haagsche Courant meldde op die maandag dat in de vooravond aan de Nieuwe Haven 498 de 32-jarige vrouw S.A.J. geb. N., beter bekend als “Blonde Dolly”, dood was aangetroffen. De politie vond haar gewurgd op de zolder van haar huis. Uit sectie bleek dat zij twee dagen in bed moet hebben gelegen. Men vermoedde dat de dader een bekende van haar was geweest. De moord hield de Rivierenbuurt geruime tijd in haar greep en er werd (in de pers) druk gespeculeerd over het motief van de dader. Roof kon het niet zijn geweest omdat er veel geld in huis was gevonden. Misschien was de dader de jaloerse echtgenote van een klant. Een van de eerste verdachten van de politie was Blonde Dolly’s ‘bewaker’ die elke avond tot half drie ‘s nachts in het huis aanwezig was. Blonde Dolly had een bouvier, maar daarmee voelde ze zich blijkbaar niet veilig genoeg. De ‘bewaker’ werd overigens wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Later kwamen geruchten op gang: ze was niet zomaar een prostituee, maar zou affaires in ‘hoge Haagse kringen’ hebben gehad. Ze zou zijn vermoord omdat ze hooggeplaatste klanten had gechanteerd. De geruchten werden door de politie tegengesproken, maar de Nieuwe Haven haalde wel de buitenlandse pers. Blonde Dolly, in werkelijkheid Sybille Niemans, kwam niet uit Den Haag. Ze kwam uit Zandvoort en woonde later in Amsterdam. Daar werkte ze als kostuumnaaister, waarzegster en kreeg haar scholing in de prostitutie. Na de oorlog belandde ze in Den Haag. Ze trouwde hier in 1950 met een veel oudere man en gaat een ander leven leiden. Ze studeerde talen en cultuurgeschiedenis en ging naar concerten. Volgens dagblad “Het Binnenhof” was ze een opvallende verschijning bij de Koninklijke Schouwburg. Na haar scheiding ging ze weer ‘het leven’ in. Voor het geld hoefde ze het niet te doen, want haar nalatenschap bestond uit 8 panden, luxe woninginrichting, een garderobe van fl. 20.000 en een bankrekening van bijna fl. 200.000. De opbrengst van haar nalatenschap werd verdeeld over allerlei goede doelen. De moord op Blonde Dolly ondanks alle moeite van de Haagse politie nooit opgelost. Op 2 november 1977 werd de zaak gesloten. Voor die tijd was een tipgever in haar zaak, de 71-jarige gepensioneerde archiefbediende J. van der G., ook al vermoord, in 1961, in zijn huis op de Uilebomen.”

  • maudoortwijn says:

   Als de hoofdcommissaris van de politie in Den Haag de naam van de dader(s) kent en deze mee zijn graf in wil nemen… , dan is die dader echt niet een bodyguard (ex-bajes-klant).

  • ☀️ says:

   Nee. Dolly verkeerde in hoge kringen en stierf van het geld. Die ambachtsschool, was voorheen een soort huishoudschool, maar opgericht door een vaag geloofsgenootschap… Licht liefde leven etc.
   De moordenaar liet haar geld liggen. Zou een bajesklant ook niet doen….

 6. ☀️ says:

  https://mbasic.facebook.com/notes/rivierenbuurt-den-haag/geschiedenis-van-de-nieuwe-haven/587987374597605/

  Over de ambachtsschool , voorheen naai en brei school licht liefde leven…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.