Dayane en Rolf 3: Het verhaal van hun laatste reis

SAM_0694 - kopieIn de zomer van 1999 zijn twee studievrienden Rolf en Dayane niet terug gekomen van hun vakantie naar Peru. Eind augustus is hun ouders verteld, dat zij op 5 augustus 1999 zijn verongelukt bij een busongeluk in Bolivia. Ik vind dat een vreemd verhaal. Ik ga ervan uit, dat Dayane in de jaren daarvoor betrokken is geraakt bij het gang stalking programma tegen mij. Nadat alles tegen mij erger werd in 1998, zal ze bedenkingen hebben gekregen. 
Lees ook mijn eerder artikelen over deze zaak. Hieronder bespreek ik het verhaal van de reis zelf. Wat gebeurt er die laatste dagen? Wat is het officiële verhaal?

Het laatste e-mail bericht dat Rolf zijn ouders stuurde, was vanuit Peru.

Rechts de gedenksteen in Bolivia.

SAM_0686 - kopie

Route reis 

Rolf en Dayane vlogen vanuit Amsterdam naar Cusco (Peru) met KLM. Vanuit Cusco hebben ze de Inca Trail gelopen naar Machu Picchu. Ik ben daar zelf ook geweest. Het is een logische eerste activiteit voor een rondreis door Peru vanuit Cusco. De meeste mensen doen een wandeltocht van 2 tot 3 dagen, en zijn dan weer terug in Cusco.

Dayane en Rolf zouden ongeveer drie weken in Peru rondreizen. Vanaf Cusco zijn ze vervolgens naar het Titikakameer gegaan. Het Titikakameer is zeer de moeite waard en voor veel toeristen een bestemming die ze willen zien in Peru.

Hierna zouden Rolf en Dayane de grens over zijn gegaan naar Bolivia, om daar de zoutvlakten te bekijken. De zoutvlakten in Bolivia schijnen de moeite waard te zijn, maar in Peru zélf is er voor backpackers ook voldoende te zien.

SAM_0682 - kopie

De bus ligt nog steeds als een autowrak aan de kant van de weg, met enkele meters verderop een drietal gedenkstenen. Dayane en Rolf hebben een eigen gedenksteen gekregen, wat geregeld is door de Nederlandse ambassade in Lima (Peru).  

Locatie ongeluk 

Het ongeluk vond plaats in een lokale bus, onderweg van Oruro (Bolivia) naar Uyuni (de zoutvlaktes ten Zuiden van Oruro in Bolivia). De bus raakte een betonblok, draaide op de kop, kwam tot stilstand in de zandberm en vloog direct in brand. Hoewel je niet zou verwachten dat er hier veel ongelukken gebeuren, komt het vaker voor. SAM_0690

Het ongeluk vond plaats halverwege de busreis. De chauffeur is met een volle bus frontaal tegen een betonblok gereden, waarna de bus in brand vloog. De bus reed er tegenaan op een redelijk rechte vlakke weg. Daarna kwam deze tot stilstand in de berm (zandvlakte). Het was 23.54h lokale tijd, dus 6 voor 18h Nederlandse tijd. De bus brandde gelijk hevig, omdat er brandbare vracht aan boord was. De betonblokken waren aangebracht, voor watermanagement, in het geval van overstromingen.

Omdat dit ver weg is van de bewoonde wereld, komen er geen hulpdiensten om de brand te blussen. De bus heeft 6 uur in de brand gestaan en doofde dan uit zichzelf. Alle inzittenden hebben het niet overleefd en zijn zwaar verbrand.

Rechts een foto van het algemene herdenkingsteken op de locatie van het ongeluk.

Is de route logisch?

