Christel Ambrosius: De fietsroute die ze zogezegd heeft afgelegd

Op 9 januari 1994 alarmeert de oma van Christel Ambrosius de politie, met de mededeling dat zij haar kleinkind vermoord heeft aangetroffen in haar woning aan de Driewegenweg 41 in Putten. De zaak is bekend geworden als de Puttense Moordzaak. Gerechtelijke dwalingen spelen een grote rol. Er klopt veel niet, hoewel ondertussen de echte dader is veroordeeld, zogezegd. Pieper ontkent zelf nog steeds en ik heb ook zo mijn vraagtekens bij alles. Het verhaal van de sleutel is onlogisch, maar ook de fietsroute die Christel zou hebben afgelegd op 9 januari is niet logisch. Al deze zogezegd “vaststaande feiten” zijn gebaseerd op getuigenissen van familieleden van de moeder van Christel. 

De fietsroute

Christel Ambrosius woonde met haar moeder (mw Simon) en broer Bas aan de Huygenstraat (tegenover vriendin Nataschja van der Stelt). Zij zou die middag op haar roze moutainbike via de Bosrand naar de Driewegenweg 41 zijn gereden. Haar broer zag haar vertrekken vanaf hun woning aan de Huygenstraat. Een oom en tante zagen haar fietsen op de Bosrand. En oma trof haar dood aan in haar woning aan de Driewegenweg 41.

De kortste route naar het huis van haar oma aan de Driewegenweg 41, zou mijns inziens gaan over  de PC Hooftstraat, Veldstraat, Gebbekuillaan, naar de Driewegenweg. Deze route is bijna een rechte weg, wat voor veel mensen een natuurlijke voorkeur is. Het is intuïtief de kortste route naar de Driewegenweg 41. De afstand langs deze route is 1,7km en het is ook écht de kortste route. Deze route gaat bovendien door rustige woonwijken.

Echter, Christel zou volgens haar familieleden over de Bosrand zijn gefietst naar de Driewegenweg, wat een omweg is. Bovendien fiets je dan letterlijk langs het bos aan de rand van het dorp, wat voor veel jonge vrouwen niet de voorkeur heeft. Wie slaat er rechts af voor een omweg langs de Bosrand, als je al op de rechte weg zit die in het verlengde ligt van de Driewegenweg? Het is niet logisch en ook intuïtief doe je dat niet.

DSCI1313

In rechtbank stukken wordt gesteld… 

  • “3. Op zondag 9 januari 1994 omstreeks 17.45 uur trof de bewoonster van het perceel Driewegenweg 41 te Putten bij thuiskomst in de woonkamer van haar woning het levenloze lichaam aan van haar kleindochter C.A.. Uit sectie bleek dat C.A. was overleden door inwerking van uitwendig mechanisch, samensnoerend geweld aan de hals en multiple steek-/snijverwondingen in het halsgebied, ieder apart en in combinatie gepaard gaande met tekenen van verstikking, door omsnoerend geweld èn inademing van bloed en weefselschade.
    4. Gerekend vanaf de voorzijde van de woning lag het slachtoffer, toen zij werd aangetroffen, links achter in de woonkamer, met de benen in de richting van de deur van de achter de woonkamer gesitueerde slaapkamer en met het hoofd naar de linker zijwand. Haar onderlichaam was ontkleed. Van borsthoogte tot kniehoogte was haar lichaam bedekt met een spijkerbroek en een groene waxcoat. In de spijkerbroek zat een slipje. Op de grond lagen twee zwarte laarsjes.
  • 5. Op grond van de verklaringen van de oom en de tante van het slachtoffer, die haar op de bewuste zondag vanuit hun woning [adres] rond 16.15 uur hebben zien fietsen, en van haar broer Bas, gelezen in onderling verband en samenhang, alsmede op grond van het aantreffen van haar fiets – een roze mountainbike – achter Driewegenweg 41, kan als vaststaand worden aangenomen dat zij rond 16.15 uur over de Bosrand te Putten is gefietst en vervolgens naar de – ongeveer een minuut fietsen verder gelegen – woning van haar oma, Driewegenweg 41, is gereden. Haar oma had blijkens haar verklaring de woning rond 16.00 uur verlaten; C.A. trof haar oma – de enige bewoonster – dus niet aan in de woning. Gezien het aantreffen van haar lichaam in die woning en de waarneming van de getuige [getuige 1] (12.0), die die middag na vieren langs de woning is gelopen en een meisje met lang haar in de woning heeft zien zitten, moet C.A. die – volgens haar oma – afgesloten woning zijn binnengegaan. Uit het onderzoek van de politie is niet duidelijk geworden of zij daarbij gebruik heeft gemaakt van de sleutel die in een schuur achter de woning hing.”

