Dayane en Rolf 2: Er waren teveel toevalligheden rondom de bekendmaking aan de ouders

Op donderdag 5 augustus 1999 zouden twee studievrienden van mij, Dayane & Rolf, op de bus zijn gestapt van het Titikakameer (Peru) naar de zoutvlakten in Bolivia. Ze hebben dat niet overleefd. Om 23.54h lokale tijd reed de bus op een obstructie van betonblokken, bedoeld om rivierwater in bedwang te houden bij zware regenval. De ouders van Rolf Schuringa hadden rond die datum enkele toevalligheden, die mij deden denken aan de ouders van Klaas-Jan. 

Vanuit Cusco (Peru) reisden zij naar Machu Picchu en het Titikakameer. Hierna is het misgegaan. 

Het duurde enige tijd voor het slechte nieuws bekend werd in Nederland. 

  • Op 5 augustus 1999 staan de vader en moeder van Rolf op de camping in Frankrijk om vakantie te vieren. Die ochtend ontmoeten ze twee backpackers, die uit de regio van Bolivia komen. De backpackers drinken een koffie met hen en vertellen hoe mooi de zoutvlaktes in Bolivia zijn. De ouders van Rolf willen dat graag geloven. Zelf zijn ze nog nooit zover weg geweest. [Dit is zeer waarschijnlijk een truuk om uit te horen in hoeverre de ouders zelf gereisd hebben en of Dayane & Rolf ooit eerder daar in Bolivia geweest zijn. Het verhaal van de bus naar de zoutvlaktes moet geloofwaardig zijn. Dat kan alleen als vooraf vastgesteld wordt, dat er geen reden is om te denken dat zij NIET in een bus zouden stappen om die zoutvlaktes in Bolivia te zien.]
  • Rolf en Dayane zijn dan nog niet als vermist gemeld door familie, hoewel zij eind augustus alweer aan het werk hadden moeten zijn. Het is de baas van Rolf die als eerste bemerkt dat het vreemd is, dat hij niet weer aan het werk is na de vakantie. Hij maakt hier melding van. Op 26 augustus stond aldus gepland om een persbericht over hun vermissing uit te sturen. De dag ervoor raakt bekend wat gebeurd is.
  • De namen van Rolf en Dayane staan onderaan de lijst met inzittenden van de bus die verbrand is. Er zijn spelfouten. Het was een priester in Bolivia die opperde dat dit wel eens Nederlandse namen zouden kunnen zijn. Rond 10 augustus zijn de namen al bekend bij Buitenlandse Zaken in Den Haag, maar men kan geen match vinden met in- en uitreisgegevens in Bolivia. Dit kwam zogezegd, omdat ze immers niet per vliegtuig naar Bolivia gereisd zijn, maar de bus zouden hebben genomen over de grens. Logisch, maar niet als het de eerste dag in Bolivia is. Mij verbaast het enigszins, omdat ze juist die dag vanuit Peru naar Bolivia zijn gereisd. De bus waarin zij zaten, kwam vanaf de grens met Peru. De locals zullen er dan wel degelijk vanuit gaan, dat zij over de grens vanuit Peru zijn gekomen. Ook grensposten over land hebben een immigratie registratiesysteem. Het is vaak handmatig, maar het moet niet moeilijk zijn om een dag terug te zoeken. Zoveel mensen reizen niet over land over de grens.
  • Rond 25 augustus 1999 kregen de ouders van Rolf en Dayane pas het slechte nieuws te horen. De politie heeft die dag kennelijk buiten gewacht tot ze beide thuis waren. Omdat er een afspraak uitviel in de agenda van vader Schuringa, had hij een uurtje tijd om thuis te gaan eten. Dan komt de politie langs en vertelt wat er gebeurd is. Het is dan drie weken nadat het ongeluk heeft plaats gevonden.
  • In Bolivia hadden ze gezien dat er op vier zitplaatsen botresten waren geweest, die kennelijk niet van Bolivianen, maar van Westerlingen waren. Een echte identificatie heeft er nooit plaatsgevonden. De ouders hebben een doosje met asresten gekregen, waarvan zij hopen dat deze van Rolf en Dayane zijn geweest. Naar mijn mening moet het mogelijk zijn om een identificatie te doen op basis van de afmetingen van de botresten. Kennelijk was er weinig over na 6 uur brand in de bus.
  • De Boliviaanse autoriteiten hebben nog jaren moeilijk gedaan over het afgeven van een overlijdensverklaring. Niet iedereen in Bolivia wilde tekenen.