Ik vind de gekozen route van Rolf en Dayane niet heel logisch, voor twee zelfstandig reizende backpackers, maar ook niet ondenkbaar. Waarom? 1) Voor zover mij bekend, zijn zij vanuit het Titikakameer niet langs la Paz (in Bolivia) gegaan. Het was een logische tussenstop geweest, als je er eenmaal voor kiest om de grens met Bolivia over te steken. 2) De meeste zelfstandige backpackers kiezen ervoor om binnen één land te blijven, omdat men immers in een nieuw land moet leren omgaan met de reisgids, lokale gebruiken, vervoer, geld etc. In Peru was er nog voldoende wat ze hadden kunnen ontdekken!

Overigens zijn er veel georganiseerde groepsreizen die Machu Picchu in Peru combineren met de zoutvlaktes van Bolivia. Het zijn twee prachtige bestemmingen in Zuid-Amerika. Het is dus niet ondenkbaar dat ze wél naar Bolivia zijn gegaan. Ik zou graag bewijs zien.

Vragen die ik heb

  1. Wie waren de twee backpackers die de ouders van Rolf ontmoetten in Frankrijk? Wanneer zagen de ouders deze twee voor het eerst? Wanneer spraken zij hen aan over de zoutvlaktes van Uyuni in Bolivia? Waar waren Dayane en Rolf op beide momenten volgens het formele verhaal? De busreis duurt ongeveer 7 uur. Zij zouden  dus ongeveer om 20.00h/21.00h moeten zijn vertrokken vanuit Oruro (inschatting). Dat tijdstip correspondeert met 14.00/15.00h Nederlandse tijd.
  2. Tot op welk punt is er bewijs van verblijf van Rolf en Dayane in Peru-Bolivia? Zijn er documenten die laten zien dat ze de grens gepasseerd zijn? Waar is (in hun eigen handschrift) voor het laatst een teken van leven geweest van Rolf en Dayane?
  3. Op de lijst van overledenen van de busreis staan 6 westerse namen in plaats van 4. Ik had begrepen dat er van 4 personen een verkoold lichaam is gevonden, waarvan de bouw niet Zuid-Amerikaans maar Europees was. Wie waren Miranda en Janco?
  4. Er is stellig gebracht dat Katrien & Mark en Rolf & Dayane met zijn vieren in de bus zijn gestapt, om samen de reis naar de zoutvlaktes te maken. Hoe weet men dit zo zeker? Wie zegt mij dat het niet Miranda, Janco, Mark en Katrien waren? Waar zouden zij elkaar hebben leren kennen? Hoe weet men zeker wie wie was? Voor de lokale bevolking lijken alle westerlingen vaak op elkaar. Als er zes westerlingen in een bus stappen, waarvan er vier samen optrekken. Weet de lokale bevolking dan zeker wie in welke mate met wie al “reisvrienden” waren? Waarom de stelligheid?
  5. Katrien Vande Velde (dochter van een journalist van de Belgische Standaard), had als reisgenoot een Australische jongeman genaamd Mark. Ook hier wist de vader van Rolf met stelligheid te zeggen dat zij niet een item waren, maar vriendschappelijk rondreisden samen. Het lukt mij niet de identiteit van Mark te achterhalen. Het toeval wil dat Katrien oorspronkelijk van plan was om deze zelfde bus een dag eerder te nemen, op 4 augustus 1999. Dit deed ze niet vanwege misselijkheid.
  6. Waarom worden de namen van Rolf en Dayane als laatste op de lijst vermeld? Waarom zijn zij de enige westerlingen waarvan ze de achternaam noemen? Westerlingen worden vaak geadministreerd met slechts de voornaam, omdat ze achternamen te moeilijk vinden. Met de voornaam alléén zouden ze niet snel gevonden zijn. Men ging er immers vanuit dat ze in Peru waren.
  7. Waarom is men in staat om het tijdstip van het ongeluk tot op de minuut vast te stellen? Dit was een oude bus en deze is volledig afgebrand. Het is geen drukke weg. Toch is in Nederland bekend gemaakt dat het tijdstip 23.54h is. Dat is 17.54h Nederlandse tijd (6 voor 6). Vervolgens wordt nog gezegd dat de brand 6 uur duurde.
  8. Wat was er de reden van dat de autoriteiten in Bolivia geen overlijdensverklaring wilden afgeven jaren na het overlijden in 1999? Wie in Bolivia hielden dit tegen? Welke officiële instanties hebben geholpen om wél een overlijdensverklaring te krijgen? Hebben de andere inzittenden van de bus dezelfde problemen hierin gehad? Overigens hebben de ouders van Rolf en Dayane ondertussen wel een officiële verklaring van overlijden mogen ontvangen. Dat is voor hen belangrijk.

