Vele messteken op 24 november 1997: Henk Opentij en Mary Run

Er is in deze moordzaak uitzonderlijk veel geweld gebruikt. Net als hier: link. 24 november is de dag, die je niet vergeten mag. Maar waarom? 

Bron: Peter R de Vries

Op maandagavond 24 november 1997 worden in een woning aan de Noorderbreedte 141 in Amsterdam-Noord de lichamen van de 79-jarige Henk Opentij en zijn 73-jarige vriendin Mary Run gevonden. De woning is van Henk. Mary is zijn buurvrouw. Zij zijn sinds 1989 samen. Mogelijk hebben ze er al vier of vijf dagen gelegen, zo valt af te leiden uit de post die uit de brievenbus van Opentij puilt. Op tafel ligt de krant van woensdag 19 november (1911).

De twee slachtoffers zijn op gruwelijke wijze vermoord. Henk heeft alleen in zijn borststreek al ongeveer dertig steekwonden. Verder zijn bij de twee de kelen doorgesneden. De dader of daders moeten vreselijk tekeer zijn gegaan, want het bloed zit zelfs tegen het plafond. Gezien de verwondingen denkt de politie dat er ook gebruik is gemaakt van een hamer.

Henk ligt tussen een kast en een stoel half op zijn buik gedraaid. Een witte rubberhandschoen is onder zijn zij gepropt. Voor zijn gruwelijke daad heeft de dader een serie messen gebruikt uit de keuken van het slachtoffer Opentij. Die messen zijn vervolgens onder het bloed en sommigen verbogen, keurig op een rijtje op de eettafel gelegd. Het zijn er vier. Een vijfde mes ligt op de grond.

Mary Run ligt tussen de keukendeur en de eettafel. Vanuit de keuken zijn meters plastic afdekfolie uitgerold en rond haar hoofd gedrapeerd. Het lijkt op of is een Omega teken. Mary’s gezicht is deels bedekt met een theedoek. Over haar lichaam ligt bovendien een eind elektriciteitssnoer. Uit de woning is niets gestolen. Alleen Opentij’s horloge (een Seiko van +/- 700 gulden) mist.  [Het doorzichtige plastic op de grond boven haar nek, doet vaag denken aan de moord op Corina Bolhaar in Amsterdam, waar ook plastic rond de nek is gevonden.]

Mary Run is net gescheiden als ze in 1989 een relatie krijgt met Henk. Ze heeft uit haar huwelijk een dochter, Sylvia, die op haar beurt twee kinderen heeft. Mary en haar dochter Sylvia leven in onmin en door allerlei ruzies heeft Mary haar dochter uiteindelijk onterfd ten gunste van haar twee kleinkinderen. Het gaat om nogal wat geld, want Mary bezit vier huizen in Amsterdam.


Vanwege de vermissing van het horloge vermoed ik, dat het een emotionele moord op Henk Opentij zou kunnen zijn. Dit leek geen roofmoord en hij is met meer dan 30 messteken (30 messteken alleen al in de hartstreek!) om het leven gebracht. De kelen zijn doorgesneden en daarbij is ook nog eens met geweld een hamer gebruikt. Dat is veel geweld en bovendien met meerdere moordwapens. Waarom zou je? Waarom zou je contant geld laten liggen dat voor handen was?  

In de woning treffen rechercheurs vier of vijf messen keurig op een rijtje aan. Het zijn messen uit de woning van de slachtoffers. Hiermee zijn de twee letterlijk afgeslacht. Dat is ongebruikelijk. De daders zijn dus binnengekomen, zonder wapens? Zij hebben de tijd gehad om messen uit de keuken te pakken, zonder dat de slachtoffers iets deden (niet eens iets omgestoten). 

Beide lichamen zijn verplaatst nadien. En in beide gevallen ligt het kunstgebit naast het lichaam, maar niet in de buurt van de mond. Hoewel er sprake is van excessief geweld, lijkt de woning verder onaangeroerd. Alles ligt keurig netjes recht. En er wordt niets vermist, behalve de Seiko.

De krant van woensdag 19 november ligt op tafel en alles suggereert dat zij vroeg in de ochtend (dus die dag) zouden zijn vermoord. Ik heb mijn twijfels, want dat is typisch iets wat je in scene kan zetten. De woning is op de begane grond. Zij zijn gevonden op 24 november.  

