Christel Ambrosius: De getuigen van de tijdlijn op 9 januari

Op 9 januari 1994 werd Nederland wakker geschrikt vanwege de moord op stewardess Christel Ambrosius in Putten. Tijd om de getuigen van die dag eens nader onder de loep te nemen.

Zondag 9 januari 1994: Het misdrijf volgens het verhaal 

 • 04.30h.  Nataschja van der Stelt zet Christel na een avond stappen af voor haar deur aan de Huygenstraat. Moeder doet zogezegd de deur open om 4.30h. Ze gaat slapen.
 • 14.15h.  Nataschja van der Stelt belt Christel Ambrosius om te vragen of ze meegaat naar Paleis Het Loo, samen met haar zus Nathalie en diens Portugese vakantievriendje. Christel geeft aan niet mee te willen en klonk nog erg slaperig.
 • 16.00h.  Oma Beekhuysen sluit haar boswoning af en stapt dan op de fiets, om op onverwacht ziekenbezoek te gaan bij een kennis. Ze heeft -zoals gebruikelijk- een lampje in de keuken laten branden.
 • 16.10h.  Broer Bas Ambrosius ziet hoe Christel Ambrosius op de fiets stapt, achteraf om naar de woning van oma te gaan op de Driewegenweg 41.
 • 16.14h. Henk Simon en diens vrouw zien Christel over de Bosrand fietsen, als zij op het punt staan om naar de kerk te gaan.
 • 16.16h.  Christel Ambrosius moet rond die tijd arriveren bij het huis van oma.
 • 17.30h.  Oma vertrekt van ziekenbezoek terug naar huis, wat 10 minuten fietsen is. Als zij over de Bosrand langs het huis van Henk Simon en vrouw rijdt, brandt er geen licht.
 • 17.50h.  Oma arriveert thuis en ziet dat de lamp bij de televisie aan is, die op een tijdschakelaar staat, die aangaat om 16.00h. Zij ziet achter het huis de fiets (roze mountainbike) van Christel staan. De achterdeur is echter nog op slot.
 • 17.55h.  Oma ontdekt het lichaam van Christel. Zij belt Henk Simon, maar krijgt geen gehoor. Zij belt de huisarts, maar krijgt geen gehoor. Om 17.55h weet zij 0611 te bereiken en slaat alarm.
 • Niet lang daarna arriveren achtereenvolgens: 1) Politie Akster en Hartkamp; 2) Henk Simon per auto; 3) Vrouwen van Henk Simon per fiets; 4) huisarts Guddink.
 • Speurhonden die weer later arriveren, hebben geen spoor gevonden.

De getuigen rondom het huis in de tijdslijn 

 • Na 16.00h.  Mevrouw Lydia Graveland loopt samen met Marieke van Houten langs de woning op no. 41. Zij meent een meisje te hebben zien zitten naast de schemerlamp.
 • 16.15h.  Mevrouw Marieke van Houten loopt samen met Lydia Graveland langs de woning op no. 41. Zij heeft geen meisje gezien in dat huis en meent dat er geen licht brandde.
 • Mevrouw Van Rij wandelt samen met Lydia Graveland en Marieke van Houten langs no. 41. Zij heeft geen meisje gezien in het huis. Ze maakt geen melding van licht. Wel zegt ze dat de tussendeur naar de woonkamer openstond, waardoor er zicht was tot de tuin achter.
 • 16.30h.  De schoonzuster van Jan-Willem Kieft zou volgens Jan-Willem Kieft langs het huis op no. 41 gelopen zijn en gezien hebben dat het er op dat moment druk was geweest. Haar verhoor is verder niet opgenomen. […..?]
 • 16.30h.  Van Poolen maakt een wandeling met vrouw, zwager en schoonzus langs de Driewegenweg 41. Er brandde geen lampje om 16.30h, wat hem opviel, omdat deze normaal altijd brandt om 16.30h.
 • 17.00h.-17.15h  Jan-Willem Kieft wandelt met zijn vrouw langs het huis van oma. Omdat zij mevrouw Rozendaal precies voor die oprit van no. 41 tegenkomen, staan zij ongeveer 15 minuten voor het huis te praten. Er brandt dan volgens hem geen licht.
 • 16.50h.-17.10h.  Mevrouw Rozendaal denkt rond die tijd met echtpaar Kieft gepraat te hebben voor de woning op no. 41. er brandde volgens haar op dat moment geen licht.

Als oma Beekhuysen vertrekt om 16.00h is het licht zogezegd aan. Maar alle getuigen zeggen, dat er geen licht brandde (vanaf 16.15h). Er is niet één getuige, die meldt dat er wél licht brandde. De suggestie is dan, dat het licht is uitgedaan nadat Christel en/of haar belager(s)) arriveerden. Die willen immers geen inkijk bieden voor voorbijgangers.

Wanneer is Christel dan aangekomen? En wanneer haar belager(s)? Als drie personen wandelen rond 16.15h langs het huis op nummer 41, dan hebben zij minstens 5-10 minuten vol zicht op de Driewegenweg en het verkeer daar. Christel zou rond die tijd moeten zijn aangekomen per fiets, maar niemand zag haar. Christel zou de familie van Graveland en Van Houten hebben ingehaald op de Driewegenweg? Haar belagers zouden dan op datzelfde moment moeten zijn gearriveerd, maar niet gezien zijn? Of heeft Christel Ambrosius zélf het licht bij oma uitgedaan? Waarom zou ze dat doen?

Wie zijn de getuigen?

 • Mevrouw Lydia Graveland. Lydia Germans-Graveland is familie van garagebedrijf Graveland in Putten. Zij werkt zelf voor het Christelijk Lyceum Veenendaal. Iemand de onderwijs-hoek. Zij wandelt daar met mw Marieke van Houten en mevrouw Marina Graveland-Van Rij.
 • Marieke van Houten uit Putten, zij werkt voor de tandartspraktijk Putten. Het is onbekend of Christel Ambrosius hier client was (mogelijk relevant, gezien de melktand die naast haar lag).
 • De schoonzuster van Jan-Willem Kieft? Het zou erg toevallig zijn als twee groepen van dezelfde familie net in dit uur langs het huis van oma lopen.
 • Meneer J.H. van Poolen maakt een wandeling met vrouw, zwager en schoonzus. Zij wonen om de hoek bij oma aan de Driewegenweg. Beroep onbekend.
 • Jan-Willem Kieft wandelt met zijn vrouw. Hij is altijd vrachtwagenchauffeur geweest, tot hij op 58-jarige leeftijd afgekeurd werd. Mevrouw heeft nog een aantal jaren als vrijwilligster gewerkt voor het Rode Kruis. Hij noemt ook zijn schoonzus als getuige.
 • Mevrouw Rozendaal praat met echtpaar Kieft?

De identiteit/beroep van niet alle getuigen is mij bekend, maar het is opvallend, dat er wéér relatief veel getuigen in medische sectoren (2x) en onderwijs (1x) zijn.

 • Als de getuigenis van oma klopt, moet het licht zijn uitgedaan vóór +/- 16.15h.
 • Christel zou zijn gearriveerd om 16.16h en kan in principe dat licht hebben uitgedaan.
 • Opvallend is dat niemand Christel heeft zien aankomen op de fiets rond 16.16h.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Media, Puttense moordzaak, regio Midden and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.