 

SAM_0693

Het was een lokale priester in Bolivia die opmerkte dat de laatste twee namen op de lijst mogelijk Nederlands waren. Daardoor is het ongeluk bekend geraakt bij de Nederlandse ambassade (en Buitenlandse Zaken in Den Haag). Omdat zij geen in/uitreisgegevens naar Bolivia konden vinden passende bij deze achternamen (vluchtgegevens), duurde het enige tijd voor bekend werd dat dit ging om Dayane van Dijk en Rolf Schuringa.

Mij valt het vooral op dat beide achternamen verkeerd gespeeld zijn op een wijze, die je eerder zou verwachten als de naam wordt overgeschreven van een briefje (niet van een paspoort). Schuringa is Schwinga. In een paspoort staat “UR” en dat verbaster je niet snel tot een W. Een handgeschreven “ur” (aan elkaar) kan wel per abuis voor “w” worden aangezien. Ze zijn ook als laatste aan de lijst toegevoegd.

Wat zijn mijns inziens de opties? (a) Rolf en Dayane hebben inderdaad een tragisch ongeluk gehad in Bolivia. Nadien heeft de geheime dienst de ouders van beide wat meer in de gaten gehouden, om er zeker van te zijn, dat hun betrokkenheid in het Bangkok programma niet tot misverstanden zou leiden. (b) Rolf en Dayane zijn ergens rond het Titikakameer gepakt door de geheime dienst. De lokatie is redelijk afgelegen. En hoewel het er een komen en gaan van toeristen is, zijn er genoeg afgelegen stukjes waar niemand iets opmerkt. “Ze” hebben vervolgens twee weken nodig gehad om te regelen dat Rolf en Dayane geloofwaardig ergens anders bij op een slachtofferlijst gezet zouden worden. Een priester kan een ongeluk net over de grens als geschikte optie geopperd hebben? Mogelijk was een journalist van de Standaard bereid te helpen? De geheime dienst wil het liefst een optie noemen die weinig vragen en aanknopingspunten achterlaat bij de ouders. Optie (c): Rolf en Dayane zijn bewust “verongelukt” in een busongeluk in Bolivia op 5 augustus 1999. Van de vier andere westerlingen aan boord, zullen er enkele medeplichtig zijn geweest, om zeker te zijn dat alles in goede banen zou lopen. Men kijkt dan kennelijk niet op tientallen doden extra. Met de kennis die ik tot op heden heb van dit programma, beschouw ik optie b als meest realistisch. 

Soms hoop ik dat Rolf en Dayane een tweede leven in Australië is geboden, maar ik vrees van niet. Met goede mensen loopt het slecht af in dit Bangkok programma. Only the good die young.  

ps. Het Titikakameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en het hoogst gelegen meer ter wereld, gelegen in Peru en Bolivia. Het is tot 280 meter diep. Na hun bezoek aan het Titikakameer zouden Dayane en Rolf naar Bolivia zijn gegaan. 

pps. De Nederlandse ambassade in Lima (Peru) behartigt de Nederlandse belangen in Peru, Bolivia en Ecuador. Men mag ervan uitgaan dat zij daardoor eerder grensoverschrijdend kijken bij een simultane vermissing van twee Nederlanders in Peru en een fataal busongeluk van mogelijk Nederlanders in Bolivia. Het duurde bijna drie weken.  

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Dayane & Rolf, Groningen, international, Maartje Pieck and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.