Uiteindelijk zijn voor deze twee moorden twee jongemannen veroordeeld. Het zou gaan om een uit de hand gelopen roofoverval. Melvin R. en Miquel K. worden veroordeeld tot 15 jaar cel. Ik vind het een vreemd verhaal en hou daarom ook hier nadrukkelijk alle opties nog open. Let ook op het detail, dat het visitekaartje ligt in het bloedspoor waar Mary Run gesleept is naar de woonkamer, maar dat dit visitekaartje er niet verfrommeld of bebloed uitziet. Het zal waarschijnlijk nadien daar zijn neergelegd? Het ligt bovendien naast het kunstgebit. De gehele setting doet eerder denken aan een lustmoord, door daders die de tijd genomen hebben om symbolen en dwaalsporen achter te laten, dan een uit de hand gelopen roofmoord.         

ps. Op 24 november 1994 werd Rob Scholte opgeblazen in Amsterdam. Op diezelfde dag werd Felicita Oostdam vermoord gevonden langs een spoorlijn in Den Haag. Ook Felicita werd met meerdere messteken in de hartstreek om het leven gebracht. 

pps. De moord op Henk en Mary doet ook denken aan de moord op Anton van Tienhoven op 24/25 november 2004 in Amstelveen. Hij werd gevonden in de keuken, gedood met 82 steken met een schroevendraaier (of een vergelijkbaar voorwerp)! Enkele dagen na Anton van Tienhoven, overleed zijn beste vriend Fred Zijp, die in dezelfde straat woonde. Ook Mary Run was de buurvrouw van Henk Opentij, met wie hij al jarenlang een relatie had. Als drie weken na de moord een andere buurvrouw de politie opbelt, omdat ze iets gezien heeft in de woning ten tijde van de moord, sterft zij aan een herseninfarct, nog vóór de politie haar getuigenis kan opnemen (ja ja). 

ppps. Peter R de Vries refereert aan de legende van Kleobis en Biton (580 v.Chr.), die als dank voor al hun harde werk voor hun moeder die priester is voor Hera, in hun slaap, in de tempel van Hera, de dood vinden. Hierdoor verkrijgen zij eeuwige roem, wat uitgelegd wordt als dank. Het zou de hoogste eer voor een mens zijn om zo te sterven en onsterfelijk te worden. Het politiedossier heet namelijk ook Kleobis. Dat vind ik opvallend. Het is niet een naam waar je verwacht dat een politierechercheur mee aankomt. Net als in de zaak van Lydie Knap (politiezaak met codenaam Brancusi), wordt gekozen voor een bijzondere naam, die beide refereren aan beeldhouwwerken. Dit kan iets te betekenen hebben, omdat er in het geval van Opentij vermoedelijk ook een hamer is gebruikt. In de zaak van Lydie Knap, op 9/2/1994, was er sprake van een onbekende getuige: een timmerman.  

pppps. Wat verder opvallend is aan deze zaak, is wat de dochter aangeeft. Zij zijn niet alleen als verdachte gezien door de politie, maar hun gehele kennissenkring heeft hen in isolement geplaatst. Dat gebeurt zelden in deze mate.

ppppps. In februari 1998, enkele maanden na de moorden, verscheen de krant Nieuws van de Dag voor de laatste keer. Het was een Amsterdamse “goedkope” uitgave van de Telegraaf. 

Noot: Er zijn nu meerdere vergelijkbare moordzaken met vele messteken gerelateerd aan de datum van 24 november. Dat is gewoon bizar.

pppppps. Een caterpillar is een rups, wat een larve van een vlinder is. Vlinders zijn een occult symbool. De drie kruisen op het profiel van caterpillar zijn ook een occult symbool (zie wapen van Amsterdam). Ook cat (kat) en pillar (pilaar), zijn occulte symbolen.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, regio Amsterdam, Rob Scholte and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Vele messteken op 24 november 1997: Henk Opentij en Mary Run

 1. Vogeltje wat zing je laat says:

  Als Mary in haar beide ogen is gestoken, dan is dat toch mafia taal voor “ze heef teveel gezien”?

 2. 🦃 says:

  “Arnhemmer Metin Aydin al 4 jaar spoorloos”

  Maud, op deze zaak kunnen we niet reageren, heb je dat bewust gedaan?

