Interview met Mr. Sébas Diekstra in de Telegraaf

koninklijke balletschool antwerpen 216-04-2016, De Telegraaf, Jolande van der Graaf
Met hart en ziel zet advocaat Sébas Diekstra zich in voor nabestaanden van mensen die onder verdachte omstandigheden omkwamen. Zaken die de politie onvoldoende onderzocht en parkeerde als ’ongeluk’ of ’zelfmoord’ en die justitie liefst onder het tapijt veegt. „Het is schofterig hoe de overheid nabestaanden met vragen laat zitten. Alsof iemand verdrinkt, waar iedereen de andere kant opkijkt. Dan ga ik helpen.”
’’Liegen tegenover de media. Glashard beweren dat je de, voor forensisch onderzoek afgeknipte, vingernagels van een dood meisje weggooide. Dat terwijl je als Openbaar Ministerie in werkelijkheid geen flauw idee hebt waar die nagels zijn gebleven. Dan snap je als overheidsorganisatie echt niet meer waarom je op aarde bent.”
Aan het woord is de Leidse advocaat Sébas Diekstra. Met Job Knoester en Richard Korver is hij een van de weinige advocaten die nabestaanden bijstaat van mensen die onder verdachte omstandigheden om het leven kwamen. Zaken die direct het stempel ’zelfmoord’, ’ongeluk’ of ’vrijwillige verdwijning’ kregen en niet of nauwelijks door politie en OM zijn onderzocht.
Voor nabestaanden ben je de laatste strohalm en haal je alles uit de kast. Vanwaar die bevlogenheid?
„Dat voert terug naar de tijd toen ik als beroepsmilitair bij de marechaussee belandde. Ik begon op straat als opsporingsambtenaar en studeerde daarnaast rechten. Later werd ik integriteitsofficier en was ik verantwoordelijk voor onderzoeken naar eigen personeel. Daar zag ik hoe individuen verpletterd kunnen worden door een overheidsinstantie. Dat is deels mijn drive om mensen te verdedigen.”
„Ik merkte hoe kortzichtig politie en OM kunnen zijn. Van de daken schreeuwen dat de mens centraal staat, terwijl het bij die organisaties te vaak om ego’s en publieke opinie gaat. In een van mijn hoofdpijndossiers destijds werd een groep individuen totaal gemangeld in de machine die het OM is. Ik wil mensen daar uit redden, als het moet. Door het gevecht aan te gaan met die grote, gevoelloze machine.”
Je eerste cold case-zaak was Talitha, het 25-jarige Amsterdamse meisje dat drie jaar geleden dood op het spoor werd aangetroffen. Zelfmoord? Of toch niet?
„Talitha lag tussen de rails, voor toegesnelde agenten was het meteen zelfdoding. Maar veel in deze zaak is atypisch. De machinist verklaarde aan de agenten haar voor de aanrijding roerloos te hebben zien liggen, tussen en evenwijdig aan de spoorrails. Ook haar verwondingen pasten niet bij een overrijding. Toch kreeg Talitha’s moeder direct van de politie te horen dat haar dochter zelfmoord pleegde door te zijn gesprongen. Later mocht ze een zak bebloede kleding van Talitha ophalen. Nota bene op het station.”
lees verder op de website van advocatenbureau Diekstra & Van der Laan
 —————————————————
ps. Sebas Diekstra is beroepsmilitair bij de marechaussee geweest. Kantoorgenoot Robert van der Laan heeft een achtergrond bij de recherche in Den Haag.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Dascha Graafsma, Leger, Talitha Storm and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.