Metin Aydin: Dit is ook een raar verhaal

Arnhemmer Metin Aydin al 4 jaar spoorloos

12 oktober 2013, De Gelderlander

ARNHEM – De Turks-Koerdische cafe-eigenaar Metin Aydin uit Arnhem, die op 13 oktober 2009 werd ontvoerd, is al 4 jaar spoorloos. [wederom de regio Arnhem/Ede]

AydinKlemgereden

Aydin werd ‘s nachts op de Albert van Dalsumlaan in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd klemgereden door auto’s met zwaailichten en meegenomen door mannen in politiehesjes. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. 

Stilgelegd

4 jaar na de ontvoering zijn politie en justitie nog steeds niet scheutig met informatie over de zaak. Het onderzoek is stilgelegd, maar het dossier is formeel nog niet gesloten. De familie Aydin heeft meerdere malen geprobeerd het onderzoek heropend te krijgen.

Ramkraak

Uit nieuwe informatie blijkt dat een een ‘ramkraak’ in een bedrijfsloods in Breda, de nacht na de ontvoering een tevergeefse politie-inval was.


Waar ruikt dit naar? Inderdaad. If it walks like a duck.

Overigens is dit slechts enkele maanden na de raadselachtiger verdwijning van Henk Peters in Arnhem. Henk Peters verdween de dag vóór Koninginnedag. En ja dat was de Koninginnedag dat Karst Tates in Apeldoorn huisgehouden heeft.

Als eigenaar van een café aan de Steenstraat in Arnhem, zou Metin Aydin de verkeerde informatie kunnen hebben gekregen? In de nacht van 12 op 13 oktober sluit hij zijn café aan de Steenstraat en gaat met een vriend in de auto richting huis. Nadat hij de vriend heeft afgezet, wordt hij aangehouden door een nep-arrestatieteam.


Gelderlander: ‘Arnhemmer dagen voor zijn ontvoering gevolgd’

21 oktober 2009

ARNHEM – De 45-jarige ontvoerde Arnhemse zakenman Metin Aydin is volgens familieleden enkele dagen voor zijn gewelddadige verdwijning, vorige week dinsdag, door onbekenden geschaduwd. Het slachtoffer zou, aldus de familie, in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 oktober, na het sluiten van zijn koffiehuis Kent aan de Steenstraat, tot aan zijn woning in de wijk Rijkerswoerd zijn gevolgd door twee auto’s.

“Hij vond dat zo vreemd dat hij dat meteen aan ons heeft verteld”, aldus Mehmet Aydin, een jongere broer van de ontvoerde man. De familie heeft besloten om het stilzwijgen te doorbreken. Ze hoopt dat meer publiciteit leidt tot tips over de verblijfplaats van de ontvoerde man. De ontvoeringszaak wordt ook in de Turkse media breed uitgemeten.

De familie vreest voor het leven van Metin Aydin. Temeer, omdat hij hart en- leverklachten heeft en niet zonder medicatie kan.

De man heeft, aldus zijn familie, geen strafblad. “Hij is geen crimineel, zit niet in de drugshandel, doet niet aan politiek”, aldus broer Mehmet. Tot dusver ontbreekt van de ontvoerders elk spoor. Er is geen losgeld geëist. Op het onderzoek zijn 25 rechercheurs gezet.

Volgens de Gelderlander

 • Stapt Metin in zijn zilvergrijze BMW E220 met kenteken 82-JS-GG en rijdt dan eerst langs het huis van zijn vriend in Arnhem-Zuid (niet ver van zijn eigen huis).
 • Vanaf het huis van zijn vriend rijdt hij via de Albert van Dalsumlaan naar zijn huis aan de Johan Buziausstraat. Vlakbij zijn huis wordt hij klemgereden.
 • Hij wordt klemgereden door een donker busje en een donkere auto met blauwe zwaailichten. Buren horen een schot en zien 7 mannen in politiehesjes. Het ziet eruit als een arrestatieteam, maar omdat de buren zijn hevige verzet zien, bellen ze 112. Getuigen zeggen dat de ontvoerders onderling perfect Nederlands spraken. Eén van hen had ‘rastahaar’ [red: dat laatste kan een pruik zijn].
 • Om 3.02 wordt de Mercedes van Aydin geflitst op de M. Klompélaan (900 meter verderop). De andere twee auto’s zijn niet geflitst.
 • De politie stuurt twee surveillancewagens naar de buurt, waarvan 1 de wagens ziet. Omdat meerdere wagens achtervolgd moeten worden, maakt de politie verkeerde keuzes en raken zij de ontvoerders kwijt.
 • Om 3.12h wordt de Mercedes van Metin geflitst op de Energieweg in Nijmegen, waar deze 78 km rijdt. Het hoofdbureau van de politie zit daar vlakbij aan de Stieltjesweg.
 • Om 3.14h rijdt de Mercedes van Metin 130km per uur over de Neerbosscheweg in Nijmegen. Vanaf dat punt ontbreekt ieder spoor.
 • In de nacht van 14 op 15 oktober wordt er een politieinval (ramkraak) gedaan in een loods aan de Spinveld in Breda. Pas 4 jaar later (!) erkent de politie dat zij dit gedaan hebben, omdat zij een vermoeden hadden dat Metin Aydin in die loods gevangen zat. Er wordt gesuggereerd dat bij de “ramkraak” de auto van Aydin is gezien.
 • De politie zette direct na de ontvoering een grootschalig team op de zaak en noemde deze ‘Tulp’. De familie werd verzocht de zaak stil te houden in de media.
 • Op 21 oktober 2009 doorbreekt de familie het stilzwijgen, omdat er geen losgeld is geëist en zij van de politie ook niets vernemen. Zij vertellen onder andere dat Metin Aydin in de nacht van 9 op 10 oktober werd geschaduwd door twee auto’s, als hij van zijn café naar huis rijdt. Hij vond dat vreemd.
 • Het team van Opsporing Verzocht maakte een reconstructie van de zaak, maar zendt deze nooit uit. De politie verwacht geen tips binnen te krijgen. Naar mijn mening, had men tips kunnen krijgen vlak na de ontvoering, maar jaren later niet.
 • Op 14 november 2009 looft de familie € 100.000,- uit voor een tip die leidt naar een behouden terugkomst van Metin Aydin.

Weer een zaak die bij mij vragen oproept. Hoe kan het dat buren wél zien dat een buurtgenoot wordt meegenomen door een “arrestatieteam”, waarvan zij kunnen zeggen dat deze 7-8 mannen bevatte, maar heeft niemand een kenteken onthouden? Als de politie hoort van een ontvoering (na enkele minuten moet dit helder zijn geweest, als zij “weten” dat het geen arrestatieteam was), waarom zijn er dan niet gelijk meer ogen op de weg? Midden in de nacht is er relatief weinig verkeer, zodat auto’s wél herkend worden.

Waarom zouden ontvoerders zowel Metin Aydin als zijn auto meenemen? Welke motivatie kan er zijn voor ontvoering, om beide te doen? Je zou verwachten dat óf Aydin (als het doel een overval op iets fysiek in die auto is) óf de auto snel gedumpt worden (als het doel ontvoering is, dan wil je die auto niet eens hebben). Of is de auto van Aydin meegenomen, om daarmee de andere kant op de rijden en geflitst te worden, zodat er een dwaalspoor is?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in regio Midden and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.