Getuigen

De enige die Christel gezien/gesproken hebben op 9 januari zijn: Nataschja van der Stelt, broer Bas, oom en tante aan moederskant van de familie, en oma (mw. Beekhuysen-Simon) die haar lichaam vond. Overigens zijn zowel de oma (wonende aan de Driewegenweg 41) als de tante en oom (wonende aan de Bosrand) familieleden aan moederskant van de familie (familie Simon). De vader (familie Ambrosius) en moeder (familie Simon) van Christel Ambrosius leefden gescheiden. Het is niet duidelijk waar de moeder van Christel Ambrosius was die dag. De laatste keer dat Christel Ambrosius door een breder publiek gezien is, dat is in de discotheek in Harderwijk, in de nacht van 8 op 9 januari 1994. Zij was uit, samen met Nataschja.  

ps. In het boek van JA Blaauw over de Puttense Moordzaak zijn er twee getuigenissen over een fiets niet geheel duidelijk cq. tegenstrijdig zijn in de Puttense moordzaak. (1) Mevrouw H.H. Herber was in de ochtend van 9 januari langs het huis van oma gelopen en had aangebeld, waarna niemand opendeed. Bij het verlaten van de oprit zag zij dat er een strook langs de oprit vers was aangeharkt en dat daarover één fietsspoor liep. Zij concludeerde dat oma Beekhuysen weg was op de fiets. Deze waarneming lijkt onjuist, omdat oma Beekhuysen verklaard heeft dat zij te voet die ochtend op bezoek was bij haar zoon Henk Simon, die aan de Bosrand woont. (2) Nadat oma Beekhuysen haar zoon Henk Simon telefonisch heeft kunnen bereiken (enkele minuten na de vondst van Christel) arriveert deze per auto bij het boshuis van oma. Zijn vrouw arriveert even later op de fiets. Aldus oma Beekhuysen. Ook mevrouw Simon bevestigt deze versie. Om onduidelijke redenen is er in een ander procesverbaal van politieagent Akster opgenomen, dat de heer en mevrouw Henk Simon samen per auto arriveerden. De vraag is natuurlijk: Waarom arriveerden zij niet samen met de auto? Waren zij beide thuis? Zo nee, waar waren zij die middag tussen 16.00-18.00h?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Puttense moordzaak, regio Midden and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Christel Ambrosius: De fietsroute die ze zogezegd heeft afgelegd

  1. Puttenees says:

    De naam R.P is genoemd en getipd naar de redactie van peter r de vries.of peter deze tip zelf ooit onder handen gezien heeft is niet helemaal duidelijk er kwamen er immers heel veel want heel nederland keek op de buis.maar deze tip was specefiek met naam en in combinatie met de sleutel….want de tipgever schreef op een klein briefje en met een kinderachtig handschrift met veel fouten dat hij weleens de sleutel kon hebben van omas huisje…er is nooit wat meegedaan en de naam R.P. moet minimaal 1 keer getipd zijn gezien zijn historie 100 procent!! de zaak had dus al veel eerder opgelost kunnen worden ivm de spermadruppel……peter r de vries herrinnert zich hier niets van….waarom niet werden de tips door de politie eerst gecontroleerd en was r.p niet al uitgesloten door de politie als verdachte?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.