Het graf van de vrouw in de groene kliko

Een gepensioneerde brandweerman vist op 17 september 1999 een kliko uit de rivier de Gaasp bij Driemond net onder Amsterdam (zie ook de eerdere blog). In de groene klikobak zit het lichaam van een vermoorde vrouw van ongeveer 20-25 jaar oud. Tot op de dag van vandaag is de identiteit van deze vrouw niet vastgesteld. Ze is op 1-12-1999 (112) begraven in een anoniem graf genummerd AB13 op de begraafplaats St Barbara te Amsterdam (Spaarndammerdijk). 

Vandaag besloot ik langs te gaan bij deze begraafplaats, om haar een bosje roze tulpen te brengen in deze Paasweek. St Barbara ligt achter de Westergasfabriek aan het spoor. 

 1. Er is na 10 jaar opnieuw een graf voor haar gekocht. 
 2. Een nietsvermoedende bezoeker zal denken dat zij in het groepsgraf van de politie ligt
 3. De Nationale Politie onderzoekt deze moord. 

Na 10 jaar

De gemeente Amsterdam heeft destijds de Klikovrouw begraven in een anoniem graf genummerd AB13. Na 10 jaar worden deze graven geruimd, tenzij iemand opnieuw betaalt. Wie-is-het-klikomoord-slachtoffer-2Anders worden de kisten (en dat gebeurt dus bij alle anonieme graven) in een soort groepsgraf op een rustig deel van de begraafplaats opnieuw begraven.

Het klikoslachtoffer is na 10 jaar opgegraven, waarbij het cold case team DNA-onderzoek en een gezichtsreconstructie liet doen. Hierdoor kreeg de vrouw alsnog een gezicht, maar het leidde helaas niet tot identificatie.

Iemand heeft voor haar een graf betaald

Normaal gesproken betaalt de gemeente slechts voor een graf voor 10 jaar bij een onbekende/familieloze overledene. Daarna gaat het lichaam in een groepsgraf zonder naam. Om onduidelijke reden is dit niet gebeurd voor het slachtoffer van de Klikomoord. Iemand heeft besloten om na 10 jaar (en extra onderzoek) opnieuw een graf te betalen.

De vrouw ligt nu op het graf genummerd B27, wat achteraan op de begraafplaats is. Er is geen grafsteen. Er is geen bord. Er waren geen bloemen. Niets. Het gaat om het graf waar nu de roze tulpen staan. Op de achtergrond ziet u nog een spoorlijn, het is achteraan.

Wie heeft voor deze vrouw een graf betaald?

Ze ligt op een andere plek dan verwacht 

Als je bekend bent met dit soort situaties, zou je verwachten dat haar lichaam in een groepsgraf zou liggen na al die jaren. Dat komt niet, omdat het hier gaat om een misdrijf. De politie heeft namelijk een eigen groepsgraf op de begraafplaats. Op slechts een steenworp afstand van het graf van de Klikodame, is een groepsgraf voor cold cases. Die zijn allemaal ouder dan 10 jaar, maar nog wél in onderzoek bij de politie.

Ook achteraan op de begraafplaats, liggen graven naast elkaar van anonieme doden en familielozen, die slachtoffer zijn geweest van een misdrijf (en ouder dan 10 jaar). Ze hebben slechts één gezamenlijke steen (rechts) en er staat een kunstwerk. Daarnaast zijn er zwarte naambordjes in de grond geprikt.

Waarom ligt de vrouw van de Klikomoord niet hier? Ze zou dan minder anoniem zijn. Een eigen graf is wel mooier, maar ook anoniemer. Wie vond dat nodig in dit geval?

Het is de Nationale Politie die deze zaak in het dossier heeft 

Sterker nog, de vrouw die gevonden werd in de Kliko bij Driemond op 17 september 1999, heeft een eigen zwart naambordje in die hoek. Het lijkt dus, alsof ze dáár begraven ligt.

Verder valt op, dat de Klikomoord in onderzoek is bij de Nationale Politie. Veel andere cold case moordzaken vallen onder de verantwoordelijkheid van de politie Amsterdam.

Mensen, waarom denkt iedereen wel mee met bagger als Wie is de Mol? maar neemt niemand de moeite uit te zoeken waar deze vrouw vandaan is gekomen? Er zijn veel aanwijzingen gegeven in de wijze waarop en waar/hoe ze gevonden is. Laten we dit stil? Degene die dit gedaan hebben verdienen een anoniem groepsgraf, niet zij!  

 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Politie, Politiek, regio Amsterdam and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Het graf van de vrouw in de groene kliko

 1. Vogeltje wat zing je laat says:

  Wat goed dat je dit doet.

 2. 😎 says:

  Mooi…❤️

 3. Astrid Storm says:

  Wat bijzonder ! Mooi ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.