 3. MV says:

  Ogen uitgestoken. Met eigen messen. Gebit naast de lichamen. Ik vind dat allemaal een ‘teveel gezien’, mondjes niet dicht gehouden, eigen schuld dikke bult….

  Maar die naam van de politie is juist andersom. Kleodin. Dat zijn harde werkers die de dood vinden als een soort offer aan de goden, als ultieme beloning, want nu onsterfelijk. Je zou er maar blij mee moeten zijn. Bij die legende denk ik telkens dat de moeder het zelf gedaan heeft. Maar bij dit ouder echtpaar zullen de ouders al wel overleden zijn.

  5 messen gebruikt, waarvan er 4 op tafel liggen en 1 op de grond. Het stompe voorwerp is meegenomen. Je maakt mij niet wijs dat de autopsie niet een betere beschrijving van het stompe voorwerp heeft gevonden, want je laat toch een afdruk in de schedel na ermee.

  Ik geloof niet dat 2 gastjes hebben ingebroken met roofoverval als doel en dan een ongecontroleerde moordpartij veroorzaken, maar de boel dan geheel netjes achterlaten (het huis zelf). En dan helemaal geen geld of sieraden meenemen. Ik geloof er helemaal niets van.

  Zo, dan weten jullie dat ook. Peter Air de Frigo, pannenkoekenbakker.

 4. Jimmy de Pimmy says:

  – Ogen uitgestoken
  – Neus ingeslagen
  – Gebit naast de lichamen
  – Theedoek over de ogen gelegd…

  Niets gezien en mondje dicht !!!

  Het lijkt wel een opeenstapeling van Nederlandse gezegdes.

  – Met het mes op tafel.
  – iemand de ogen uitsteken.
  – Niet je neus in andermans zaken steken.
  – Met een hamerslag.
  – Een visitekaartje achterlaten.
  – liggen de handen dan liggen de tanden (wie niet werkt verdient niet genoeg om te eten)

  Verder krijg ik het vermoeden, dat de lichamen zo zijn neergelegd, nadat ze al dood gebloed waren en het bloed al half droog was. Weet niet zeker of het klopt, maar lijkt me zo. Het visitekaartje ligt in een bloedspoor maar is niet doorweekt. Sowieso, als je twee mensen doodt en ze dan ergens neerlegt, dan blijven ze nog wat langer bloeden, maar dat valt nu wel mee. Er zit nog wel bloed in een sleepspoor, maar ze bloeden zelf niet meer. Dexter zou weten hoeveel tijd er dan tussen moord en verslepen heeft gezeten. Er kan dus heel goed een opruimcrew aan het werk zijn geweest. Die opruimcrew is dan aardig occult/symbolisch te werk gegaan.

  Het doet me dan weer denken aan de Weduwe Willem Wittenberg-Willems. Die is ook eerst ergens vermoord en dan daarna neergelegd met alle symboliek erbij.

 5. Jimmy de Pimmy says:

  Bijgeloof: Wie twee messen gekruist over elkaar ziet liggen moet ze onmiddellijk recht naast elkaar leggen. Als daarbij een van de messen op de grond valt is er een mannelijke gast op komst.

 6. Jimmy is Back says:

  tanden.

  Om niet geheel duidelijke redenen hebben tanden vaak de symbolische betekenis van vitaliteit, voortbrenging, potentie en sperma. In antieke sagen kunnen uit uitgezaaide draketanden gewapende mannen opgroeien; tanden hadden occulte betekenis. Als men een spiegel zijn tanden laat zien, wordt deze mat. Noordafrikaanse christenen bespotten of bestreden afgodsbeelden door de tanden te ontbloten,en de eerste tand van een kind, die bij het uitvallen de aarde niet heeft geraakt, voorkomt genitale pijn; de tand van een zevenjarige jongen, in goud of zilver gevat, werkt anticonceptief.
  In de droomsymboliek hebben tanden, volgens E. Aeppli, seksuele betekenis; sterke tanden, die voedsel vastgrijpen en stukbijten, hebben iets vitaals, en ‘significatief is de lust tot bijten in de erotische liefde. Men wilde ander wel “opvreten van liefde”. Dromen over het uitvallenvan tanden … houden, net als kiespijn zelf, verband met het probleem van potentie en impotentie. Vooral onanie roept dromen op over het verliezen van de tanden, als uitdrukking van verminderde energie.’
  In China heerste de opvatting dat het dromen over het verliezen van een voortand het komende verlies van vader of moeder aankondigt. Tandengeknars zou spoken afschrikken. In de christelijke iconografie wordt de heilige Apollonia met tanden en een tang voorgesteld, omdat ze tijdens haar martelaarschap van haar tanden werd beroofd. Ze geldt daarom ook als schutspatrones van de tandartsen.

