Het institutionaliseren van geweld tegen vrouwen en meiden

Wat is er in godsnaam gebeurd? Hoe kan dit zo zijn? 

ImageHandler BONT

In Groningen zijn in de jaren 1990s drie programma’s gestart om geweld tegen vrouwen te normaliseren voor een grote populatie mannen in de stad. Er was een moordgolf onder tippelaarsters, waarbij ongeveer 10% van de populatie verslaafde tippelaarsters in de stad is omgebracht op zeer gewelddadige wijze.

Daarnaast was er sprake van een verkrachtingsgolf onder studentes. Het meest opvallende was dat zij in de nacht werden aangevallen op straat in het Centrum van de stad, juist op locaties waar vrouwen verwachten relatief veilig te zijn (drukke wegen in het Centrum). Dit gebeurde veelal ook in de buurt van hun huis. Toch werd de dader nooit betrapt en achteraf ook niet gevonden. Wie kan dat zo plannen? Ik zal u 1 ding verklappen. Al die studentes fietsten naar huis via de Vismarkt of Grote Markt, waardoor er slechts beperkte overlap was van hun fietsroutes. Er is dus slechts één gebouw waar zij allen langs zijn gefietst, alvorens ze werden aangevallen: het gemeentehuis. Die buurt zat het. 

Beide zijn nooit opgelost. 

In Groningen werden in diezelfde periode vrouwen achtervolgd op de faculteit Bedrijfskunde op georganiseerde wijze. De faculteit Bedrijfskunde zat overigens in hetzelfde gebouw als de faculteit Economie. Dat was een derde onderdeel van het programma. Omgekeerd wisten deze vrouwen niet wat er speelde. Zij voelden zich slechts ongemakkelijk bij bepaalde docenten of medescholieren in de buurt. Je gaat er niet vanuit dat er een hele infrastructuur is opgezet om de creeps te faciliteren. Je gaat er niet vanuit dat de beveiliging van een gebouw erop gericht is vrouwen te stalken. De slimste vrouwen van Nederland gaan naar de universiteit en worden dan lastig gevallen door idioten. Wat een armoedig land zijn we dan.


 

ps. Weet ik zeker dat de gemeente in Groningen betrokken was? Ja, want ik heb hoogstpersoonlijk gezien hoe zelfs iets na middernacht een mannelijke student van Bedrijfskunde vanuit het gemeentehuis kwam lopen, om studentes Bedrijfskunde uit het jaar 1991, op de Grote Markt opdringerig te kunnen aanspreken. Die gast zat te wachten tot ze naar huis gingen, na een avondje stappen. Veilig gevoel, dat de overheid alles ziet?

pps. Ik kan mij een geval herinneren van een studiegenote Bedrijfskunde die op de één of andere wijze haar bewustzijn was verloren in een club (ik meen de Palace, kan ook andere danstent zijn geweest) in het Centrum van Groningen, waar zij samen met een vriendin (kennis van mijn broers) aanwezig was. Ineens was ze weg. De volgende ochtend werd zij wakker in haar eigen bed, maar bleek te zijn verkracht. Daarvan kon zij zich niets herinneren. Zij ging daarop naar de huisarts, die vertelde dat zij was verkracht én dat hij minstens 7 verschillende soort DNA in haar gevonden had. De daders zijn nooit gevonden. Het gebeurde veel in Groningen in de jaren 1990s. Kennelijk meende een groep mannen immuun te zijn. Hoe kom je überhaupt in coma onopvallend weg in een club, zonder dat vriendinnen dat zien?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Antoinette Bont, Els Slurink, gang stalking, GGZ, Gonda Drent, Groningen, Ilham Benchelh, Iris van den Hooff, Lisa en Leendert, Marianne Vaatstra, Maya van Vloten, opleiding, regio Noord, Sandra Kalk, Shirley Hereijgers, Varscha Mohansingh, Vrijmetselaars, Waarheidscommissie. Bookmark the permalink.

4 Responses to Het institutionaliseren van geweld tegen vrouwen en meiden

 1. Hoe kom je überhaupt in coma onopvallend weg in een club, zonder dat vriendinnen dat zien?

  Ook gedrogeerd?

 2. Maruja says:

  Daar begrijp ik ook helemaal niets van! En jezelf terugvinden in je eigen huis/bed?!
  Scary….. 😱
  Het idee dat de kans groot is dat de dader weet waar je woont, of erger, binnen was met jou…

  • maudoortwijn says:

   Het was een vreemd verhaal. Dit was georganiseerd aangepakt en het is vele vrouwen in Groningen in de jaren 1990s overkomen. Net als die moordgolf op tippelaarsters.

 3. Pingback: Henk Vonhoff, commissaris van de Koningin in Groningen (van 1980-1996) | De Bovenkamer – Het kan ook anders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.