Dayane & Rolf 1: Twee mensen aan de begin van hun leven

Dayane van Dijk (24) en Rolf Schuringa (31). Een bevriend stel uit mijn studententijd. Dayane studeerde Internationale Betrekking. In 1997 rondde Dayane haar afstudeeropdracht af in Zimbabwe. Rolf bezocht haar daar enkele weken, waardoor ze de smaak te pakken kregen van rondreizen samen. In die tijd zat de AIVD al achter me aan, maar daar had ik geen weet van. Dayane wist dat toen al wel.  

Enkele maanden na haar afstuderen vraagt Hedy D’Ancona of Dayane met haar mee wil op reis naar Zimbabwe, omdat ze er door haar afstudeeropdracht wat contact had nu. Ik wist niet eens dat Dayane ook Hedy D’Ancona kende. Dat had ze voor me stil gehouden. Het was natuurlijk geen toeval dat Hedy haar meevroeg om mee te gaan naar een congresreis in Zimbabwe. Dayane kwam immers net terug uit Zimbabwe, vanwege de afstudeeropdracht. Hedy D’Ancona vroeg Dayane om met haar naar Zimbabwe te reizen, hoewel ik geen reden kan bedenken voor Hedy om zomaar een willekeurige net afgestudeerde jonge vrouw te vragen. Besef dat Dayane haar eerste baan zocht in het bedrijfsleven en niet de overheid.

Contact

In het jaar 1998 verloor ik even contact met Dayane en Rolf, omdat wij allebei verhuisd waren, zelfs twee keer in een jaar. Beide deden we een afstudeeropdracht in het buitenland, om daarna terug naar Nederland te verhuizen. In 1999 probeerde ik via een gemeenschappelijke kennis (Maarten) achter hun nieuwe telefoonnummer en e-mail te komen, wat hij vreemd genoeg niet aan me gaf.

Toen ik er een tweede keer naar vroeg enkele weken later, zei Maarten me dat hij Dayane ondertussen gesproken had en voor mij navraag had gedaan. Dayane had hem duidelijk gezegd dat ze het te druk had met werken en daarom selectiever was in welke vrienden ze tijd voor wilde vrijmaken. Ik hoorde daar niet bij. Op zich kan iemand zo denken over contacten uit de studententijd, maar het ligt totaal niet in de aard van Dayane om zoiets op zo’n botte wijze te laten weten. Niet! Deze zelfde Maarten deed zijn best, om mij op de begrafenis van Dayane en Rolf (een herdenking was het in dit geval) weg te houden van enkele vriendinnen van Dayane. Dat viel me destijds op, maar ik wilde daar op een begrafenis geen punt van maken.

Minder dan twee maanden later was het te laat. Op 5 augustus 1999 zijn Dayane en Rolf verongelukt bij een busongeluk in Bolivia. Dat is het formele verhaal. Maarten heeft me dat verhaal verteld. Ik weet nog hoe overstuur en zenuwachtig hij was. Ik was me daar bewust van, maar wist niet wat er allemaal speelde achter mijn rug.

Dayane en Rolf. Het waren daadkrachtige en principiële jonge mensen in de bloei van hun leven. Rolf wilde net in 1999 (na een studie Economie in Groningen, net als de prinsjes Vollenhoven) beginnen met een postdoc Economie aan de VU naast zijn werk. Op 5 augustus 1999 kwamen Dayane en Rolf om het leven bij een vreemd busongeluk in Bolivia (link). Hun lichamen zijn nooit geïdentificeerd.

RIP. Rolf en Dayane, Only the good die young. 

logo Djozer

ps. De reis naar Peru was geboekt via Djoser reizen (Leiden). Zij vlogen vanaf Amsterdam naar Cusco (Peru). De twee stoelen op de KLM-vlucht terug waren leeg. 

pps. Er was relatief weinig aandacht voor het busongeluk in de Westerse media, hoewel er behalve Rolf (25-11-1967) en Dayane (19-09-1974), ook een Vlaamse jonge vrouw (Leuven) en een Australische jongeman verongelukt zijn. De rest van de bus waren Boliviaanse burgers. De bus was vol met mensen geweest. Het gaat dus om een aanzienlijk ongeluk met dodelijke afloop voor alle betrokkenen. Alleen de Telegraaf, een Kampens weekblad en een Canadese krant besteedden er expliciet aandacht aan. De formele overlijdensdatum is 6 augustus 1999. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Bangkok, Dayane & Rolf, Groningen, regio Midden and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Dayane & Rolf 1: Twee mensen aan de begin van hun leven

  1. Marijke says:

    He Maud, de link werkt niet, behalve als je een wordpress account hebt..

  2. Pingback: Eindtijdberichten en opvallende andere nieuws-items. verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

  3. Oscar Langevoord says:

    Wat fijn om wat lieve berichten over Dayane te lezen, en haar mooie handschrift te zien. Ze was mijn grote jeugdliefde op de middelbare school en eerste jaren studententijd in Groningen. #RIP Lieve Dayane

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.