Ook daarna gebeurden er drie toevallige zaken, waarvan het mij niet lukt om vast te stellen of dit toevallig is of niet. Ik zou meer moeten te weten komen over de omstandigheden.

  • In augustus 2000, verongelukt een kennis van de vader van Rolf Schuringa. Hij is met een bus verongelukt in Thailand. De man kwam ook uit Pekela (bij Groningen). Wat ik verdacht vind hieraan, is dat de locatie Thailand is. Het is dan enkele maanden vóór ikzelf naar Thailand zal vertrekken om oog in oog te staan met het Koningshuis.
  • Op 11 juli 2000, een jaar na het ongeluk, wordt een achterbuurmeisje van de ouders van Dayane ontvoerd/vermoord. Het is Maartje Pieck, kleindochter van Anton Pieck. Als je weet dat veel BN-ers als geheim agent fungeren in hun omgeving, dan begin ik me af te vragen of dit ook toevallig is. Wanneer de familie Van Dijk in de gaten wordt gehouden (wat ik als zeker zie), is het niet vreemd als de familie Pieck daarvan weet.
  • Op 7 december 2014 had ik een uitgebreid gesprek met de ouders van Rolf over wat er gebeurd is in het jaar 1999. Ik had een maand daarvoor telefonisch contact met hen opgenomen. Het toeval wil, dat een week nadat ik de ouders van Schuringa belde, de (stief)vader van Dayane is komen te overlijden. Ook dit kan toeval zijn geweest.

Van de laatstgenoemde drie zaken weet ik onvoldoende om te kunnen vaststellen of dit onderdeel is geweest van hetzelfde programma. Ik weet het niet. De zaak Dayane van Dijk en Rolf Schuringa, daar ben ik van overtuigd. Het is géén gewoon ongeluk geweest. Ik ga ervan uit, dat zij wisten van het gang stalking programma dat er tegen mij liep. Kennelijk hebben zij in de periode 1998/1999 serieuze bedenkingen gekregen (en terecht!).

Dayane van Dijk en Rolf Schuringa. Wat is er gebeurd? RIP. 

ps. 23.54h lokale tijd, is 17.54h Nederlandse tijd (in de zomertijd). Om 6 voor 6 dus. Dat konden ze kennelijk exact zeggen? De bus heeft vervolgens 6 uur in de brand gestaan, wisten de ouders van Rolf te vertellen. De zoutvlaktes zijn dermate afgelegen, dat er geen hulpdiensten komen. Er is geen brandweer geweest om het vuur te blussen. De bus is met alle inzittenden geheel afgebrand, ook omdat er brandbare lading op de bus lag. Het gebeurde 5 augustus om 23.54h lokale tijd, maar de ouders van Dayane en Rolf houden 6 augustus aan. Het ongeluk gebeurde vlak voor middernacht. 

pps. Dayane werkte in Nederland voor AXA. Rolf werkte voor Unigro (Spar). 

ppps. De reisverzekering van de ANWB heeft alle taken van repatriëring afgehandeld.

SAM_0677pppps. De Belgische jongedame die is verongelukt in de bus in Bolivia is Katrien vande Velde (Mechelen/Leuven), geboren 12 juli 1973. Het toeval wil dat ik in 1997/1998 in Mechelen werkte en Leuven woonde. Voorlopig ga ik ervan uit dat dit wel degelijk toeval is. Zij was oorspronkelijk van plan om op 4 augustus met de bus te gaan, maar besloot een dag later te reizen i.v.m. misselijkheid. Hoewel het erg toevallig lijkt, een Katrien uit Mechelen met een vader die journalist is, is het vermoedelijk echt toeval. Ik ken haar niet uit mijn tijd in Mechelen / Leuven (1997/1998). 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Dayane & Rolf, Maartje Pieck, regio Amsterdam, regio Midden, regio Noord and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.