 7. maudoortwijn says:

  Op 23 november is het 333 dagen na de viering van eerste kerstdag van het jaar ervoor.

 8. Kaskaas says:

  DB Cooper is ook een interessante case. Maar wat als we de autoriteiten niet kunnen vertrouwen. Dan kan het zelfs zo zijn, dat er nooit een DB Cooper bestaan heeft…. Pffffff. Moe moe moedeloos. En boos.

  https://nl.express.live/2016/07/18/d-b-cooper-vliegtuigkaping/

 9. Pingback: Felicita Oostdam (9) werd op 24 november 1994 in Den Haag vermoord | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 10. Jimmy is Back says:

  Openbaring Johannes 1:8: Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde, zegt de Heere, Die is, en Die was, en Die komen zal, de Almachtige.

  Mary heeft een Omega teken boven haar hoofd. Henk had een witte handschoen (geen schortje!) in zijn zij. Mogelijk een hamer gebruikt. Ik weet weer genoeg. Iemand heeft iets met 24/11…. die datum komt echt te vaak voor.

  • Jimmy is Back says:

   Dan heb ik het niet eens over de rood-wit geblokte theedoek over haar hoofd. Ze woonden overigens wel in een huis, dat goed Vrijmetselaars kan zijn. Rood-witte schilderwerken. Noorderbreedte. Uitkijkend op water. Kan.

 11. Pingback: Wie werden o.a. vermoord, direct na contact met de politie, zogezegd? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 12. Pingback: De moord op Henk Opentij en Mary Run tegen de Vrijmetselaars meetlat | De Bovenkamer – Het kan ook anders

 13. Noord gestoord says:

  Op 25 november 1997 verscheen er in Het Parool een artikel over die dubbele moord in Noord. Op 24 november rond 20:00 belde er een bovenbuurman aan bij buren van Opentij. Of het niet opgevallen was dat de auto van Opentij al dagen op dezelfde plek stond en dat de brievenbus uitpuilde? De buren hadden sleutels voor de plant en de post als Opentij naar de camping was, en gingen naar binnen, buurvrouw voorop. Bij het openen van de deur lag er een stapel papieren, en een portemonnee met pasjes. Toen ze het licht aandeed, zag ze de benen van Run. Haar keel was doorgesneden. Naar eigen zeggen is ze meteen weggegaan. De buurvrouw heeft Opentij voor het laatst op 11 november gezien, met Sint Maarten toen ze snoep stond uit te delen. De buurman heeft Opentij de volgende dag, 12 november, nog gezien bij het buiten zetten van vuilnis.De buren benadrukten dat Opentij en Run elkaar strikt vriendschappelijk kenden.
  Op 12 december 1997 verschijnt er een artikel in Het Parool, de officier van justitie looft een beloning van 35.000 gulden uit voor de oplossing.
  Op 5 mei 1999 verschijnt er een artikel in Het Parool, naar aanleiding van Opsporing Verzocht zijn er 60 tips binnengekomen. Run en Opentij worden hier een bevriend stel genoemd, dat trouwplannen had. De politie heeft een anoniem telefoontje gehad, en familieleden van Opentij of Run hebben een anonieme brief gehad.
  Op 6 december 2003 verscheen er in De Telegraaf een artikel, waarin de dochter van Run, Sylvia, haar verhaal deed. Haar moeder en “schoonvader” waren zo gruwelijk afgeslacht dat ze het advies kreeg om de lichamen niet te bekijken, en dat de lichamen ook niet opgebaard konden worden. Sylvia ging toch naar het mortuarium, en kon door het afgeplakte gezicht van Run alleen aan de oorlellen en handen zien dat het haar moeder was. Sylvia is verdachte geweest, en het onderzoek was gesloten vanwege gebrek aan bewijs. Haar is nooit verteld dat de geen verdachte meer was. Zij en haar gezin werd gevraagd om DNA af te staan, wat zij toestond. Dit is echter nooit afgenomen, ook niet toen Sylvia dat later eiste.
  In 1986 stond Run ineens bij Sylvia en haar man op de stoep, na een “rimpelloos huwelijk van 40 jaar”. Er werden gesprekken geregeld tussen Run en haar toenmalige man, Sylvia’s vader. Run vond dat Sylvia partij trok voor de vader, en was van de ene op de andere dag bij haar dochter vertrokken. Sylvia wist niet waarheen. Ook schreef Run een dagboek over de scheiding, waarin Sylvia het er niet goed van af bracht.
  Na de dood van Run werd Sylvia door de politie verteld dat zij achter het geld van haar moeder aan zat. Sylvia en haar man verdienden (naar eigen zeggen) echter genoeg. Ook wist zij te vertellen dat Run een AOW’tje had, en geld van haar ex-man kreeg. Volgens haar stond het geld van pa niet op de bank. Er moest in plaats van 500 gulden in de portemonnee, zeker 50.000 gulden in huis zijn. Dat geld is nooit gevonden.
  Op 30 januari 2013 is er een ANP-persbericht uitgestuurd waarin stond dat Melvin R. de sleutels van Opentij op straat vond. Hij is samen met Miquel K. een kijkje gaan nemen, en troffen tot hun verbazing de bewoners thuis aan.
  Op 31 januari 2013 heeft er in De Telegraaf een artikel gestaan, waarin stond dat een getuige vanaf een bushalte tegenover de woning een man stekende bewegingen zag maken, maar overleed voor dat de politie haar kon spreken.
  Op 4 juli 2013 meldde Het Parool dat Melvin R. voorop liep de woning in, en een klap kreeg van Opentij. Toen Miquel K. het huis binnenkwam, zag hij “bloed op Melvin” en is naar de keuken gerend en een handje messen gepakt. Hij is op Opentij in gaan steken, in elke hand een mes. Hij hield zijn ogen dicht.
  Eveneens op 4 juli 2013 meldde De Telegraaf dat Run van schrik flauw viel toen R. de woning binnen kwam lopen. Na het doden van de slachtoffers rangschikten ze de messen op de tafel en sloten de deur. Ze namen de bus naar de binnenstad om een blowtje te halen.

  • maudoortwijn says:

   Ik weet niet of het Melvin verhaal klopt.

  • Noord gestoord says:

   Het is inderdaad een gek verhaal.
   Andere observaties…..de lichamen zijn zo geplaatst dat ze niet vanaf de weg gezien kunnen worden (Run half in de hal en Opentij achter een stoel)….dan zou je denken dat de dader “weet” dat er niemand vanaf de binnentuin binnenkijkt….iemand die plaatselijk bekend is?
   Een profiler heeft gezegd dat er waarschijnlijk verdovende middelen gebruikt zijn, en K. zegt dat ze een blowtje gingen halen na het doden van de slachtoffers.
   Ook zegt de profiler dat er, bij ontbreken van een goed doordacht plan, onnodige of irrationele handelingen zijn verricht. Dit “verklaart” de folie.
   Run is flauwgevallen en gezegd werd dat geprobeerd is haar te wurgen met een elektriciteitssnoer. Een weerloze bejaarde kun je wurgen met een snoer. Waarom dan met een hamer tekeer gaan?
   Het bloed zit zelfs tegen het plafond, maar toch zijn Melvin en Miquel zijn rustig met de bus een blowtje gaan roken. Dat valt echt niet op, twee donkere jongens met bloedvlekken op de kleding!
   Wat is de stapel papieren geweest, die de buurvrouw aantrof? Ook post?
   Ook kreeg Sylvia geen inzage in het politiedossier. Wie wel?
   Melvin wordt neergezet als initiatiefnemer, en Miquel als de moordenaar. Zo hebben ze juridisch waarschijnlijk allebei hetzelfde “aandeel” in de moorden, en krijgen ze allebei evenveel straf. In welke gevangenis zitten die lui eigenlijk?
   Is verklaard hoe de daders aan een operatiehandschoen kwamen? Is er iets bekend gemaakt over de maaginhoud van de slachtoffers? Ze zijn in de ochtend gedood, is het verhaal. Dan hebben ze een lege maag? Is het visitekaartje verklaard? Want de politie erkend bij Peter de Vries dat dit een daderspoor is.
   Waarom heeft de tipgever Peter de Vries gebeld, terwijl hij niet meer op tv was met zijn programma. Dan bel je toch de politie? Als je echt wil dat het opgelost wordt….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.